funktionshinder.se logotyp

 

Bild på pool.
Sol i hjärtat.

Reseskildring av: Ninnie Wallenborg
Publicerad: 2006-04-09

På rehab- anläggningen Vintersol på Teneriffa förenas träning, värme och gemenskap.

Jag har haft tre rehabiliteringsperioder på Vintersol, nu senast en helt fantastisk tid där - och det var himla tungt att åka hem. Älskar ju sol och värme, och så träning flera timmar per dag. Gissa hur välgörande det är?

Vintersol är en anläggning som är svenskägd (Stiftelsen Humlegården). Man söker hos landstinget för att få åka dit på rehab. Jag har blivit beviljad vart tredje år. Man är där i en månad, och tiden har en tendens att bara rusa iväg.

Så hur fungerar det då?
Jag får betala en dagpenning på 80 kr per dag (hälften för heltidspensionärer eller sjukbidrag) innan jag åker. Jag som behöver ha assistent med mig får ombesörja det själv. Mamma var med mig alla fyra veckorna och bodde hos mig på Vintersol de två första. Assistansomkostnader alltså, så jag som har assistansen i eget företag hade inga problem. Annars får man tala med sin anordnare, typ kommunen eller ett företag. Efter två veckor kom pappa och Stefan ner. Då flyttade Stefan in hos mig på Vintersol och mamma och pappa bodde på hotell ganska nära.

Själva Vintersol är ett stort område med ett antal rum, jag tror att man kan ta emot ungefär 90 patienter samtidigt. Några åker och några kommer varje tisdag. En del bor i enkelrum och andra bor tillsammans med någon annan. Det finns vårdbiträden dygnet runt som kan hjälpa en med vissa saker, men om man har stort hjälpbehov tycker jag man ska ta med assistent. Sjuksköterska finns också dygnet runt.


Träningen
När man kommer till Vintersol så skrivs man in. Blir tilldelad en arbetsterapeut (som jobbar med händer och armar främst) och en sjukgymnast. Dessa mäter och kollar status hur man mår när man kommer dit, och gör om samma sak när man åker hem. Jag hade fantastiska resultat! Jag kan räta ut armar, höfter, knän, böja handleder m.m. mycket mer nu än innan. Även bättre styrka i högerhanden!

Tillsammans med sjukgymnast och arbetsterapeut bestämmer man också vilka gruppträningar man ska delta i. Det finns en hel del att välja på, både på land och i bassäng (det finns två olika tempererade bassänger med lift). För min del blev det morgongruppen där nästan alla är med, och så en handgrupp där man tränar handfunktioner. Därutöver träff med abetsterapeut och gymnast varje dag. Sammanlagt blev detta alltså 2½ timmes aktiv träning varje dag för mig, men det finns de som tränar betydligt mer! Jag får dock inte ta ut mig så detta var lagom...

Fritid
Det finns fritidsverksamhet på Vintersol. Man kan hänga med på utflykter eller vara med på enklare saker, typ femkamp, som anordnas på området. Datorer finns att låna mot billig penning. Men för min del så höll jag mig ganska mycket utanför Vintersol på lediga tider, man känner sig lätt instängd. Första två veckorna hittade vi ett gäng som vi umgick mycket med och hittade på saker med. Var ute och käkade och gick på nån pub och sådär. Urmysiga människor, så vi hade ganska skoj! Det blir inga större utsvävningar ska sägas, man är "ganska" trött vid dagens slut. Dels all träning, men också värmen. Runt 30 grader låg det hela tiden...

Det är främst reumatiker och personer med MS som kommer till Vintersol, men även en del andra (som jag). Det är häftigt att se förbättringar både hos sig själv och andra, och hur man sporrar och uppmuntrar varandra. Det blir en enorm sammanhållning med tiden, om än en del gruppformationer förstås.
Jag önskar att jag fick åka till Vintersol en gång om året, det hade verkligen gjort stor skillnad i mitt allmäntillstånd. Men, det kostar ju en hel del för staten. Kanske inte på lång sikt, men som bekant tänks det inte så...

Faktaruta:
Humlegårdens hemsida: http://www.humlegarden.a.se

Tidigare publicerad på: http://www.lanternan.nu

Om Ninnie Wallenborg:
Är administratör på FH. Engagerad i frågor kring personlig assistans och familjeliv i synnerhet, men är nyfiken på det mesta!