Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Livihop Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats

 
expertpanelen - frågor och svar

Här hittar du frågor och svar.

Frågor
<- Föregående sida Nästa sida ->
Litteratur/websidor
Arbetar som arbetsterapeut och har nyligen bytt inriktning. Är därför i behov av bra och intressant litteratur eller websidor där jag kan inhämta information om sex och funktionshindrade samt vid förfrågan att jag kan hänvisa brukare till rätt ställe. Som jag såg att du tidigare skrivit så saknas det utbildning på arbetsterapeutprogram men tror nog att det är generellt inom de flesta vårdyrkerna.
 
Bytt inriktning, till vad?
Det finns en sida som handlar om just sexualitet och funktionshinder. http://www.sof.nu, kommer snart att vara på http://www.funka.nu istället om allt går rätt till. Sexualitet och funktionshinder sajten är gjord som projekt från HSO och av Annika Hildebrand, arbetsterapeut. Denna sajt har en del svar på vissa frågor. Andra frågor kan få svar genom att gå in på http://www.hi.se , därefter deras bibliotek http://www.hi.se/templates/IFrame____237.aspx, jag slog in sexualitet och fick svar på 157 poster. Annars finns det gott om internetsiter för sex i alla dess former och olika sajter för hjälpmedel, det finns också gott om artiklar och böcker som beskriver olika diagnosers möjliga funktionsnedsättningar men de är på inget sätt täckande. Birgitta Hulter har skrivit sexualitet och hälsa som är riktat till sjuksköterskor men har också bra information till andra yrkesgrupper. Erik Centerwall har skrivit en bok ”sexualiteter” som visar dynamiken i ordets betydelse.

Mitt råd till dig är att vara öppen med att det är ok att ställa frågor om sexualitet till dig och att därefter svara på de frågor du kan svara på och de du inte kan svara på ställ följdfrågor för att kunna svara.

Utifrån egen erfarenhet kan jag säga att bara att du öppnar upp och tillåter att frågan får ställas räcker detta många ggr, att individens fråga får lov finnas till och att någon annan anser det vara viktigt för dennes liv. Utifrån min erfarenhet och de människor jag träffat har mycket handlat om funktion eller brist på finger/hand motorik, rörlighet i kroppen bål och höfter, liten till ingen kunskap om sex/sexualitet/njutning/kroppens funktioner på grund av att personen inte fått ta del av sexualkunskapen i skolan eller att den inte varit på den personens nivå eller brist på erfarenhet.
De individer som haft ett sexologiskt problem har hänvisats till sexolog och i andra fall till sin läkare.

Efter 7 år som arbetsterapeut och aktivt arbete med frågor om sexualitet + föreläsningar till arbetsterapeututbildningar kan jag bara säga att frågorna och problemen/lösningarna handlar mer om arbetsterapi än sexologi.

 

hur?
Är en KY-studerande inom omvårdnad/omsorg med inrikting mot kognitiva funktionshinder, min sista termin. Just nu håller jag på med mitt examinationsarbete om sex och utvecklingstörning. Ska skriva om personalens nuvarande inställning till ämnet på olika gruppboenden och till personal om hur det skulle vara egentligen. Kan tänka mig att jobba som "konsulent" -vet att det är lite överdrivet men hittar inte bättre ord- som visar, upplyser, äker runt och pratar med vårdtagaren och personal om problem som dyker upp och ska lösas.
Undrar hur du har hamnat på detta område, hur blir man sex och samlevnadrådgivare, vad tycker du om ditt jobb?
 
Jag hamnade i detta då jag studerade till arbetsterapeut och insåg och fick det bekräftat att det saknades kunskap i utbildningen för att jag skulle kunna utföra mitt arbete som arbetsterapeut, på ett, för mig tillfredställande sätt. Jag skrev min C-uppsats i ämnet "Sexualitet en del av livets dagliga aktiviteter" .
2000 började jag arbeta som arbetsterapeut för att efter 6 månader börja studera sexologi på KI. Har sedan dess studerat ytterligare 30 poäng allteftersom jag haft behov av kunskap och förkovring.
Jag inriktar mig på att ge råd till individer som på grund av en funktionsnedsättning har behov av stöd och råd i olika frågor inom sexualitet och samlevnads rådgivning men som i många fall handlar om ett funktionellt problem i kroppens fysiologi som fingrar/händer/armar/axlar/rygg/bäcken men sällan i kön, genitalier eller förmågan att känna lust eller njutning.
Som arbetsterapeut har jag i min utbildning och erfarenhet en möjlighet att se eller ge tips och råd om hur problemet kan lösas eller var man kan vända sig för att få svar på frågan.
Jag tycker mitt arbete inom sex och samlevnads rådgivning är enormt lärorikt, givande och roligt.

 

Otillräcklighet.
Jag vet inte om jag kommit rätt med mitt problem.
Jag träffade en helt underbar man sommaren-04.
Allt var jättebra även fast han bodde nere i Skene, Västra Götaland och jag bodde då i Haninge, Stockholm.
Vi pratade och bestämde att vi skulle förlova oss på 12-slaget mot 2005,
Vi åkte med Birka Paradise för att där kunna byta ringar.
Sen bodde vi ifrån varandra till augusti-05 då jag valde att flytta ner till Skene, och det ångrar jag inte en tum.
Vårat sexliv var då ganska så bra, bara det att jag hade svårt att få orgasm vilket jag har hört ska vara njutningen.
Har testat med min man och en massagestav, en vibrator. Men det spelar ingen roll.
Min man sa att han inte kändes sig älskad så han har svårt att få erektion.
Sen jobbade vi på som bara den innan vi i november skulle åka ner till Teneriffa för att viga oss och så blev det den 061110.
Problemet är att vi inte har haft eller ens försökt att ha sex sedan oktober 06.
Han säger att han känner sig så otillräcklig och jag säger att så behöver han inte känna det.
Vet du vad jag ska göra för att få det att fungera igen?
 
Det är näst intill omöjligt att svara på denna frågan eftersom jag vet för lite. Jag börjar med att ställa frågor och så får du bestämma om du vill svara på dem här eller på min privata mail adress: stefan.b@bosse-kunskapscenter.se
När du säger att ni inte haft sex sedan oktober 06, betyder det samlag eller betyder det att ta på varandra, pussas, smekas, kyssas?
Att din man inte känner sig älskad, är det baserat på erfarenhet i tidigare förhållanden?
Med tanke på att ni gift er så tolkar jag detta som att ni älskar varandra, är det så?
Att han känner sig otillräcklig, kände han likadant innan ni provade med en vibrator?
Har han haft problem med för honom för tidig utlösning, bristande erektion eller tar han någon form av medicin för depression?
Att försöka få orgasm är detta något som präglat ert sexliv med det menar jag har ni siktat på detta varje gång ni är tillsammans?
Upplever du orgasm när du tillfredställer dig själv?
Som du märker är det svårt att ge ett svar för det kan bero på en hel mängd olika orsaker, eposta gärna tillbaks med svar så kan jag kanske svara på din fråga mer utförligt.

 

Informationsmaterial om sexualitet .
Jag arbetar på en gruppbostad för personer med lindriga utvecklingsstörningar och går just nu en utbildning som heter LSS- körkort.
Jag och min kollega ska nu skriva vår slutuppgift och då ska vi beskriva skillnaderna inom stöd och service i perspektiven förr, nu och i framtiden.
Vi tycker att även sexualiteten är en viktig bit i det men att det är svårt att hitta bra material. Har du något tips på material eller egna funderingar? Tex. om hur det har sett ut och hur du tror det kommer se ut i framtiden. Vi har ju själva den erfarenheten att just nu är det ingenting man direkt pratar om.
Vi ska redovisa detta för kurskamrater och kursledare men även före våra arbetsledare.
 
Intressant fråga och helt klart intressant ämne att fördjupa sig i, jag tycker ni ska ställa samma fråga till Lotta Löfgren Mårtensson som är den person som skrivit mest om situationen för individer med utvecklinsstörning och har en egen webbsida som heter: http://www.lofgren-martenson.com/
En av hennes avhandlingar heter "Får jag lov" och handlar till stor del om just sexualitet hos ungdomar med kognitiva handikapp och hur beroende dessa individer är av gruppbostadens personal och den begränsade kunskap om människans sexualitet som de ibland kan ha. Hjälpmedelsinstitutets hemsida http://www.hi.se och deras bibliotek kan också ha svar på en del frågor.
Jag önskar er lycka till och hoppas jag varit till någon hjälp.

 

Berätta om stomi.
Har ev träffat en ny partner och har nu lite funderingar på hur jag ska berätta för honom att jag har stomi och vad det innebär? Några av mina andra partners som jag haft har tagit det bra, några inte.
Det är så att den här personen har aldrig umgåtts med någon i rullstol. Angående mitt handikapp har det inte varit några problem men just det här med stomin vet jag inte riktig hur jag ska säga, är ett mycket känsligt ämne. För jag vill verkligen inte skrämma iväg honom.
 
Hur ska jag berätta?
Jag håller med dig, ibland fungerar det, vissa individer har bara "ögon" för det jobbiga och andra "ser" bara dig.
Hur berättar du samma sak för dig själv eller det kanske du inte har gjort?
Du vet, säga meningen; jag har stomi och det innebär att jag tömmer en påse som sitter på magen (tunntarm/tjocktarm) och jag tar loss påsen och slänger den och sätter på en ny. Är det så enkelt och det aldrig läcker så räcker kanske det och om den läcker och går åt helvete ibland så kanske du ska säga det, på ett sätt som är bekvämt för dig. Det som är bra med att träna på att säga det är att du kan lägga in positiva aspekter med att leva med påse på magen. Rädsla och osäkerhet skrämmer människor, om du har lösningen på hans frågor och kan leverera dessa när han frågar så är mycket vunnet.
Min fasta övertygelse är: Känner du dig själv säker i dig själv så överför du troligtvis känslan till andra.

 

<- Föregående sida Nästa sida ->
Bild på Stefan
 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh