Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Livihop Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats

 
expertpanelen - frågor och svar

Här hittar du frågor och svar.

Frågor
  Nästa sida ->
Förälder
Jag har en muskelsjukdom som gör att jag har nedsatt muskelstyrka. I Januari ska jag bli pappa och vi har nu blivit uppmärksam på att båda föräldrarna ej får vara hemma samtidigt med barnet. Jag klarar inte lyfta barnet själv utan blir beroende av hjälp.

Pratade nyss med försäkringskassan och de hade ingen idé och lösning på problemet, vet du hur andra löst det? Eller ska jag tvingas skriva över även mina sextio dagar till modern?
 
Tyvärr kan jag inte svara på denna fråga.Konstigt att inte försäkringskassan kan hjälpa till med detta. Vad jag kan förstå så har du inte assistans? Ni kanske kan höra mer er kommun om hjälp? Lycka till och hoppas att det löser sig för dig så att du kan ta ut pappadagar och få vara hemma med det lilla knytet.

 

Köra barnvagn med rullstol?
Undrar om du har några tips hur man som rullstolsburen för barnvagn? Om det finns något som man kan fästa mellan vagnen och rullstolen. Tacksam för svar.
 
På leva och fungera mässan förra året hade de barnvagnar med som funktionshindrade kunde använda vet jag. Jag tycker inte att det är någon bra idé att koppla ihop rullstol och vagn.En idé finns att man skall kunna sätta en typ bilstol på rullen. men det är inte något som finns i dagsläget, så tyvärr måste ni nog vara två när ni skall ut med den lilla. Det finns en konstruktion som ej är i bruk ännu. Titta på: http://www.certec.lth.se

ps. Admin hänvisar för övrig information i detta ämne till tidigare barnvagnsfråga.

 

Pappadagar.
Jag ska bli pappa om någon dryg månad och vi har hört att min "friska" sambo inte får vara hemma samtidigt som jag har mina pappadagar? Jag har ett funktionshinder som inte möjliggör att jag har barnet självt... Kan det stämma?
 
Jag antar att du kan ta ut dina pappadagar samtidigt som din sambo är
hemma. Men hör med försäkringskassan dom bör ju veta detta, men dina
pappadagar kan du ju ta när babyn är född. Jag antar att du jobbar i vanliga
fall. Lycka till med det lilla knytet.

 

Barnvagnar.
Vad finns det för lösningar att ha barnvagn som rullstolsburen förälder?
 
Jag rekommenderar en sittvagn som är lägre, man kan lägga i en lift till
att börja med. Många barnvagnar har ju sänkbara körhandtag idag, då kan man vinkla själv. Man kan ju gå in på en barnvagnsaffär och få prova t.ex med en docka.

 

Var kan man få hjälp?
Jag ska äntligen bli mamma!
Men var med om en olycka för ett antal år sedan där jag bröt två tvärutskott på L1 och L2 i ryggraden, detta har lett till en svår smärtproblematik men kan efter hård träning gå. Har bollats runt i sjukvården utan någon egentlig hjälp, men nu så måste nåt till för jag kommer inte ens att kunna lyfta mitt barn. När anses man ha ett funktionshinder, var finns hjälpen?
 
Svårt att säga när man har ett funktionshinder. Men självklart verkar du ha
ett funktionshinder. Vad klarar du i vardagen, har du hjälp av assistent? Man kan ju få hjälp av kommunen med 20/tim i veckan.

På din fråga så tycker jag att det låter som om du är i behov av en assistent. I många fall är det då assistenten som lyfter barnet till dig eller din make. När barnet blir större så anpassar det sig oftast till mamman, lär sig att klättra själv m.m. Det var lite knepigt att svara eftersom jag inte vet mer, men du får gärna höra av dig till mig igen.

 

  Nästa sida ->
Bild på Anette
 

© Copyright 1999-2024 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh