Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Livihop Besök Atlas Assistans AB Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) ledig sponsorplats
 

 

Mitt möte med Bengt Lindqvist.

Artikel av: Helena Johansson
Publicerad: 2007-02-20

Bengt Lindqvist.
Bengt Lindqvist blev Sveriges första funktionshindrade socialminister, som skulle komma att göra många bra saker för funktionshindrade i Sverige. Han genomförde också ett gediget arbete för funktionshindrade i organisationen Förenta Nationerna vid den tidpunkten.

Den 10:e oktober 2002 träffade jag före detta socialministern, Bengt Lindqvist. Ett möte som jag sent kommer att glömma! Detta är ett smakprov ur originalintervjun som jag gjorde under min tid på Skarpnäcks folkhögskola. Bengt berättar att han att han precis som jag hade förvärvat sitt funktionshinder vid unga år, på den tiden var han en aktiv idrottskille som höll på med sprintersport och längdhopp.

Viktiga årtal för honom.

1957 Bengt Lindqvist tog studenten, sedan blev han anställd vid Tomtebodaskolan. Det var en skola för synskadade, där han fick i uppdrag att hjälpa synskadade elever som var på väg ut till den vanliga skolan. På grund av hans synskada tog hans högskolestudier mycket längre tid och det var delvis under den här perioden som han kom underfund med att orättvisor fanns i vårt samhälle. Bengt tror själv att det var under den här tiden som hans intresse för politik växte sig starkare.

1972
- Sverige var det första landet i världen att skapa en vision, ett politiskt program för funktionshindrade a society for all. (Ett samhälle för alla, red anm.).
Lindqvist säger att det är viktigt med gemensamt arbete och att alla hjälps åt att sträva mot samma mål.

1979 Frågade socialdemokraterna honom om han var intresserad av bli en riksdagskandidat. I dåläget tackade han nej på grund av sitt ansvar inom handikapprörelsen.

1982 Tackade Lindqvist däremot ja, delvis på grund av att han hade funderat på saken och sen att han behövde någonstans att utveckla sina idéer och tankar. När han slutligen blev riksdagsman fick han ansvaret över för bland annat läkarutbildningar, barn- och familjepolitik, hälso- och sjukvård.
- Jag tyckte att det var stimulerande att få jobba med något annat än handikappolitiken ett tag som omväxling.

1985 Blev Bengt Lindqvist blir Sveriges första funktionshindrade socialminister, som skulle komma att göra många bra saker för välfärdsarbetet och för funktionshinderpolitiken..
- Till en början var det inte alls lätt att få gehör för mina åsikter, säger han. Det var först efter ett tag som jag började upptäcka att mina åsikter faktiskt fanns i protokollen och de övriga riksdagskandidaterna tog till sig mina förslag och idéer.

Vi diskuterade vidare och hamnade på ämnet tillgänglighet, Bengt sa att han var helt övertygad om att såvida inte Sverige får en lagändring, konstaterar han att det kommer att bli mycket svårt att få byggherrar och arkitekter att ta hänsyn till tillgängligheten. Lindqvist fortsätter med att säga att den framtida regeringen till slut kommer att bli tvingad att ta i med hårdhandskarna i just den här frågan för att få ett slut på problemet.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, var ett jätteframsteg för landets alla funktionshindrade som var i behov av assistans, och som socialminister var han med och drev fram denna viktiga fråga.

Lindqvist har också varit med och gjort bemötandeutredningar, som har visat att det finns mycket kvar att göra i bemötandet.
- För det första är bemötandet dåligt från myndigheter och för det andra har bemötandet blivit sämre. Det hör ihop med krisen som det här landet hade under nittiotalet, ett exempel är att personalen är mycket färre på försäkringskassor och socialkontor. De har dessutom inte de resurserna som krävs av dem för att kunna utreda varje fall ordentligt, så mer tid för dem är ett absolut måste.

Bengt fortsatte med att säga att en slags återinföring av handläggarnas kunskap är viktigt för att lägga fokus på vad deras främsta uppgift är igen, för att ha möjlighet att finnas till hands för de personer som har behov av insatser och hjälp i rätt riktning .

Faktaruta:
Bildkälla: http://www.dok.no/slagkraftig-rapportoer-.341080-.
html

Om Helena Johansson:
Är FH- administratör. Intresserad av att de mänskliga rättigheterna efterföljs och känner starkt för funktionshinderpolitik. Är för ett så tillgängligt samhälle som möjligt!


Skriv ut texten Skriv ut Tipsa en vän om denna text Tipsa en vän



Kommentar:
Av den annledningen att han var med och drev fram
den såklart! Bara för att han inte satt med i det
aktuella partiet som styrde vid den aktuella
tidpunkten, betyder ju inte att han inte var med
och drev fram lagen.

Mvh

Helna

Inskickat 2008-01-13 Kl 15:17 av:Helna
Kommentar:
Av vilken anledning anser sig en socialdemokratisk
socialminister ha rätten att slå sig för bröstet
för tillkomsten av LSS? Den lagen infördes ju
faktiskt under borgerligt styre. Propositionen för
LSS kan läsas här:
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=37&
dok_id=GG03159&rm=1992/93&bet=159

Lagen började gälla 1994.

Inskickat 2008-01-13 Kl 06:31 av:Mizhou
Kommentar:
Jättebra intervju!

Inskickat 2007-02-21 Kl 20:29 av:ElinW
Kommentar:
Till Vejron; För att jag har gjort en intervju som
jag ville dela med mig av och för den delen så
tycker jag visst han är fascinerande! Roligt att
en funktionshindrad person har lyckats slå sig
fram inom politiken så som han faktiskt har
gjort.Som jag ser det så bevisar hans framgång
att det faktiskt går att göra det även om
motståndet är tufft i början =)

Inskickat 2007-02-21 Kl 09:58 av:Helna
Kommentar:
En nyfiken fråga: Varför skriver du om mötet som
var för fem år sen? Inte för att Bengt Lindqvist
inte är en fascinerande person, men ändå...

Inskickat 2007-02-21 Kl 09:47 av:Vejron

 

Artikelpush, rubriklogo

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk – tio år senare
Livet fullt ut!
Inbjudan till konferens 12-13 mars 2016 på temat Livet fullt ut!
Läs mer--> 4325 läsare


Anneli signerar en bok.
Vilma och Loppan, böcker att känna igen sig i!
- Jag har alltid tyckt om att skriva och när barnen var små gjorde jag ofta berättelser för dem u...
Läs mer--> 13301 läsare


Vad hände sedan?
I januari kommer den, "Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk - tio år senare"!
Läs mer--> 5946 läsare


Spännband
Privatisering, till vilket pris?
Sambandscentralen för färdtjänsten i Stockholm ska försvinna. Nu ska man ringa till de enskilda f...
Läs mer--> 14430 läsare


Kemiska flaskor.
Personlig assistans utan personkemi.
Du verkar vara bra,
men någonting är inte som det ska.
Det går inte att ta på,
något har gått ...
Läs mer--> 11884 läsare

 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh