Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Livihop Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats

 
expertpanelen - frågor och svar

Här hittar du frågor och svar.

Frågor
<- Föregående sida Nästa sida ->
Ramper som bostadsanpassning.
Vi har nyligen köpt ett enplanshus som vi fått anpassat. Vi har två ingångar till huset, en entré på framsidan och en groventré. Dessutom har vi en dörr ut till altanen. Vi ansökte om att få ramp vid alla dörrar, men vi har bara fått vid groventrén (då vi skulle använda den som ingång) och vid altanen. Vi vill självklart att vår son ska kunna välja vilken ingång han vill precis som alla vi andra. Att han ska kunna följa kompisar och andra gäster ut. Men viktigast av allt, att vid en ev brand ska han ha lätt att ta sig ut. Det är viktigt så att han kan känna sig trygg. Vad säger du om detta? Kan man begära att alla ingångar blir anpassade? Det handlar om två trappsteg, så det är ingen hög trappa. Vi funderar ju nu på att överklaga detta, men det hade varit intressant att se vad du tror och tycker.
 
Det är vanligt att bostadsanpassningen säger nej till att anpassa mer än en ingång. Ni har alltid möjligheten att överklaga med hänvisning till er sons självständighet, att han inte ska hindras i sin utveckling. Jag tycker att ni ska ta upp att han är ett barn och att framkomligheten är viktig för att att han ska kunna leka och för i leken utvecklas han både motoriskt och socialt.

Lycka till.

 

HD-stol?
Jag undrar vad HD står för i HD-stol?
 
Hd står för firmanamnet Hantverksdesign.

 

Lättcyklade tvåhjulingar för barn?
Hej!

Vår dotter är 5 år (ca 115 cm) och har limb-girdle muskeldystrofi (LGMD). Symptomen yttrar sig i dagsläget genom sänkt styrka och uthållighet i, framför allt, benen. Hon har fått låna en treväxlad trehjuling från hjälpmedelscentralen, som vi också drevat om för att göra den ytterligare lättare att trampa. Den har varit ett utmärkt hjälpmedel som transportmedel när hon inte orkar gå så långt, men ändå vill få lite egen rörelsefrihet och också för att hålla igång lite (annars blir det mycket passivitet på ståbrädan bakom lillasysters vagn).

Nu börjar hon dock bli stor nog för, och väldigt sugen på, att prova på en tvåhjuling. Hon har egentligen inga andra motoriska eller balansproblem, så jag tror att det kommer att kunna gå.

Men min fråga rör själva cykeln; känner du till någon lämplig tvåhjulig cykel med följande egenskaper; storlek ca 20"-hjul, lätt, lågt insteg, lättrampade (helst växlar som är lätta att växla), fotbroms.

Jag har själv letat lite på Internet, men de flesta modeller jag hittar är större, från 24" och uppåt, och det är förstort i dagsläget.
 
Har pratat med mina kollegior om frågan. Eftersom det inte är hjälpmedel, har vi ingen större kunskap om detta. Jag har sökt på internet som ni gjort och det enda som jag kommer på är att Råd Och Rön har en testsida. De testade barncyklar häromåret.
Länk: http://www.radron.se/templates/ProduktTest____915.
aspx

 

Mäta muskelsammandragningar.
Jag letar efter utrustning eller hjälpmedel där man faktisk skall kunna mäta krafterna som uppstår mellan benen/knänen då min dotter får sina okontrollerade muskelsammandragningar.
Hon har Spastisk Diplegi men endast i ljumsken och benen.
 
Jag känner inte till något hjälpmedel som mäter detta. Det skulle vara bra att veta vad du ska använda mätresultatet till. Om det är för att utvärdera effekten av en behandling kanske man kan ta något funktionellt mått istället (exempelvis rörlighet, steglängd, sittande balans). Sjukgymnaster har möjlighet att hjälpa till med detta.

Lotta Ahlborg
Leg sjukgymnast
Vuxenhabiliteringen
Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken Stockholm
Danderyds Sjukhus AB

 

Hjälpmedel vid graviditet.
Är inte gravid än, vad jag vet i alla fall. Men funderade på om man kan få extra hjälpmedel under den tiden man är gravid? Är muskelsvag och kan gå lite nu, men gissar att om jag blir gravid så kommer energin bli ännu mindre. Kanske även efteråt. Kan man då få ut tex. rullstol, elstol mm, eller är risken stor att det blir ytterligare en kamp om att få hjälp?

Det räcker att jag har jacka och tyngre kläder på mig så blir det jättejobbigt att röra sig, tänker på om jag ska ha en stor mage också.

Blir mycket extra att tänka på när man vill ha barn och har ett funktionshinder.
 
Det är bra att fundera över vad som kan hända under en graviditet.
Du kanske behöver prata med din läkare om hur du kommer att må och vilken hjälp du behöver. Mödravården kommer också att hjälpa dig.

Ta också kontakt med din arbetsterapeut gällande rådgivning och vilka hjälpmedel som kan vara aktuella för dig. Manuell rullstol kan du få låna under kortare eller längre period. Elrullstol är nog inte aktuellt om du idag går och kommer att gå igen. Mitt råd är att du är ute i god tid om du blir gravid, speciellt om du inte har en kontakt med arbetsterapeut idag. När barnet har fötts finns det hjälpmedel som spjälsäng och skötbord om man är handikappad småbarnsförälder.

 

<- Föregående sida Nästa sida ->
 
 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh