funktionshinder.se logotyp

 

Kristdemokraterna svarar på frågorna.

Artikel av: Helena Johansson
Publicerad: 2006-09-15

Bild på Kristdemokraternas logga.
Välkomna och underlätta partiengagemang på alla nivåer för personer med funktionshinder. Detta är en rättvisefråga som gäller hela det politiska systemet. Tveklöst behöver Sverige politiker med olika erfarenheter, kunskaper, bakgrunder, visioner och så vidare.

1. Hur har ni tänkt öka inflytandet från gruppen funktionshindrade i riksdagen?

SVAR: Det handlar om att välkomna och underlätta partiengagemang på alla nivåer för personer med funktionshinder. Detta är en rättvisefråga som gäller hela det politiska systemet. Tveklöst behöver Sverige politiker med olika erfarenheter, kunskaper, bakgrunder, visioner och så vidare.

2. LSS- reformen har stor betydelse för funktionshindrades liv. Anser ni att man kan/bör förbättra och förstärka LSS- reformen ,och i så fall hur?

SVAR: Vi vill utreda möjligheterna för staten att ta över ansvaret för finansieringen av LSS. Bland annat Kommunförbundet och Socialstyrelsen har framfört åsikten att en större översyn av LSS är nödvändig för att kunna förverkliga de politiska ambitionerna med lagstiftningen.

3. År 2010 skall Sverige vara tillgängligt för funktionshindrade har riksdagen bestämt. Många handikappförbund och handikapporganisationer anser att detta inte kommer att bli av, eftersom detta inte är något krav utan endast rekommendationer. I USA finns den tvingande ADA- lagen som säger att samhället ska vara tillgängligt för alla, vill ni ha någon liknande lag i Sverige?

SVAR: Kristdemokraterna vill ha en lagstiftning som slår fast att bristande tillgänglighet är diskriminering.

4. Hur ser ni på fria sexköp för funktionshindrade som finns i Danmark, ska vi tillåta det även i Sverige?

SVAR: Nej.

5. Större delen funktionshindrade har svårigheter att ta sig in och fram på arbetsmarknaden, hur har ni tänkt att förbättra arbetsmarknadsvillkoren för funktionshindrade?

SVAR: Valmöjligheterna på arbetsmarknaden begränsas för personer med funktionshinder av stelbenta regleringar och fördomsfulla attityder bland arbetsgivare. Attityder styrs inte av lagar, men genom att skapa ett bättre regelverk kan vi motbevisa fördomar och indirekt påverka attityder. Den viktigaste åtgärden för att ge personer med funktionshinder verkliga valmöjligheter på arbetsmarknaden är ett dynamiskt näringsliv. Genom förenklade regler för företag och sänkta skatter ska Alliansen få fart på svensk ekonomi. Arbetsgivarnas medfinansieringsansvar för sjukpenningen bör avskaffas. Regeringen är just i färd med att reformera arbetsmarknadspolitiken för personer ,med funktionshinder. Bland de nya insatserna finns möjligheten till trygghetsanställning, en anställning på liknande villkor som anställning hos Samhall men hos andra arbetsgivare. Det är ett steg i rätt riktning. Vi vill i
regeringsställning samla arbetsmarknadens parter till samtal för att upplysa om de möjligheter som finns, arbeta för att de verkligen används och ta till sig förslag till förbättringar i regelverket.

6. Bristande kunskap råder i funktionshinderkunskap bland myndigheter och kommuner, vad har ni tänkt att göra för att få en förbättring ?

SVAR: I den handlingsplan för handikappolitiken som riksdagen antagit finns bestämda uppgifter för myndigheter att som bland annat innebär att handikapperspektivet ska integreras i den ordinarie verksamheten. Vi följer noga utvecklingen av handlingsplan vad gäller myndigheternas ansvar.

7. En fråga som är viktig för funktionshindrade är jämlikhet!

Ett bra exempel på ojämlikheten som drabbar funktionshindrade, är bland annat bristande funktionshinderkunskap i vissa av landets Socialstyrelser. Funktionshindrade anses då vara sämre föräldrar och rätten till adoption avslås trots de regler och riktlinjer som FN:s standardregler motsäger sig. Man stöter ofta på olika bedömningar som funktionshindrad. Detta mycket beroende på var man bor och vilken handläggare man får. Hur har ni tänkt göra för att man ska behandlas på samma sätt över hela Sverige?


SVAR: Det krävs mer av uppföljning, bättre tillsyn och större möjligheter att jämföra olika verksamheter över landet.

8. Ska selektiv abort på funktionshindrade och sjuka få vara tillåtet?

SVAR: Vi tror inte att man kan lagstifta bort aborter och vi vill inte ändra i gällande lagstiftning. Men vår etiska grundsyn och det mål vi vill nå - är ett samhälle där aborter betraktas som nödfallsåtgärder. Det behövs en sammanhållen och etiskt förankrad politik i dessa frågor. Utgångspunkten måste därvid vara den syn på människan och på människolivets helgd som har sin förankring bland annat i den kristna etiken och den västerländska humanismen. Alla människor har samma värde och den grundläggande mänskliga rättigheten är rätten till liv.

9. Vad är partiets hållning när det gäller dödshjälp för personer med obotliga sjukdomar?

SVAR: Vi vill inte tillåta aktiv dödshjälp.

10. Vad anser ni om ett totalförbud av parfym på allmänna platser?

SVAR: Vi har inget sådant förslag och tror inte att det är en åtgärd som har ett folkligt stöd eller som är genomförbar i praktiken. Information och upplsyning och andra åtgärder som underlättar för personer allergier bör vara en mer framkomlig väg.

Faktaruta:
HENRIK KJELLBERG (Kd)

Politiskt sakkunnig
Kristdemokraterna/The Christian Democratic Party
Sveriges Riksdag/The Swedish Parliament
S-100 12 STOCKHOLM

henrik.kjellberg@riksdagen.se



Om Helena Johansson:
Är FH- administratör. Intresserad av att de mänskliga rättigheterna efterföljs och känner starkt för funktionshinderpolitik. Är för ett så tillgängligt samhälle som möjligt!