Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Atlas Assistans AB Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Livihop ledig sponsorplats
 
Assistans
Vardag med assistans (1941 inlägg)

Hoppa till första nya inlägget!

Skriv ut denna trådSkriv ut denna tråd   Tipsa en vän om denna trådTipsa en vän om denna tråd
Ämne: Hur mycket ska man "ta"?
Av: Honeysolros 2008-09-23 Kl 17:26
huvudinlägg

Hej!

Detta är kanske fel tråd för det här inlägget, rätta mig i så fall. Har en fråga: När det gäller assistenters frånvaro, sjukdom eller ledighet, hur mycket ska man som brukare acceptera? Alltså, jag menar, man kan ju inte hjälpa att man blir sjuk, men om verksamheten blir lidande av frånvaron menar jag.

I mitt fall är det så att en av mina ordinarie assistenter haft 3 veckors sjukfrånvaro på en månad, uppdelat på två perioder. Hon har sedan hon anställdes varit sjuk minst 1 vecka per månad. Min assistans blir lidande när hon är borta så mycket. Hur "tolerant" ska jag vara? Känns ju inte som att man vill säga upp någon pga sjukdom, men vardagen måste ju fungera. Just nu gör den inte det, trots vikarier.

 
Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Hur mycket ska man "ta"?
Av: Moon 2008-09-23 Kl 17:41
 

Tre veckor på en månad låter ju jättemycket och måste ju ställa till det oerhört för dig. Är det inte ganska hårda krav på arbetsgivaren när det gäller rehabilitering och sådant .... och med så mkt frånvaro bör det väl bli aktuellt. Men hur gör man med en ass som har stor sjukfrånvaro? Känns som det kan bli svårt för alla det där. Jag har för mig att arbetsgivaren numera kan kräva sjukintyg från första dagen om man anser det vara nödvändigt.

När det gäller ledighet brukar jag var generös men det är under förutsättning att det inte missbrukas då hade jag dragit in på det.

Redigerat 2008-09-23 17:44


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Hur mycket ska man "ta"?
Av: Honeysolros 2008-09-23 Kl 18:14
 

Det är inte att hon inte är sjuk när hon är hon är borta, utan det är det att det infaller så otroligt ofta. Förkylning, magsjuka, muskelinflammation mm. Hur kan det rehabiliteras? Kan man typ säga att "nu blir assistansen allt för lidande, så jag måste ta in nån annan". Kan man göra det? Jag vet inte vad jag ska göra...

Med ledigheter gör jag precis som Du, Moon.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Hur mycket ska man "ta"?
Av: Jessma 2008-09-23 Kl 18:06
 

Har din assistent varit sjukskriven mer än sex gånger på ett år, eller längre än fyra veckor måste arbetsgivaren göra en rehab-utredning.

Börjar du ana oråd kan du kräva läkarintyg från första dagen.

Jag har själv haft problemet, och mitt förslag är att du pratar med assistenten. Ge t ex förslaget att denne ska halvtidsjukskriva sig en längre tid för att komma på fötter igen.

Ska jag vara helt ärlig så beror det mycket på hur ärlig assistenten är mot mig hur mycket jag står ut. Vet jag anledningarna och att de själva är medvetna hur mycket de ställer till det för mig så har jag mer tålamod. Ifall det är massa sjukskrivningar utan att jag eg vet varför så börjar jag ana oråd och känna mig otrygg...


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Hur mycket ska man "ta"?
Av: Moon 2008-09-23 Kl 18:34
 

Jessma skrev:
Har din assistent varit sjukskriven mer än sex gånger på ett år, eller längre än fyra veckor måste arbetsgivaren göra en rehab-utredning.
...


Vad exakt innebär en rehabutredning?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Hur mycket ska man "ta"?
Av: Moon 2008-09-23 Kl 18:40
 

Moon skrev:
Vad exakt innebär en rehabutredning?


Jag svarar mig själv. Citerar från FKs sida:

Så här gör du en rehabutredning
Som arbetsgivare är du ansvarig att starta en rehabiliteringsutredning när din medarbetare varit borta, helt eller delvis, på grund av sjukdom i fyra veckor. En rehabiliteringsutredning är ett redskap för dig att underlätta den anställdes återgång i arbete. Rehabiliteringsutredningen ska ses som ett levande dokument som hela tiden uppdateras när något händer i rehabiliteringsarbetet. Det är alltså inget du gör för Försäkringskassans skull.

Vad är en rehabiliteringsutredning?
Rehabiliteringsutredningen ska klarlägga anställdas rehabiliteringsbehov och vara underlag för arbetslivsinriktade rehabiliteringsinsatser. Utredningen ska upprättas på en särskild blankett.

Rehabiliteringsutredningen är i första hand ett verktyg för att du som arbetsgivare ska kunna leva upp till ditt anpassnings- och rehabiliteringsansvar men också ett viktigt underlag i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

När ska en rehabiliteringsutredning göras?
Du som arbetsgivare ska påbörja en rehabiliteringsutredning

när arbetstagaren på grund av sjukdom varit frånvarande från sitt arbete mer än fyra veckor i följd
när arbetstagaren haft upprepad korttidsfrånvaro
när arbetstagaren själv begär det
När rehabiliteringsutredningen är färdig ska du skicka den till Försäkringskassan. Vi på Försäkringskassan ska ha rehabiliteringsutredningen inom 8 veckor från sjukanmälningsdagen. Du och din medarbetare behåller självklart varsitt exemplar av utredningen.

Om det är uppenbart att någon rehabiliteringsåtgärd inte behövs får rehabiliteringsutredningen begränsas till uppgifter om orsaken till detta.

Vad händer om rehabiliteringsutredningen inte kommer till Försäkringskassan?
Om rehabiliteringsutredningen inte kommit in till Försäkringskassan inom 8 veckor skickar vi ett påminnelsebrev. Om utredningen fortfarande inte kommit in efter ytterligare två veckor underrättas Arbetsmiljöverket.

Checklista inför rehabiliteringsutredningen
Inför en rehabiliteringsutredning är det bra att fundera över vilka punkter som bör tas upp för diskussion. Det viktigt att komma fram till de verkliga orsakerna till att medarbetaren blivit sjuk och försöka hitta lämpliga lösningar som kan fungera på sikt. Annars är risken stor att enbart symptomen angrips och att resultaten därför inte blir tillfredsställande.

Gå igenom checklistan på förhand och notera vilka punkter som bör tas upp till diskussion.

Checklista inför rehabiliteringsutredning (pdf)

Vad händer efter rehabiliteringsutredningen?
Du som arbetsgivare eller Försäkringskassan kan kalla till ett avstämningsmöte för att ytterligare klarlägga möjligheterna för återgång i arbete.

När det finns behov av arbetslivsinriktade rehabiliteringsinsatser ska en rehabiliteringsplan upprättas. Försäkringskassan ansvarar för och godkänner en sådan plan. Rehabiliteringsutredningen utgör grunden för rehabiliteringsplanen.

Arbetsträning eller arbetsprövning
Om du som arbetsgivare anser att det finns behov av arbetsträning eller arbetsprövning ska du ta kontakt med Försäkringskassan i god tid innan ni börjar.
Innan du planerar för arbetsträning eller arbetsprövning ska du alltid ta reda på om din medarbetare kan arbeta heltid eller deltid. Därefter kan Försäkringskassan ge sitt medgivande.

Arbetsträna
För att underlätta för din medarbetare att komma tillbaka till arbetet igen kan arbetsträning med successiv upptrappning av arbetstiden och arbetsuppgifterna vara ett alternativ.

Medarbetaren gör då det hon/han orkar, någon annan ansvarar för att arbetet blir utfört.

Checklista inför arbetsträning (pdf)

Att hitta nya arbetsuppgifter
Om din medarbetare däremot inte kan gå tillbaka till sitt ordinarie arbete bör möjligheten att pröva annat arbete hos dig eller hos någon annan utredas.

Arbetspröva
För en medarbetare som befinner sig långt från arbetslivet kan arbetsprövning vara ett lämpligt alternativ. Det kan handla om att medarbetaren t.ex. behöver pröva förmågan att hålla tider, uthållighet och koncentration eller förmågan till sociala kontakter.

Under arbetsprövningen får medarbetaren pröva såväl olika situationer som olika konkreta arbetsuppgifter. Prövningen ska syfta till att ge underlag till ett lämpligt åtgärdsprogram för återgång, omställning eller utbildning till nytt arbete.

Anpassa arbetsförhållande för din medarbetare
Genom att anpassa arbetsuppgifter och arbetsplats kan du underlätta för din medarbetare att vara kvar i sitt arbete eller ett komma tillbaka efter en sjukskrivning.

Ditt företag kan till exempel behöva köpa in arbetshjälpmedel och särskilda arbetsredskap för att underlätta arbetet. Eller så behöver ni göra förändringar i den fysiska, psykiska och sociala arbetsmiljön. Det kan handla om att ändra i organisationen, vem arbetar med vem? Du behöver antagligen titta över arbetsfördelning och vilka uppgifter som din medarbetare ska utföra. Vilka tider ska hon arbeta? Finns det några nya arbetsmetoder som man kan ta hjälp av?

Ett bra tips är att ta hjälp från företagshälsovården.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Hur mycket ska man "ta"?
Av: Honeysolros 2008-09-23 Kl 19:04
 

Det var ett riktigt bra tips! Jag skrev ut checklistan från FKs hemsida. Är inte assistenten tillbaka nästa vecka eller om detta fortsätter ska jag göra en sådan utredning.

Tack så jättemycket för hjälpen!


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Hur mycket ska man "ta"?
Av: Vejron 2008-09-26 Kl 11:29
 

Att kräva läkarintyg från första dagen kan också vara ett jättebra komplement. Tänk bara på att arbetsrättsligt så är det inte du som kan kräva det av din assistent, om du inte är egen arbetsgivare, utan det är din assistansanordnare.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


 

Till sidans toppSkriv ut denna trådSkriv ut denna tråd   Tipsa en vän om denna trådTipsa en vän om denna tråd
Ämne: Positiva assistanstråden!
Av: Ninnie 2008-09-11 Kl 14:29
huvudinlägg

Mycket är knepigt när man har assistans men i den här tråden vill jag lyfta fram bra saker. Så...

Vad har dina assistenter gjort bra/på rätt sätt? Gärna konkreta exempel.

Jag börjar... Häromdagen hade Stefan och jag varit och handlat. Assistenten väntade hemma. När vi parkerat bilen hemma så kikade hon ut och ropade "Ska jag komma och ta några kassar?". När jag sa till henne att det var ett bra initiativ så svarade hon "Jamen det är ju självklart, du hade ju knappast gått in tomhänt!".

 
Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Positiva assistanstråden!
Av: Honeysolros 2008-09-11 Kl 14:41
 

Jo, jag har en också ett fint exempel: Som trött och gravid orkar man ju kanske inte alltid vara glad och pratig (det ska man ju heller inte behöva vara bara för att man har assistans, men det kan vara lätt att ta på sig nån slags mask tycker jag).

Häromdagen orkade jag bara inte prata. Då sa min assistent att jag kunde skriva en lapp till henne och att hon kunde gå och kolla med mig så att saker blev rätt utförda. Jag är alltid mycket noga med att vara delaktig, och hon fick mig att känna mig delaktig trots att jag bara orkade ligga. Och inte hade jag dåligt samvete för att jag inte orkade konversera heller. Vi pratade bara om det som skulle göras, och det kändes helt ok (det har det gjort tidigare med men jag tycker det är lite svårare med nyare assar). Stort plus till hennes förmåga att anpassa sig till situationen!

Redigerat 2008-09-11 14:42


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Positiva assistanstråden!
Av: Morticia 2008-09-11 Kl 20:20
 

Honeysolros skrev:
Jo, jag har en också ett fint exempel: Som trött och gravid orkar man ju kanske inte alltid vara glad och pratig (det ska man ju heller inte behöva vara bara för att man har assistans, men det kan vara lätt att ta på sig nån slags mask tycker jag).

Häromdagen orkade jag bara inte prata. Då sa min assistent att jag kunde skriva en lapp till henne och att hon kunde gå och kolla med mig så att saker blev rätt utförda. Jag är alltid mycket noga med att vara delaktig, och hon fick mig att känna mig delaktig trots att jag bara orkade ligga. Och inte hade jag dåligt samvete för att jag inte orkade konversera heller. Vi pratade bara om det som skulle göras, och det kändes helt ok (det har det gjort tidigare med men jag tycker det är lite svårare med nyare assar). Stort plus till hennes förmåga att anpassa sig till situationen!


Att bara få vara sig själv, hur tjurig eller trött man än är betyder mycket.

Jag har lätt att ha på en mask. Tränar mycket på att inte ha på den. Men det är svårt. Men det går framåt.

De som jobbar i mitt liv kompletterar varandra väldigt bra. Att de kan vara tysta är viktigt. Är jag trött och har väldigt ont så måste de känna sig trygga i vad som är bra jobb.
Jag har en pärm med de flesta detaljer som är deras verktyg de gångerna. Och de trivs med den lösningen

Ett bra exempel på smidig assistans:
Igår när jag var på sjukhuset och blev ordentligt gyn.undersökt (det var två blivande läkare och en överläkare), vilket gjorde fruktansvärt ont, var nära att svimma. Jag hade med assistenten och när det var dags för kläderpåsättning så slapp jag förklara. Hon visste.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Positiva assistanstråden!
Av: Vejron 2008-09-11 Kl 15:38
 

Ninnie skrev:
Mycket är knepigt när man har assistans men i den här tråden vill jag lyfta fram bra saker. Så...

Vad har dina assistenter gjort bra/på rätt sätt? Gärna konkreta exempel.


När vi är i affären, jag frågar expediten om något, denna tittar på assistenten och svarar, varvid hon tittar bort eller ner i marken demonstrativt, utan ord markerar att det är mig expediten ska tilltala. Har hänt vid ett flertal tillfällen.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Positiva assistanstråden!
Av: KarinSch 2008-09-11 Kl 16:37
 

Igår tapetserade jag (assistenten) och min sambo vårt sovrum. Assistenten gjorde den bit jag förut kunna göra, skar tapeter och limmade på klister efter mina instruktioner (hon hade aldrig tapetserat). Kändes som ett toppen sammarbete där hon verkligen var mina händer och samtidigt kände jag att det var så skönt att min sambo slapp göra allt själv.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Positiva assistanstråden!
Av: Morticia 2008-09-23 Kl 21:25
 

Vejron skrev:
När vi är i affären, jag frågar expediten om något, denna tittar på assistenten och svarar, varvid hon tittar bort eller ner i marken demonstrativt, utan ord markerar att det är mig expediten ska tilltala. Har hänt vid ett flertal tillfällen.


Sånt händer rätt sällan mig, så när det händer så brukar jag och assistenten bli förvånade, chockade.
En gång brast vi ut i skratt i affären... Biträdet tittade på mig och frågade med bebisspråk "oj då så du ska handla idag, vad bra att få komma ut lite" (det var en bh-affär!)


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Positiva assistanstråden!
Av: Alwa 2008-09-15 Kl 16:28
 

när jag hör gubben och assistenterna skratta tillsammans. Glad smiley

jag satt i köket och åt frukost och en ass skulle klippa gräset, då bad hon mig helt enkelt sätta mig hos gubben i sovrummet eftersom hon inte skulle höra om han vaknade och ropade. bara en sån sak gjorde mig rörd.

jag tycker det är bra när de tar sitt jobb på allvar och inte bara är likgiltiga.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Positiva assistanstråden!
Av: Morticia 2008-10-16 Kl 21:41
 

Eftersom min stomioperation blev framflyttad med mycket kort varsel så behövde jag plötsligt hjälp helt andra tider.
Kollade med mina fyra PA och alla sa ungefär "visst, maila, aiai, så löser vi det"
Och en del i mitt liv kan fungera igen.
Fått ihop schema idag. Och har mailat nu.

Utan mina PA så skulle jag inte ha det som kallas liv. Kanske en existens. Men inget liv! De är flexibla, förstår att allt inte går att schemalägga 14 dagar i förväg, hur gärna jag än vill!


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Positiva assistanstråden!
Av: Morticia 2008-11-07 Kl 16:15
 

Kom hem från sjukhuset igår. Skönt, slipper den mindre trevliga operationsdieten (=köpte räkmackor istället, men det blir rätt dyrt).

Idag så klippte PA S några stomipåsar i förväg utan att jag ens orkat tänka så långt. En ny artbetsuppgift.
Hon såg på mig hur ont jag har och hur trött jag är.

Men det känns läskigt att ha en påse med avföring på magen. Men eftersom mina PA inte krånglar till det så känns det bra. Blir lättare när tarmen får min normala funktion. dvs fastare avföring, mindre gas...


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


 

Till sidans toppSkriv ut denna trådSkriv ut denna tråd   Tipsa en vän om denna trådTipsa en vän om denna tråd
Ämne: När ska det ta slut?
Av: Honeysolros 2008-09-09 Kl 13:13
huvudinlägg

Hej!

Jag bara undrar....Under snart ett års tid har jag haft det jättestruligt med min assistans. Det började ju först när jag sa upp mig hos kommunen och gick till en privat anordnare. "Fick" då två assistenter som var helt olämpliga och rent av elaka, de sprang med förtal till chefen, som tex att de inte fick äta, dricka kaffe och gå på toaletten. De klagade på assistentrummet, men INGENTING sa de till mig trots att jag tog diskussioner vid flertalet tillfällen. Assistensanordnaren gjorde så att ekonomin gick helt åt skogen, hon tog väldigt mycket för administrationen och hade inte koll på omkostnaderna. Det var massa annat också, men det kan jag inte gå in på. Dessa saker gjorde att jag bestämde mig för att bli egen arbetsgivare.

Jag och min man hade väl säkert 10 anställningsintervjuer innan vi hittade två riktigt bra tjejer som jag anställde. Allt gick bra....I två veckor. Sen blev den ena gravid (detta har jag skrivit om i en annan tråd, och även de olika turerna kring det). Då fick jag börja intervjua igen. Hittade tillslut en till bra tjej och hon jobbar ännu kvar.

Men nu har nästa slag kommit. En assistent som jag har haft i 4 år har sagt upp sig fast hon inte vill egentligen. Hon har det struligt på hemmafronten och det har jag full förståelse för. Fast till saken hör att hon bara jobbar ett pass i veckan och jag tycker att hon borde ha kunnat sjukskriva sig, ta tjänstledigt eller nåt (det som är struligt är tidsbegränsat).

Alltså, det är jättesvårt att förklara allt så här...Men anledningen till att jag är så besviken är att hon inte berättat för mig att hon jobbat på ett annat ställe sen i juli! Hon har hela tiden under de 4 år som hon varit anställd, sagt att hon bara kan jobba en dag i veckan. Hon har alltså ljugit, för hon har jobbat 50% på det andra stället. Hon säger att hon inte vill sluta för hon trivs så bra hos mig och att jag är det bästa jobb hon har haft, men det visar hon ju inte direkt. Hon säger också att hon jobbar på det andra stället för att hon måste. Jag kan köpa att hon måste sluta och så, men inte att hon gick bakom min rygg. Ursäkten till det är att hon tycker jag är mycket starkare än den andra bukaren och klarar mer påfrestningar. Men vad fan vet hon om det? Jag är inte den som belastar mina assistenter med privata problem.

Ja, jag undrar var detta ska sluta? Hur ska jag kunna lita på assistenter i fortsättningen. Ni som läser kanske tror att jag/vi har dåligt omdöme när vi anställer, men vi har verkligen haft långa utförliga intervjuer och min man har alltid deltagit för att 4 ögon och öron är bättre än 2.

Finns det någon här som varit i likande situationer eller bara har några tröstande ord att ge? Bebis kommer ju snart och jag orkar verkligen inte med allt strul. Under mina 7 första år som assistansanvändare flöt allt på ganska bra och jag hade inte hög omsättning på assistenter. Det kortaste någon jobbat åt mig då var 4 år.

Tacksam för råd/svar!

 
Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: När ska det ta slut?
Av: Moon 2008-09-09 Kl 14:35
 

Så jättejobbigt! Jag har inga direkta råd att ge dig, kan väl bara konstatera att det inte bara är enkelt och bra att ha assistans utan en himla massa jobb och slitningar för att det skall fungera.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: När ska det ta slut?
Av: Jessma 2008-09-09 Kl 14:57
 

Kramar om! Det är inte en dans på rosor att ha assistans alla gånger. Och vi är många som har hamnat i svackor som du verkar ha gjort. Det är skitjobbigt, men man kommer ur det så småningom.

Exakt din situation har jag inte varit i, men jag har väldigt svårt för assistenter som inte är ärliga. Så jag förstår din känsla.

De assistenter som förklarar läget om ngt strular privat kan jag ställa upp väldigt mkt på oavsett vad det gäller. Jag ger dem tjänstledigt etc, orkar med allt som följer med sjukskrivningar, för att ge dem chansen att komma tillbaka. Det vinner vi båda på i längden. Tyvärr förstår inte alla assistenter det...


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: När ska det ta slut?
Av: Honeysolros 2008-09-09 Kl 17:59
 

Tack!

Precis så funkar jag också! Är de ärliga är det mycket lättare att ställa upp! Då orkar jag också!


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: När ska det ta slut?
Av: KarinSch 2008-09-09 Kl 18:22
 

Har heller inga direkta råd att ge dig, men omdömmeslös är du absolut inte. Det är din assistent som varit oärlig och det kan man tyvärr inte se på folk.
Hoppas du snart får ro inom din assistans igen för sånt här sliter så hårt på en, vilket tyvärr inte assistenter inte alltid verkar förstå.
Du får en stor styrkekram från mig.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


 

Till sidans toppSkriv ut denna trådSkriv ut denna tråd   Tipsa en vän om denna trådTipsa en vän om denna tråd
Ämne: Tack för era svar! + forts.
Av: Marre 2008-09-05 Kl 22:06
huvudinlägg

Fortsättning på frågan tidigare.
Tack alla ni som svarade. Nyttigt o bra att få höra hur andra har det.
Kanske måste förklara lite. Det är inte så att jag bara umgås med assarna utan regler. Jag har gått på många nitar under tiden med hemtjänsten då det var mer kompisstämning med dem, o vissa surrade om privata problem o så, o så kan det inte vara. Fick t.om. en gång en fråga över telefonen (medans min son var bebis o min dotter 2,5-3 år o jag mådde jätte dåkligt m. mycket värk o låg o vilade mest, o hade ca. 5-7 personer som turades m att jobba o jag hade hemtjänst heldag-03) om hon fick ta med sn dotter som kunde leka m. min dotter, o då orkade jag knappt med mina egna barn. Jagsa nej men det var jobbigt. Har varit med om hemtj. som läst privata papper, kvitton, anslagstavlan, frågat vad all kostat om jag köpt nått osv. Huga!
Så jag har nu 2,5 sidor m.regler, eller snarare hur det ska unka här.
T.ex. när familjen är hemma äter dem i källren/assrummet, men dagtid på veckan uppe hos mig.
Att dem ej får prata om privata saker, jag pratar mycket, o rätt privat, men de får ej spinna vidare o prata om sitt. Att de måste acceptera mig som mamma o inte komma med råd, gäller även mig, ej ta över eller lägga sig i osv.
Sen testar jag alltid personalen, inskolning men även om det funkar om dem vikarierar. De som pratar för mycket privat osv. brukar inte bli så långvariga. Även om de lägger sig i.
Pratar även om vikten att kunna vara "osynlig" ibland.
tex. får dem aldrig fråga mig privata saker, inte fråga vad jag gjort i helgen, eller om jag varit bortrest, inte heller hur jag mår. Hatar dem orden eftersom jag pga. mkt. värk ofta inte mår så bra.
Men... när jag vill kan jag kolla på TV med dem, ibland gå på bio med dem om jag ej har en kompis att gå med (i så fall är dem med, men mer i bagrunden). Jag flyttade hit när jag blev sämre i kroppen under graviditeten, o även hamnade i rullstol, så jag känner inte så många, o mina kompisar träffar jag sällan. Flera har kronisk foglossning som jag, även fast de går o klarar sig själv men har mkt. värk o kan sällan komma hit eller också fibromyalgi som jag. Jag har så svrt att sitta så därför är jag mest hemma. O kvälstid så nattar min man barnen o eftersom han är uppe varje natt o hjälper mig o jobbar heltid dagtid somnar han oftast (om inte jag nattar med ass. som jobbar men då går dem o kommer när jag ringer internt på telefonen.
Så lite sällskap är kul, när JAG vill, o med mina gränser, personligt men ej privat.
Fast nu behöver jag mer privatliv. Har nyss börjat skriva dikter o skriver av mig det jag varit med om, måste satsa mer på familjen o vänner eller bara vara ensam.
Går inte att min man ska känna sig "inpå" (kanske dialektord men hoppas ni förstår).

På mötet:
Det gick bra. Hade velat säga så mkt. men hann ej förbereda mig. skulle vilja prata mer med andra här o prata om hur andra drar gränser osv.
Men trots att jag var nervös gick det bra. sa att det var en ny fas för mig, att uppbyggnaden av assistansen förra året varit jobbig samt strul . assbolaget. att jag behövde få vra mer ensam samt att min man går undan när de kommer.
Vi är utan hjälp fre-sönkväll samt varannan hel dagtid med, men har ofta ass. 7.30-23 eller 22.30, så det blir ju rätt mkt ändå. Tog även upp det jag skrev i går, o dem förstod. Tack för allt ni skrivit o allt uppmuntrande! Ros *kram* på er o maila mig gärna om ass. hur ni gör osv så kan vi utbyta erfarenheter. MVH/Marre

 
Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


 

Till sidans toppSkriv ut denna trådSkriv ut denna tråd   Tipsa en vän om denna trådTipsa en vän om denna tråd
Ämne: Behov som ger rätt till ass
Av: Anonym[1] 2008-09-04 Kl 14:50
huvudinlägg

Jag har läst och följt en hel del trådar här på FH som gäller assistans.

Vilka behov har du som ger dig rätt till assistans/ledsagning/hemtjänst och liknande insatser?

Jag har läst om personliga behov såsom hygien, påklädning och matsituation men även om storkok, bakning, ommöbleringar, städning, fönsterputs, salvtillverkning mm.
(Trodde att man bara fick hjälp med personliga saker)

Jag kan se flera situationer hos mig där jag gärna skulle ha hjälp för att det sliter enormt på min kropp men jag kan aldrig föreställa mig att jag skulle bli beviljad hjälpen av flera anledningar. Dels är jag gift och dels klarar jag min hygien, påklädning och matsituation själv. Det jag känner behov av är att någon är mina armar och ben i en del andra sysslor i hemmet där JAG VILL göra en massa men kroppen inte orkar.

Jag vill dock inte ha mer hjälp än jag behöver! Men jag har inga problem att klumpa ihop mina behov och få hjälp ett par timmar/dag alternativt några timmar några dagar/vecka så jag får saker och ting uträttade utan att det slutar med enorma smärtor efter dagens slut.
Jag vill ju inte att min man skall göra allt heller.

Vilka behov gör att du har fått hjälpen?
Tror ni jag har möjlighet att få denna hjälp?
Vilken typ av hjälp skulle detta innebära?
Ass, ledsagning el hemtjänst?

Kanske dyker det upp fler frågor, men detta är början.
Hoppas att ni vill dela med er av er situation!!

Redigerat 2008-09-04 14:56

 
Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Behov som ger rätt till ass
Av: Vejron 2008-09-04 Kl 16:13
 

Bedöms man ha behov av hjälp med nära, grundläggande behov, dit hör(numera enligt ny praxis från FK) på- och avklädning, hygien, matsituationen, kommunikation(man behöver inte ha behov av hjälp med alla grundläggande behov), med mer än 20 timmar per vecka så har man rätt till personlig assistans - förutsatt att man dessutom bedöms tillhöra personkrets 1,2 eller 3.

Har man väl fått personlig assistans så har man även rätt till övriga behov. Är du gift så ska din halva av allt som görs i hemmet och som du inte själv klarar, falla under assistansen.

Om dessa behov sen är att piska mattor, tillverka salva, möblera om, putsa fönster eller rensa i trädgårn - det är totalt ointressant egentligen.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Behov som ger rätt till ass
Av: Anonym[1] 2008-09-04 Kl 20:07
 

Vejron skrev:
Bedöms man ha behov av hjälp med nära, grundläggande behov, med mer än 20 timmar per vecka så har man rätt till personlig assistans - förutsatt att man dessutom bedöms tillhöra personkrets 1,2 eller 3.


Gäller samma regler för ledsagning och hemtjänst?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Behov som ger rätt till ass
Av: Morticia 2008-09-04 Kl 20:28
 

Anonym skrev:
Gäller samma regler för ledsagning och hemtjänst?


Hemtjänst beviljas för att man ska få skäliga levnadsvillkor.
Dusch, mat, tvätt, städning, inköp.
Jag gjorde ett längre inlägg här om vad som brukar ingå
http://funktionshinder.se/index.php?Zm9yY2Vfc2lkYT
1abTl5ZFcwdWNHaHdQMW96U2pGalNFRTVXVk5hZVUxVU1IbE5h
bWR0WVROU2JsQlVUWGM9


Ledsagning är för att man ska komma ut, bryta isolering. Det kan beviljas enligt Socialtjänstlagen eller LSS.

Finns även boende service enligt Socialtjänstlagen. Som främst är för personer med psykiska funktionsnedsättningar(som inte är tillräckligt funktionshindrade för att bli LSS3), adhd, damp mfl. Men jag vet någon som har rörelsehinder i kombination med depression som är beviljad några timmar i veckan.

Redigerat 2008-09-04 20:29

Redigerat 2008-09-04 20:39


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


 

Till sidans toppSkriv ut denna trådSkriv ut denna tråd   Tipsa en vän om denna trådTipsa en vän om denna tråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Marre 2008-09-03 Kl 23:59
huvudinlägg

Ska ta upp lite saker m. "assarna" för att förbättra bl. a privatlivet. Ni som lever i par, med eller utan barn, kom gärna m. tips om hur ni gör.
ska ha fest m. personalen i morgon. Först börja med pers.möte. Jag är själv m. assistenterna, ass.bolaget är så långt ifrån, så jag får klara det själv. sen ska vi äta kräftor o ha det mysigt.
Jag har ej hunnit förbereda mig. Är nervös, är ju i morgon, snart i dag, torsdag.
Please, help me!
Ska ju inte va så ens man håller sig undan så fortassarna är i huset, o barnen tycvker också det är jobbigt o protesterar en hel del med sitt humör, men har även sagt det.
Jag försöker skicka ner dem i personalrummet i källaren oftare när dottern kommer från skolan, då det är läxläsning o hon får fik med mig o få egen mammatid. Förr bjöd jag assarna på fika.
Blir jätte glad om någon svarar, för detta är jätte svårt.
*kramis*

 
Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Lotta 2008-09-04 Kl 06:59
 

Mina assistenter är ALLTID i assrummet när de inte behövs, då behöver ingen av oss "känna oss i vägen för varann"

Det är jätteviktigt att man redan fr början talar om vilken relation man vill ha till ass, jag skriver bla i min arb beskrivning att: när min man o jag talar/diskuterar m varandra får inte ass vara med i samtalet/inte sen heller kommentera det vi pratar om osv.

Jag är mkt noga med mitt privat liv, det måste vara så att ass är till för oss o inte tvärtom. Vårt hem måste få var vårt hem precis som för alla andra, integritet är A och O annars funkar det inte, inte för mig o min man iallafall.

Vi ska inte känna oss "dumma" eller "kräsna" för det enda vi begär att ha ett liv..Det är så bra att bolla med varandra hur man lever med sin assistans o då får sitt liv som vi själv vill ha det. Det är en utmaning att få ass timmar o sen en lika stor utmaning att med med sin assistans.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Foa 2008-09-04 Kl 10:36
 

Lotta skrev:
Mina assistenter är ALLTID i assrummet när de inte behövs, då behöver ingen av oss "känna oss i vägen för varann"(Klippt)

Låter bra.. hur gör du då du behöver deras uppmärksamhet?
Besöker deras rum? Ringer dom? Låter dörren stå öppen till deras rum?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Lotta 2008-09-04 Kl 12:15
 

De sitter i ett rum i vår enplansvilla jag tycker det är mkt enkelt att ropa på dem, när jag ligger i sängen som är anv jag mitt larm


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Foa 2008-09-04 Kl 12:32
 

Lotta skrev:
De sitter i ett rum i vår enplansvilla jag tycker det är mkt enkelt att ropa på dem, när jag ligger i sängen som är anv jag mitt larm


Tack för förklaringen.. vi använder också larm för att ta kontakt med assistenten. Tas även med då vi reser så behöver inte assistenten var så close up när det inte behövs.
Räckvidd 3 km


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Marre 2008-09-04 Kl 16:42
 

Ursäkta, men larm, hur funkar det?
Jag har ett ass.rum där dem är dem, i våran gillestuga. Vi har tre bärbara telegoner, en på varje våning. Så vi kan ringa internt till varandra, så så gär vi.
Men rätt som det är ska dem på toa o står bara där, o man vet ej vad dem hört när man pratar, har besök osv.Kan jag begära att dem ska ropa när dem ska gå upp? Ibland blir jag rädd av att någon står bakom mig.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Foa 2008-09-04 Kl 17:03
 

Marre skrev:
Ursäkta, men larm, hur funkar det?
(Klippt)

Det jag använder finns på Clas Ohlsson och Jula m.m.
Små WalkieTalkie.. brukaren har en och ass. en.
Brukaren behöver bara trycka på en knapp så går larmet till assistenten.
Sedan kan man om man vill bara prata i den till varandra.

Då jag jobbar som assistent så har jag de hängande runt halsen.. så den är med mig överallt.
Får jag ett larm så svarar jag med "Kommer, kommer!" som kvittens på att jag hört larmet och brukaren inte behöver vara orolig... en slags kvittens.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Ninnie 2008-09-04 Kl 17:06
 

Marre skrev:
Kan jag begära att dem ska ropa när dem ska gå upp? Ibland blir jag rädd av att någon står bakom mig.


Självklart! Oh ja, jag skulle känna mig hemskt otrygg med att inte veta att jag och familjen är själva. Så - tveklöst!!!


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Lotta 2008-09-05 Kl 06:48
 

Marre skrev:
Ursäkta, men larm, hur funkar det?
Jag har ett ass.rum där dem är dem, i våran gillestuga. Vi har tre bärbara telegoner, en på varje våning. Så vi kan ringa internt till varandra, så så gär vi.
Men rätt som det är ska dem på toa o står bara där, o man vet ej vad dem hört när man pratar, har besök osv.Kan jag begära att dem ska ropa när dem ska gå upp? Ibland blir jag rädd av att någon står bakom mig.


Jag har fått ett larm av min arb ter som man inte kan missa, dvs det låter jättehögt. Det är trådlöst o det ser ut typ som en dosa man ex öppnar dörrar med


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Foa 2008-09-05 Kl 08:54
 

Lotta skrev:
Jag har fått ett larm av min arb ter som man inte kan missa, dvs det låter jättehögt. Det är trådlöst o det ser ut typ som en dosa man ex öppnar dörrar med


På tiden att vettiga larm börjar finnas.. kan du beskriva namnet på larmet och typen... ev. länk eller tillverkare.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Lotta 2008-09-05 Kl 09:57
 

Foa skrev:
På tiden att vettiga larm börjar finnas.. kan du beskriva namnet på larmet och typen... ev. länk eller tillverkare.


http://www.rehabcenter.se/produkter/larm/larm_sign
.htm#a50011


närlarm 5001-1, har fått det av arb ter genom vår hjälpmedelscentral


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Marre 2008-09-05 Kl 20:29
 

hm... jag har en dosa som man kan hänga runt halsen, lite otymplig, som jag öppnar ytterdörren med ocmedh köra utehissen , samt en större dosa på väggen uppe samt nere där jag kan prata med den på utsidan av huset samt öppna ytterdörren. Men skulle jag prata genom den så hörs allt på utsidan huset samt är inget larm dirkt, så det är något annat du menar, eller?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Moon 2008-09-04 Kl 08:52
 

Det är ont om tid och jag förstår inte riktigt var problemet ligger. Lägger assistenterna sig i för mkt eller vad händer?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Marre 2008-09-04 Kl 16:47
 

När de är här, går min man o håller sig undan, så ska det ju inte vara. ska nog försöka be dem, att om dem måste hjälpa mig inför sänggåendet t.ex. o vi sitter i soffan, att de då inte kommer o sätter sig där, eller när jag är själv, o vill sitta ensam.
Förut har dem suttit mkt med mig vid TV:n men börjar känna mer behov att vara själv, och ensam med min man mer. Men kan jag be dem, attsitta i köket bredvid (det är stor öppning emellan och nära) när dem ska värma mina vetekuddar innan jag sover... handlar om 20 min. typ, men jag stör mig... känner att jag inte borde känna så, eller?
Måste få mer privatliv liksom.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Jessma 2008-09-04 Kl 17:12
 

Du kan i princip be dem att inte ens prata med er om det inte har med din assistans att göra. De är där för dig och inte tvärtom.

Har de ett assistentrum? Har de egen toa? I sådana fall kallar du på dem när du behöver dem. När de lagt in kuddarna på värmning så går de tillbaka till sitt rum, och när kuddarna är klara kommer de tillbaka. Visst, de får springa lite, men motion skadar inte.

Jag har en trådlös ringklocka från ClaesOhlsson som larm.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Ninnie 2008-09-04 Kl 17:14
 

Marre skrev:
Men kan jag be dem, attsitta i köket bredvid (det är stor öppning emellan och nära) när dem ska värma mina vetekuddar innan jag sover... handlar om 20 min. typ, men jag stör mig... känner att jag inte borde känna så, eller?
Måste få mer privatliv liksom.


Jag tror att man ibland underskattar sina PA. De fattar säkert behovet av privatliv, men är rädda att göra ett dåligt jobb om de inte är nära dig. Det är jättevanligt, enligt min erfarenhet. Att assistenten tror att man vill ha det på ett visst sätt och därför gör så. Men samtidigt kanske undrar hur 17 man står ut att ha folk inpå sig. Jag tycker att man ska ta ett rejält snack, öppet och tydligt, med sina assistenter om behovet av privatliv och integritet.

I din sits skulle jag även snacka med familjemedlemmarna, tillsammans och var för sig, om var problemet ligger. Hur de skulle vilja ha det, vilka situationer som funkar bra och dåligt. Jag och min man pratar också om och med assistenterna en och en, vad som funkar bra och dåligt med varje assistent.

Slutligen tycker jag att Lotta beskrev bra hur det kan funka. Jag kör samma stil... Assistenterna är aldrig nära mig om jag inte aktivt behöver dem. Och i mina samtal med familjen (eller andra) är de mycket sällan delaktiga. Om telefonen ringer och jag svarar så går de genast undan. De spenderar mycket, mycket tid på assistentrummet (även om det minskat sen jag blev mamma).


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Moon 2008-09-04 Kl 17:20
 

Marre skrev:
När de är här, går min man o håller sig undan, så ska det ju inte vara. ska nog försöka be dem, att om dem måste hjälpa mig inför sänggåendet t.ex. o vi sitter i soffan, att de då inte kommer o sätter sig där, eller när jag är själv, o vill sitta ensam.
Förut har dem suttit mkt med mig vid TV:n men börjar känna mer behov att vara själv, och ensam med min man mer. Men kan jag be dem, attsitta i köket bredvid (det är stor öppning emellan och nära) när dem ska värma mina vetekuddar innan jag sover... handlar om 20 min. typ, men jag stör mig... känner att jag inte borde känna så, eller?
Måste få mer privatliv liksom.


Så kan det ju inte vara, att din familj känner sig bortträngda i sitt eget hem. Jag kan inte tilllägga mer än vad som redan skrivits. Tala med familjen allra först och bestäm med dem hur ni vill ha det och tala sedan med assistenterna.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Jessma 2008-09-04 Kl 17:26
 

Jag tror att alla någon gång har varit oroliga för vad man kan säga åt sina assistenter. Man har dragit på det, ältat det, grunnat, frågat ut sina vänner etc etc. Till slut tar man steget och säger ifrån, och upptäcker att det var ju faktiskt inte så farligt. De assistenter som inte respekterar ens vilja i detta fall är inga bra assistenter, och de bör alltså inte arbeta som assistent. Men de allra flesta förstår.

I efterhand ler jag åt min gamla oro att säga ifrån... att jag kunde tro att de skulle bli så sura... den personen, som jag idag kan nästan kan fräsa ifrån mot utan att någon tar illa upp...


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Söker snabbt råd om PA o privatliv
Av: Marre 2008-09-06 Kl 14:25
 

Se hu det gick, i ny tråd o tack, för alla svar eller bnått heter den


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


 

Till sidans toppSkriv ut denna trådSkriv ut denna tråd   Tipsa en vän om denna trådTipsa en vän om denna tråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Honeysolros 2008-09-02 Kl 13:28
huvudinlägg

Det har ju diskuterats en del i tidigare trådar om assistans vid intimhyigen och toalettbesök. Jag har en liten noja eller vad man ska kalla de för, som jag skulle behöva ytterliggare infallsvinklar på:

Jag är jätterädd för att kräkas när jag är själv med en assistent. Jag har ju kräkts en del under min graviditet och jag tycker det är hemskt varje gång av den anledningen att jag inte vill att någon ska behöva hjälpa/ torka efter mig. Nu vill jag också poängtera att ingen av mina assar har gjort eller sagt något som gör att jag känner så här, det är bara någonting hos mig som gör att jag tycker det är jobbigt.

Kanske beror detta på att jag tidigare har haft assistenter som har varit "känsliga", inte just för kräks, men för mycket annat (en kunde inte skära avokado, torka kattbajs, assistera mig vid dotterns blöjbyten mm). Numera tar jag alltid upp på intervjuerna vad de kan tänkas behöva göra, för att få veta hur det ligger till.

Detta är ett problem för mig alltså....Lättare om det gäller dottern på något sätt (egentligen borde det väl vara ett lika stort problem med tanke på att jag inte kan torka upp t ex på golvet om hon kräks. Däremot kan jag ju hjälpa henne om hon ligger i sängen och kräks i ett spann).

 
Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Jessma 2008-09-02 Kl 13:53
 

Först funderade jag på om du själv tycker det är äckligt när folk kräks, men sen kom jag på vad du jobbar med...

Just kräkningar har jag inget större problem med... hänger man i en lift när man haft en helkväll ute så... kan sånt också hända, förvisso är jag kanske inte helt klar i huvudet då heller och bryr mig mindre... Blinkande smiley

Egentligen är allt sådant här jobbigt, jag tror alla tycker det oavsett om man beh hjälp eller ej. Det ligger nog inprogrammerat i oss på något sätt. Och, det är nog bara och bita ihop, skratta åt det och gå vidare.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Martina 2008-09-22 Kl 23:12
 

Det finns ju såna där vita plastpåsar, långsmala som sitter på en ring eller vad jag ska säga. Man kräks i ringen och det är lätt att knyta plastpåsen och slänga den. De brukar finnas på flygplan, bussar och sjukhus tror jag.
Borde kännas bättre för dig och för dem och få det snabbt undanstökat, mindre kladdigt... I synnerhet om du kan ha en med dig jämt eller vid behov, om du kan få fatt i den själv t.o.m.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Morticia 2008-09-22 Kl 23:20
 

såna har jag köpt. Väldigt bra placeboeffekt. Inte spytt sen jag köpte dom.... Tunguträckande smiley

http://www.mednet.se/openshop/orderproducts.php?ac
tion=info&grpid=16&pid=1020


http://www.familjeapoteket.se har stycke

Redigerat 2008-09-22 23:21


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Ninnie 2008-09-23 Kl 07:51
 

Martina skrev:
Det finns ju såna där vita plastpåsar, långsmala som sitter på en ring eller vad jag ska säga. Man kräks i ringen och det är lätt att knyta plastpåsen och slänga den. De brukar finnas på flygplan, bussar och sjukhus tror jag.
Borde kännas bättre för dig och för dem och få det snabbt undanstökat, mindre kladdigt... I synnerhet om du kan ha en med dig jämt eller vid behov, om du kan få fatt i den själv t.o.m.


Det är ett jättebra tips, såna kör jag med (eller ja, när jag var gravid eller när jag är full/bakis). Brukar sno ett gäng när jag är på sjukhus.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Foa 2008-09-23 Kl 08:54
 

Ninnie skrev:
(Klippt)
Brukar sno ett gäng när jag är på sjukhus.

Hi hi.. finns mycket att sno på det stället.

Tror man kan kalla alla sjukhus för "Hjälpmedelcentralen"


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Honeysolros 2008-09-23 Kl 09:35
 

Det är ett kanontips! Sedan jag skrev detta har jag faktiskt skaffat såna påsar, även om kräkningarna nu avtagit. Hör kanske inte hemma i denna kategori, men får man köpa dem på omkostnadskontot?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Foa 2008-09-23 Kl 10:44
 

Honeysolros skrev:
Det är ett kanontips! Sedan jag skrev detta har jag faktiskt skaffat såna påsar, även om kräkningarna nu avtagit. Hör kanske inte hemma i denna kategori, men får man köpa dem på omkostnadskontot?


Tror inte det.. men du kan ju försöka.. går det så går det.
Samma sak som "Hjälmedelcentralen".. går det så går det.
Annars tror jag det ligger under FK och handikappersättningen där det blir lagligt..
Eller har jag olagliga tankar där också?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Anonym[1] 2008-10-03 Kl 08:54
 

Foa skrev:
Hi hi.. finns mycket att sno på det stället.

Tror man kan kalla alla sjukhus för "Hjälpmedelcentralen"


Förvånad smiley Och så undrar man varför landstinget går så mycket minus varje år...
Och varför det görs neddragningar på vissa kliniker som drabbar alla
Arg smiley

Redigerat 2008-10-03 08:56


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Anonym[2] 2008-10-03 Kl 09:00
 

att lanstinget går minus beror nog inte på att vissa handikappade tar saker dom behöver. det är ju som en fis i rymden...
Anonym skrev:
Förvånad smiley Och så undrar man varför landstinget går så mycket minus varje år...
Och varför det görs neddragningar på vissa kliniker som drabbar alla
Arg smiley

Redigerat 2008-10-03 08:56


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Anonym[1] 2008-10-08 Kl 11:44
 

Anonym skrev:
att lanstinget går minus beror nog inte på att vissa handikappade tar saker dom behöver. det är ju som en fis i rymden...


Om alla tänker att "det jag tar kostar inte så mycket" så tycker jag inte att det är konstigt om det blir neddragningar för oss alla.
Jag är trött på att människor överlag tycker att de har rätt att ta saker bara för att ...

Gör rätt för er och betala det ni har behov av!!


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Frostbiten 2008-10-09 Kl 12:05
 

Anonym skrev:
Om alla tänker att "det jag tar kostar inte så mycket" så tycker jag inte att det är konstigt om det blir neddragningar för oss alla.
Jag är trött på att människor överlag tycker att de har rätt att ta saker bara för att ...

Gör rätt för er och betala det ni har behov av!!Sjukhus, precis som företag, har en svinnbudget.
Jo, det är sant, dem har folk som kalkylerar hur mycket
patienter och anställda kan tänkas sno hem för.
Om funktionshindrade tar hem lite påsar då och då
drabbar det ingen fattig människa.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Foa 2008-10-09 Kl 13:39
 

Frostbiten skrev:
Sjukhus, precis som företag, har en svinnbudget.
Jo, det är sant, dem har folk som kalkylerar hur mycket
patienter och anställda kan tänkas sno hem för.
Om funktionshindrade tar hem lite påsar då och då
drabbar det ingen fattig människa.


Folk som snor saker är sjuka.. så det är passande med namnet sjukhus för det hus man snor från.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: _Anna_ Elisabeth 2008-10-09 Kl 13:54
 

Frostbiten skrev:
Om funktionshindrade tar hem lite påsar då och då
drabbar det ingen fattig människa.

Öööh nej, det drabbar ingen fattig människa - bara lilla staten/landstinget som har SÅÅ gott om pengar!! Arg smiley

Är du så bankad i hjärnan att du inte fattar att pengarna i svinnbudgeten kunde användas till något annat om det inte vore för människor som du?! Ja, herre min Je...

Förresten,
låt mig gissa:
Det är inte bara inom sjukvården utan t ex din arbetsgivare har ett ganska stort svinnkonto, inte sant?? Osäker smiley

// A E


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Frostbiten 2008-10-09 Kl 14:43
 

_Anna_ Elisabeth skrev:
Öööh nej, det drabbar ingen fattig människa - bara lilla staten/landstinget som har SÅÅ gott om pengar!! Arg smiley

Är du så bankad i hjärnan att du inte fattar att pengarna i svinnbudgeten kunde användas till något annat om det inte vore för människor som du?! Ja, herre min Je...

Förresten,
låt mig gissa:
Det är inte bara inom sjukvården utan t ex din arbetsgivare har ett ganska stort svinnkonto, inte sant?? Osäker smiley

// A E


Nej, jag är inte bankad i huvudet. Bara realistisk. Det finns alltid folk som stjäl. Har alltid funnits. Kommer alltid att finnas.
Och förresten gillar jag inte din hätska antydan om min
arbetsgivares svinnkonto.
Jag tar inga löneförmåner. Jag stjäl inte från sjukhus heller.

Det finns ju en i denna tråd som själv skrev att hon gjort det. Ska du inte ge dig på henne också?
Eller hackar du på mig bara för att jag är här som assistent?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Morticia 2008-10-09 Kl 15:04
 

Frostbiten skrev:
Det finns ju en i denna tråd som själv skrev att hon gjort det. Ska du inte ge dig på henne också?
Eller hackar du på mig bara för att jag är här som assistent?


Hon som skrev jobbar på sjukhus.
Att tro att någon hackar på en för man är assistent förstår inte jag. Men men...


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: _Anna_ Elisabeth 2008-10-09 Kl 15:10
 

Frostbiten skrev:
Nej, jag är inte bankad i huvudet. Bara realistisk. Det finns alltid folk som stjäl. Har alltid funnits. Kommer alltid att finnas.


Och du tycker uppenbarligen det är rätt? Frågande smiley
Citat:
Frostbiten skrev:
Om funktionshindrade tar hem lite påsar då och då
drabbar det ingen fattig människa.


Frostbiten skrev:
Det finns ju en i denna tråd som själv skrev att hon gjort det. Ska du inte ge dig på henne också?

Sorry, jag trodde att du och anonym var samma person. My mistake.
Resonemanget "det är strunt samma att stjäla från sjukhus" är lika rubbat oavsett vem som skrev det.

Frostbiten skrev:
Eller hackar du på mig bara för att jag är här som assistent?

1. Puckon finns på alla arbetsplatser, det var DET jag syftade på - jag hade ingen aning om att du var assistent, du kunde likaväl ha jobbat på ICA eller på kontor.
2. Oavsett om jag hade vetat att du var assistent - vad gör det för skillnad? För en person som tycker det är OK att stjäla på sjukhus är ju inte steget såå långt att förse sig på arbetsplasten också. Om det sen är hemma hos Sara Svensson eller i förrådet på ett kontor är väl strunt samma? Frågande smiley Varför blandar DU in vilket yrke du har i detta??

Jag ska säga att jag har själv varken hemtjänst eller assistent, och jag har inget som helst intresse eller erfarenhet att svärta ner dessa yrkeskategorier. DÄREMOT tycker jag att man som individ är tämligen bankad i hjärnan om man försvarar stölder på sjukhus!! (det var det som var poängen; du inte bara förklarade ATT det är så - du försvarar dumheten också!!) Förvånad smiley

Så varsågod - min kommentar var HELT ämnad åt dig, och inte åt din yrkeskategori! Trött smiley

// A E

Redigerat 2008-10-09 15:17


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Frostbiten 2008-10-09 Kl 15:33
 

Hon som jag menade i denna tråd var Ninnie. Om du läser hennes inlägg, tror det är femte i den här tråden, så ser du själv.

Men har du varit lika hätsk mot henne?

Därav frågan om min närvaro som assistent.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: _Anna_ Elisabeth 2008-10-09 Kl 16:30
 

Frostbiten skrev:
Hon som jag menade i denna tråd var Ninnie. Om du läser hennes inlägg, tror det är femte i den här tråden, så ser du själv.
Men har du varit lika hätsk mot henne?

Därav frågan om min närvaro som assistent.

Nej, jag har förvisso "inte varit lika hetsk" mot henne men sen finns det väl ingen skyldighet att kommentera samtliga inlägg som man där man tycker olika? Jag skriver för övrigt inte lika mycket här på Funktionshinder längre, men jag reagerade starkt på ditt inlägg om att stölderna "inte drabbar någon fattig"(!!)

Oerhört högre grad av nonchalans i ditt inlägg än i Ninnies, även om jag misstycker med hennes resonemang också! Tunguträckande smiley

Att blanda in yrket är rent löje, ungefär lika logiskt som att bara för att jag är rörelsehindrad så HAR jag assistenter och bara för att jag HAR assistenter hatar jag dem som grupp.

Håhåjaja, vad livet är jobbigt i en liten låda. Trött smiley

// A E


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Morticia 2008-10-09 Kl 23:17
 

Bara för man betalar något via skatten så äger man inte det!


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Foa 2008-10-10 Kl 00:08
 

Morticia skrev:
Bara för man betalar något via skatten så äger man inte det!


Hmm.. hur är det med vatten i vattenkranen på sjukhuset man dricker som besökare.. betalt med skattemedel, som man inte äger... men man dricker det.

En del läkarintyg som skrivs ut som betalats med skatten måste väl vara mitt ifall jag får det i handen av läkaren.

Va lite sand vi har i lådan Jätteglad smiley


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Morticia 2008-10-10 Kl 00:14
 

Foa skrev:
Hmm.. hur är det med vatten i vattenkranen på sjukhuset man dricker som besökare.. betalt med skattemedel, som man inte äger... men man dricker det.

En del läkarintyg som skrivs ut som betalats med skatten måste väl vara mitt ifall jag får det i handen av läkaren.

Va lite sand vi har i lådan Jätteglad smiley


Det är väl lite skillnad?
Det vi behöver när vi är inom sjukvården ingår i vår vård.

Som intyg, vatten, låna av sängen, sängkläderna och massa mer.
En del saker får man ta hem, andra får man utskrivit (hjälpmedel) annat använder man upp där (sic-sac, kateter, sond etc) och annat lånar man.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Foa 2008-10-10 Kl 10:14
 

Morticia skrev:
Det är väl lite skillnad?
Det vi behöver när vi är inom sjukvården ingår i vår vård.

Som intyg, vatten, låna av sängen, sängkläderna och massa mer.
En del saker får man ta hem, andra får man utskrivit (hjälpmedel) annat använder man upp där (sic-sac, kateter, sond etc) och annat lånar man.


Håller med.. jag var mer ute i vad man snor åt sig.. på sjukhus.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Lise 2008-10-10 Kl 10:21
 

Även Ica och Konsum har en svinnbudget, men det ger inte någon rätt att plocka med sig saker därifrån heller, även om det inte drabbar någon fattig! Om man nu vill ha saker från landstinget, så kanske det inte skulle skada att fråga om det är ok att få ta med sig lite?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Sunshine 2008-10-10 Kl 10:58
 

Lise skrev:
Även Ica och Konsum har en svinnbudget, men det ger inte någon rätt att plocka med sig saker därifrån heller, även om det inte drabbar någon fattig! Om man nu vill ha saker från landstinget, så kanske det inte skulle skada att fråga om det är ok att få ta med sig lite?


Det drabbar den fattiga, svinnet är en anledning till att priser höjs.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Foa 2008-10-10 Kl 12:45
 

Lise skrev:
(Klippt)
Om man nu vill ha saker från landstinget, så kanske det inte skulle skada att fråga om det är ok att få ta med sig lite?


Tvekar ifall det är ok att en anställd har rätt att tillåta det.
Men du kan ju ha tur att prata med någon som anser att det inte drabbar någon fattig.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Jessma 2008-10-11 Kl 20:20
 

Undrar vad svinnet av sugrör på McDonalds kostar... Blinkande smiley

Skulle sjukvårdsprodukter vara lite lättare att få tag på så kanske svinnet skulle minska...


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Morticia 2008-10-11 Kl 20:27
 

Jessma skrev:
Skulle sjukvårdsprodukter vara lite lättare att få tag på så kanske svinnet skulle minska...


Apoteket hade varit lämpliga återförsäljare... i alla fall för sic-sac, handskar, små förpackningar inkontiensskydd, och lite till som "snos".

Att handla storpack på nätet är ju enda lösningen om man vill ha råd med resten i livet.

Och behöver man något snabbt så får man gå till apoteket och sortimentet är dåligt och priserna ibland dubbelt mot nätbutiker...


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Foa 2008-10-11 Kl 21:16
 

Morticia skrev:
Apoteket hade varit lämpliga återförsäljare... i alla fall för sic-sac, handskar, små förpackningar inkontiensskydd, och lite till som "snos".

Att handla storpack på nätet är ju enda lösningen om man vill ha råd med resten i livet.

Och behöver man något snabbt så får man gå till apoteket och sortimentet är dåligt och priserna ibland dubbelt mot nätbutiker...


Snyggt skrivet Mortica!
Undrar varför inte Landstingen kan gå ihop och med egna fabriker (egen fabrik) tillverka och få ner kostnaderna.
För Apoteket är hutlöst som vanligt.. och där är det svårt att sno nått.
Men sånt är väl borgarna mot som vanligt.. marknadskrafterna ska styra.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Morticia 2008-10-11 Kl 21:22
 

Foa skrev:
Snyggt skrivet Mortica!
Undrar varför inte Landstingen kan gå ihop och med egna fabriker (egen fabrik) tillverka och få ner kostnaderna.
För Apoteket är hutlöst som vanligt.. och där är det svårt att sno nått.
Men sånt är väl borgarna mot som vanligt.. marknadskrafterna ska styra.


Det är ju tusentals produkter som landstingen använder. Att tillverka det i ett höglöneland skulle inte sänka priserna. Tyvärr.
Men en del av de inköpsföretag landstingen köper av säljer även till privatpersoner. om man hittar dom...


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: KarinSch 2008-10-12 Kl 10:25
 

Morticia skrev:

Men en del av de inköpsföretag landstingen köper av säljer även till privatpersoner. om man hittar dom...


Och om man får handla av dem som privatperson, vissa säljer bara till företag.
Ett tag lät vi våra medlemmar handla genom kooperativet, men det fungerade inte, folk köpte massor av privatsaker, alltså inte som omkostnaderna skulle betala utan de själva, när det sen kom hade de inte pengar eller så var det inte de som handlat utan en av deras assar som nu slutat osv. så stod vi där med en massa saker vvi inte ville ha eller hade plats till så jag kan förstå om bolag säger nej till sådant.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Morticia 2008-10-12 Kl 14:22
 

KarinSch skrev:
Och om man får handla av dem som privatperson, vissa säljer bara till företag.
Ett tag lät vi våra medlemmar handla genom kooperativet, men det fungerade inte, folk köpte massor av privatsaker, alltså inte som omkostnaderna skulle betala utan de själva, när det sen kom hade de inte pengar eller så var det inte de som handlat utan en av deras assar som nu slutat osv. så stod vi där med en massa saker vvi inte ville ha eller hade plats till så jag kan förstå om bolag säger nej till sådant.


Man får leta länge. http://www.mednet.se har både försäljning till kommun, landsting och till privata kunder.
De flesta företag får man ringa eller maila till för att få veta något.
Och det är för jobbigt...


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Foa 2008-10-12 Kl 15:27
 

Morticia skrev:
Man får leta länge. http://www.mednet.se har både försäljning till kommun, landsting och till privata kunder.
De flesta företag får man ringa eller maila till för att få veta något.
Och det är för jobbigt...


Vore det en idé att här på FH ha en plats för liknande länkar och info på inköpsplatser?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Morticia 2008-10-12 Kl 16:02
 

Se länkar uppe till höger
eller
http://funktionshinder.se/lankar.php


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: KarinSch 2008-10-13 Kl 11:04
 

Morticia skrev:
Man får leta länge. http://www.mednet.se har både försäljning till kommun, landsting och till privata kunder.
De flesta företag får man ringa eller maila till för att få veta något.
Och det är för jobbigt...


Kruxet på mednet är att man måste handla för en viss summa, jag hittade faktiskt bra sugrör där med pappershölje (ska bota assistenterna från sugrörskleptomani), använder inte så mycket handskar eller annat de säljer så det blev en jä-a massa sugrör för att komma upp i den summan, plockade på mig lite tvättlappar när jag ändå var igång, minsta beställning var 1000 st. Lite jobbigt, de upptar just nu ett helt köksskåp, så det är inte helt enkelt att handla där för privatpersoner.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: Morticia 2008-10-13 Kl 16:48
 

Minst för privatkund är 200 kr.
Jag har fyllt upp med tvättmedel en gång... sånt som går åt...


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Assistans med privata/intima saker
Av: KarinSch 2008-10-13 Kl 17:27
 

Morticia skrev:
Minst för privatkund är 200 kr.
Jag har fyllt upp med tvättmedel en gång... sånt som går åt...


Men de har ju inga bra tvättmedel eller tvål, bara "sjukhusprodukter" och andra illaluktande saker. Och även om man skulle gilla det så blir ju frakten svindyr, tvättmedel är tungt.
Fast jag är otroligt petig med att tvätt ska lukta gott, använder bara Via eller Ariel tvättmedel (flytande) och Aroma sköljmedel, mår illa och kräks av en massa olika dofter och andra gör att jag inte kan andas. Min sambo är dessutom doftöverkänslig och jag älskar att det luktar gott och mycket gäller det att hitta rätt saker som vi båda tål och kan använda. Tror vi gått igenom IKeas alla doftljus och hittat ett som båda tål. Han tål dessutom min favoritparfym, tack o lov.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


 

Till sidans toppSkriv ut denna trådSkriv ut denna tråd   Tipsa en vän om denna trådTipsa en vän om denna tråd
Ämne: Funderingar kring en svår situation
Av: Anonym[1] 2008-08-23 Kl 14:58
huvudinlägg

Hej!

Jag skulle behöva lite synpunkter på en situation som jag hamnat i gällande en av mina assistenter. Jag har 3 st nya assistenter som jag anställde 1 juni i år samt en som jag har haft i ca 4 år.

När en av de nya endast hade jobbat i 2 veckor blev hon sjukskriven pga att hon var gravid och väldigt illamående. Jag blev rätt panikslagen inför det, med tanke på allt jobb jag lagt ner vid nyanställningarna (har dessutom haft strul med assistansen sedan november förra året, då jag bytte till privat anordnare. Det har varit både strul med personal och annat administrativt).

Jag fick i alla fall in en jättebra tjej som vikarie för den som blev sjukskriven. Det har senare visat sig att hon är den som funkar bäst av alla i vardagen. Egentligen skulle hon bara vara vikarie, men eftersom jag behöver en som kan jobba åt den gravida när gon är barnledig så förlängde jag vikarien och gav henne en tjänst.

Nu till saken: Den gravida ska nu komma tillbaka efter ca 3 månaders sjukskrivning. Jag tycker det är jättejobbigt...Varför? Jo, för att jag själv är gravid och mår fruktansvärt illa och har lågt blodtryck. Orkar inte med några yttre påfrestningar och vill nästan inte se någon av mina assistenter. Det känns som att jag ska krypa ur mitt eget skinn, för för det första fattar jag inte hur jag ska orka "ny-introducera" den gravida, hon har ju bara jobbat här två veckor innan sjukskrivningen. För det andra orkar jag inte engagera mig i hennes sitution (jag känner att jag måste det till viss del, pga att jag är arbetsgivare). Alltså jag orkar inte med att prata med henne om hennes graviditet, jag har nog med min egen. Låter löjligt kanske, men det känns inte som att jag får ha min graviditet ifred.

Har redan nu pratat med den aktuella assistenten om detta, och hon säger sig förstå. Men det känns inte så ändå, för jag har fått en del frågor från henne gällande graviditet mm. Jag vill inte prata med henne om detta! Har gjort det klart vid flera tillfällen. Ångrar bara så mycket att jag anställde henne.... Vad har jag för skyldigheter gentemot denna assistent? Måste jag involvera mig i hennes graviditet? Var kan jag dra gränserna överhuvudtaget för hur mycket jag ska engagera mig i min personal nu när jag är så dålig (är mestadels sängliggande)?

Väldigt tacksam för råd (skriver detta inlägg anonymt, eftersom jag inte vet om några av assistenterna är här inne och läser)!

 
Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Funderingar kring en svår situation
Av: Atetos74 2008-08-23 Kl 15:05
 

Undrar om det ej går att säga upp assen pga hon har ju bbara jobbat hos dig i så kort tid. Borde ju vasra en månads uppsägningstid?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Funderingar kring en svår situation
Av: Sunshine 2008-08-23 Kl 15:11
 

Atetos74 skrev:
Undrar om det ej går att säga upp assen pga hon har ju bbara jobbat hos dig i så kort tid. Borde ju vasra en månads uppsägningstid?


Det borde gå, eftersom hon bara jobbat 2 veckor och det är ju i princip bara prövotiden, men det beror väl på vad som stod i avtalet kanske?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Funderingar kring en svår situation
Av: Anonym[1] 2008-08-23 Kl 15:15
 

Hej!

Visst går det att säga upp henne, men jag kände att det inte var rätt anledning att säga upp någon pga graviditet. Jag har haft två väldigt jobbiga uppsägningar tidigare och det är inget jag ger mig in på frivilligt igen. Det jag tycker är svårt är att veta vad som är rätt och fel i denna sitution. Jag har en förmåga att alltid engagera mig väldigt mycket i människor (som arbetsgivare innebär det för mig att se till att de har en tillfredställande arbetsmiljö, att de trivs på jobbet och att de känner att de är trygga med sitt arbete).

Om jag skulle säga upp min ass för att hon är gravid, skulle det strida mot min moral, hon är ju inte elak och hon sköter sitt jobb (i af det jag har sett), det finns inget fog för uppsägning som jag der det, utom det faktum att situationen gör att jag tycker det är jobbigt att ha henne där. Är jag knäpp?

Gav denna ass förlängt så pass så att hon skulle kunna få föräldrapenning...För att det kändes så himla fel att säga upp pga graviditet samt att jag visste att hon inte heller skulle kunna få sjukpenning om jag sa upp henne.

Redigerat 2008-08-23 15:18


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Funderingar kring en svår situation
Av: Sunshine 2008-08-23 Kl 15:26
 

Anonym skrev:
Hej!

Visst går det att säga upp henne, men jag kände att det inte var rätt anledning att säga upp någon pga graviditet. Jag har haft två väldigt jobbiga uppsägningar tidigare och det är inget jag ger mig in på frivilligt igen. Det jag tycker är svårt är att veta vad som är rätt och fel i denna sitution. Jag har en förmåga att alltid engagera mig väldigt mycket i människor (som arbetsgivare innebär det för mig att se till att de har en tillfredställande arbetsmiljö, att de trivs på jobbet och att de känner att de är trygga med sitt arbete).

Om jag skulle säga upp min ass för att hon är gravid, skulle det strida mot min moral, hon är ju inte elak och hon sköter sitt jobb (i af det jag har sett), det finns inget fog för uppsägning som jag der det, utom det faktum att situationen gör att jag tycker det är jobbigt att ha henne där. Är jag knäpp?

Gav denna ass förlängt så pass så att hon skulle kunna få föräldrapenning...För att det kändes så himla fel att säga upp pga graviditet samt att jag visste att hon inte heller skulle kunna få sjukpenning om jag sa upp henne.

Redigerat 2008-08-23 15:18


Vid intervjun, talade hon om att hon var gravid?


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Funderingar kring en svår situation
Av: Anonym[1] 2008-08-23 Kl 15:59
 

Nej, jag är inte säker på att hon visste det själv då, jag tror inte det.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Funderingar kring en svår situation
Av: Sunshine 2008-08-23 Kl 18:12
 

Anonym skrev:
Nej, jag är inte säker på att hon visste det själv då, jag tror inte det.


Det kan ju iof hända att hon inte visste, men detta är en ursäkt som man har hört för många gånger.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Funderingar kring en svår situation
Av: Moon 2008-08-24 Kl 09:27
 

De flesta av oss som har assistans upplever att man måste - för sin egen skull - skaffa sig en distans till de personer som arbetar för en. Om man engagerar sig i alla personöden som passerar så tar de oerhört mkt energi. Man måste nog också inse att man får tänka och agera som en arbetsgivare dvs göra det bästa för att arbetsplatsen skall fungera utifrån arbetsgivarens mål med verksamheten.

Med detta vill jag säga att du behöver inte engagera dig i denna kvinnans graviditet annat än om hon på nytt behöver bli sjukskriven. Var oerhört tydlig med detta eller be t ex din man vara oerhört tydlig. Sedan har du ju bunit ris till egen rygg genom att vara "snäll" och anställa henne efter provanställningen. Det är inte ditt ansvar att hon inte planerat sitt liv. Det är ju du som sitter i ...... nu och inte hon. Provanställningar är ju bland annat till för att man från bägge parter lätt kan glida undan en anställning som inte känns riktigt bra.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Funderingar kring en svår situation
Av: KarinSch 2008-08-24 Kl 10:40
 

I ditt liv måste du och din graviditet vara det centrala. Har hon behov av att prata och jämföra graviditeter får hon göra det på fritiden, det finns inte många arbeten där arbetsgivaren engagerar sig i de anställdas graviditeter såvida det inte inverkar på arbetet.
Så här gäller bara att vara tydlig så hon förstår dels hur du vill ha det men även varför så hon inte tror att det är för att du skiter i hennes graviditet för då blir det inte bra.
Sen skulle inte jag anställt någon som just blivit gravid med allt vad det innebär av ledighet och ev. sjukdom, hon hade inte fått stanna efter provanställning, utan fått sluta så fort jag fått veta att hon var gravid.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Funderingar kring en svår situation
Av: Anonym[1] 2008-08-24 Kl 16:24
 

Tack för era svar!

Jag har haft ett samtal med assistenten och hon kommer inte att komma tillbaka. Hon har fått förlängd sjukskrivning, och jag sa till henne att efter den är det inte aktuellt med jobb, eftersom jag inte orkar med någon ny assistent när det bara kommer att vara en månad kvar på min graviditet. Hon har inte kvar sin anställning efter det, den löper ut vid årsskiftet.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Funderingar kring en svår situation
Av: Anonym[1] 2008-08-24 Kl 16:38
 

Moon: Nej, det är inte mitt mitt ansvar att hon inte planerat sitt liv,det har Du helt rätt i. Och jag kommer aldig att sätta mig i en sådan situation igen...

Det var ju meningen att denna assistent skulle få fast tjänst, men det gav jag henne inte, utan en provanställning på 6 månader istället för 3. Jag var kanske otydlig i mitt första inlägg. Men jag borde så klart ha sagt upp henne direkt, men det kändes som sagt fel.

Redigerat 2008-08-24 16:41


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Funderingar kring en svår situation
Av: Moon 2008-08-24 Kl 16:52
 

Så skönt att det har löst sig för dig! Man lär sig hela tiden när man har assistans och förhopningsvis så blir det också lättare.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


 

Till sidans toppSkriv ut denna trådSkriv ut denna tråd   Tipsa en vän om denna trådTipsa en vän om denna tråd
Ämne: Krogbesök med ass.
Av: Uffeg 2008-08-23 Kl 13:04
huvudinlägg

Jag har nu ass som är under 25. Hur funkar det om man vill gå på ett ställe med åldersräns 25 och man har en ass på 20-24. Får jag då ta me ass in? Jag behöver ju ha ass med mig in. Har någon här blivit nekad inträde på grund av att ass varit för ung???

 
Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Krogbesök med ass.
Av: Ninnie 2008-08-23 Kl 22:29
 

Ja. Åldersgräns gäller oavsett... Även om jag ofta snackat mig ur det med unga assistenter.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Krogbesök med ass.
Av: Uffeg 2008-08-24 Kl 10:35
 

Jo men ass är ju itjänst och det borde man driva den frågan så att man kan gå på vilken krog som helst oavsett vilken ass. man har. Ass ska räknas som min tredje hand i det fallet.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Krogbesök med ass.
Av: Becky 2008-08-31 Kl 19:34
 

Det lättaste är att typ göra ett plastkort där det står tjänstekort, eller ett papperskort som du laminerar. Se till att det ser seriöst ut och visa för vakten. Vakten som aldrig har sett ett sånt kort tror säkert att det är ett "officiellt" tjänstekort eller assistentkort och då lär man bli insläppt.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


 

Till sidans toppSkriv ut denna trådSkriv ut denna tråd   Tipsa en vän om denna trådTipsa en vän om denna tråd
Ämne: Hur långt kan en hjälpa med hygien?
Av: Anonym[1] 2008-08-22 Kl 12:30
huvudinlägg

Ska assen även kunna hjälp med att tvätta underlivet? Nu gör hon bara på kroppen förutom därnere. Jag har svårt att ha händerna därnere nu brukar jag bara spola med vatten. Använder era assar bara händerna eller med tvättlapp?

 
Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Hur långt kan en hjälpa med hygien?
Av: Sunshine 2008-08-22 Kl 12:35
 

Anonym skrev:
Ska assen även kunna hjälp med att tvätta underlivet? Nu gör hon bara på kroppen förutom därnere. Jag har svårt att ha händerna därnere nu brukar jag bara spola med vatten. Använder era assar bara händerna eller med tvättlapp?


Självklart skall du när du inte kan sköta underlivs hygienen själv få hjälp med detta. Men att assen bara skulle använda bara händerna kan du inte tvinga henne eller honom till. Tvätt svampar eller tvättlappar är ett fritt val, men dina assar skall ha tillgång till handskar både för sina egnas skull och för din skull.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Hur långt kan en hjälpa med hygien?
Av: Anonym[1] 2008-08-22 Kl 12:42
 

Nu använder hon bara händerna när det gäller hud på kroppen. Är det ok? Det bara blev så och vi har ej hunnit att diskutera ang det. Hon jobbar också på sjukhuset så hon borde ha tagit upp det.....mmm


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Hur långt kan en hjälpa med hygien?
Av: KarinSch 2008-08-22 Kl 13:05
 

Anonym skrev:
Nu använder hon bara händerna när det gäller hud på kroppen. Är det ok? Det bara blev så och vi har ej hunnit att diskutera ang det. Hon jobbar också på sjukhuset så hon borde ha tagit upp det.....mmm


Vanliga ställen på kroppen tvättar mina med händer eller tvättlapp, likaså hår. Vid intimhygien handskar.
Men om din assistent jobbar på sjukhus kanske du själv ska vara försiktig, där kommer de flesta hemska bakterier ifrån.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Hur långt kan en hjälpa med hygien?
Av: Sunshine 2008-08-22 Kl 13:37
 

KarinSch skrev:
Vanliga ställen på kroppen tvättar mina med händer eller tvättlapp, likaså hår. Vid intimhygien handskar.
Men om din assistent jobbar på sjukhus kanske du själv ska vara försiktig, där kommer de flesta hemska bakterier ifrån.


Så sant så, men överhuvudtaget bör handskar användas, MRSA finns lite över allt i samhället nuförtiden.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: Hur långt kan en hjälpa med hygien?
Av: Lotta 2008-08-22 Kl 14:47
 

Mina assistenter anv duschboll åp kroppen o tvättlapp vid nedre toalett, utan handskar. Har fr dem om handskar m det vill de inte ha


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Hur långt kan en hjälpa med hygien?
Av: Sunshine 2008-08-22 Kl 16:45
 

Lotta skrev:
Mina assistenter anv duschboll åp kroppen o tvättlapp vid nedre toalett, utan handskar. Har fr dem om handskar m det vill de inte ha


För din egen skull bör dom använda handskar.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Hur långt kan en hjälpa med hygien?
Av: KarinSch 2008-08-22 Kl 18:16
 

Sunshine skrev:
För din egen skull bör dom använda handskar.


Det känns faktiskt inte det minsta bra med hanskar, ända gången mina använder det är vid intimhygien. Och inte vid toabesök eller så, utan för att jag just i det tillfället vill ha en viss distans.
Klart att det finns smittor överallt i samhället men för det behöver man inte bli fanatisk, det är väl ingen som har handskar när de tvättar sina barn trots att de tillbringar mesta tiden på dagis. Vad jag menade var att just på sjukhus finns mycket mer sjukdomsbakterier än utanför så då ska man vara försiktigare, men för dens skull inte göra om sitt hem till ett vårdboende.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Hur långt kan en hjälpa med hygien?
Av: Kängru 2008-08-22 Kl 22:34
 

Att vara noga med handhygien och att använda handsprit är också viktigt för att inte sprida smittor.

Att "bara" använda hanskar o inte sköta handhygien som man ska är en större smittorisk än om man är noga med handhygien och inte använder handskar.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på undertråd
Ämne: Hur långt kan en hjälpa med hygien?
Av: Uffeg 2008-08-23 Kl 13:11
 

ass ska hjälpa dig om du ej kan sköta det själv.


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


 

Till sidans topp

Till sida nr: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18
Visa trådindex

Forumkategorier, rubriklogo

fh sponsorer Besök Atlas Assistans AB Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Livihop ledig sponsorplats
 

© Copyright 1999-2023 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh