Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Atlas Assistans AB Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Livihop ledig sponsorplats

 
expertpanelen - frågor och svar

Här hittar du frågor och svar.

Frågor
<- Föregående sida Nästa sida ->
Vårdbidrag vid delad vårdnad.
Jag har sökt vårdbidrag för min dotter om 6 år som har spastisk diplegi.
Jag och mamman har separerat och dottern har växelvist boende.
Försäkringskassan har nu nekat mig med motiveringen att eftersom dottern inte är mantalsskriven på samma adress som mig kan jag inte beviljas vårdbidrag. Alla andra kriterier är uppfyllda. Mamman har tidigare haft vårdbidrag men i samband med att det förföll lämnade jag in min ansökan om "nytt" vårdbidrag före mammans nya ansökan.
 
Det är föräldern som barnet är mantalskrivet hos som ska söka vårdbidrag. Sen bör ju pengarna delas om hon bor varannan var vecka hos er och om ni har samma kostnader för hennes funktionshinder, åker med henne lika ofta på träning, hab, läkare osv.

 

Assistansform, dottern har assistans.
Vår dotter är 5 år och har en cp skada, idag är hon berättigad till assistens 84 tim/ vecka.
Vi har idag en assistansfirma som hjälper oss.
Vi sköter det mesta själva. Vi får hjälp om vi behöver men vi tycker att vi vet vad som är bäst och vad som passar oss.
Jag som mamma har hand om all schemaläggning, täcker upp för sjuka vikarier, lär upp nya assistenter och tar allt ansvar och allt vad det innebär att ha assistent till sin dotter...
Det som vi nu har hört är att vi borde byta till ett bolag som skulle vara bättre för oss.
Vi undrar nu hur det fungerar. Vad är skillnaden?
Vi har även haft funderingar på att starta eget men det var någon som sa att då får inte föräldrarna arbeta. Min man arbetar inte som assistent men han har redan en enskild firma.
Hur gör man? Vore det bättre att ha det som vår egen firma? Jag vill jobba för min dotter och trivs bra med det. Vi vet ej skillnaderna mellan att ha det som vi har det nu, att vara egen och att ha det genom företag/kooperativ.
 
Då alla bolag/kooperativ erbjuder olika service är det svårt att svara på din fråga.
Kan bara ge dig rådet att kontakta de bolag du är intresserad av, ta reda på vad de erbjuder, vilka löner assistenterna kan få, hur mycket ni kan få hjälp och stöd med och vad det kommer att kosta i administration.
Ni kan inte ha det som enskild firma eftersom ni bor i samma hushåll, då kan du inte vara assistent, däremot kan ni starta ett AB eller en ekonomisk förening och anordna assistansen genom denna.
Då krävs att ni har revisor och bokföring som vilket annat företag som helst.

Gå gärna in på Assistanstjänst här på funktionshinder.se för att jämföra bolag (eller http://www.assistanstjanst.se). Du kan också diskutera olika alternativ med andra medlemmar i forumet, för att få en så nyanserad bild som möjligt av olika lösningar.

 

Hjälp utan LSS.
Jag har diagnosen CP-Diplegi och klarar mig för bra för att få lov att tillhöra LSS. Men pga av värk och dålig balans finns det tillfällen då jag behöver hjälp med tex förflyttning utomhus och städning. Jag skulle även vilja gå på gym, men har undvikit det då jag vet att jag kommer behöva hjälp vid vissa maskiner och även med stretching mm. Vill även resa utomlands men kan inte göra det ensam. Finns det något alternativ till LSS?
 
Du kan få ledsagare enl. Sol (Socialtjänstlagen) även om du inte tillhör LSS. Kontakta socialförvaltningen i din kommun så skickar de dig till rätt handläggare. Då måste du ha en lista klar på de ställen där du behöver ha ledsagare med och hur ofta du vill gå dit.
Gällande resor så är det olika i olika kommuner vad de ger ledsagning för, men sök och får du avslag så överklaga!

 

Brukarens rättigheter.
Jobbar som personlig assistent hos en brukare som bor i egen lägenhet men som är i ett gruppboende. Har vi som assistenter rätt att gömma medicinskåpsnyckeln för vår brukare? Jag tycker att det känns fel för vi kan inte bestämma över vår brukare. Brukaren är inte intreserad av att ta medicin utan mer tvärtom. Var kan man hitta att brukaren har har sin rätt?
 
Om man bor i ett gruppboende har man oftast inte personlig assistans, däremot kanske ni menar servicelägenhet. Om assistansen är kommunal brukar det finnas en massa konstiga regler som de själv hittat på, följer man LSS- lagen står det ingenstans att ni ska gömma nycklar till medicinskåp, om er brukare är kapabel att själv hämta en huvudvärkstablett eller vad det nu är har h-n självfallet all rätt till det. Enda gången man bör låsa medicinskåp eller andra skåp är om brukaren har ett funktionshinder där h-n inte själv kan komma ihåg om man tagit medicin eller inte kan bedöma vad som är farligt att förtära.

 

Assistans efter 65 år.
Finns det någon övre åldersgräns på en brukare som vill nyttja personlig assistans?
 
De assistanstimmar man har när man fyller 65 får man behålla, dock kan man inte få fler, men man kan få hemtjänst om ens assistanstimmar inte täcker ens behov. För assistanstimmar får man välja vilken anordnare man önskar som administratör, men o man däremot måste komplettera med hemtjänst är det alltid kommunen som sköter den delen.

 

<- Föregående sida Nästa sida ->
Bild på Karin
 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh