Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Livihop Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats
 

 

Planerad spontanitet.

Artikel av: Ninnie Wallenborg
Publicerad: 2006-04-06

En blond man.
På en balkong, i solskenet, träffar jag Stefan Sundquist för att prata om hans liv. Livet före, och efter, olyckan 1989.

Han var då på en jordenruntresa, och i Thailand ramlade han ur en jeep och bröt nacken. Sedan dess är han helt förlamad från armhålorna och neråt, samt delvis i händerna och armarna.
Han var då i tjugoårsåldern, och jag undrar om han anser sig vara samma person i dag som innan olyckan.
- Ja och nej… Den stora skillnaden är nog att inget är lika viktigt nu som innan.
Stefan funderar en stund och utvecklar.
- Förr var karriär och pengar det viktiga för att förverkliga mig själv, nu är det mera vad jag kan och vet! Innan olyckan använde jag min kropp som verktyg, nu får jag använda skallen.

Manlighet
Vi pratar om manligheten och Stefan berättar att just känslan av att vara manlig varierar. Mycket beror på vilken situation han befinner sig i.
- Ibland är det inga problem, men andra gånger kan jag känna mig hjälplös och bli påmind om handikappet. Det hänger på hur folk behandlar mig och miljön runt om. Men om jag sitter runt ett bord med ett gäng människor och för en diskussion så har jag inga problem med att känna mig manlig, säger han och ser en aning eftertänksam ut.
Stefan påpekar att självförtroende och självsynen i stort, som han fått hemifrån, haft stor betydelse. Han menar att det är ovärderligt att ha det i botten när man råkar ut för en olycka och ska kämpa sig tillbaka.

Raggar inte
Efter olyckan har han haft ett längre samboförhållande, men lever nu ensam. Att finna en partner kan vara nog så svårt, och det underlättar inte att ha ett rörelsehinder. Så hur bär man sig åt för att hitta någon då?
- Jag raggar nog inte men är ganska flirtig, säger han och skrattar.
- Det är sällan jag tar initiativ, ska det bli nåt så får hon ta första steget. Jag kan ge en tjej mitt telefonnummer så kan hon ringa. Om det beror på rörelsehindret eller något annat vet jag inte. Sex har inte heller samma fysiska betydelse längre, jag vill att det ska finnas mer känslor inblandade.

Familjeliv
När vi kommer in på ämnet barn och familj funderar Stefan länge. Han konstaterar att han har en ganska negativ inställning till förhållanden, han tror helt enkelt inte riktigt på dem.
- Men visst längtar jag efter tryggheten! Jag vill ha det där ömsesidiga beroendet, att leva med någon som uppskattar mig lika mycket som jag uppskattar henne och vice versa. Men om det innefattar barn och radhus…. Det får tiden utvisa!

När jag frågar om han är romantisk svarar han glatt att det är självklart, och det lyser i hans ögon när han förklarar varför det är extra viktigt i hans situation.
- För att livet som rörelsehindrad ska fungera krävs att man har en massa rutiner. Dessa blir ju en del av förhållandet, och därför är det ett måste att bryta av med romantiska upptåg och utflykter ibland. Jag behöver det, och antar att min partner också behöver det.

Planerad spontanitet i sexlivet
Även när det gäller sex är Stefan ganska frispråkig och han ger en bild som troligen många rullstolsburna känner igen. Han pratar om att sexakten kan bli stereotyp eftersom man rent fysiskt är ganska begränsad.
- Sex är mer ett projekt nu än innan olyckan. I förhållanden blir det planerad spontanitet, säger han och stannar upp en stund.
- Tjejen kan tro att jag är superspontan, när jag i själva verket planerat allting in i minsta detalj för att det ska funka praktiskt. Typ sett till att gå på toa innan och sånt, ler han.
Han säger att bilden av honom själv som sexatlet med obegränsade möjligheter finns kvar i huvudet, och att det därför kan bli jobbigt med allt som inte fungerar nu.
Så tittar han upp och ler mot mig med glimten i ögonen, och säger:
- Men jag lever efter principen Carpe Diem - Lev här och nu!

Faktaruta:
Tidigare publicerad på: http://www.lanternan.nu

Om Ninnie Wallenborg:
Är administratör på FH. Engagerad i frågor kring personlig assistans och familjeliv i synnerhet, men är nyfiken på det mesta!


Skriv ut texten Skriv ut Tipsa en vän om denna text Tipsa en vän



Kommentar:
Känner igen önskan om att kunna vara mer spontan.

Inskickat 2006-05-28 Kl 23:58 av:Anonym

 

Artikelpush, rubriklogo

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk – tio år senare
Livet fullt ut!
Inbjudan till konferens 12-13 mars 2016 på temat Livet fullt ut!
Läs mer--> 4671 läsare


Anneli signerar en bok.
Vilma och Loppan, böcker att känna igen sig i!
- Jag har alltid tyckt om att skriva och när barnen var små gjorde jag ofta berättelser för dem u...
Läs mer--> 13788 läsare


Vad hände sedan?
I januari kommer den, "Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk - tio år senare"!
Läs mer--> 6255 läsare


Spännband
Privatisering, till vilket pris?
Sambandscentralen för färdtjänsten i Stockholm ska försvinna. Nu ska man ringa till de enskilda f...
Läs mer--> 14715 läsare


Kemiska flaskor.
Personlig assistans utan personkemi.
Du verkar vara bra,
men någonting är inte som det ska.
Det går inte att ta på,
något har gått ...
Läs mer--> 12247 läsare

 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh