funktionshinder.se logotyp

 

Miljöpartiet svarar på våra frågor.

Artikel av: Helena Johansson
Publicerad: 2006-09-14

Miljöpartiets logotype
Öka medvetenheten hos alla om dolda och synliga funktionshinder, arbeta för en gemensam diskrimineringslagstiftning där brist på tillgänglighet ses som diskriminering, fortsätta att ha kontakt med olika förbund, föreningar och organisationer och föra en kontinuerlig diskussion. Detta skriver miljöpartiet som svar på frågan om ökat inflytande från funktionshindrade.

1.Hur har ni tänkt öka inflytandet från gruppen funktionshindrade i riksdagen?

Öka medvetenheten hos alla om dolda och synliga funktionshinder, arbeta för en gemensam diskrimineringslagstiftning där brist på tillgänglighet ses som diskriminering, fortsätta att ha kontakt med olika förbund, föreningar och organisationer och föra en kontinuerlig diskussion.

2. LSS- reformen har stor betydelse för funktionshindrades liv. Anser ni att man kan/bör förbättra och förstärka LSS- reformen ,och i så fall hur?

Vi vill utreda möjligheterna och konsekvenserna av att staten tar hela ansvaret för LSS. Annat vi vill är att psykiskt fuktionshindrade får rätt till daglig sysselsättning och att andra former av stöd också ska kunna innefattas i lagen. Det är också så att en del människor i dag inte ”nås av lagen”. De skulle omfattas av lagen om de fick en prövning. Det är ett problem att inte alla som behöver får adekvat stöd. Generellt vill vi inte att LSS urholkas!

3. År 2010 skall Sverige vara tillgängligt för funktionshindrade har riksdagen bestämt. Många handikappförbund och handikapporganisationer anser att detta inte kommer att bli av, eftersom detta inte är något krav utan endast rekommendationer. I USA finns den tvingande ADA- lagen som säger att samhället ska vara tillgängligt för alla, vill ni ha någon liknande lag i Sverige?

Ja, se fråga ett.

4. Hur ser ni på fria sexköp för funktionshindrade som finns i Danmark, ska vi tillåta det även i Sverige?

Det har vi inte tagit ställning till.

5. Större delen funktionshindrade har svårigheter att ta sig in och fram på arbetsmarknaden, hur har ni tänkt att förbättra arbetsmarknadsvillkoren för funktionshindrade?

Med en bättre diskrimineringslag hoppas vi att inställningen i samhället generellt kommer förändras. Mycket handlar om arbetsgivares inställning och ibland diskriminerande hållning. Bättre information behövs också till arbetsgivare och fack generellt om regler för arbetshjälpmedel, medel till ombyggnadshjälp etc. Ams skulle kunna agera mer offensivt på den punkten. Samtidigt vill vi också ha goda möjligheter till lönebidrag tex, och följa utvecklingen när det gäller utvecklings och trygghetsanställning – de kan behöva byggas ut rejält.


6. Bristande kunskap råder i funktionshinderkunskap bland myndigheter och kommuner, vad har ni tänkt att göra för att få en förbättring ?

Vi vill få in tydligare uppdrag i regleringsbreven, som ålägger myndigheter att arbeta med frågorna. Vi vill också att antidiskrimineringsklausuler ska användas i all upphandling, vilket kommer påverka mycket. Parallellt behövs en generell kunskapshöjning i samhället.

7 En fråga som är viktig för funktionshindrade är jämlikhet!

Ett bra exempel på ojämlikheten som drabbar funktionshindrade, är bland annat bristande funktionshinderkunskap i vissa av landets Socialstyrelser. Funktionshindrade anses då vara sämre föräldrar och rätten till adoption avslås trots de regler och riktlinjer som FN:s standardregler motsäger sig. Man stöter ofta på olika bedömningar som funktionshindrad. Detta mycket beroende på var man bor och vilken handläggare man får. Hur har ni tänkt göra för att man ska behandlas på samma sätt över hela Sverige?


Det är ett viktigt problem att titta närmare på. Socialstyrelsen bör bli uppmärksamma på problemet och förslagsvis utforma riktlinjer till landets kommuner för att socialtjänsten ska få vägledning Det behövs inte minst eftersom många handläggare kan ha egen dålig handikappkunskap och förutfattade meningar.I den här frågan har kommunalt självstyre ingen relevans.

8. Ska selektiv abort på funktionshindrade och sjuka få vara tillåtet?

Funktionshindrade ska inte särbehandlas, det är grunden. Utvecklingen har lett att vi människor allt mer kan befinna oss i ställningstaganden om vilken typ av liv som ska få finnas. Det är inte rimligt och det är därför väldigt viktigt att dessa frågor snarast ses över.

9. Vad är partiets hållning när det gäller dödshjälp för personer med obotliga sjukdomar?

Vi har faktiskt inte tagit ställning till den frågan. Det är en fråga som bör komma upp på en kongress, eftersom den är etiskt så laddad och behöver förankras.

10. Vad anser ni om ett totalförbud av parfym på allmänna platser?

Helt rimligt.

Faktaruta:
Anna-Klara Müntzing
socialpolitisk sekreterare
Miljöpartiet de Gröna
e-mail: anna-klara.muntzing@riksdagen.se

Om Helena Johansson:
Är FH- administratör. Intresserad av att de mänskliga rättigheterna efterföljs och känner starkt för funktionshinderpolitik. Är för ett så tillgängligt samhälle som möjligt!