Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Livihop Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats
 
Funktionshinderrelaterat
Identitet (1464 inlägg)

Hoppa till första nya inlägget!

Skriv ut denna trådSkriv ut denna tråd   Tipsa en vän om denna trådTipsa en vän om denna tråd
Ämne: hur påverkas man av sitt handikapp?
Av: DodeN 2008-05-27 Kl 14:28
huvudinlägg

Nu kanske det blir massa svammel, vet inte om det har disskuterats innan men jag har ett tag gått och funderat.

Jag har varit sjuk i över 1.5år, fortfarande ingen diagnos och måste slåss med näbbar och klor för att få hjälp, men troligen är hjälpen nära nu.

Tack vara (om man nu får säga så) att sambon också blivit sämre i sin neurologiska sjukdom så ska vi nu få lite anpassningar i lägenheten så att han ska klara sig bättre, men om man ska vara ärlig så är det jag som kommer ha mest nytta av anpassningarna.

Vi har påbörjat hjälpinsats från hemtjänst och tagit en fajt med dem, verkar som om vi har stöd från chefshåll så det ska nog bli bra. Själv så börjar jag komma över den där tröskeln att det är fult att be om hjälp, att itne klara sig själv osv.

Igår när hemtjänsten hjälpte till med att bära sopor till återvinningen så kändes det inte alls jobbigt utan rätt skönt att slippa vara helt utmattad när återvinningen var kastad.

Fick en badkarsstol så jag ska klara av att duscha själv, samtidigt som det är kanonjobbigt att se det stora härket stå på badkaret, och den lilla brädan jag hade förut stå brevid. Att jag inte klarar mig utan ryggstöd osv, att börja inse att jag är väligt funktionshindrad om jag jämmför med livet innan.

Funderar en hel del på hur allt detta påverkar mig som person. Jag har hela mitt liv varit den snälle, som hjälper andra. Min bästis sen grundskolan har en Cp-skada så många av mina andra vänner har diverse funktionshinder, så det har blivit naturligt att om vi umgås så hjälper jag till lite extra.

Satt igår och tittade på gammla bilder, bla när jag åkte med min bästis och hennes familj till paris och disneyland, tror vi var 12år ungefär. Nu slog det mig att hennes föräldrar troligen hade baktanken att jag dels följde med som assistent och dels som vän. Min kompis behövde hjälp med att köra stol, bära saker osv, allt sådant hjälpte jag till med, men för oss var det normalt, inget vi tänkte på direkt.

Nu är det jag som behöver extra hjälp, jag kan inte göra allt jag gjort innan. Men ändå så känner jag inte att jag är värdelös, gjorde det ett tag faktiskt.

Numera så sitter jag på diverse forum och pratar med andra som har det svårt, många gånger får jag höra att dem tycker jag har det mycket jobbigare än dem, men jag är en sån person som är stöd för andra. Har visserligen endel personer som jag pratar med för att få stöd. Men det jag gör nu för andra har ändrat karaktär, är inte praktiskt hjälp längre som innan utan samtal och tips.

Det känns superskönt att jag har lyckats behålla den delen, nu är jag ingen moder teresa men jag är en hjälpare och lyssnare. Inte för att få någon hjältegloria tillbaka, många gånger får jag mest skit från andra för att jag blandar mig i.

Kom bara att tänka på allt detta nu, vet inte om det är att jag har landat i mig själv och min situation. Kanske är det en bit av processen, har ingen aning.

Men jag har andra prioriteringar och är en annan person nu än förut, visst påverkas jag av att ha flyttat hemifrån, hittat en kille och allt sånt.

Kom att tänka på igår när jag var på stan och glodde lite allmänt att jag är mer intresserad av kläder nu. Jag är en pojkflicka som gillar kläder som är funktionella, har aldrig sminkat mig och brytt mig om mode. Nu när jag är sjuk så är jag mer mån om att se ok ut... kanske är det lite pga. den bild man ger till omvärlden. Förut så syntes man ju inte på stan, nu tittar ju folk på en och då kanske man vill signalera att man inte ser ut som en luffare... har ingen aning.

Jag tror inte jag skulle varit den jag är idag om jag hade varit frisk och inte gått igenom det här helvetet. Har ni andra kommit på något liknande?

Man är ju inte sitt funtkionshinder men i mitt fall så hindrar det mycket av dem sakerna jag gjorde förut. Funderar tom att prova på nya aktiviteter, ska testa ridning, jag som innan varit rädd för hästar. Så det både hindrar och öppnar nya möjligheter.

Vet inte riktigt vad jag vill med tråden, har som sagt fillosoferat en hel del, och gått från att hata rullstolen och allt som har med hjälpmedel att göra till att inte skämmas för det, hade tom handortosen på mig igår och tröjan uppdragen så alla såg den.

 
Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: hur påverkas man av sitt handikapp?
Av: KarinSch 2008-05-27 Kl 16:30
 

Känner igen mig jättemycket i det du skriver, man blir någon annan på något sätt när man inte längre kan göra samma saker som förr. Har man varit en som hjälpt till och tagit i där det behövts så hittar man andra vägar att stötta och göra nytta, fast kanske inte fysiskt. Man hittar en annan plats i tillvaron.
Jag har med svårt att acceptera nya hjälpmedel, inte för att de är hjälpmedel utan för att de säger att jag blivit sämre, men man får ju försöka vända det till något positivt, om jag inte fått hjälpmedel hade jag troligen mått ännu sämre och klara mig sämre.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: hur påverkas man av sitt handikapp?
Av: Lise 2008-05-27 Kl 18:26
 

Känner också igen mig i det här med att det tar tid att acceptera hjälpmedel. Nu har jag sådan tur att jag har haft samma arbetsterapeuter i snart 18 år och jag har nästan aldrig behövt be om något, utan det har snarare varit de som föreslagit. Det brukar ta ca 1-2 år för mig att acceptera ett nytt hjälpmedel och jag hade väldigt roligt åt att jag hörde arbetsterapeuten viska det till en elev som hon hade med sig när jag skulle prova ut en rullstol. Dvs det brukar ta ungefär 2 år från förslag till handling. Givetvis beroende på vad det gäller, det är ju inte lika svårt att acceptera en griptång som en rullstol. Men som du säger Karin, hjälpmedlen signalerar ofta försämring och det är väl det som gör att det är så svårt att ta till sig det nya. Du har också rätt i att hjälpmedlen hjälper till i att bevara kraft och ork till annat.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: hur påverkas man av sitt handikapp?
Av: Journalist 2008-05-27 Kl 19:34
 

Jag är en pojkflicka som gillar kläder som är funktionella, har aldrig sminkat mig och brytt mig om mode. Nu när jag är sjuk så är jag mer mån om att se ok ut... kanske är det lite pga. den bild man ger till omvärlden. Förut så syntes man ju inte på stan, nu tittar ju folk på en och då kanske man vill signalera att man inte ser ut som en luffare... har ingen aning.

Jag tror inte jag skulle varit den jag är idag om jag hade varit frisk och inte gått igenom det här helvetet. Har ni andra kommit på något liknande?

I just de orden vet jag hur du menar, eller på ett ungefär.. Jag föddes ju med RMB, men jag tänker samma sak ändå. Jag är inte som alla andra tonåringar. För dom är det självklart att kunna sova hos någon, utan problem, dock inte för mig, och jag är mer van att "inte kunna" ta mig överallt, det är inte dom. Det tror jag har förändrat mig, för jag är inte lika....ehm...*letar ord*... För givet tagande. Eller nåtBlinkande smiley!
Mina kompisar tror att jag skulle vara en s.k fjortis om jag kunde gå, och nu tkr dom att jag är mer självständig än alla andra, för "vi" måste ju faktiskt bli mer självständiga än andra, ellerhur?

Sen det med kläder och så... Jag klär mej som mina kompisar, och jag sminkar mig, och jag tror att jag inte är precis som de flesta handikappade tonåringar pga det. (Kommer få skit för detta men det tar jag:P) Jag försöker synas som CISSI, inte som "hon som sitter i rullstol", för det vill jag inte!!!

Hoppas jag fick ur mig ngt vettigt, kram!Glad smiley<3


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: hur påverkas man av sitt handikapp?
Av: Vejron 2008-05-27 Kl 20:56
 

Jättebra skrivet och mycket insiktsfullt tycker jag.

Du genomgår just nu det jag alltid har kallat "dubbel pubertet".

Jag gick igenom den och jättemånga andra personer med funktionshinder som jag känner har upplevt samma sak.

Det jag menar med "dubbel pubertet" är att vi som antingen är födda med våra funktionshinder eller fått dem som väldigt små, först måste frigöra oss från funktionshindret, som du sa; du vill vara Cissi och inte "tjejen som sitter i rullstol".

Steg nummer 2 i vår dubbla pubertet är att hitta oss själva som individer och det är ju något som alla tonåringar, på väg in i vuxenlivet går igenom.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: hur påverkas man av sitt handikapp?
Av: Journalist 2008-05-27 Kl 21:53
 

Tack för att du förstod vad jag menade, precis dit jag ville komma!
Det är dubbelt så svårt att vara tonåring för egentligen får man aldrig tid med att ha sin "revolt" som handikappad (även om min fungerar utmärkt genom att tycka tvärt emot vad läkarna tycker) och jag blir lite mer fundersam kring vem jag är egentligen, troligen mer än andra iallafall. Okej, kanske låter egoistisk, men det är så jag tänker.

Förlåt om jag snodde din tråd lite DoDenHjärta


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: hur påverkas man av sitt handikapp?
Av: DodeN 2008-05-27 Kl 22:05
 

helt ok journalist, är dem här frågorna jag funderar på. Även om jag är vuxen så det en process att gå igenom.

Vet bara alla samtal jag hade med min bästis under vår pubertet. Att hon blev arg på sina föräldrar och ville göra saker hon inte fick, och sen minuten efter fråga om dem kunde hjälpa henne på toaletten. Det är svårt att göra revolt när man är så beroende av andras hjälp. Andra vet vad som är rätt för en och ofta så verkar det vara svårare för folk runt omkring att släppa ltie på tyglarna när man har ett handikapp, även om man skulle klara sig.

Tycker det räcker med det som kan hända här. När jag ibland blir sur på sambon men senare kanske behöver hjälp med något, det är ingen lätt situation.

ang. hjälpmedel så kommer jag nog sparka och hata dem snart igen, tror det är en process, speciellt när man måste få mer saker för att kompensera den förmåga man inte har längre.

Just nu så önskar jag att jag hade en permo, om ett tag kommer jag säkert tycka att det är bara muppar som har det. Förstå mig rätt nu, inget fel i att ha permo men man har det ju av en orsak, att man inte klarar allt själv utan hjälpmedel.

Som säljaren på permobil sa. att många funderar på permo försent, när dem är så sjuka eller dåliga att det gör ont, och man har skaffat sig förslitningsskador osv. Han önskade att man skulle se permo och liknande som en hjälp, för att spara på den kropp man har. För man har ju bara en, och jag åker heldre permo och sväljer min stolthet om jag slipper mer smärtor och har ork kvar om 30 år.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: hur påverkas man av sitt handikapp?
Av: Anonym[1] 2008-05-27 Kl 22:08
 

asg
Det skulle minsann rekryteringsgruppen icke hålla med om. Med Hulting i spetsen...

DodeN skrev:
Som säljaren på permobil sa. att många funderar på permo försent, när dem är så sjuka eller dåliga att det gör ont, och man har skaffat sig förslitningsskador osv. Han önskade att man skulle se permo och liknande som en hjälp, för att spara på den kropp man har. För man har ju bara en, och jag åker heldre permo och sväljer min stolthet om jag slipper mer smärtor och har ork kvar om 30 år.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: hur påverkas man av sitt handikapp?
Av: DodeN 2008-05-27 Kl 23:23
 

jo, innan jag blev mycket sämre så hade jag den inställningen, RG och andra påverkade mig massor om att det enda är att kämpa, men tack vara det här forumet så har jag insett att det inte är fult på något sätt att inse i tid att man inte orkar. Som sagt, om jag kommer vara sjuk resten av livet så vill jag veta att jag själv gjort allt för att hålla kroppen hel.

Pajade tummen tidigt i sjukdommen men tyckte att det bara var att bita ihop, villket jag nu får lida för. Tror inte att axlar och händer tycker det är så kul att man dagligen rullar och sliter, för hur många kommer inte bli sämre som äldre och kanske behöva mer hjälp än vad som hade behövts om man tagit det lite lungt.

Inte håller gående på så... är sällan man ser någon som istället för att ta kundvagn på ica envisas med att bära alla varor i famnen...


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: hur påverkas man av sitt handikapp?
Av: KarinSch 2008-05-28 Kl 11:31
 

DodeN skrev:

Som säljaren på permobil sa. att många funderar på permo försent, när dem är så sjuka eller dåliga att det gör ont, och man har skaffat sig förslitningsskador osv. Han önskade att man skulle se permo och liknande som en hjälp, för att spara på den kropp man har. För man har ju bara en, och jag åker heldre permo och sväljer min stolthet om jag slipper mer smärtor och har ork kvar om 30 år.Hade nu bara AT också förstått det hade det varit utmärkt. Jag ville faktiskt ha en permo (eller eg. enklare elrulle) när barnen var små, men se det gick inte, permo fick man bara om man inte kunde gå alls. Det är därför jag inte kan gå alls nu, totalt felbelastad och förstörd i muskler och leder och ont alltid. Hade jag sluppit gå långa sträckor och kunnat avlasta ibland när vi var ute hade jag troligen fortfarande haft lite krafter kvar. Jag har ju aldrig kunnat köra manuell rulle så det var inget alternativ såvida ingen annan puttade på, så jag fick gå så länge det gick sen fick jag en elrulle.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: hur påverkas man av sitt handikapp?
Av: Atetos74 2008-05-28 Kl 12:36
 

Jösses jag är som du just nu fastän med ofrivilliga rörelser. Jag fick både el-moppe o manuell rullstol medan jag fortfarande kunde gå utomhus lite grann typ fr möbel till möbel el längs väggar. Eftersom jag inte klarar av att köra manuell rullstol själv så tvings jag gå med rullstol som stöd ibland när ingen kan kör mig. Så jag är jätteglad att jag inte behövs kämpat om e-rullstol el manuell rullstol för idag kan jag ej gå med rollator alls så jag hade andra alternativ att ta till tex manuellrullstol. Idag blir jag allt bättre på att köra själv när jag använder demn mycket mer nu. Tråkig att detta är inte självklart för många., Det borde det vara ju så man har hjäpmedel när man försämrat så krafter slipper gå åt att söka hjäklpmedel typ.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: hur påverkas man av sitt handikapp?
Av: Lise 2008-05-28 Kl 12:58
 

Måste göra ett inlägg också när det gäller det här med rullstol/permo. Argumentet att man bara får permo/rullstol när man inte kan gå håller inte. Vid många muskelsjukdomar är det direkt olämpligt att röra sig för mycket, för då kan sjukdomen faktiskt försämras. "friska" människor får starkare muskler av att röra på sig, vid muskelsjukdomar är det en oerhört känslig balansgång. Mao så måste utskrivningen av en rullstol/permo bedömas från fall till fall. Att som hjälpmedelskonsulent/AT hävda att man helt måste mista gångförmågan först är ju absurt! Problemet ligger nog också i att det finns för lite kunskaper om olika diagnoser.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


 

Till sidans topp

Visa trådindex

Forumkategorier, rubriklogo

fh sponsorer Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats
 

© Copyright 1999-2023 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh