Jag skulle gärna villja ha lite tips om stugor att hyra som passar rullstolsburna och gärna strax norr om Göteborg. Tack på förhand!
Grötö i Göteborgs norra skärgård: http://www.vasterhav.nu Stugor och hotell där allt är tillgängligt. Rossöstugorna som RTP har.
Du ska ha hemskt mycket tack för tipset.
Många Dhr avdelningar har stugor. Vi på våran avdelning har en stuga som vi hyr ut. Sen beror det på hur mycket anpassning du behöver Denna stga ligger belägen vid en liten sjö som heter Lillsjön, det ligger mellan Örebro och Karlskoga. Det finns tre rum med 2 bäddar i varje rum. Vill du veta mera kan du maila mig, så kan jag skicka lite bilder.
Nu ville han ju ha info från göteborgsområdet.
Ursäkta att jag skrev detta då. en det kanske fnns andra som är intresserade om sommarställen
Rbu göteborg har en stuga på Tjörn. Men det kan hända att bara medlemmar får hyra där http://www.rbu.nu/stugor/tjornstugan.htm
Tack er alla för tipsen hitintills men jag tar gärna vänligt men bestämt emot fler.
http://www.almocamping.se/ ute på Tjörn, ca 5 mil norr om göteborg...
På turism för alla har man samlat länkar med tillgängliga turistmål: http://www.equality.se/lankar.htm Jag har inte kollat upp dem men här borde man hitta information om semesterbyar, stugor, vandrarhem som är mer eller mindre bra att bo i.
Till sidans topp
http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,1082735,00.html "Oscar Pistorius, en sydafrikansk sprinterlöpare, som firat triumfer inom handikappidrotten. Han amputerades när han var elva månader gammal och har proteser i stället för underben. I stället för fötter har han j-formade blad av kolfiber. Som löpare är han ett underbarn. Hans tider närmar sig den yppersta elitens?– inom den ordinarie idrotten. Hittills är hans bästa resultat 46,34 på 400 meter, och han tycks vara i början av en snabb utveckling. Hans mål är att kunna tävla i OS i Peking." Svår fråga, ska man kunna tävla på lika villkor, eller är dem lika? Tycker själv att ex. en som kör rullstol och en som springer inte tävlar på lika villkor. Men Är hans proteser så lika ben att det kan räknas som samma. Vart går gränsen, det finns ju väldigt många olika sorters proteser. Vem beslutat om dem är borde räknas som likvdiga med ett par ben eller kanske bättre? Vad tycker ni andra?
Jag har funderat lite på detta jag med när jag sett tävlingar för funktionshindrade på TV. Benproteser kan ju göras hur extrema man vill egentligen. http://www.powerskip.net har ganska extrema doningar som folk säger att man kan springa i 50 km/h med. De är visserligen för ickeamputerade, men ändå.
jo, precis. Vet i grundskolan när det var idrottsdagar att en kille som sitter i stol tävlade mot gående. Men han hade ju inte en chans på 60m, dremot på 400 och 800 så vann han överlägset. Han fick då tävla i en egen klass samtidigt som dem andra. Inte så kul, tror inte han fick pris som dem som vann i dem gående klasserna. I grenar där ingen med funktionshinder som anvnde hjälpmedel hade chans att vinna så fick dem tävla i samma grupper, men när det var stor chans att dem kunde vinna så blev det helt plötsligt egna grupper. Klart att man förstår att han inte kunde tävla på samma villkor, men på en sån nivå hur skulle dem tänka om man hade ben proteser.
Innom handikappidrotten finns det flera olika klasser där man försökt att se till så att man ska få tävla på så lika vilkor som möjligt. Helt rättvist blir det nog aldrig och sånt är livet även utanför handikappidrotten. Vissa är långa och andra korta, det kan ha betydelse beroende på idrott. Kan tänka mig att en tjej på 2.10 m har svårt att hävda sig i gymnastik men har hon bollkänsla så kan hon ju ha fördelar i flera bollsporter.
Är nog just det som gör att jag aldrig fastnat för handikappsporter. Jag vill tävla på lika villkor annars får det vara. Får hålla mig till poker och sådant, där kan alla vara bäst. (dock inte jag tyvärr, men det beror inte på funktionshinder)
DEt dr med integration har jag funderat en hel del på. Har hållt på med rullstolsidrott sen 16 år sedan, endast för att min bästis sitter i rulle så vi kunde träna ihop. Var visserligen på leknivå, lite slalom kasta boll osv. Sen när jag blev äldre så började klubben spela innebandy seriöst, det blev ett lag och vi var med i en serie. Efter ett par år så flyttade ett gäng spelare och vi fick inte ihop ett lag. Man får ha 2 ickehandikappade på planen samtidigt och måste då ha 5 med hanikapp. Dem spelare som tillkom var juniorer som precis börjat och att sepla en hel match utan byte var för tufft. Så då hoppade vi av serien. Kan förstå att man är rädd att dem friska tar över, men med mer integration så kanske det öppnas fler möjligheter att träna det man vill. Det är ju inte så lätt att få ihop lag överallt, eller grupper av individer i individuella sporter. För bara för att man inte har handikapp så är man inte automatiskt bättre, jag som ändå är hyffsad på stol blir ifånkörd av en tetra, sen att jag är tjej är ju ett handikapp i sig
Lilleman skrev: Om en tetraplegiker vinner guld i OS på 400 meter så tycker jag inte att han är bättre än den som kommer sist i 400 meter för paraplegiker. Jag förstår inte jämförelsen. En para är ju oftast snabbare än en tetra. I förhållande till sitt handikapp tycker jag det är en bedrift att vinna OS-guld på 400 m. Paran som kommer sist på 400m kanske skulle ha kommit efter tetran om skadorna vore identiska. Tetran kanske har bättre kondis än paran, och skulle ändå kommit först på 400 m om skadenivåerna var likvärdiga. Man kan inte jämföra tetror och paror. Men den som vinner, vinner hursomhelst.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article2488926.ab "Nu är det klart: "Blade runner" får tävla i Peking. Sydafrikanske Oscar Pistorius – som springer på två proteser – är redo att kvala in till sommarens OS."
Den här killen har min absoluta respekt. På alla sätt och vis! Han är en otroligt imponerande och inspirerande individ! MEN, dessa proteser kan inte jämföras med vanliga ben. Han har ju faktiskt ett övertag mot övriga löpare eftersom kontruktionen möjliggör för honom att springa lika snabbt trots en mindre fysisk ansträngning. (Läs artikeln.) Den inbyggda fjäderkontruktionen är ett fusk i detta sammanhang. Det var därför jag skrev som jag skrev angående "benförlängare". Ska sportvärlden börja acceptera att vissa utövare kan använda fabricerade hjälpmedel för att vinna tävlingar så finns det ingen gräns för var vi till slut kommer att hamna. Löpartävlingar går ut på att det är de fysiska gränserna för den MÄNSKLIGA kroppen skall testas till sin yttersta gräns. Det går därför inte att blanda in dylika konstruktioner i ekvationen.
Även om man säkert kan bygga ben där någon som är amputerad kan springa längre och snabbare än en med vanliga ben så lär det aldrig tillåtas. Det är bara att se hur utvecklingen är i andra idrotter, om man kommer på ett material i en klubba som gör att man kan sjuta hårdare skott med mindre kraft så förbjuds den eller så får alla tillgång. Se bara på cykelsporten där det är bestämt in till varje mm hur långa styrena, sadeln osv är. I racersporten där man kan få F1 bilarna att köra fortare men dem får inte det. Skulle killen klå alla med lätthet så kommer det komma nya regler tills nästa gång. Kan än en gång berätta om hur skolidrotten funkade. Alla sprang utom en kille som körde stol, han fick gärna vara med precis som alla andra. Det var så bra osv. I 60m kom han självklart sist, hade fått upp farten lagom tills restan var i mål, på 400 och 800m kom han långt före alla andra, men där räknades han inte och fick inte guld. Så länge han inte vann så fick han delta på samma villkor som alla andra... tyvärr lär det nog bli så i det här fallet också
Det är så svårt att bli proffs inom den världen. Var en artiken om en kille som var frisk men ville satsa på att bli duktig inom långdistans, men han fick inte vara med och tävla pga. att han inte hade något handikapp. Själv så ville jag satsa på basket vid sidan av rullstolsinnebandyn. I bandyn hade jag ingen chans eftersom jag är tjej och spelade med killar, trots att jag räknades som fullt frisk. Men i basketen så får man inte spela mästerskap och liknande tävlingar om man inte uppfyller minsta handikapp, tyvärr. Så då tappade jag motivationen, hur kul är det att lägga ner massa tid på att träna när man ändå inte får spela SM eller andra större tävlingar, om man nu vill satsa. Då hade jag ändå dåliga knän så vanlig basket fanns inte en chans, nu är det lite anorlunda för nu är jag för sjuk för att göra något alls :/ Men som wheelchair-biatch skriver så handlar det inte om att ta i från tårna som många friska tror, tills dem sätter sig i en stol och testar på allvar. Brorsan som är frisk som spelar rullstolsinnebandy har en nackdel att han kan röra benen, han tar i från tårna och kör på kraft, villket gör allt myckt svårare än det behöver vara. Men som sagt så tror jag det behövs mer integration mellan sporterna
Lars Mullback har startat upp ett café i Skåne utanför Genarp/Lyngby. Lite knepigt att hitta dit men väl värt det. Tillgängligt men allergiker bör förvissa sig om att det fungerar då en liten hund springer fritt (snäll) och där är blommor även på toaletten. Kanske lite trångt utrymme men vi hade en elrullstol och en vanlig rullstol med oss och vi fick plats. Finns både inne och uteservering. Ligger på en bondgård. Menyn är mycket kakor men det finns dagens lunch med silltallrik som var väldigt god. De har smörgåsar och även en festmeny som man kan se på deras hemsida: http://www.mullback.se De har en större lokal som man kan hyra för större evenemang (80 pers.) Det är bäst att boka bord. Jag var där igår och det var jättetrevligt. Lars var själv där och serverade. Det finns en bra parkering men underlaget är ganska lös småsingel så ni som har rullstol kan ju fråga om ni får köra längre in på gården. Det är absolut värt ett besök om ni har vägarna förbi eller behöver en restaurang för ett fest eller årsmöte. MVH Rasmus
Vad kul med ett café så nära mitt hem som med ganska stor säkerhet inte är fullproppat med böcker på borden, får väl titta in nån gång. Tack för tipset!
Kul! Det kanske vore en semesterdagsutflykt - kolla Mullbacks café och ta en bulle!
Då var det dax för årets kanothajk. Det ska bli nästa helg men denna gången blir det bara en övernattning. Nu har jag fixat med rutten så denna gången blir det lite smalare stråk och betydligt längre och med ett litet lyft Lätt för mig och bestämma att vi ska paddla där det krävs ett lyft som behöver bli lyft själv, fast ungdomarna och de andra ledarna verkade gilla rutten. Hur är det här på FH, är det någon mer som paddlar ibland? Jag har varit sugen på att skaffa mig en egen kanot i Cevlar som är ett mycket lätt men hållbart material. En tung kanot sliter onödigt på kroppen och den blir ju så bökig att handskas med vid lyft då jag inte kan vara så behjälplig. Nu ska man ju ha plats för både rullen, valpen och gärna minstingen också samt mig själv och min man, Låter som man måste ha värsta promen för att få med allt För dig som inte testat att paddla och har fysiska möjligheter, gör det! De är underbart att tyst ta sig fram i naturen och gärna i trängre vatten där blir mystiken större. Man vet inte exakt vad som väntar efter nästa krön, härlig känsla. Så måste jag köpa flytväst till vovven!
Så det finns inga mer paddlare här?
halloj Lena K, ja har hajkat förr i tiden men ej längre pågrund av tidsbrist + få vänner som vill hänga på någe mer...
Jodå jag älskar att paddla. Vill prova på kajak men vet inte om jag vågar nu när jag inte har någon balans att prata om. Får väl prova i sommar i en liten plaskdamm så jag inte drunknar. Paddla är så fruktansvärt mysigt och lungt. Vi åkte alltid ut med familjen på turer, antingen dagsturer eller lite längre, när vi ungar blev tonåringar så åkte vi ut själva. Bland det mysigase jag gjort är när jag min syster som då var 17år och bror som då var 14år åkte och paddlade 3 dagar. Sen är vi alla uppväxta med scouting så bo i naturen är vi vana med. Någon som har testat kajak, vet att rekryteringsgruppern har sånna hajker.
jag har paddlat en hel del både före och efter min skada men bara i olika varianter av kanadensare. Har hört av andra som paddlar kajak att de tycker att jag skulle testa det. antar att de anser det bättre. jag har också sämre balans men jag/vi pallar upp packningen så att jag får ryggstöd. Det finns annars säten till kanoter också. Kolla med RG om kajak, de kan det där. Hoppas du får komma ut och paddla i sommar för visst är det något speciellt att glida fram i tystet på vatten ytan och vara så nära naturen.
Darkman; Får du tid så kan du ju kolla med RG och hänga med på läger med dem. De kör väl enbart kajak men det verkar skoj det också Redigerat 2007-05-30 23:04
Kanot = Näst intill omöjligt att lyckas placera sig så att inte hela härligheten kantrar. Har ju ingen balans öht, därav en liten förklaring Kajak = Än värre! Noll balans, liten förklaring. Det må vara smidigt, men dessvärre helt omöljligt för min del. (Att jag sedan inte kan "fälla ihop kroppen" helt har även det sitt till. För korta bakre lårmuskler)
Jag har padlat en del då jag var yngre, mest med skolan och kompisar visserligen. Bara padlat kanot, men skulle behöva komma på en lösning så att det inte blir så svårt att hålla i padlarna i fall jag skall ut igen Beror nog mest på lathet och tidsbrist. Hur löser du det med rullstolen? Jag minns inte riktigt hur breda och rymliga kanoterna är, men de behövs fällas ihop va? För minns att packningen hamnade i botten av kanoten.
Jag ska arrangera en bussresa för våra dhr medl, vi kommer att åka med "en buss för alla" en kanonbuss med taklyft till toa osv Vet att barcelona är mkt tillgängligt. Kan ngn ge tips på vad man kan se där, dvs sevärdigheter Ni som varit där , vilket hotell bodde ni på? Det måste vara ett hotell där det funkar m permo o lyft på toa Tacksam för alla tips! Hur långt är det barcelona, dvs hur lång tid skulle det ta m buss tro?
Vi bodde på hotell caspe när vi var där. Använder iofs inte lyft men försöker tänka efter.... Tror det skulle funka åtminstone i det rum vi bodde. Mitt bästa tips jag kan ge är att ta kontakt med Craig på http://www.accessiblebarcelona.com han kan hjälpa till med det mesta praktiska arrangemangen. Jag hyrde tex en duschstol därigenom. Vi flög så ag kan tyvärr inte svara på hur lång tid en bussresa tar.
Finns det mkt sevärdigheter för lite äldre? De flesta inom dhr är ju äldre..
Det finns mkt museum, t ex Picasso. Intressant arkitektur, Gaudi hade ett finger med i spelet både här och där. Tycker nog Barca är en bred stad. Finns nåt för alla.
Det är ca 200 mil från Malmö så det borde ta tre dygn. Centrala delarna av staden är handikapanpassade så det räcker det blir lite svårare västerut mot bergen. Gamla delarna av staden (el raval) söder/norr (ciutat vella) om Ramblas är roliga att ströva i. De gotiska kvarteren runt katedralen likaså. Vid Montjuic och vid plaza Espanga ligger många av museerna. Öster om Ramblas ligger Hamnen port vell med flera sevärdheter på hamnsidan om gatan kan en middag utanvidare kosta ca 2000 kronor och på andra sidan kostar det en nolla mindre. Barcelona är stort och trafiken är arbetsam så det räcker. Så försök att lägga alla besök efter geografin . Att köra på en genomfartsgata från ena sidan till andra kan ta ett par timmar under rusningen. Rusningstrafik råder i stort set mellan 08-10, 13-15, 16-19. det beror på att icke turist/omvärldsrellaterat går efter spansk tid med siesta mellan 13-17 det andra efter ungefär samma tider som oss. Under sommarhalvåret så ökar antalet ficktjuvar i Barcelona dramatiskt, var försiktiga.
Verkar lite långt att åka 200 mil med buss tror jag. Finns det ngn här som har erfarenhet av typ österike, dvs helt anpassade hotell + tips på saker att se... Holland har ju sina tulpaner, ngn som vet om det finns bra hotell i närheten....
Hej, alla! Jag läser turism på Göteborgs Universitet och skriver nu min B-uppsats som handlar om turism för människor med funktionshinder,dvs deras förutsättningar och möjligheter att resa och turista (både i Sverige och utomlands) Jag söker efter personer som har rest någon gång och som kan tänkas svara på några frågor om resandet. Jag skriver frågorna nedan och de som kan får gärna skicka svaren till min mail, annika_ki@yahoo.se Mina frågor kanske inte är de mest välformulerade, vilket jag hoppas ni har överseende med. Vore tacksam om ni kan svara helst denna vecka. Hur gammal är Ni? Kvinna/Man? Typ av funktionshinder? *Vilka svårigheter/problem kan/brukar uppstå då ni reser? *Vilket land har ni rest till? *Tycker ni tillgängligheten är anpassad för allas behov, på tex hotell, miljön runtomkring?för tex personer med nedsatt syn eller rullstolsbundna. *Vilket transportmedel föredrar ni vid längre resor? varför? *Hur är Er syn på funktionshindrades möjligheter att resa? *Har ni några synpunkter om förbättringar/förändringar av utbudet av tex handikappsanpassade anläggningar som finns i Sverige och även utomlands ? Tack på förhand! Med Vänlig Hälsning Annika Redigerat 2007-05-14 11:57
Är det någon som vet om det överhuvudtaget finns självförsvarskurser, anpassade till t ex personer i rullstol? Om inte, så önskar jag verkligen att det kommer snart. Jag är så in i h e trött och upprörd över denna utvecklingen: http://www.aftonbladet.se/vss/stockholm/story/0,2789,1065956,00.html
Allvarligt talat, jag har sagt det förut och säger det igen: Här i Stockholm finns en tjej som heter Amanda Golert. Jag har tränat kampsport för bl a henne, och även självförsvar, både integrerat och bland funktionshindrade. Hon har ett företag, finns på http://www.kidpower.se. De sysslar med självförsvar för alla, oavsett om du är man, kvinna, gammal eller ung, med eller utan funktionshinder. Allt anpassas till gruppen som ska undervisas. Sök vidare där!
Det ska jag absolut göra - och fick därmed klart svar på min fråga. Jättebra!
Vet någon om det finns något liknande i Göteborg? Har redan råkat ut för ett rån, eller jag stod jämte när min kompis blev av med sin mobil och fick en stukad handled på köpet (tror inte killen ifråga hade för avsikt att skada henne men dock ). Och så var det en liten kille i tolvårsåldern som gick runt och snodde mobiler och plånböcker av riksgymnasieeleverna genom att fråga vad klockan var eller om man kunde växla en tjuga och sedan bara helt fräckt rycka det ur handen på personen och springa iväg. Men när han försökte med mig i trappuppgången visste jag redan vem han var så jag sa att jag hade varken mobil eller pengar på mig eftersom jag varit i tvättstugan, sen sa jag bara åt honom att gå hem till sin mamma, göra sina läxor och satsa på ett välbetalt jobb som vuxen istället för att stjäla av ungdomar i rullstol. Sen tackade jag för att han öppnat hissdörren åt mig och schasade iväg honom Nu var ju inget av detta något våldsamt men nästa gång kanske man inte har sådan tur.
Vi i Unga Rörelsehindrade har haft självförsvarskurser för några år sedan och det var mkt uppskattat. ROKS har ett läger varje sommar på Sommarsol (gå in och läs på deras sida och se om det fortfarande existerar) för kvinnor med funktionshinder och där ingår även en kurs i självförsvar. Finns det intresse hos Göteborgare och boende i kringområden så kan vi ordna en heldag till hösten.
Många skulle bli rädda för en skenande permo
Jo du. skall se mig plöja folk i nordstan o gbg centralstation. Och på tal om skitungen vid Rikgymnasiet som Elwah nämde: Just därför jag brukade köra slalom taktiken genom affärscentrat brevid skolan. Då håller folk avstånd
Har haft lite kul några gånger då jag kört fort inne på olika museer. Vakterna brukar se livrädda ut, men vågar sällan säga så mycket. Jag behärskar min permo väl och vet gränserna för min körförmåga.
Elwah du verkar vara en liten tuff tjej med sunda åsikter.
Nu har jag inte läst hela tråden men vi körde något sådant i Stockholm på en av våra sammankomster i tjej projektet Hjulia som var ett projekt mellan Svenska Handikappidrotten och Rekryteringsgruppen. Tror det hette feministiskt självförsvar. Undra om jag inte fick en bok om detta också,. Kunde inte själv närvara vid detta tillfället men tror det var helt okej. Kan kolla upp mer om du önskar. Lena
Är det bara jag som är lite smått kritisk till dessa självförsvarskurser? Jag tycker att det är bra att lära ut förebyggande försiktighetsmetoder men att bruka våld i självförsvar anser jag är dåligt - speciellt om man är funktionshindrad. Jag ser risken med att man lär ut självförsvar till fel person. Denna "nya" kunskap kan användas i ett negativt syfte. Metoderna som brottslingarna använder riskerar att trappas upp och man ändrar bara metoder. Dessutom kan ett felaktigt använt självförsvar utlösa en stresskänsla i kroppen hos den som angriper en och våldet kan därmed bli mycket större. OK om det är fara för ens liv så kan man ju kämpa emot. Men man muckar inte med någon som "bara" vill ha ens plånbok om man från början är i underläge som t.ex i rullstol. Och är man i sån akut situation som är livsfarlig så får man då använda sin råstyrka. Jag tror inte ett dugg på självförsvarskurser. Dessutom lärs de ofta ut till kvinnor medans statistiken tyder på att det är flest unga män som blir utsatt för oprovocerat våld.
Hej! Är det någon som har varit i Malaga och kan tipsa om hotell, tillgänglighet m.m. ? Tack på förhand!
Jag var där i Februari 2006. Jag kommer inte riktigt ihåg vad hotellet hette men staden/området Fuengirola har en bra tillgänglighet. Malagaområdet har varit föremål för något projekt som borgmästaren drog igång. Det finns förvånansvärt mycket ramper och kontrastmarkeringar. Tillgängligheten är bättre än på många ställen i Sverige. Dock så gjorde jag ingen grundlig undersökning men jag kom faktiskt in i de flesta restauranger och hotellen jag såg hade ramper och hiss. Fråga Turism För Alla http://www.turismforalla.se
Jag undrar om det finns någon begränsning på hur mycket baggage man kan ha med sig på resan? Som handikappad behöver man ju ta med sig en hel del. Jag funderar t.ex. på att ta med mig en extra stol, går det för sig månntro?
Brukar inte vara några problem med hjälpmedel ring till flygbolaget på arlanda. Jag gjorde 5 byten totalt på min resa till Usa och de sköter allt väldigt proffsigt. Så se bara till att biljetterna är bokade och kodade att du har rullstol så kommer de ta hand om resten. När du reser brukar man få ta med 2 st kolli på cirka 22kg/styck. Men som sagt kolla med ditt flygbolag, är alltid säkrast. En fråga bara varför ta med 2 stolar? svara om du vill
Jo, jag funderar på två stolar för att kunna ha den andra i händelse av att den ena går sönder eller blir stulen etc. Sen är den ena stolen bättre lämpad att köra på sand.
Brukar ofta ta med både permon och pantheran på utlandsresor. Är jättebra att ha en reservstol om/när permon går sönder.
Jättebra grej med en extra om man kan. Min snubbe fick punka på däcket på sin rulle sent en kväll när vi var i Florida. Inte fixat på en handvändning direkt. Han blev ganska arg.. hehe
Rullstolarna räknas inte in i din kilobegränsning, så det är lugnt...Se till att du tar bort alla lösa delar från rullstolen innan de packar den bara, ex dyna, löstagbart hantag, löstagbar fotplatta. Annars kan någonting vara borta när du kommer fram. Bagagebegränsningen räknas ihop för de man åker med. Så om du behöver mycket packning i resväskor kan din fru/assistent se till att ta med sig lite mindre. Jag brukar sno kilon av min familj
Upptäckte för ett par dagar sen då jag skulle boka flygbiljett att flygbolaget Sterling har en sån service att mna även som funktionshindrad kan göra hela beställningen på internet som alla andra med undantaget att man ska fylla i en ruta extra. En sån liten sak gjorde att jag kände mig som vilken passagerare som helst för en gångs skull. Att de dessutom var 200 kr billigare inrikes än Malmö Aviation som jag vanligtvis flög med gör ju inte saken sämre. Nu undrar jag om någon med manuell rulle flugit med dem (att jag frågar efter specifikt manuell är för det med att få ha sin stol ända fram till gaten)?
Skitbra att även f.hindrade kan boka via nätet. Har inte flugit med Sterling eller Malmö aviation. Har däremot nästan aldrig haft problem hos andra flygbolag att ha manuella stolen fram till gaten. Några gånger har jag tom. fått förvara den i garderoben ombord (Fäller ryggstödet och tar loss drivhjulen). Fast det kan man inte räkna med.
Hej! Kommer att flyga med rulle för första gången i sommar. Hur går det till för det mesta?
Vad trevligt att det med rutan på internetbokningen även gällde Flynordic. Med Malmö Aviation måste man alltid ringa och få med det med rullstol+hjälpbehov och där får man svaret att de ska kolla om det går och ringa tillbaka och säga om det är ok eller ej (det har de aldrig gjort). Ett + med att flyga med dem är att det fortfarande ingår mat i biljettpriset. Lise, det är inga problem att flyga med rullstol, jag gör det ca 1 gång/mån och har enbart stött på problem 1 gång med Malmö Aviation (det berodde på slarv och irritation från incheckningspersonalen) och en gång med SAS (utrikes) och det berodde på att jag inte själv hade bokat och att hjälpbehovet därför inte kommit med i bokningen på ett korrekt sätt.
När jag ska flyga inrikes beställer jag alltid riksfärdtjänst, har fått för mig att det är enklast och en aning billigare än om jag skulle boka resan själv. Visst strular det till sig ibland, men för det mesta funkar det bra. Att flyga med elrulle har alltid inneburit katastrof för mig. Rullstolen har typ kommit ut ur lastutrymmet i molekyler... Så nu är det manuell rulle som gäller, har även skaffat massiva hjul så slipper jag oroa mig för punktering på resorna.
Sterling till Paris var nog ok. Men deras vidaretransport in till Paris (ca 15 mil) var katastrofal. Till Rom har de löst det bättre liksom till Barcelona (där de använder Gironas flygfält) London var ett smärre helvete långt ut på landsbyggden men det skulle ändra samma år(2002) Problemet är att flygbolag ju mindre de är tenderar till att använda bårstolarna på större avstånd vilket inte är helt lyckat. Rullstolstransporten går oftast bra om man ser över hoppackning själv (tejp o plastpåsar) på större flygplatser får man ofta rulla i stort sett in till platsen i planet, på mindre kan det hända att man packas in i bårstolen i avgångshallen. Det bökiga är nästan alltid när man kommer fram för de mesta mindre bolag använder avlägsna flygfält där anpassningen inte kommit ikapp med efterfrågan. Transportena med mindre flyfällt sker ofta nog med lokala bussbolag som inte alltid har grepp om vad som efterfrågas. taxi 10 - 15 mil är en dryg extrakostnad. Manuell resevrulle med massiva hjul är ett "måste" ute på resa det är helt riktigt, det är en bra idee att ha reservlänkhjul med sig även om man inte flyger. Som det nu är flyger jag sällan, och mitt råd är att ta reda på destinationsflyplatsen och höra hur det fungerar därifrån.
Nu är ju inte jag rullstolsBUREN än, men vill ändå påpeka det smått korkade med att flyga inrikes med flygbolag! Ett prima exempel. Jag, farsan och hans bror skulle besöka ett stort pilotutbildningscentrum nere i Stockholm. Att flyga dit med ett litet privatplan kostar ca 500 ToR/skalle Ljusdal-Arlanda. Att istället flyga INRIKESFLYG kostade närmare 5000ToR/skalle Hudiksvall-Arlanda! Ok, det skiljer en hel del tidsmässigt, men sen då? Nu blev valet inrikesflyg, mest pga det stora sällskap vi åklte med, men ändå...
Men vi som måste ha med tunga rullar och gott om plats för att komma ombord har inte valmöjligheten att välja de små planen, därav kommentaren att det är dyrt att vara funktionshindrad, tror jag.
© Copyright 1999-2022 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh