I ett annat forum kom vi in på ett sidospår om utbildningar för oss assistansberättigade, därför startar jag har en särskild tråd för detta. Det är verkligen inte lätt att bli med assistans, och olika typer av utbildningar är verkligen ett måste för att man ska hantera det på ett bra sätt och ha nöjda assistenter som stannar länge. Dessvärre så finns det inte alltför många av dessa. Vilka utbildningar har ni gått, och vad tyckte ni om dem?Vad ska utbildningarna innehålla? Fyll på tråden med egna tankar och funderingar, så andra kan få tips och idéer.
Utbildning behövs verkligen, för det är en hel "vetenskap" att ha assisans även för oss som är gamla i gamet. Jag gick någr utbildningar som min assfirma anordnade i början (har haft ass i 10 år). De gav tyvärr mkt lite "vill ni veta mer kan ni läsa i pärmen" och "vill er assistent ha ett annat mjöl att reda såsen med, köp det då". Jag var mkt kritisk till utbildningarna och de har nog blivit bättre men jag har inte ids delta något mer. Däremot skulle jag vilja ha diskussionskvällar med andra assberättigade. Både de som "kan mer" än vad jag kan och de som är mer ovana. Det skulle ge mer, tror jag, för mig.
Det håller jag verkligen med dig om. Att prata med andra i samma sits ger verkligen jättemycket. Här i Stockholm anordnar ju BOSSE vissa kvällar, men jag skulle också vilja ha mer av den varan.
Jag brinner för utbildning/utbyte mellan assistansberättigade. Att träffas och diskutera... Jag pallar inte att nån ska "mästra" och tala om hur det "ska" vara.
Eftersom jag har assistans här i Norge och då genom Uloba (http://www.uloba.no) så anordnas det arbetsledarforum ungefär två gånger per termin. Först är det en del information om det är nåt nytt som hänt (uppdateringar i arbetsledarpermen/ assistentpermen eller t ex om nån ny lag att ta hänsyn till). Och så plats för diskussion. Oftast är det hyfsat många som kommer, så jag tycker det är väldigt givande. (Kan kanske bero på att Uloba är det enda andelslaget för personlig assistans i Norge) Förutom det så är det en arbetsledarutbildning som man måste gå precis när man gått med. Beroende på hur lång erfarenhet man har så ger det väl olika mycket, men jag tyckte diskussionerna gav mest. Och för att få in fler till träffar... hm. Man skulle kunna ha nån som föreläser om nåt särskilt. Eller temakvällar. Det har i alla fall funkat här.
Kanske ska ni låta fler än bara medlemmarna ta del av dessa träffar. Att ha varierande tider då de tar plats kanske också är en idé. Alla kanske inte kan kl 18.00 på onsdagar, för några är kl 13.00 måndagar en mycket bättre tid.
Som hos oss, vi har skickat ut kallelser till ett antal träffar med olika tema, anmälda brukar vara 2-3 st, så för tillfället är det nerlagt hos oss.
Låter väldigt intressant och givande att träffas och diskutera assistans, men jag bor ju i Halmstad och har inte så lätt för att ta mig upp till Sthlm, eller ngn annan del av landet heller. Känner verkligen att jag skulle behöva prata av mig om detta och få råd och stöd. Givetvis också dela med mig av mina erfarenheter. Det är ju bra att denna sida finns, men det är ju en helt annan sak att kunna sitta öga mot öga och prata...
Hör med ditt ass-bolag om de kan tänka sig att starta såna träffar, jag menar, det måste ju finnas fler än du som känner att det vore bra att träffa andra och dryfta saker och ting.
Till sidans topp
Nu har mina PA gått klart sin massageutbildning och bara en uppföljnings-session återstår. Mycket väl investerade pengar - både jag och min personal är helnöjda!
Hej Ninnie! Är jättenyfiken på vad det är för en utbildning som dina PA fick gå? Min mamma kommer att byta till ett privat bolag den 1/9 och hon skulle verkligen behöva den här hjälpen. Skulle gärna vilja föreslå hennes bolag detta. Är detta för övrigt något som kan tas från omkostnadsdelen? Hälsningar Lise
hur mycket kostar det att gå massgekurs kan man årdna det genom abf från kiki
Pratat med hemhjälpen idag. Hon som vikarierar. Hon fick utskällning när hon tog 5 par handskar... (av engångsmodell) Hon duschar folk. Hon diskar, städar... Utan handskar. Personalen från aktuella företaget har inte handskar. Jag frågade henne om hon talat med facket om problemen. Knäppa schema... sjukare arbetstider... Ingen kollar hur kunderna lever, vilka hjälpmedel som finns, behövs. Så personalen får onödigt dålig arbetsmiljö. Men hon ska nog sluta till vintern... Så hon väntar... Med sår på händerna. Eksem, "stressdemens"... Jag har ringt runt och frågat lite om regler. Privata utförare behöver inte länsstyrelsen tillstånd när privata utföraren för kommunens arbete! *hjälp* Någon här som haft urkassa förhållande men lyckats sticka!?
På ett par av mina tidigare assistentjobb tillät föräldrarna inte att man som assistent använde handskar när man bytte blöja, duschade mm. De menade att det fick barnen att tro att e var på sjukhuset och inte hemma. Men jag köpte egna handskar och handsprit som jag förvarade i bakfickan. Men det är ju inte så det ska vara.
Jag känner mig ganska kränkt när folk vill använda handskar t ex när de ska tvätta eller duscha mig. Jag smittar liksom inte. Och det är ju ett hem. Dessutom blir känslan en helt annan sak. Men... jag har både sprit och handskar. För ibland behövs det ju... men till vardags vill jag det inte.
Dom som jobbar här springer ju mellan olika hem och tar med sig lite av varje...
Plasthandskar eller inte plasthandskar, det är frågan? Men man kan ju kanske fråga sig som personlig assistent vilka värderingar jag har då jag vill sätta på mig ett par plasthandskar för att hjälpa ett barn med funktionshinder i duschen eller på toaletten. Frågan är, skulle du göra det då det gällde dina egna barn? Är det någon skillnad? Om man arbetar hos en person oavsett det är ett barn eller en vuxen så lär man väl känna personens "hygieniska vanor" vad tiden lider och då är det ju som sagt inte längre en främling man tar i? För mig personligen ligger det helt och hållet en attityd i plasthandskar som helt enkelt har sitt ursprung i hemtjänstens förtryck. När jag anställer personliga assistenter kollar jag helt enkelt från början hur de ser på det hela. Visar det sig då att det är ett problem för den eventuellt sökanden och att den skulle vilja ha plasthandskar anställer jag helt enkelt inte den personen. Jag tror att det är en fråga om attityder och värderingar. Helt enkelt hur ser jag på den jag ska assistera. Dessutom tror jag det är ganska vanligt att många av oss som har funktionshinder och som behöver assistans med till exempel toalettbesök lätt köper in oss på samma attityd och tycker att det är självklart att assistenten ska ha plasthandskar. För tänk om man kommer fram till att assistenten faktiskt tycker att det är äckligt att ta i mig? Det skulle ju kännas ganska jobbigt och många ut av oss skulle nog ha svårt att ställa en sådan fråga. Heléna Karnström
Sök dig till ett annat assistansföretag. JAg har assistansia som har egna jusridter som kan hjälpa till när du behöver, bra personal, etc kontakta dem så får du all hjälp du behöver! http://www.assistansia.se Tveka inte du kan inte ha det som du har eller din personal!!! Lycka Till!
Morticia har inte assistans - hon har hemtjänst... Inte så mycket valfrihet där inte! // A E
Absolut vid toabesök och om assen har eksem (har min ena och för hennes och min skull känns det bäst). Däremot aldrig annars vid dusch eller massage eller sånt, känns sjukhus o instution.
Jag använder handskar även vid dusch. Skulle ta på dem när det var dags att tvätta nedre om det inte var i princip omöjligt, eftersom händerna är fuktiga hur man än torkar dem om man står i ett badrum... Så jag har handskar från början. När jag har hjälpt brukaren med nedre toalett, tar jag av dem och fortsätter dushen. Skulle detta kännas sjukhusaktigt för er? God hygien vid tvätt av nedre toalett är lika viktigt som vid toabesök. Handskar på! Klarar ni det själva, är det ju en helt annan femma! Ni smittar ju inte! Skulle inte själv vilja att någon tvättade mig nertill utan handskar - det skulle bli fruktansvärt integritetskränkande tycker jag!
Såna här bolag som tillåts anordna assistans eller hemhjälp eller vad det vara månde - har de inga krav på sig alls? Lämna 5 par engångshandskar?! Vad skulle Arbetsmiljöverket säga om det?!
Klarar ju oftast nedre tvätt själv, annars hade jag också velat ha handskar på assistenten, självklart. Pratade om hårtvätt, tvätta fötter och andra mindre intima ställen som är svåra att komma åt och orka tvätta själv. Jag använder mina krafter till att orka det mest intima själv och så får assistenten ta resten som jag inte orkar.
När det gäller assistans finns det inget sånt handskkrav som hos den kommunala hemtjänsten. Jag fick ju som jag tidigare nämnde köpa handskar själv, precis som handsprit.
Oavsett om man arbetar inom hemvård eller assistans så gäller de olika lagarna. Jag anser att det skall finnas hanskar och sprit tillgängligt om det nu skulle behövas. Det är inget vi skall betala själva. Ingela
I mitt badrum är det lite för trångt för det som jag behöver hjälp med tillfälligt. Lite kan jag fixa. Men flytta en vägg går inte. Till vardags fungerar det bra. Men jag känner inte någon av alla från annat företag som ska hjälpa mig under totalt 36 timmar. Vilket kan bli några stycken. BÖR bli några stycken. Jag kan välja ett annat företag för denna tillfälligt utökade hemhjälpen inför en undersökning. Och ett av skälen är ju att det ska vettiga arbetsförhållande, tider etc. Tar jag samma som vanligt blir det en som går på 8:00 och sen kör 22-23 h, sen hem och vila och sen tillbaka 17:00 för att jobba till 08:00 morgonen efter. Han tyckte inte det var värt pengarna. Han vill leva så han får fylla 26. Jag hoppas att någon från tillfälliga hinner hit innan. För snabb info och koll. Jag ska ju kolla så deras personal får handskar etc av företaget på jag har normalt får dom några par mot tjat. Några par... det är engångs. Några par räcker knappt en dag! Jag vet inte hur många brev jag skickat till dom om krav på handskar... Gav upp förra året. Något ni tror jag ska tänka snabbt på att lösa. Försökt få sånt där band man har runt sig för lyft etc. Men det tar tid... Och har jag inte fått det på 1,5 år så tror jag inte det går på en dryg vecka... OM inte det företaget jag "lånar" har någon genväg...
Fast så kom jag på mig själv, att ditt företag är ju lite konstigt så där som du har sagt, så varför skulle de ha...? *ironisk*
Är det någon som vet om man har rätt att ta ut pengar till en gräsklippare från sina omkostnadspengar? Jag har endast kvinnliga assistenter och en stor tomt så jag har köpt en självgående med elstart för att underlätta deras arbete.
Olika anordnare har olika policys - jag skulle lätt göra det ur arbetsmiljösynpunkt!
Anordnaren bryr sig inte om vad jag gör med dessa pengar, jag sköter överskottet själv.Vad säger skattemyndigheten?
Se det som ett arb miljö verktyg tycker jag
Vet du något om vad skattemyndigheten säger?
Kan du tala om hur man vet att det är ett skattat belopp, har själv inte ngt hum, men vill gärna lära mig lite mer.
Det beloppet som Försäkringskassan betalar ut till den som anordnar din assistans (kommun, kooperativ, företag eller egen arbetsgivare) är skatten redan dragen på. Så om mitt företag får 100000 från FK en månad så är det "rena pengar". Sen betalas givetvis assistenterna skatt, och företaget arbetsgivar- och sociala avgifter. Fråga på, det är enda sättet att lära sig. Vill också tipsa om knappen Panelen där uppe *pekar* där man kan ställa assistansfrågor till experten Karin.
Den enda myndighet som skulle ha med saken att göra är ju arbetsmijlöverket. Deras regler bör man ju följa så ofta och mycket det går. http://www.av.se Men deras åsiker har inte med kostnaderna att göra utan val av saker! Redigerat 2006-06-08 22:13
Vad jag vet finns det ingen sådan utbildning idag, annat än enstaka kurser med en specifik inriktning? Vad tycker ni som anställer assistenter....är det behov för en mer generell assistentutbildning, och vad borde en sån utbildning eventuellt innehålla? Och vad tänker ni som är assistenter om detta? Vore intressant att få veta P.S. Orsaken till att det alltid blir så många "redigeringar" när jag skriver, är att jag är norska, och har en tendens att skriva "svorsk" ibland....i fall någon funderar Redigerat 2006-06-03 22:49 Redigerat 2006-06-03 22:50 Redigerat 2006-06-03 22:51 Redigerat 2006-06-03 22:54
Skulle vara svårt att hitta en utbildning som passar. Alla brukare är ju individer. Men ergonomi, hjälpmedelskunskap, lite sånt där. Och sen individuell utbildning som passar bruken.
Föredrar icke utbildade, då behöver man inte lära om för tyvärr är PA utbildningar ofta inriktade på omsorg och inte på service. Man får lära sig hur man ska tvätta patienter och hur man ska mata, när man sen börjar arbeta vill arbetsledaren ha det på ett helt annat vis och då är det jobbigt att lära om. Dock kan det hos förståndshandikappade och hjärnskadade vara bra med grundkunskaper om vad dessa funktionshinder innebär, men även där är det oftast bäst när företrädare väljer vilka utbildningar som behövs.
Det är ju just dom delarna som man bör se till att ha för att orka. Sen kanske en behöver lära laga mat, dammsuga etc. Men en undersök.utbild. är sällan lämplig som grund för pa. Dom flesta jag har som hemhjälp har inte den grunden. Men dom kan handla. Hålla en fot... Det är inte det som är det svåra med jobbet. Det är det psykiska, att alltid vara där, vara alert, kunna minnas vad den vill när den säger vatten, att den ska slippa förklara varje delmoment alla gånger (som det är i hemhjälp) Att man man klara minnas hur kuddarna ska vara, kläderna, sakerna... Det är det svåra. Och det är långt ifrån enkelt. Det är det som borde vara lönegrundande. (och för att kunna ge rätt lön måste LASS pengen ökas) Dom moment som är egenvård, delegerad från sjukvården är normalt sånt vem som helst rätt snabbt kan lära oavsett bakgrund. Hålla kateter, byta stomipåse etc. Jag vet att det finns många som tror på en högskoleutbildning för pa för att höja statusen. Jag delar uppfattningen att statusen måste höjas. Men med lön efter jobb inte efter poäng teori.
Fristad Folkhögskola har PA-utbildningar. http://www.fristads.fhsk.se/ Jag har ingen aning på kvalitén på utbildningen, men jag har föreläst för en del av eleverna och så mkt kan jag säga - jag tror inte jag skulle välja ass beroende på om de gått den kursen eller inte.
Jag skulle tycka det var nyttigt om assistenter fick prova på att t.ex. duscha varann, för att på så sätt få lite inblick i hur det kan kännas att vara brukare, ur en brukarsynpunkt. Lite etik och morallektioner hade kanske kunnat vara nyttigt. Lyftteknik och sådant är så uttjatat, jag tror de flesta assistenter vet hur man upperätthåller en god arbetsmiljö och ergonomi.
Det där med att duscha varandra och att hjälpa varandra på toa försökte vi få infört på vårdskolan här nere men det ansågs för kränkande mot eleverna, så jag förmodar att vi funktionshindrade är ett hårdhudat släkte.
och skulle det vara så att onani kan kunna ingå som ett arbetsmoment i PA yrket så kanske eleverna skulle testa det på varandra också. Detta med tanke på vad som diskuterats i sex forumet. Fast å andra sidan behöver ju inte läkare operera varandra så det kanske inte behövs.
Det som är tragiskt är när människor inte får ha en åsikt och får stå upp för den utan att bli personligt påhoppad. Din sanning i frågan är inte allas sanning, har du tänkt på det? Min syn i frågan handlar till stor del om värderingar. Att stå upp för sina värderingar i ett forum kan väl knappast kallas omoget? Du menar att jag ska hålla tyst för att dina ord väger högre eller, jag förstår inte
Andra forum? Vi har diskuterat frågan på ett forum. Jag är inte heller den som skrivit mest i denna fråga. Skulle tro att det är ganska många som är av samma åsikt som jag men vem vill öppna munnen om man ska bli bemött så här. Fast jag tål en hel del
Som assistent måste man känna sig trygg i sig själv först och främst. Är man osäker på sig själv är det svårare att klara av nya och ovana situationer. Jag tycker också att man som assistent ska vara öppen mot det mesta fastän man ibland går över sin egna spärr. Det är därför synd att så många tvingas ta assistentjobb som egentligen inte är mentalt förberedda på själva jobbet eller egentligen vill arbeta med detta. Tvingas man in i ett jobb som man inte är mogen för är det lätt att det går fel.
Fast nu har väl denna diskussionen hamnat på fel ställe? *s*
Jag har nedan svarat inne i citatet för att visa vad jag svarar på.
Jag har gjort på samma sätt
Skulle vara intressant om man kunde lägga ut en förfrågan här där man kan svara anonymt vilket man skulle föredra. Jag skulle tro efter diskusioner både på jobb med assistansberättigade och privat med funkisar att de flesta fortfarande skulle välja att i mesta möjliga mån stänga in sina behov men i andra hand be en ass som man känner sig trygg med assistera. Att be en utomstående eller prostituerad är nog bara en möjlig tanke där det så att säga redan är moraliskt ok med prostitution.
En prostituerad säljer sin kropp, ofta pga. knarkmissbruk eller tvång från hallickar. Det är ett förnedrade arbete och hälsovådligt, något som är förbjudet i lag att köpa dessutom. Om man som funktionshindrad fick köpa sex av sexsamariter så godkänner vi prostitution och vi gör funktionshindrade till en andra klassens medborgare, dvs vi förmedlar uttrycket utåt i samhället att funkisar inte kan få en partner eller en sexpartner eller fixa sina orgasmer själv. Om assistenterna assisterar så ingår det i funktionshindrades nprmala liv precis som för alla andra, med andra ord, det blir lika normalt som att torka avföring efter toabesök eller borsta tänderna för det är en normal del i allas liv och det ska inte konstras till för att man är funktionshindrad.
Bra formulerat! Jag köper hela kitet! Jag tycker du verkligen sätter stålkastaren på skillanden mellan assistenter som bland annat hjälper brukaren att tillfredsställa sig själv, och sexsamariter som bara har en enda arbetsuppgift. *hm* // A E
Det är ju det som är assistans, att man kanske har ett par speciella byxor som håller fast vibratorn eller lösvaginan. Att assistenten som känner brukaren och vet hur hans/hennes kropp fungerar och därför kan hjälpa till på det bästa sättet. Hur ska en sexsamarit kunna detta?
Jaha?? Ska man då ha en personlig sexsamarit också? Dels skulle en sådan tjänst förmodligen bli genom kommunen, dvs. lågavlönad och oproffsig och med utbytbar personal.
Om det vore så enkelt att alla brukare kunde bli tillfredsställt vid att få hjälp att ta på sig ett par byxor, så vore ju hela problemet ur världen...nästan i alla fall. Fast så är det inte.....så vart skall man dra gränsen, om man skall dra någon gräns överhuvudtaget? Men är det så att man inte vill ha sexsamariter, så får det ju fortsätta vara som det är idag...upp till den enskilda assistent att bestämma om h*n vill ge denna hjälpen. Inget mer med det. Synd bara för de brukare som behöver mer hjälp än vad assistenterna känner sig kunna ge. Och mina ord gäller självklart också mig själv. Så jag kommer fortsätta lösa detta som jag gjort tills nu. Avgöra från fall till fall vad som känns bra eller inte bra, och agera därefter, och hoppas på, att det för brukarnas skuld, dyker upp andra möjligheter, när tiden är mogen för det.
Jag tycker i så fall att utbildning ska ske efter man har valt en assistent. Personkemin kan ju stämma men assistenter kan ju inte allt vad gäller vad som ska göras för mig. Mina assistenter har fått utbildningsdagar men det är sällan praktiska saker utan föreläsningar som har handlat om sånt som inte är aktuellt hos mig. Skräddsydda utbildningsdagar vore bäst inga generella.
Jag tror på skräddarsydda assistentutbildningar, inga generella! Men så är jag en liiiiten aning jävig eftersom jag bl.a. jobbar med sådana.
För er som har personliga assistenter mycket och har eget rum till assitenterna. Får ni bidrag för att tillhandahålla eget rum till assistenterna eller hur fungerar det hela??
Man bekostar inredning mm av assistansersättningen (omkostnadspott eller vad man ska kalla det), och man kan också ta ut hyra för själva rummet...
Assistansbolagen brukar i regel vara generösare än kommunerna med sådana omkostnader...
ok, tack både Rallyanna och Ninnie...nu förstår jag lite mer.
Jag tar ut alla kostnader som har med ass rummet att göra via mitt omk konto som finns på det kooperativ som jag anlitar som arb giv för mina PA
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh