Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Livihop Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats

 
expertpanelen - frågor och svar

Här hittar du frågor och svar.

Frågor
  Nästa sida ->
Madrass som hjälpmedel.
Kan man få en madrass som är individuellt anpassad?
 
Madrass som hjälpmedel för att sova på får man oftast inte. Om man har problem med rodnader eller har sår för att man har cirkulationsrubbningar, känselbortfall, mager osv då kan man få bäddmadrass, madrass i förebygande eller behandlande syfte. Då vänder man sig till sin arbetsterapeut eller distrikssjuksköterska. I Stockholm får arbetsterapeut ordinera förebyggande madrasser och disktsjuköterskan behandlande madrasser. Vilken madrass man får beror sedan på hur medicinskt allvarligt det är. Ordninatören bedömer vilken madrass som är lämplig utifrån de problem man har och det sortiment som är upphandlat av landstinget.

 

Larm.
Habiliteringen säger att dom kanske inte kunde hjälpa oss med tex. ett larm ifall min son går upp på natten,ut genom dörren osv...
Finns dessa hjälpmedel och vart ska man isåfall vända sig om inte ens habiliteringspersonal får ordinera sådana?
 
Gällande larm så finns det olika modeller bla från Abilia http://www.abilia.se/ som har LarmMatta.
Zafe Care http://www.mamut.net/zafe/shop/ som har Golvsensor.
De kan läggas under en matta vid sängen, dörren eller liknande. Det finns även IR styrda rörelsevakter från Zafe Care för att undvika snubbelrisk. Om just ditt landsting har det som hjälpmedel får du kontrollera med dem. Annars kan man köpa från Abilia eller Zafe Care. Om inte kanske det går att hitta något liknade från något teknikföretag. Hör med Clas Ohlsson, Kjell & Company, Teknik Magasinet. Om man hör sig för med dem så kanske det finns att köpa billigare.

 

Glidskynke.
Har jag möjlighet att få nya glidskynken från Hjälpmedelcentralen?
 
Glidskynken eller glidlakan finns i olika utförande och storlekar. Det är Romedic http://www.romedic.com/sv som är den största leverantören och deras modell heter WendyLett och finns i olika storlekar. Den kan man få som hjälpmedel i Stockholm.
Skulle de inte passa så finns Fritt Val i Stockholm. EliGlide från Qorpus Vita AB http://www.qorpusvita.se är ett alternativ om man vill köpa själv eller ta på Fritt Val.

 

Trehjuling för vuxen?
Jag älskar att motionera men har svaga fotleder som viker sig när jag gått ca 10-30 min. Har även dåligt balanssinne, varför vet jag inte. För att få motion brukar jag i hemmet sitta på min motionscykel och detta klarar jag på hög styrka och hastighet i ca 1,5 timme. Jag är inte trött efteråt trots upprepning ca 2-3 gånger om dagen. Jag känner även att jag inte kommer ut tillräckligt och att det är svårt att se sig omkring tex på strandpromenaden pga svårigheterna att gå. Jag kan inte cykla på vanlig cykel och undrar därför om det finns någon trehjulig cykel man kan få bidrag till? En med ryggstöd och där pedalerna är framför mig. I övrigt har jag gångstavar och vi funderar även på käpp att ha i mindre utrymmen som tex butiker.
 
Oftast får man inte trehjulig cykel som hjälpmedel när man är vuxen. För säkehets skull, ta kontakt med ditt eget landsting för att höra om de har cyklar för vuxna.

Trehjuliga cyklar finns det många märken av, alla större cykeltillverkare har modeller.

Gällande din fråga om att ha ett ryggstöd och pedalerna framför sig så handlar det om liggcykel, så kallande trike. De finns både som trehjuliga och tvåhjuliga. Du kan gå in på http://www.cykelkliniken.se så får du massor av tips. En annan hemsida att titta på är http://www.cykelguiden.se.

Du frågar om käpp, det finns två stora märken i Sverige som säljer stödkäppar: Swereco Rehab och Merry Care. Det finns flera modeller, bla finns en ihopfällbar stödkäpp som tar lite plats och kan läggas i väskan. Ta kontakt med en sjukgymnast om du behöver mer information.

 

Toalettbesök för tjejer?
Jag har limb-girdle muskeldystrofi och kan numera inte stå, vilket skapat gigantiska problem vid toalettbesök. Finns det någon typ av hjälpmedel där jag som tjej kan sitta kvar i rullstolen och kissa? Det absolut största problemet är att få på byxorna efteråt.
 
Jag har frågat Anna Breuer på hjälpmedelcentralen om detta. Hon svarar:

Det man kan använda är glidbräda för att ta sig till toalett och där ha armstöd som stöd.

Det går att använda kissflaskor för kvinnor av olika modeller när man sitter ner.
http://www.aktivvardag.se/shop/?cat_id=22

Detta är en länk till information om kissflaska som kan användas.
http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=GOGIRL
FUD&log_info=GOGIRLFUD


Kanske HandikappInstitutet (HI), smarta ting, kan vara till nån hjälp.
http://www.hi.se/sv-se/Hjalpmedelstorget/Smarta-ti
ng/-/Valkommen-till-Smarta-ting/

 

  Nästa sida ->
 
 

© Copyright 1999-2024 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh