Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Livihop Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats
 

 

En hand som gör gesten för oberoende.

Funktionshinder- perspektivet i valet!

Artikel av: Helena Johansson
Publicerad: 2006-09-02

Det talas ibland om att funktionshindrade har det så bra, men vet icke funktionshindrade vad de pratar om när de uttrycker sig så?

Tillgängligheten
Tillgängligheten är så dålig för de allra flesta funktionshindrade utanför Stockhlomsområdet men även i Stockholm behövs förbättringar. Människor tvingas att sitta utanför och vänta eller kan inte följa med på resan därför att tillgängligheten inte finns.

Ramper, breda dörröppningar, tillgängliga toaletter, tillgängliga hotell - listan kan göras hur lång som helst med saker som saknas av funktionshindrade. Det finns ingen lag som ger en påföljd på otillgängligheten till byggherrarna. Gustav Fridolin (mp) tog 2002 upp ett förslag i riksdagen om att förbättra bygglagen men sedan dess har väldigt lite gjorts för att förbättra lagen.

I förslaget kan man läsa hur han drar paralleller mellan USA och Sverige. USA har nämligen en bra tillgänglighetslag , ADA–lagen, men en jättedålig socialreform. Medan Sverige har en dålig bygglag och en jättebra socialreform.
I Sverige skulle vi behöva ADA-lagen medan USA skulle behöva en mycket bättre socialreform, för utan varandra så är det här lagarna ganska värdelösa .I USA finns ingen assistans men tillgänglighet och i Sverige finns assistans men ingen tillgänglighet.

Båda sakerna behövs för att funktionshindrade så obehindrat som möjligt ska kunna delta i ett samhälle, annars så får vi i samhället ett system där folk hamnar i beroendeställning till systemet.

Rättslösheten
Rättslösheten drabbar i högre grad funktionshindrade eftersom funktionshindrade har mycket små ekonomiska och orkesmässiga medel att påverka myndigheter. Det kostar alldeles för mycket för att den enskilda individen att strida mot myndigheter med hjälp av en advokat. Det jag försöker att säga är att man ska ha både råd och ork till att strida i den rättsliga processen som assistansmål eller färdtjänstmål kräver. Det har de flesta funktionshindrade varken råd eller ork till, vem tror ni vinner på det? Tänk dig att du ständigt behöver strida för sina självklara männskliga rättigheter mot myndigheterna. Myndigheterna blir alltför ofta de som slutligen vinner i rättssalen, och detta sker på bekostnad av den enskilda individens rättigheter. Jag menar att man som myndighet har ett otroligt stort ansvar, inte bara att se till så att ekonomin snurrar på som den ska, utan också ett solidariskt ansvar. Som myndighetsperson bör man till exempel inte lägga med sina egna personliga tolkningar i det slutgiltiga beslutet och detta görs alldeles för ofta enligt min mening.

Ofrivillig arbetslöshet
Funktionshindrade tvingas in i en ofrivillig arbetslöshet på grund av att arbetsgivare idag söker stresståliga och högt presterande ”ickefunktionshindrade” personer. Detta beroende på att de inte vågar ta risken att anställa en person som kan komma att vara borta mycket och dessutom kostar företaget pengar. Med all rätt - men vad kan man göra för att förbättra villkoren så att arbetsgivare ska våga anställa personer efter deras faktiska förmågor? I många fall ges funktionshindrade sällan möjligheten till anpassningar som krävs för att de ska kunna delta på samma villkor som alla andra, när det är den enda möjliga vägen för den funktionshindrade att delta i ett jobb.

Därmed så hamnar funktionshindrade utanför de ”normala spelreglerna” i samhället, vi får en beroendeställning som varken är bra för samhällsattidyderna eller oss själva. Hela systemet är uppbyggt efter att man jobbar och gör rätt för sig, men vad händer när man inte får möjligheten att delta?

Ett förslag är att man bygger om hela beroendesystemet för funktionshindrade, till en köpstark och konkurrenskraftig grupp. Det skulle man bland annat kunna göra med färdtjänsten och hjälpmedelcentralen. I korta drag så skulle det hela gå ut på att man ger ett bidrag som funktionshindrade själva får nyttja till egen förmån.

Tänk er hur taxibolagen skulle strida om vilket taxibolag som de funktionshindrade skulle välja, eller vilket anpassningsföretag som de väljer. Det skulle underlätta resor för funktionshindrade, för när man behöver hyra hjälpmedel så finns bidraget för den enskilde.

Familjelivsfrågor
Familjelivsfrågor klassificeras ofta av myndighetspersoner och allmänheten som helt otänkbara; Inte kan väl ni skaffa familj som lever med assistenter?! Det är dessutom så att funktionshindrade sällan ses som kapabla att fatta medvetna beslut och alltför ofta uppfattas som bror duktig eller ett offer i samhället. Ett synsätt som media allt förofta hänger med på. Det är lättare att framställa personer med funktionshinder som offer och hjältar, än att ta ansvar för den verklighet som vi alla lever i. Att samtidigt förneka att funktionshindrade har en självklar rätt att bli arga om de blir behandlade dåligt av bland annat media och sin närmaste omgivning, är rent utsagt häpnadsväckande. Allt detta sker trots att Sverige har skrivit under FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för funktionshindrade. FN:s standardregler är trots allt bara rekommendationer och ingen lag ännu men jag vet att det händer stora saker där just nu.

Stor andel av befolkningen har funktionshinder
I Sveriges befolkning är dessutom en stor grupp funktionshindrade och ändå glöms funktionshinderperspektivet nästan alltid bort i valdebatterna. Detta trots att dessa väljare år 2004 utgjorde 18,8 % och år 2002 hela 20.8 %! Funktionshindrade har mycket viktigt att säga till om i den allmänna välfärdsdebatten men också i infrastruktursfrågor .

Inga representanter finns i riksdagen 2006, med eget påtagligt fysiskt funktionshinder! Många med mig menar att det är rätt väg med kvotering för funktionshindrade, likväl som kvinnor för att de är underrepresenterade grupper som skulle behöva komma fram i ljuset mer. Kan också tänka mig att kvotering skulle vara rätt väg men bara under en kort period tills gruppen funktionshindrade räknas med i riksdagen på allvar.

En glömd siffra som dessutom helt har hamnat i mörker är alla närstående och yrkesverksamma inom området. Där har de olika partierna ännu en grupp väljare som man skulle tilltala, om man nu skulle välja att ta med funktionshinderperspektivet i samhällsdebatten.

Avslutningsvis skulle jag allvarligt vilja skriva: Kom inte och säg att ”funktionshindrade har det så bra” när funktionshindrade inte ens får yttra sig i den stora samhällsdebatten på ett allvarligt sätt!

Faktaruta:
Gustav Fridolins motion till Riksdagen: http://www.mp.se/files/39200-39299/file_39297.pdf

Statistik från SCB: http://www.hso.se/fileserver/Sysselsattning._Funkt
ionshinder._SCB_2004.pdf


Americans with Disabilities Act (ADA-lagen): http://www.ada.gov

Om Helena Johansson:
Är FH- administratör. Intresserad av att de mänskliga rättigheterna efterföljs och känner starkt för funktionshinderpolitik. Är för ett så tillgängligt samhälle som möjligt!


Skriv ut texten Skriv ut Tipsa en vän om denna text Tipsa en vän



Rubrik: Har skickat den till DN,Aftonbladet och Svd!
Kommentar:
Har fått detta svar (se nedan) från DN, så vi kan
väl hjälpas åt att hålla utkik efter artikeln? =)


Tack för din insändare!
(Detta är ett autosvar.)

För att ditt bidrag ska ha en chans att komma med
krävs att du bifogat din
vanliga postadress (enbart för redaktionens
kännedom) och satt ut korrekt
för- och efternamn under insändaren. Vi publicerar
inte inlägg under
signatur. Om du glömt adress så skicka om
insändaren tillsammans med
adressuppgift.
Tyvärr hinner vi inte ge alla ett personligt
besked om texten kommer att
bli införd på Läsarnas DN. Texter som bara
skickats till DN prioriteras.
Vi publicerar inte insändare som har hunnit bli
äldre än fyra veckor. Om
du tycker att din text fortfarande är aktuell är
du välkommen att uppdatera
den och skicka om den vid ett senare tillfälle.
Kom ihåg att en kort
insändare har större chans att komma med.

Med vänliga hälsningar,
Läsarnas DN

(Detta är ett automatiskt svarsmejl. Bortse från
innehållet om det inte
gäller dig. )

Inskickat 2006-09-03 Kl 11:39 av:Helna
Rubrik: sprid till andra tidningar
Kommentar:
Bra skrivit

Sprid vidare så några politiker och andra väljare
får läsa!

Inskickat 2006-09-02 Kl 20:06 av:Morticia

 

Artikelpush, rubriklogo

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk – tio år senare
Livet fullt ut!
Inbjudan till konferens 12-13 mars 2016 på temat Livet fullt ut!
Läs mer--> 4304 läsare


Anneli signerar en bok.
Vilma och Loppan, böcker att känna igen sig i!
- Jag har alltid tyckt om att skriva och när barnen var små gjorde jag ofta berättelser för dem u...
Läs mer--> 13275 läsare


Vad hände sedan?
I januari kommer den, "Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk - tio år senare"!
Läs mer--> 5918 läsare


Spännband
Privatisering, till vilket pris?
Sambandscentralen för färdtjänsten i Stockholm ska försvinna. Nu ska man ringa till de enskilda f...
Läs mer--> 14408 läsare


Kemiska flaskor.
Personlig assistans utan personkemi.
Du verkar vara bra,
men någonting är inte som det ska.
Det går inte att ta på,
något har gått ...
Läs mer--> 11866 läsare

 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh