Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Livihop Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats
 
Assistans
Lagar och avtal (1582 inlägg)

Hoppa till första nya inlägget!

Skriv ut denna trådSkriv ut denna tråd   Tipsa en vän om denna trådTipsa en vän om denna tråd
Ämne: Att söka LSS
Av: DodeN 2009-06-27 Kl 00:40
huvudinlägg

Jag har fått lite hjälp och råd nu när det gäller mitt hjälpbehov. Vi försökte prata med LSS handläggaren i komunen men hon gick på mammaledighet och det blev en ny som övertalade oss att dra tillbaka ansökan och skaffa mer papper men vi får inte veta villka intyg man behöver.

Nu sa denna man som jag fått lite hjälp av att jag ska skita i komunen och söka till FK direkt. Handläggaren som gick på mammaledighet kommer tillbaka i augusti igen så det känns onödigt att ta ett nytt möte med en handläggare som snart ska sluta så jag måste dra allt igen.

Har pratat med några bolag som kan hjälpa till med en ansökan men inte bestämt hur jag vill göra, men de sa att jag kan skicka in en ansökan så fort som möjligt för att FK tar lång tid på sig att besluta och så jaga rätt på läkarintyg på vad jag behöver för stöd. Stämmer detta, eller måste man ha läkarintyg med i ansökan?

Mannen sa även att om FK säger att jag tex. behöver 15 timmars hjälp så det hamnar på komunen så kan inte komunen säga nej. Som det varit nu så har de inte ens utrett om jag tillhör kategorin eller inte utan sagt att om jag bara skaffar rätt papper så ska jag tillhöra LSS, men de kan inte precisera vad det ska stå på papprena och läkaren jag har på vårdcentralen fattar inte.

Ska jag få honom att skriva ner allt jag behöver hjälp med eller hur noggrant ska man gå? Han kan ju inte bedömma vad jag klarar eller inte, han har ju tex. inte sett mig duscha eller dela mat.

Kanske är basic-frågor men jag har noll koll och vill gärna dubbelkolla om den info jag fått stämmer. Vet inte vem jag ska lita på för komunen sa att jag först måste ansöka hos dem och sen ev. hos FK.

 
Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Att söka LSS
Av: KarinSch 2009-06-27 Kl 01:28
 

Ok, det är mitt i natten men jag gör en snabbmall.
1. Du kan söka direkt till FK. Då måste du ha minst 20 timmars grundläggande behöv, dvs:
Hygien: dusch, tvätta håret, borta det, sköta intimhygien, raka under armarna, insmörjning och torkning. Klippa naglat och annat nödvändigt. Alla toabesök. Vid de grundläggande behoven SKA (de försöker fuska med det ofta) hela momentet räknas in, alltså även sss. väntetid. Ta ett toabesök, ass hjälper dig in, drar ner byxor, hjälper dig till rätta på stolen och går ut, du kissar och ass. väntar, sen torkning, på med kläder och tvätta händer och ut från toa, då är momentet klart.
Påklädning, man måste ha behov av hjälp med byxor, tröja, underkläder, inte bara ytterkläder. MEN om man inte klarar vanliga kläder så räknas även ytterkläder in i grundläggande behov.
Matsituationer- är ju lite svårt med nya sättet att tolka lagen, om du på något is får in mat i munnen och vet att det är mat du äter, inte tuggar på skosulor eller lampor, så anses du inte behöva hjälp i matsituationer (hur maten ska komma på bordet vet ingen, troligen ska vi äta kommunens frystorkade middagar, hur nu det kan vara förenligt med goda levnadsvillkor. Om du däremot inte kan föra gaffeln till munnen så räknas även framplockning och undanställande av mat och disk till grundläggande behov.
Kommuikation-gäller inte dig alls- man måste ha behov av annan för att göra sig förstådd eller förstå, typ prata med tavla eller liknande. Är skitsvårt att få.
Och sist att någon måste ha god kännedom om dig och ditt funktionshinder, kan gälla om man har ep, diabetes, hjärnskador eller annat som gör att det bar kan jobba några utvalda av skäl som inte finns med i de första kriterierna.
Man skriver ansökan genom att först räkna upp alla dessa grundläggande behov, oftast under en vecka, men om man t.ex. simmar och därför måste klä av och på sig, duscha osv. en gång extra varannan vecka måste man få med de minutrarna, så man kan alltså behöva duscha merän de vanliga gångerna och det är ok. Var noggrann och skriv upp minuterna ordentligt.
Om du nu kommit över 20 timmar i veckan kan du förtsätta söka för alla andra behov som städning, tvätt, djukskötsel, hobby, ytevistelser och här även matlagning och sådant som är personliga behov men inte grundläggande. Här behöver du inte räkna minuter så desperat men var ändå hyfsat noga när du kollar hur lång tid du behöver för att göra något
Du kan skicka in utan läkarintyg men enklast är att ha med allt på en gång, de gör inget utan intyg ändå. Din läkare måste skriva ner allt du behöver hjälp med ochatt ditt funnktionshinder är stort och bestående samt orsakar dig betydande svårigheter vardagen.
Troligen vill de även ha n ADL utredning (det heter något annat nu men jag minns inte, en AT gör en bedömning på vad du klarar.)
Det första de gör är att kolla om du tillhör LSS och vilken personkrets, hamnar du inte där så får du inte assistans över huvud taget och kan bara få hjälp genom Sol från kommunen, men om de anser att du tillhör LSS så går de igenom din ansökan, frågar 100 kränkande frågor och kommer så småningom fram till ett beslut, de skickar först ett brev där de skriver hur de tänkt besluta och så får du möjlighet att svara på det. Gör du inget beslutar de efter sitt förslag och du får ett nytt brebv med ett besllut.

Ta absolut hjälp av någon med att skriva ansökan.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Att söka LSS
Av: DodeN 2009-06-27 Kl 13:45
 

Tack det var bra och utförligt Glad smiley

När ni räknar på tid tar ni en dag och skriver ner allt som görs och mäter hur lång tid det tar? Jag har kass tidsuppfattning och endel saker avstår jag från nu eftersom ingen hjälper mig, fast dem delarna kan sambon ta så kan vi testa en gång.

Saker man kan klara på en kanonbra dag men inte annars hur tänker man där?

Och ska man räkna in träning/streching i grundläggande eller är det något som vården ska lösa, jag har en massa streching jag ska göra men inte klarar själv utan måste ha hjälp med, men vården säger "gör det du kan" villket alltid slutar med att jag fastnar i någon knasig ställning och inte kommer upp igen.


Men då ska jag ta och säga till en av de som verkar vettiga som kan hjälpa mig att jag vill ha den hjälpen. De lovade att vara med på alla möten med komun och FK också så man inte sitter där själv. Var med en kompis på ett sådant för många år sedan och det var inte trevligt.

Jo, tänkte på det du skrev om simning, jag har ju min tennis där jag idag måste avstå från att duscha på plats och åka hem och vänta på att sambon kommer hem från jobb innan jag kan byta om och bli klar. Det är altså sådant som jag ska räkna med, och även ta med överförflyttningar mellan stolar osv?


Jo, matsituation också, om man glömmer att äta är det en sak som kan tas med? Min adhd gör att jag inte kan koncentrera mig på att dels äta utan gör 1000 saker samtidigt så om inte sambon eller någon annan är med och påminner att jag ska äta så kan en frukost ta 2 timmar. Idag tex. har jag varit uppe i 3 timmar och tänkt frukost men fortfarande så kommer jag inte ihåg det tillräckligt länge för att ta mig ut och leta efter något.

Sjukt det där med att man inte får hjälp att laga mat... men hemtjänstens microlådor är ju så underbara tycker komunfolket som bestämmer... *suck*

Behöver börja räkna lite på minutrar för bolaget ville gärna att ansökan skulle in innan jag tar semester så vi inte tappar 1 månad i väntetid.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Att söka LSS
Av: KarinSch 2009-06-27 Kl 14:14
 

DodeN skrev:


När ni räknar på tid tar ni en dag och skriver ner allt som görs och mäter hur lång tid det tar? Jag har kass tidsuppfattning och endel saker avstår jag från nu eftersom ingen hjälper mig, fast dem delarna kan sambon ta så kan vi testa en gång.

Saker man kan klara på en kanonbra dag men inte annars hur tänker man där?

Jo, tänkte på det du skrev om simning, jag har ju min tennis där jag idag måste avstå från att duscha på plats och åka hem och vänta på att sambon kommer hem från jobb innan jag kan byta om och bli klar. Det är altså sådant som jag ska räkna med, och även ta med överförflyttningar mellan stolar osv?


Jo, matsituation också, om man glömmer att äta är det en sak som kan tas med? Min adhd gör att jag inte kan koncentrera mig på att dels äta utan gör 1000 saker samtidigt så om inte sambon eller någon annan är med och påminner att jag ska äta så kan en frukost ta 2 timmar. Idag tex. har jag varit uppe i 3 timmar och tänkt frukost men fortfarande så kommer jag inte ihåg det tillräckligt länge för att ta mig ut och leta efter något.Tar det i tur och ordning.

Ta en vecka, och ha koll på vad du gör, man går inte på toa lika många gånger varje dag, tänk in att du ibland är lös i magen och ibland hård, ibland är det varmt och man dricker mycket extra och ansök sen om ett snttantal minuter per vecka för toa och annan hygien.

Räkna alltid på de sämsta dagarna.

Självklart ska du lägga till dusch på tennisen, den duschen är ett grundläggande behov, tänk bara på att flytten till och från tennisstolen inte är ett grundläggande behov utan bara förflyttning till o från rulle-dusch-rulle.

Tror inte att det går att få påminnelse till att äta som grundläggande behov, det är som sagt knivigt med matsituationer, jag hade absolut försökt men inte tagit för givet på att de godkännde det, däremot i de andra personliga behoven ska det kunna godkännas.

Likaså gäller det din träning, det är inte ett grundläggande behov, däremot ett personligt och som berättigar till assistans om du väl kommer upp i de första 20 timmarna.
Lycka till.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Att söka LSS
Av: DodeN 2009-06-27 Kl 14:18
 

tackar det var jättebra och tydliga svar. Ja-smiley, med tummen upp


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Att söka LSS
Av: KarinSch 2009-06-27 Kl 14:30
 

Fråga bara på, vill du ha mer personliga svar så maila mig.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Att söka LSS
Av: DodeN 2009-06-27 Kl 14:48
 

Tack, det kommer säkert allt eftersom jag funderar. Min plan var att ta ett varv till med komunen efter sommaren när handläggaren var tillbaka från mammaledighet men nu när jag kan få proffsig hjälp så känns det som om det är lika bra att sätta igång.

Om FK säger att jag inte är över 20 timmar så är det komunen som gäller och då ÄR det LSS och alla de insatser som man kan få, om man nu har det behovet? Har försökt att få boendestöd men får det inte eftersom ADHD inte hör till LSS, men i kombo med rörelsehindert så om jag nu hamnar där så borde jag väl kunna få boendestöd också?

När vi pratade med handläggarna för ett år sedan så lät det på dem som att jag var solklar LSS grupp3 men att de behövde läkarintyg och då hade jag ingen läkare som var villig att skriva intyg, men den jag har nu verkar vara aningen vettigare.


Kom att tänka på detta med intyg, jag har ju både ett rörelsehinder pga. sjukdomen och adhd, ska jag försöka få ett intyg från psyk på adhdn eller kan en vanlig läkare skriva ner de sakerna också, samma med en ADL, eller vad det heter den här veckan... Eller blir det mer trovärdigt och bättre om jag får intyg från varje "specialist" på just den delen?

För det måste väl vara så att jag ska ta med allt som kan påverka och hur det ser ut även om adhd:n i sig inte skapar så stora problem med de grundläggande behoven mer än då rutiner osv.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Att söka LSS
Av: Lise 2009-06-27 Kl 15:34
 

Har precis själv blivit beviljad ledsagning genom LSS och min kommun krävde dels en sk ADL-utredning (gjordes av min arbetsterapeut) och dels ett utförligt läkarintyg som ingående beskrev diagnosen och som även bekräftade hjälpbehovet. I mitt fall krävdes alltså intyg från 2 håll. Fick en känsla av att det inte går att vara för noga i sådana här fall.

Lycka till!


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Att söka LSS
Av: Morticia 2009-06-27 Kl 15:55
 

DodeN skrev:
r 20 timmar så är det komunen som gäller och då ÄR det LSS och alla de insatser som man kan få, om man nu har det behovet? Har försökt att få boendestöd men får det inte eftersom ADHD inte hör till LSS, men i kombo med rörelsehindert så om jag nu hamnar där så borde jag väl kunna få boendestöd också?


Boendestöd är inte en av insatserna i LSS. Det kan man bli beviljad enligt SoL (socialtjänstlagen). Men alla kommunen har inte det.
Vet personer som sökt det enligt LSS och fått avslag eftersom det inte går att få enligt LSS.
Kommunens handläggare upplyser inte om att de ska söka enligt SoL...


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Att söka LSS
Av: DodeN 2009-06-27 Kl 16:07
 

Morticia skrev:
Boendestöd är inte en av insatserna i LSS. Det kan man bli beviljad enligt SoL (socialtjänstlagen). Men alla kommunen har inte det.
Vet personer som sökt det enligt LSS och fått avslag eftersom det inte går att få enligt LSS.
Kommunens handläggare upplyser inte om att de ska söka enligt SoL...


jo det är en SOL-insats, men för att få den måste jag tillhöra LSS enligt handläggarna i min komun. Så nu fick vi hemtjänst trots att både sol och LSS-handläggarna var överrens om att vi behövde boendestöd också, och sambon behöver det istället.

Men så länge vi inte blir placerade i en LSS personkrets så får vi inte den SOL-insatsen.

Så det jag menar är om FK gör bedömningen att jag tillhör LSS så kan inte komunen säga att jag inte gör det? Eller måste komunen också göra en prövning av det så jag ska se till att skicka papper till dem också när jag ändå är igång?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Att söka LSS
Av: Morticia 2009-06-27 Kl 16:12
 

DodeN skrev:
jo det är en SOL-insats, men för att få den måste jag tillhöra LSS enligt handläggarna i min komun. Så nu fick vi hemtjänst trots att både sol och LSS-handläggarna var överrens om att vi behövde boendestöd också, och sambon behöver det istället.

Men så länge vi inte blir placerade i en LSS personkrets så får vi inte den SOL-insatsen.


De olika kommunerna gör verkligen väldigt olika bedömningar...
Överklagade du? Tror att länsrätten kan ha åsikter på ett sånt beslut.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Att söka LSS
Av: DodeN 2009-06-27 Kl 16:42
 

ok... nej vi överklagade aldrig för vi fick inget på papper utan man gjorde om vår ansökan till en ansökan om hemtjänst och sen har vi inte tänkt på det mer än tyckt att det var skit. Trodde att sambons utredning skulle varit klar nu och då hade han varit i personkrets 1 och det hade inte varit några problem.

Man gav oss inga papper alls på beslut eller informerad om att vi kunde överklaga, nu i efterhand så förstår vi att man gjort fel. Men då är det kanske värt att söka det hos Sol-handläggaren så vi får papper på vad de säger och överklaga.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Att söka LSS
Av: DodeN 2009-09-02 Kl 13:59
 

Nu har jag haft möte med bolaget och skrivt ihop en ansökan, hade möte med rehabteamet igår och där tog vi upp detta med läkarintyg som jag nu behöver. Men fick svaret att de skriver ingen intyg för att jag inte har en klar diagnos utan bara en arbetsdiagnos som jag dessutom inte tror på och de säger att det kan vara något helt annat jag har, men för att jag inte har diagnos så kan de inte säga att det är varaktigt och då inte skriva intyg.

Jag har varit sjuk nu i 3år och tvingats ha rullstol och hjälp från anhöriga i 2år, senaste 1.5året så behöver jag enhel del hjälp med grundläggande behov.

Rehabteamet har avsagt sig allt ansvar och jag har nu med vårdvalet bytt vårdcentral och ska försöka få någon där att skriva intyg. Men är det så att jag inte kan få intyg för att jag inte har diagnos? Läkaren sa på mötet att vi får räkna med att det kan ta några år innan man hittar rätt diagnos att det inte är ovanligt att sånt kan ta lång tid i vissa fall.

Ska jag då vara helt utan hjälp den tiden, sambon börjar troligen att jobba i december och då blir jag helt själv, nu är han hemma dagtid som tur är.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


 

Till sidans topp

Visa trådindex

Forumkategorier, rubriklogo

fh sponsorer Besök Livihop Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats
 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh