Denna fråga är mest riktad till de som är egna arbetsgivare eller med i kooperativ och har lite inblick i saker som rör sjukskrivningar. En av mina assistenter fick cancer och blev sjukskriven. Nu, ett par månader senare, kommer ett brev från försäkringskassan. Där står det att särskild sjukförsäkringsavgift ska betalas för arbetare som erhåller hel sjukpenning. Denna avgift har ett fribelopp på 12000 kr per kalenderår, sedan får man betala 15% av vad den sjukskrivna erhåller för ersättning från FK. Anledningen att jag fick brevet var att jag nu var uppe i 11200, och from nästa månad måste avgiftsbeläggas. Om man har ett avtal m kommunen som innebär att de betalar sjuklön för assistenter som är sjuka, då borde väl även de betala sjukförsäkringsavgiften? Blir ju riktigt dyrt att ta dessa från omkostnadsdelen eftersom assistenten i fråga kommer vara sjukskriven minst 6 mån till...Tänkte fråga här innan jag ringer till kommunen, antar att handläggaren där har ungefär lika mkt koll som jag tacksam för svar
Vår kommun betalar det inte, så kooperativet jag är med i får betala de 15% själv. Vet att man betalar i andra kommuner så kolla upp det med dem.
Okej, ska hursomhelsts ringa till min kommun imorgon. (håll tummarna!) Det är ju lättare om man är ett kooperativ, men en långtidssjukskriven slår ju hårt på ekonomin som egen...det blir typ 2000 i månaden...*hjälp*! Fråga 2: om jag säger upp personen i fråga, får denne fortfarande hel sjukpenning baserad på sin inkomst hos mig eller bara garantiersättningen?
Den personen får hel sjukpeng men facket kan krångla, man bör inte säga upp sjukskrivna. Du kan prata med FK och fråga om du kan få de 15%en betalda av dem. Om den sjukskrivna tillhör någon riskgrupp kan de göra det.
Den anställda är en anhörig till mig, inte fackansluten. Vill självklart inte säga upp, men om man ändå får hel sjukpenning kanske det inte spelar nån roll? Så fort personen är såpass frisk att den kan arbeta får den ju tillbaka jobbet, jag vill inget hellre än att denna person ska arbeta, att ha anhöriga ass ger ju ett andrum man gärna vill ha..Riskgrupp? Nästan 50 år, cancersjuk, är det en riskgrupp?
Om det är en anhörig tycker jag nog att det är ok att du säger upp hene, då vet hon ju att hon får komma tillbaka. Man får behålla sin sjukpeng lika länge som man skulle ha haft A-kassa, efter det året dras det ner. Det där med riskgrupp kan man diskutera. Jag är snart 50, rullstolsburen med dåliga lungor och inga muskler, diabetiker och infektionskänslig men enligt FK var jag förra året en riskperson och min arbetsgivare behövde inte betala, i år när jag varit mer sjuk än förra året tillhör jag ingen riskgrupp. Typiskt FK, eller hur.
Hittade detta: http://www.forsakringskassan.se/pdf-broschyr/faktablad/sjuklon_arb.pdf?page=/arbetsgivare/sjuk/index.php
Ja, vår jurist håller på, men vi har inte fått något svar än.
utgår ifrån att du svarade på min raderade fråga om man kan överklaga... Tack. Jag frågade medan jag kollade på http://www.fk.se
Till sidans topp
Hej De föreslås att 85 procent skall användas till lönekostnader. Är det någon som vet vad som ingår i lönekostnader förutom lön,skatt,arbetsgivaravgifter?
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh