funktionshinder.se logotyp

 

Johanna, björnen och Pär i den stora vida världen.

Recension av: Eva Johansson
Publicerad: 2008-04-07

Bokomslag.
Betyg:
En mycket fartfylld bilderbok.

Johanna och björnen får besök av vännen Pär, som anländer med en stor båt. Sen bär det iväg på äventyr. De besöker ett djurhem där de åker hundspann, en fruktträdgård, stranden, simmar med delfiner, klättrar i träd, dansar samba och smyger genom djungeln. Ända till månen beger de sig. Hela tiden är det full fart som gäller. Vatten stänker lång väg, och när de flyr från arga bin går det så fort att bilden blir lite suddig.
På bilderna ser man att Pär använder rullstol, men det nämns aldrig i texten.

Johanna, björnen och Pär i den stora vida världen kom ut 2007. Den har mycket färggranna bilder och rimmad text i stor stil med 1-2 rader per sida.
Jag tycker det är härligt med en bok med så mycket fart och äventyr och även fantasi. Att det dessutom inte görs till något problem att Pär är rullstolsburen gillar jag också. När jag testade denna bok på några av mina sagostundsbarn, var det inte heller någon av dem som tyckte det var något särskilt med rullstolen (de kommenterade den inte alls), snarare tyckte de att det var rätt häftigt när Pär bär björnen och far fram som ett jehu.
Det som drar ner betyget något är att rimmen ibland är aningen krystade.

Faktaruta:
Titel: Johanna, björnen och Pär i den stora vida världen
rfattare: Christiane Pieper
rlag: Hjulet
ISBN: 978-91-85573-09-7
Beställning: http://www.adlibris.se

Om Eva Johansson:
Eva är en småländska som hamnat på Höga Kusten, där hon arbetar som bibliotekarie. Hon har en förkärlek för medel- och vikingatid.