funktionshinder.se logotyp

 

Assistans med glans.

Recension av: Ninnie Wallenborg
Publicerad: 2008-03-11

Bokomslag.
Betyg:
Ännu en handbok för personliga assistenter finns nu på marknaden. Mycket skeptiskt inställd läste jag den…

Och varför så skeptisk? Ordet ”handbok” i samband med personlig assistans ger mig en känsla av obehag. Yrket innebär så många olika saker på olika arbetsplatser att en handbok torde vara omöjlig att skriva. Men faktum är att jag tycker att Bengt Elmén lyckas ganska bra!

”Assistans med glans” är inte en bok att sträckläsa från pärm till pärm. Snarare kan den fungera som ett uppslagsverk, med olika teman. Troligen är detta författarens medvetna val, vilket jag anser vara ett smart drag!

Elmén deklarerar tidigt i boken att hans råd och tips främst inriktar sig på de ställen där den assistansberättigade har förmågan att vara arbetsledare. Där en kommunikation på lika villkor är möjlig. Just kommunikation tycks vara författarens nyckelord och han beskriver ingående hur den kan vara utformad.

Boken innehåller en hel del exempel på situationer som kan uppstå och presenterar i viss mån lösningar. Dock finns också avsnitt med rena diskussionsunderlag som kan användas i assistentutbildningar.

Bengt Elmén får stora pluspoäng av mig för sitt jordnära och konkreta sätt att diskutera personlig assistans, och för att han i boken är så tydlig med sitt eget förhållningssätt och sina metoder. Han delar med sig av sin mångåriga erfarenhet av assistans på ett sätt som inte blir mästrande eller fyllt av floskler. Boken kan med fördel läsas av personer som är nya inom yrket, även om den säkerligen kan tillföra en del för ”äldre rävar”.

Detta är den första bok om personlig assistans som jag känner mig trygg med att ge till min personal!

Faktaruta:
Titel: Assistans med glans
rfattare: Elmén, Bengt
rlag: Kommunlitteratur AB
ISBN: 917251065X
Beställning: http://www.bengtelmen.com/svenska/PDF/AssistansMed
Glans.pdf

Om Ninnie Wallenborg:
Är administratör på FH. Engagerad i frågor kring personlig assistans och familjeliv i synnerhet, men är nyfiken på det mesta!