Regeringen har nu lagt fram sina förslag till förändringar i LSS/LASS, Prop. 2009/10:176. Bl.a. kommer barnperspektivet stärkas i lagstiftningen, samt tillstånd och tillsyn krävas av verksamheter inom assistans. Därutöver har kommunens ansvar förtydligats vad gäller att skapa en plan för och tillsammans med de personer som faller inom LSS. Vissa frågor som varit stora orosmoment har vi nu fått svar på i propositionen. Däribland frågan om ett nytt sätt att få en mer likartad bedämning av assistanbehov i besluten. Regeringen vill inte använda ett sådant behovsbedömningsinstrument som tidigare varit på förslag. Detta till stor lättnad för flertalet assistansberättigade. Ett sådant instrument riskerade att bli alltför kränkande och sakna flexibilitet. Inte heller införs i nuläget diffrentierad timersättning eller schabloniserad sjuklönekostnadsersättning. Mer finns att läsa i propositionen på regeringens hemsida: http://www.regeringen.se/sb/d/12168/a/142095
Hej. Jag håller på att sätta mig in i detta nu och undrar över en sak: -Hur kan det komma sig att FK gör mycket hårdare bedömningar nu än innan och att de omprövar "på löpande band" vad det verkar trots att det inte finns några nya riktlinjer kring detta i det nya förslaget? Tacksam för info! Mvh Henke
Min teori är att de "inspirerats" av Assistanskommitténs tidigare arbete och uttalanden, samt av det nyckelord som hela tiden varit huvudmålet för deras arbete: "kostnadsdämpande". Antar att vi kan förvänta oss denna hårdare attityd från Försäkringskassan även framöver.
Många av Handikappsorganisationerna har det här som en mycket prioriterad fråga. Här finns väldigt bra info från Ifa: socialuthttp://www.intressegruppen.info/?newsitem=newsitem=2021|layout=101
Det finns även en regeringsrättsdom som är rätt upprörande i sammanhanget... har inte länken just nu, men kan lägga ut den sen.
Hej! Här är länken till Regeringsrättens dom: http://www.domstol.se/Domstolar/regeringsratten/Avgöranden/2009/Juni/5321-07.pdf Denna dom har medfört att FK:s bedömningar om möjligt har blivit ännu hårdare. Handikappsförbunden protesterar vilt och vi måste fortsätta kämpa tills vi får rätt. De bedömningar som görs idag strider både mot LSS och FN:s konvention om personer med funktionshinder.
Till sidans topp
Har fått reda på att en assistent som jobbade tillfälligt har snackat skit och ljuger bl a om att jag klarar mer saker än vad jag gör(ren lögn alltså) och att jag har mer assistans än som behövs. Känner mig kränkt och undrar hur jag ska hantera detta... Assistenten jobbar alltså inte här längre men jag vill inte låta detta gå förbi utan konsekvens eftersom såna här saker faktiskt kan skada att det snackas om, även om det är taget ur luften.
ja, skulle vara intressant att höra hur du tänker dig att hantera saken. tänker du konfrontera vederbörande eller dennes dåvarande chef?
Självklart var assistenten informerad om tysntnadsplikten. Mycket väl dessutom, så hon gör antagligen detta för att jäklas medvetet. Frågan är alltså vad man har för befogenheter i dessa fall??
Ja men hur går man tillväga? För nu jäklar är jag arg.
http://www.vardforbundet.se/templates/VFArticlePage4.aspx?id=14703 Här står en del. Jag hade själv först gått till min firma ochhade de inte vetat turerna hade jag ringt polisen och frågat hur jag skulle gå till väga.
bra länk från moon
Det handlar uppenbarligen inte bara om ett brott mot tystnadsplikten utan även om brottet "förtal". Båda brott kan Du anmäla hos polisen. Innan Du gör det, är det dock bra om Du listar upp a) vad assistenten har sagt/spridit och b) vad som är sanningen, t.ex. a) hon påstår att jag kan äta själv och b) sanningen är att jag inte kan äta själv, a) hon påstår att jag ..., b) sanningen är att jag ... osv. Har Du vittnen? Det är viktigt att Du har någon form av bevis för Dina påståenden om vad assistenten har sagt. Sen ringer Du polisen och gör en anmälan. Ingen behöver tolerera förtal. Lycka till!
Det kan omöjligen vara brott mot tystnadsplikten om assistenten hittar på något. Go' dag yxskaft säger jag bara till den brukare som går till myndigheterna och hävdar att en assistent brutit mot tystnadsplikten när denne ljög om att brukaren har mer assistans än denne behöver ... En assistent har dessutom all rätt i världen att informera försäkringskassan eller kommunen ifall en brukare fuskar sig till assistansersättning. Det går inte att som brukare skydda sig bakom assistentens tystnadsplikt ifall man planerar att begår brott. Jag har dessutom svårt att se hur detta ska kunna klassas som förtal. Om det är osant är det onekligen beklagligt, men jag tror knappast att en åklagare skulle ta sig an ett fall på så vaga grunder.
Hej, Jag undrar ni som har stora funktionshinder alltså att ni inte kan göra och klara något själva kanske bara visa saker,vad anser ni hur många timmar en sån person borde ha beviljat från FK?Det är från person till person som skiljer sig säkert men jag tror att de flesta har ungefär antal timmar som andra med samma funktionshinder.I mitt fal jag har cirka 600 timmar och jag har hög ryggmärgsskadan (tetraplegi) klarar inte mycket själv bara de små saker.Jag är lite rädd att ansöka om mer timmar.Tex. så ser ut mina beviljade timmar: Personlig hygien Hjälp att stiga upp ur sängen på morgonen och för att komma ut i badrummet,tappning av urin,borsta tänderna och duscha.Tar cirka 1 timme och 15 minuter per dag. Måltider: Frukost att få hjälp att förbereda och få den i sig tar 45 minuter Fika på för - och eftermiddag genomsnitt 2 minuter per tillfälle Lunch ---------------- tar 1 timme Kvällsmat ------------ tar 1 timme På - och avklädning Påklädning på morgonen 15 minuter avklädning på kvällen 15 minuter Övrig hjälpbehov Styrketräning 1 timme per tillfälle Bassängträning 1 timme per tillfälle Fritidsaktiviteter,bio,konserter,shopping,fotbollsmatcher,promenader m.m. genomsnitt 4 timmar per dag. Jag har bara tagit visa olika mina behov där jag anser att jag kanske kan ansöka om fler timmar. Vad tycker ni? Vet att det har blivit nu hårdare när det gäller assistans. Tack,
Jag och ass klockade en del hjälpsituationer. Och det som tar 40 min fick jag 5-10 min av FK. Av-o-påkläd, inkl korsett och andra kroppsburna saker (stödstrumpor, ortoser på händer och fötter) räknade FK till 16 min per dygn. Tappa urinblåsa 5 min per gång 6 ggr per dygn 30 min (jag är kvinna och måste flytta över till toastolen) inkl av o på med byxor och korsett. Hjälp att äta och dricka. kan äta ibland, om jag orkar. och ska passa på att göra allt de minuterna per dygn. uträknad tid av mig o ass 45 min per måltid + tillagning FK kom inte upp i 20 tim så de började inte räkna på resten i livet. Kommunen beviljade 6 timmar per dygn.
Det är jätteviktigt att du tar upp alla behov du har, tyvärr så är det viktigt att du skriver upp precis allt o hur långt tid det tar hör gärna av dig om du behöver råd o tips
Behöver du dubbelbemanning (för din skull) ibland? Är det ofta så stressigt (för dig) att du väljer bort vissa moment? Hur lägger du passen idag? var finns det luckor? hur fungerar det under luckorna? Har du trygghetslarm?
Vilken är undre åldersgräns på assistenter?
18 är väl typ kravet, min syster fick dispens för att jobba när hon var 17.
Få skulle anställa en under 18 år. Men från 18 års ålder kan man göra det mesta. Du som är mellan 16 och 18 år Vilka jobb får du ha? Från det år du fyller 16 år fram till din 18-årsdag finns det inte alls lika många lagar och regler kring ditt arbete. Du kan ta i princip alla jobb, utom sådana som är direkt farliga. Du får till exempel inte arbeta med farliga kemikalier och inte med maskiner där du kan komma till skada. Du ska inte heller arbeta ensam, särskilt inte om det förekommer pengar – och därmed rånrisk – på din arbetsplats. Hur mycket får du jobba? Du får maximalt arbeta 8 timmar per dygn och 40 timmar i veckan. Du får inte arbeta mellan 22.00 och 06.00 eller mellan 23.00 och 07.00. Du har rätt till minst 12 timmars sammanhängande ledighet per dygn och 36 timmars sammanhängande ledighet per vecka. Dessutom har alla arbetstagare som är yngre än 18 år har rätt till en 30-minuters rast om arbetsdagen är längre än fyra och en halv timme. http://www.lo.se/home/loung/home.nsf/unidView/C1B0CAD8183A87B3C1256E86004B5007 Här får du inte arbeta Reglerna om åldersgränser kanske tycks stränga, men de är till för att skydda dig som ännu inte hunnit få så mycket arbetslivserfarenhet och därför inte kan göra samma bedömningar av risker och konsekvenser som vuxna kan. Förutom de regler som skyddar dig inom de arbeten du är tillåten att göra, finns det också vissa arbetsuppgifter som är helt förbjudna för minderåiga. De arbetsuppgifterna finns bland annat inom: Bergarbete. Arbete där rasrisk finns. Arbete på hög höjd. Lastning och lossning av fartyg. Våldsfarligt arbete. Arbete med traktorer, motorredskap och fordon. Arbete med farliga ämnen. Arbete med maskinellt drivna lyftanordningar, linbanor eller transporter. Vårdarbete. Förbudet gäller dock inte om arbetsuppgifterna sker i undervisningssyfte under lärares ledning och i särskild undervisningslokal eller om arbetsuppgifterna ingår i en yrkesutbildning och sker under direkt ledning av särskilt godkänd instruktör. Du kan läsa mer om de har reglerna i föreskrifterna Minderårig (AFS 1996:1). http://www.lo.se/home/loung/home.nsf/unidView/972FD92E2E7A2B3CC1256E86004C9938
14 år har funkat bra. Då gäller vissa regler men det går bra om man inte arbetar för mycket.
Om man flyttar till ny stad, kan de då ändra assistansen? Jag menar, beslutet, man har ska väl gälla opartiskt.
Jag antar att ni snart måste genomgå en omprövning av assistans. Vår son har idag 481 tim per månad. Vi har ångest, ångest, ångest Hur mycket måste vi förbereda oss på, vem kan hjälpa oss måste vi anlita en jurist, eller hur och vad ska vi göra. Vi är egna arbetsgivare
Hur har er sons funktionshinder utvecklats sedan ni fick förra beslut? Är behovet oförändrat, räcker det ibland med att man visar det.
behovet är ofärändrat han har en cp skada, jag tänkter mest på det fk nu har börjat med, ett 91 sida långt förhör om minuter i ens liv, Jag tycker det är vidrigt på alla sätt.
Precis så gick det också för en av mina kompisar. Så Försäkringskassan ordnade det per telefon och så var det över. Jag håller också helt med om att det är vidrigt på alla sätt.
Jag fick också tipset ifrån min handläggare hos min utförare att föra en extremt tydlig och på minutendagbok över säg en eller två veckor i mitt liv. Då finns allt tydligt och klart med tidsangivelser, då har man också förekommit försäkringskassans frågor. Det fungerade mycket bra för mig i alla fall. /Henke
Vet någon var man kan hitta och kolla på hur ett avtal mellan assistentberättigad och kommun ser ut? Tips mottages tacksamt.
Skulle minsann misstänka att det är olika fr kommun t kommun...
Hej, Jag vill fråga er vad tycker ni om dessa förslag? http://www.forsakringskassan.se/irj/servlet/prt/portal/prtroot/docs/guid/50eb7d37-27ac-2c10-28bd-cadf9c0795c5 Tack, Redigerat 2009-11-18 14:41 Redigerat 2009-11-18 14:42
Förslag om differentierade timschabloner och förlängd avräkningsperiod inom assistansersättning
Om man själv kan välja när PA ska jobba. Så man trots få timmar kan schemalägga PA kvällstid och helg så kan det blir bra. Men om personer med 6-8 timmar ska behöva ha nästan all assistans mån - fre dagtid för att ha råd med PAs löner så blir det inte bra. Alltså jag vill välja när jag behöver assistans. Det ska inte vara ersättningens storlek som väljer när jag ska ha hjälp. Redigerat 2009-11-18 14:51
Jag gillar förslaget, om det handhas rätt. Som det är nu får man samma schablon oavsett när assistenterna jobbar. Har man enbart dagtid har man större möjligheter att ge högre timlön. Och då försvinner ju grejen med OB-ersättning...
vad är /innebär beredskap eler beredskapstimme?
Att någon är beredd på att jobba, man ska då vara redo i sitt eget hem eller någon annanstans, till skillnad mot jour då man befinner sig hos brukaren. FK räknar 7 beredskapstimmar som en assistanstimme, för jour räknas 4 timmar som en ass. timme.
Vad gäller om man anställt en assistent för att den bor nära och lätt och snabbt kan komma på plats under beredskapstid, men sedan flyttar man och det tar assistenten alldeles för lång tid att kunna komma på plats under beredskap. Assistenten har anställts på fast antal timmar, och har ju normalt sett rätt till dessa oavsett om man ändrar schemat. Men nu är förutsättningarna för att det ska fungera ändrade. Hoppas ni förstår hur jag menar? Det kan ju även finnas andra lägen där s a a villkoren i ens omständigheter ändras. Exempelvis att en assistent är okvalificerad om man blivit sämre och känns helt fel att lära upp för dessa numera nödvändiga moment. Behöver ett "kunnigt" svar på detta då jag fått olika från olika källor.
Arbetsbrist kanske man skulle kunna hävda. Jag är hyfsat kunnig på arbetsrätt men det liksom all juridik handlar egentligen mest om vilken part som har bäst argument.
Precis som Vejron säger: det är arbetsbrist eftersom det arbete - i Ditt fall beredskapstjänst - som fanns tidigare, inte längre är kvar. Med hänsyn till uppsägningstiden på förmodligen en månad (beroende på ert avtal), kan ni teckna ett nytt avtal som passar den aktuella situationen eller avsluta anställningsförhållandet.
Det kan mycket väl vara arbetsbrist, men en schemaomläggning kan ju lösa problemet också. En beredskapstimme är ju en 7:del av en vanlig timme, så assistenten kan få ett fåtal riktiga arbetstimmar istället och någon annan ta beredskapen. Går det inte att göra en sån omläggning, så håller jag med om att det är uppsägning pga arbetsbrist. Man är skyldig att se över vilka möjligheter det finns först, innan man säger upp.
© Copyright 1999-2024 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh