funktionshinder.se logotyp

 

Jag är inte dum i huvudet – bara lite CP.

Recension av: Ninnie Wallenborg
Publicerad: 2008-07-08

Bild på författaren. En blond kvinna i rullstol.
Betyg:
En personlig skildring av livet med en funktionsnedsättning, berättat på ett enkelt och rakt sätt. Så kan man beskriva Marie Blomgrens bok.

I ” Jag är inte dum i huvudet – bara lite CP” berättar Marie om sitt liv, från barndomen fram till nutid. I korta avsnitt berörs olika ämnen, som exempelvis skolgång, korttidshem, att leva med assistans och att flytta hemifrån. Dessa kompletteras med personliga dikter, vilka enligt mig är det bästa med boken.

Avsnitten är alldeles för korta och gör att boken blir en aning spretig. Det hade kanhända varit bättre att välja ut några delar och fokusera på att utveckla dessa mer. Att gå djupare in i några av ämnena och fördjupa sig i resonemangen. Boken berör många viktiga ämnen och det känns därför otillfredsställande att författaren bara rispar på ytan.

Språket känns bitvis lite väl enkelt och ger känslan av skoluppsats. Detta bidrar dock till att den är lättläst och på inget vis svår att ta till sig. Det förhållandevis bra betyget beror på den höga ”igenkänningsfaktorn”. Marie Blomgren skriver om hur det är att bli talad över huvudet på, om folk som vill ge allmosor, om att inte behöva ta eget ansvar. Jag skrattade vid flera tillfällen och fick ont i hjärtat emellanåt.

Priset (250 kronor + moms) är i mitt tycke absolut i överkant, med tanke på att det är en bok man snabbt läser ut och som inte har hårda pärmar. Jag skulle be biblioteket att ta hem den!

Boken tål att läsas, även om den inte innehåller några direkta överraskningar!

Faktaruta:
Titel: Jag är inte dum i huvudet – bara lite CP
rfattare: Marie Blomgren
rlag: Kompetens & Rekreation
ISBN: 978-91-85903-10-8
Beställning: http://www.arbra.se/krkonsult/krbok/krbokindex.htm

Bilden är hämtad på bokförlagets hemsida.

Om Ninnie Wallenborg:
Är administratör på FH. Engagerad i frågor kring personlig assistans och familjeliv i synnerhet, men är nyfiken på det mesta!