1. Om man har sparade pengar på sitt konto idag som man har sparat ihop under många år - kan man då ta ut dessa pengar privat före den 1 juli? 2. Det finns väl inga regler idag för vad man får göra med pengarna som är överskott och som man har spart under många år. Det är väl därför som kraven på redovisning ändras från och med 1 juli? 3. Kan man komma att bli återbetalningsskyldig fr o m 1 juli av sparade medel som man har på kontot sen tidigare? 4. Det bästa verkar ju vara att starta ett aktiebolag från och med 1 juli och låta all assistansersättning gå in där. Visserligen får man beskatta eventuell vinst i bolaget, men man blir ju inte återbetalningsskyldig var sjätte månad och kan på så sätt läga undan till t ex rehabresor. Vad säger forumet?
Nu vet ju inte jag hur du har din assistans idag men vad jag vet så ska ju redovisningar av assistanspengarna gjorts varje halvår, iaf gör min samordnare det (kommuner har slarvat vet jag el inte behövt), så då borde F-kassan ha något hum om det iaf. O jo, nog har någon har med det att göra. Pengarna ska gå till det de är avsatta för omkostnader som du har/haft pga din assistans. Det är assistansbolag, kommuner o andra som fifflast med ersättningen som gjort de nya riktlinjerna möjliga. Det är så jag upplever det o att dessa på så sätt försämrat för oss andra. Är det så det är med AB så visst.......
Det var det jag frågade efter tidigare men blev ej trodde på. Alltså att det bara gällde de med egna företagen. Inte klok.
Verkar som om det som hamnat i egen ficka nu hamnar i andras fickor.. Utom skatten då.. ja vems fickor hamnar den i? Bästa hade varit ifall dessa pengar som brukare nu missar gått till löner istället.. så att PA får bättre lön. Men det kanske går att ordna nu för att hålla ner skatten?
Till sidans topp
Jag ondrar om ni får nåt assistansersättning av äran assistans anordnare? Jag menar för sånt som man kan ej ha kvitto. Exp. Extra el förbrykning där brukaren bor, extra slitage p brukarens möbler, extra städ som behövs då det är flera mäniskor i brukarens hem, (flera mäniskor = Assistenter). ect ? dem utgifter brukaren kan ej ha kvitto på eller?
Ja, jag får en slant för "hyra" av assistentrum och omkostnader av det slag du beskriver. Men det blir skillnad efter 1/7.
Just det som är inteeresant efter 1/7 . Jag är mycket nyfiken blir det kan man få nåt av sin anordnare
Ja! Men det kommer räknas som en inkomst. Detta kan ställa till det om man exempelvis har bostadstillägg.
Hej! Idag fick jag ekonomi rapporter från min assistanssamordnare och såg att de höjde sin administrationsavgift.På minna 639 timmar tar de cirka 16400kr i administrationsavgifter.Jag tycker att det är lite för mycket,vad tycker ni och hur mycket ni betalar? Tack på förhand!
Jag betalar 5 % i avgift. dvs 12,50/timme Jag lägger själv schema, är arbetsledare, har möten osv. I avgiften ingår. Personaladministration (uppföljning av kollektivavtal, anställningsavtal, arbetsgivarintyg, verkställande av uppsägning av personal) Löneadministration (avstämning av tidrapporter, löneberäkning, betalningar, avtalsförsäkringar, sjuklöner). Rapportering till Försäkringskassan Hjälp med avtal med Kommunen om sjuklöneersättning och därmed fakturering för sjuklönekostnader Hjälp med budget, Ekonomisk redovisning av assistansersättningen till kunden Redovisning av förbrukade och kvarstående timmar till kunden
Det ger en avgift på 25,50 / timme ungefär. Personligen skulle jag aldrig betala så mycket!
Kostnaden blir 25,50 per administrerad timme. Det tycker jag är för högt även om "allt" ingår...
16400/639 = 25.66
Kostnaden för administrationen dividerat med antalet timmar = 25,66:-
Det är jättedyrt tycker jag. Vi har 12 kr hos oss, då ska man arbetsleda själv eller med hjälp av annan men vi har handledning oc tar över om det blir kris. Allt adm, som lön, kvittohantering, utbildningar som är obligatoriska för medlem eller assistent, rådgivning och sånt ingår. Vi har stort kontor (fast rätt billig hyra för att vara mitt i stan), 5 anställda (ingen på 100% dock) och det går runt utan problem, man måste ju inte köpa nya datorer till kanslit stup i kvarten, eller så.
Med tanke på att det tar på sin höjd ett par timmar att lönebereda ett assistentgäng på sisådär 10 pers varje månad, samt att det i de gäng det flyter på kan ta högst 3 timmar i övrigt i anspråk så är alla bolag fasligt dyra. Karins tillhör ett av de billigaste. Har hört folk som betalar över 35 kr i timmen!!
Själv tycker jag att det är bättre att betala en grundavgift, som ska vara extremt låg, och köpa in tjänster av bolaget när och om jag behöver det.
Hur lång tid tar det för bolaget att fixa alla de sysslor som de åtar sig? Givetvis varierar det från månad till månad... men ändå... utslaget på ett år? Att göra löneuträkningar/betalningar då man har lite rutin tar väl sisådär 15 minuter per brukare. Eller...? Råd och stöd kan variera mycket från person till person... men säg att snitt är... 3 timmar per brukare och månad (en grov uppskattning). Vad tycker ni det är värt? 5000 kronor per timma i det fallet låter helt galet tycker jag. Resonerar jag fel?
Errkki du har inte fel, precis som alla andra som svarade men jag kan förstå om det är stort bolag att det kan bli påfrestande att hinna med allt.Mer eller mindre många brukare har samma rutiner varje månad om man kan säga så.
Det är ju en del annat som företagen måste syssla med som tar tid men som inte syns utåt, statistik t.ex. det blir en hel del uppgifter att kolla varje gång och det är både till Kfo och andra ställen, räkna 8-10 tim per månad om man har ca 100 brukare/1000 assistenter. Göra rehabiliteringar och arbetsskaseanmälan, anställa och säga upp, informera assistenter om abetet och annat, göra arbetsgivarintyg, göra 6-månaders redovisningar för dem med förhöjt, bokföring och allt som hör till sådant elände. Kolla timrapporter, är ofta det blir fel så alla måste gås igenom, betala ut jourrumsersättning och annat som ligger inom ekonomin men inte i assistent lönerna, ta reda på ny information om lagar och förordningar och se till att det når brukarna. Ha kontakt med FK ang sjukskrivna, af för arbetssökande, kolla referenser, jaga assistenter för inberordring om inte brukaren själv klarar att hitta någon, personalmöte med grupper där inte brukaren kan själv, lönesamtal och utvecklingssamtal där inte brukaren kan själv. Om vi har en med minimalt problem som arbetsleder själv, kommer in med alla papper i tid, har rätt tider på redovisningen och aldrig krånglar, har 5 assistenter och 500 timmar så tar den personen ca 5-6 timmar per månad, då inräknat möte 2 ggr per år med brukare och assistenter samt en dag för arbetsledare. Det är mycket mer jobb än om man är egen arbetsgivare administrativt. Rådgivning och handledning kan ju skifta från en månad till en annan, ett ställe som fungerat helt utan problem kan vara en krigszon helt plötsligt och sådant tar tid i början att reda ut. Det är en del av det man gör men långt ifrån allt.
Jag kan hålla med att det skulle inte bly dyrt för mig de 25kr som min assistanssamordnare tar om de skulle göra de sakerna som KarinSch skrev.
Den oundvikliga 10.000-kronorsfrågan - hur många timmar har en brukare hos er i snitt (eller totala antalet timmar på alla brukare)? Ekvationen man vill åt är ju: (Totalt antal beviljade timmar*12,5)/480=?
Tänkte på en annan sak, det är oftast inte de med många assistanstimmar som är dyrast administrativt, de har ju oftast tillräckligt med personal för att allt ska flyta, det svåra är ju när någon har få timmar, mycket delade turer per dag, svårt att få assistenter som stannar, svårt att hitta vikarier, det tar mer tid av oss så egentligen skulle de betala mer men det känns inte rättvist så vi tar samma av alla. Men vill man ha handledning av utomstående eller annat så får man ju betala extra för det.
Nu får jag ju hjälp av en anordnare med att söka om personlig assistans tack vare er.....Men jag gör förståss det mesta av jobbet själv såsom att skriva skrivelser men de kollar mina mail o skrivelswer så jag inte försäga mi nåt olämpliga till kommunrn som minsjkar chansen till PA. Så jag är jätteglad att man får stöd så här. Vem betalar? Jag betalar ju inget. Utan bni som admin. avgifter!
Sitter på ett annat forum och disskuterar LSS och Sol, vi kom in på punkten avgifter och här i stan så tar dem inte ut någon avgift om man har låg inkomst, och maxtaket ligger på 1640kr/månad för hemtjänst. I en annan komun så är lägsta avgiften 1600. Jag trodde i min enfald att det var något liknande system i alla komuner som det är här. Stämmer det att dem kan ta så olika avgifter i olika komuner för Sol-insatser?
Har för mig att kommunen inte får ta ut högre avgift än att man efter det att avgiften är betald har kvar åtminstone den summa som man skulle få ifall man får försörjningsstöd (socialbidrag). Om jag har fel får någon rätta mig är ett tag sen jag var tvungen att lusläsa dom bitarna i lagen...
var som kängru säger som jag trodde det var, men om man ska tro att dem tar ut 1600 som minsta avgift så är det ju många som inte har mycket kvar. Jo, komunerna är som dem är. Här ska dem skära ner på personalen i hemtjänsten för det kostar förmycket, trots att det inte finns personal till dem timmar man fått. Vi fick godkänt 4 timmar/månad men får bara 2. Samtidigt som komunen vägrar ta beslut att dem inte ska använda flaskvatten som kostar massor. Kanske ska bli politiker ändå...
Om du har beslut på 4 timmar o bara får två så anmäl kommunen, har för mig att det är till länstyrelsen+Jo man ska anmäla... blir lite osäker var ju som sagt ett tag sen jag läst just de här reglera
Hur ska assistanspengarna användas - egentligen? Jag menar så här: När brukaren (i det här fallet min sambo) är ute och fikar, äter lunch, går på restaurang, bio etc så måste ju assistenten med, och det blir ju en extrakostnad som ska användas med dessa pengar. Men - när det enbart är assistenten som ska fixa sin egen lunch eller middag under sitt arbetspass och måste handla för att han/hon inte har något med sig - ska assistanspengarna gå även dit?? Jag har börjat "dra öronen åt mig" vad det gäller att betala ditten och datten till assistenterna. Även om vi sparar deras kvitton och får pengarna tillbaka i efterhand känns det...som slöseri med våra (eller min sambos) pengar, typ. Är jag snål eller har jag bara rätt?
Nej, du har rätt. Omkostnadspengen ska gå till utgifter som din sambo har för assistansen. Dvs. inträde, mat (när assistenten inte kan fixa egen mat på något annat sätt , här kommer skatteverket att granska företag hårdare än tidigare efter 1 juli), resor och logi. Dessutom sådant som kostar extra i ert hem, tvål, handkräm, tvättmedel till lakan och handdukar, vatten och elkostnader, hyra för ass. rum, inredning till detta och personalvårdande kostnade som kaffe, te, mjölk och socker till kaffe, en skorpa eller ett knäckebröd. Aldrig deras mat hos er, då är det skattepliktiga förmåner och det är något helt annat än omkostnader. Skatteverket har en jätttebra sida om allt sådant här, har inte länken här och hinner inte leta upp den så någon annan kan kanske vara snäll och lägga in den.
Man kan ju dra parallell till andra jobb. Om jobbet skickar iväg dig på konferens, så står arbetet för allt "nödvändigt", dvs. kost och logi. Men är du hemma och jobbar, så får du ju stå för din lunch själv. Likadant är det i assistans-yrket; är du någonstans där du inte har möjlighet att ta med egen mat, så ska assistansomkostnadspengen användas till det, annars får man som assistent fixa sin egen mat.
Tycker du har helt rätt... Jag brukar tänka såhär, att om jag hade glömt maten hemma eller inte orkat fixa när jag jobbade "kontorstid", så kunde jag knappast komma med ett kvitto till min chef. Om chefen däremot skickade ut mig på ett uppdrag, säg en konferens, där jag omöjligt kunde ha med mig mat, så fick han också stå för den kostnaden. Det är bra att vara varsam, assistanspengarna räcker inte hur långt som helst och ska bara användas till vad de är avsedda för! Här borde ni verkligen kunna få hjälp av anordnaren att göra upp tydliga riktlinjer för alla parter!
Tack för alla svar! Men om vi säger så här då: Om man är ute någonstans och assistenten säger "gud vad kaffesugen jag är" och man går och sätter sig och fikar någonstans, men att man själv inte är så fikasugen, och det alltså bara blir assistenten som fikar...blir det samma sak där, ska assistenten även då betala ur egen ficka, eller är det då assistentplånboken ska fram? Assistenten har väl rätt till fikarast under ett arbetspass (där det passar naturligtvis)...oavsett om man är på hemmaplan eller ute på stan någonstans...?
Bjussar ni på kaffe/te hemma? Jag gör det - därför skulle jag också stå för kostnaden i situationen som du beskriver. Men inte om jag bara är iväg nån timme.
Beror på hur länge vi varit ute. Är det länge så är det helt ok med en fika paus men bara om det passar in i min övriga planering. tror inte någon av dem skulle be om en fika bara för att de vill fika, det är i så fall för att de är hungriga och det är ju ok.
Nej, jag hade inte gjort det. Kaffe klarar man sig utan. Men jag bjussar ifall jag ska ha... Å andra sidan brukar inte mina ass ha tid o fika om jag är ute. För jag sätter mig ju inte och fikar bara för de vill det. Rätt till uppehåll har man ju, men det står knappast inskrivet i en lag att man har rätt att fika på jobbet.
Enligt FKs beslut ligger min natt mellan 24:00 och 9:00, under den tiden har jag 3 timmar aktiva insatser och 6 timmar jour. Under har jour ju PA inte OB, så hur vet man hur mycket OB de ska ha? Ska de skriva upp varje gång de går upp? Hur gör ni?
KFO
Jag mailar KFO-avtalet till dig....
När jag hade jour så skrev jag upp den i en klump och den aktiva i en klump... alltså... natten gick mellan 22 och 06, med 4 timmar jour o 4 timmar aktiv. Jouren skrev vi alltid mellan 00 och 04, oavsett om de va uppe då el ej. Det jämnade ut sig...
Jag har motsvarande: 22-07, dvs 2 timmar aktiv tid o 7 tim jour Skriver alltid 2 tim m ob natt+7im jour, för ibland går de upp mindre o ibland mer men det som fk räknat ut e ju ett snitt Så i ditt fall borde de ha en timme aktiv tid m ob eftersom ob slutar 07 på morgonen om jag räknar rätt
Jag har jour mellan 23-07, alltså 8 timmar, har en vaken timme per natt, skriver därför att de är aktivt arbetande fram till 24 och sen har jour till 07. Sen kvittar det ju när de går upp, ibland inte alls (mina bättre nätter) och ibland 3 timmar aktivt (mina riktigt jobbiga nätter). Skulle de dåliga nätterna bli fler får man ju ta ett snack med fk, men än så länge är det nog rätt normalt att de är uppe en timme. Men att skriva in när på natten blir ju jobbigt för alla så man slår ut tiden helt enkelt.
Vakna assistenter, detta förslag innebär att ni inte kommer att ha råd med semester i framtiden, därför att brukarna är tvungna att betala ut semesterersättningen tillsammans med lönen. Den som spar han har. Facken borde förkasta detta förslag.
Vadå inte råd med semester? Man får ju sin sem ers så den blir man ju inte lurad på, man får helt enkelt sätta undan dessa 12 % av timlönen varje månad till ett "sem konto" Sem är inte bara en rättighet utan även en skydlighet, dvs man måste.. ta ut sin sem varje år men kan spara ca 5 dgar till nästa period om man vill
Ja detta var en konstig grej från trådstartarens sida. Semesterersättning har man alltid haft rätt och skyldighet till i och med semesterlagen. Arbetsgivaren kan välja att betala ut semesterersättningen när semesteruttag faktiskt sker eller att den hänger med lönen varje utbetalning och det ligger då på löntagaren själv att lägga undan dessa pengar tills semester ska tas. Vad är det som är så nytt och konstigt och chockerande?
Som anställd har du rätt till semesterlön 12% samt semesterdagar. Vad jag menar är att det nya förslaget gör att det inte går att betala ut semesterersättning när man tar ut semesterdagar, utan i samband med löneutbetalningen. De som då inte sparar denna semesterersättning kan ta ut semester men har redan förbrukat pengarna, kul semester. Kritiken från min sida gäller regeringens förslag och att de fackliga organisationerna inte bättre bevakar sina medlemmars intressen.
Idag har du ett val -att ta ut semesterersättning vid lön eller semesteruttag. Du bygger upp semesterersättningen under vinterhalvåret, för att kunna ta ut betald semester under sommaren som exempel. Med det nya förslaget blir det tvingande att ta ut semesterersättningen vid löneutbetalningen, därför att överskottet skall betalas tillbaka till försäkringskassan
I proppen är det väldigt diffust vad som gäller som godkända kostnader. Detta är ett exempel på hur förslaget kan slå hårt mot brukarna som är egenföretagare, som måste kunna redovisa alla utgifter och betala tillbaka överskottet till försäkringskassan. Ett annat problem är vad händer när löneförhandlingar gör uppgörelser med retroaktiva löneutbetalningar. Jag menar att förslaget som det ser ut idag är omöjligt och onödigt svårt att hantera för egenföretagare. Och det som irriterar mig mest är att det är så tyst från intresseorganisationer och fackförbund. Schablonmodellen är den bästa lösningen för att behålla livskvalitet för brukarna
Om det nu blir så att semesterersättningen ska betalas ut per löneutbetalning så är det väl inte svårare än att man sparar de själv för senare semesteruttag. Man får själv då ta ansvar att man inte sprätter iväg de pengarna före semesteruttaget. Man får väl ta det ansvaret själv då, det är väl inga småbarn vi talar om utan vuxna personer. Åt småbarn måste man hålla i pengarna för de förstår inte bättre.
Var kan man läsa om det? Vad som gäller för lön och skatter mm. Redigerat 2008-04-01 15:51
Semesterersättningen tillhör inte de pengar som ska redovisas efter sex månader, för att annars betalas tillbaka. Semesterersättning ingår i lönebikostnader och har ingenting med omkostnader att göra. Så den oron behöver du inte ha! Då finns det annat att oroa sig för...
Jag valde att betala ut semesterersättning med lönen. Delvis för jag inte kan ge någon heltid, ingen kan överleva bara på att jobba hos mig. Så de måste ha andra jobb. Och ofta få man sem.er. med lönen på timjobb. Sen "härmade" jag mer rutinerade assistansberättigade som gör så sen flera år och der fungerar där så då bör det fungera här. Har uppmuntrat till att fixa sparkonto. De som har Swedbank med internetanslutning kan lätt skapa e-konto för semesterpengarna.
Vill bara kolla om jag fått det rätt Timanställning. Inkl semer. grundlön x 1,1 = övertidsersättning? Råkade bli övertid i torsdags när det var hissfel vid tunnelbanan. Och rätt PA-n ska ju ha rätt ersättning.
Följer du det nya kollektivavtalet så har jag lagt upp det här: http://www.personligassistent.com/forum/forumdisplay.php?f=255
Skilj på övertid och mertid. Mertid är lite andra er.sättningar för än övertid. Övertid fås efter att man uppnått heltid. Har man inte heltid räknas tid utöver schemat som mertid fram till heltid
Ska lusläsa avtalet, men jag såg att övertidsersättning kan avtalas bort i anställningsavtalet. Antar att samma gäller mertiden... Så, du måste nog kolla hur det är...
Tack för att du alltid är så informativ. Om du vill/orkar får du gärna klistra in dina inlägg istället för att länka till pa.com. Detta eftersom mitt, och en del andras, IP-nr är spärrat...
Sorry, jag trodde du länkade till ett inlägg, inte en fil.
Mina får inte heller övertidsersättning, tror det är rätt ovanligt inom privat assistans. Jag har inte haft några direkta problem med det. I ärlighetens namn känner jag ingen som får det, inte heller på kontor med hög utbildning. Det ingår i månadslönen. Så ibland sitter de där till kl 22 utan mer betalt öht.
Tanken med att förhandla bort övertid och mertid är ju att det då ska ingå i grundlönen. Vilket kan bli dyrare för dig om detta bara händer nån enstaka gång. Händer det ofta är det assistenterna som blir förlorarna. Inte kul det heller. Jag skulle betala mertiden enligt avtal. Rättvist för alla parter. Det är väl inte så ofta som hissen går sönder hoppas jag...
Jag har tänkt höja lönen med x kr i timmen när mina PA jobbat ett antal antal timmar. Vilket blir om några månader. Då bör alla fått in det mesta av rutiner och hur jag fungerar. Sen blir det x kr till när de gått företagets utbildningar. Det finns ju tyvärr ett ganska lågt tak på hur hög lön man ha råd med. Jag vill inte mina PA ska ha för låg lön, då de blir stulna... Hur tänker ni andra om att höja lönerna?
Jag följer helt o hållet kfo:s löneförhöjning
Jag ger 100 kr som ingångslön, när de är varma i kläderna, ca 5 månader, får de 110 kr. efter det höjer jag efter KFOs avtal varje år. Är grundlön, sen får de ju sem. ers. och ob enl. avtal.
Jag gjorde likadant. Två assar snodde jag från kommunen. Den ena direkt, den andra med 3 månaders "karens". Lönen för dem båda är 110 kr/tim exkl. semestertillägg och OB. Inhoppare har 105 kr i grundlön
Vem står för omkostnarna för mina ass när jag ska ut o resa.
Din assistansersättning ska betala alla kostnader för assistansen.
Även om det blir nya regler från juli.
Ja, omkostnader ska tas från omkostnadskontot precis som tidigare, men de ska göra regler som säger vad som är omkostnader och om du har pengar kvar efter sex månader (vid din avräkningsperiod) så ska du betala tillbaka dem. Så det blir slut på långresor och man kommer inte att kunna resa när som helst.
Jo, förslaget kommer att ställa till det, OM det går igenom. Därför är det viktigt att ALLA som vet det också talar om det för politikerna innan de tar beslutet.
Har du skrivit på listan? OK jag ser att du var den som startade den.. jag har spritt den på en tio olika ställen Redigerat 2008-03-10 12:12
Det var jag som startade den...
var finns den listan?? Gittan
http://www.namninsamling.com/riva Gå in och skriv på... samt sprid den kors och tvärs... fort! Redigerat 2008-03-10 12:14
Om det blir pengar över kan man då använda dom då med dom nya reglerna..
Ja, ungefär så. Politikerna kallar det konkurransneutralitet, de tror att alla brukare ska välja de med högst löner till assistenterna, istället är det ju bättat för ännu mer fusk från bolagens sida. Klart att de kommer att säga nej till omkostnader och högre löner. De vet att det är mycket få brukare som orkar eller kan sätta sig in i ekonomin.
Kommer inte f-kassan att kålla upp det var pengarna går till, de här verka helt sjukt att dom får behålla pengarna och skatta för dom.. Men inte om man vill sköta det själv..
Denne politiker har h*n någon blogg? Så att det du skriver och även h*n kommer upp i ljuset och du och även h*n får kommentarer från allmänheten.. det vore ju toppen. Annars.. hur ska du kunna offentligöra Er brevväxling? Ja är h*n politiker så kanske det skulle gå att publicera brevväxlingen. Finns eller bör det finnas en kategori här på Fh.se som heter typ. "Tal här med din politiker" Då skulle man kunna skriva till en politiker och samtidigt i mailet informera om att innehållet även publiceras med länk till Fh.se och dess kategori "Tala med din politiker" Ja nått i den stilen i alla fall.... Redigerat 2008-04-13 14:36
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh