Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Livihop Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats
 

 

Krokig väg

Assistentyrkets hemligheter.

Artikel av: Ninnie Wallenborg
Publicerad: 2006-04-06

Med stor glöd och entusiasm berättar Annika Langsten om sitt arbete som personlig assistent. Hon har arbetat hos samma brukare i 13 år, en kvinna i samma ålder som hon själv som har ett tämligen omfattande hjälpbehov.

Annika och hennes brukare har genom åren diskuterat begreppet ”makt”. Vem har makten – assistenten eller brukaren?
- Vi har pratat och bråkat om detta. På senare år har vi dock enats om att det faktiskt är assistenten som har makt. Om jag blir arg kan jag gå iväg, det kan inte min brukare!
Annika funderar en stund och tillägger:
- Det är när jag insett att jag har makten som jag kan undvika att utnyttja den.

Arbetat med förståndshandikappade
Annika har en utbildning som arbetsterapeut i botten, och arbetade tidigare enbart med förståndshandikappade i ett gruppboende. Hon tyckte att det blev för tröttsamt och tungrott med alla regler och förordningar, och beslöt sig för att prova något annat.
Annika såg en annons i tidningen där en brukare själv sökte personliga assistenter och sökte tjänsten. Efter intervju och påföljande provanställning blev hon fast anställd. Numera arbetar hon deltid som assistent, och deltid med förståndshandikappade.

Hålla isär rollerna
Är det möjligt att arbeta hos samma människa som personlig assistent i 13 år och ändå vara professionell? Hur undviker man att bli för mycket vän?
- Vi har pratat så mycket genom åren, det är hemligheten. Och så måste man vara tydliga mot varandra, säger hon och funderar en stund.
- Vi kommer nära varann, men det leder inte automatiskt till vänskap. Vi får hålla isär rollerna för att ingen ska bli sårad. Men visst, för mig var det självklart att bjuda min brukare på min 50-årsfest!

Annika berättar att hon känner sig trygg i sin roll, hon vet att hon är betydelsefull och viktig även om hon blir bortskuffad ibland. Hennes brukare vill vara ensam med sina vänner eller sin man emellanåt, och detta har hon inga problem att acceptera.
- Det är ju bara att försöka tänka sig in i hennes situation, säger Annika och det märks att hon funderat mycket på just det.
Hon menar att det handlar om att känna av vad som passar sig i olika situationer. Ibland ska hon vara passiv och inte blanda sig i samtal, utan bara finnas behjälplig praktiskt - som assistent får man en insyn i brukarens liv som ej går att förhindra, och det gäller att inte missbruka den menar Annika.
- Vi har alla vanor och ovanor som vi inte vill att andra ska se, säger hon med ett leende.

Konflikthantering
Annika har lärt sig en hel del om konflikthantering genom assistentyrket. Hon påpekar att man i många fall tjänar på att stanna upp och tänka till i stället för att brusa upp. Ett annat viktigt knep för att diskutera på rätt sätt är att se till att hon och brukaren är så jämlika som möjligt, inte ta upp saker i intima situationer när brukaren känner sig i underläge.
Annika berättar att hennes brukare anordnar rollspel ett par gånger varje år, för att de personliga assistenterna ska öva sig på att sätta sig in i brukarens situation.
- Att känna maktlösheten när assistenten bara går iväg utan att tala om vart är nyttigt, säger hon.

- För att uppnå balans mellan att vara assistent och vän är tydlighet och att tänka igenom situationer det viktigaste. Att komma ihåg att det är brukaren som gör saker, jag hjälper bara till och har ingen rätt att lägga in egna värderingar.
- Den insyn jag får i hennes liv ska jag handskas varsamt med, och visa respekt!

Faktaruta:
Tidigare publicerad på: http://www.lanternan.nu

Om Ninnie Wallenborg:
Är administratör på FH. Engagerad i frågor kring personlig assistans och familjeliv i synnerhet, men är nyfiken på det mesta!

 

Artikelpush, rubriklogo

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk – tio år senare
Livet fullt ut!
Inbjudan till konferens 12-13 mars 2016 på temat Livet fullt ut!
Läs mer--> 4305 läsare


Anneli signerar en bok.
Vilma och Loppan, böcker att känna igen sig i!
- Jag har alltid tyckt om att skriva och när barnen var små gjorde jag ofta berättelser för dem u...
Läs mer--> 13276 läsare


Vad hände sedan?
I januari kommer den, "Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk - tio år senare"!
Läs mer--> 5920 läsare


Spännband
Privatisering, till vilket pris?
Sambandscentralen för färdtjänsten i Stockholm ska försvinna. Nu ska man ringa till de enskilda f...
Läs mer--> 14410 läsare


Kemiska flaskor.
Personlig assistans utan personkemi.
Du verkar vara bra,
men någonting är inte som det ska.
Det går inte att ta på,
något har gått ...
Läs mer--> 11867 läsare

 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh