Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Atlas Assistans AB Besök Livihop Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) ledig sponsorplats
 

 

Vänsterpartiet svarar på våra frågor.

Artikel av: Helena Johansson
Publicerad: 2006-09-14

Vänsterpartiets logotype
Om vi gör samhället mer tillgängligt så kan också inflytandet för personer med funktionshinder öka. Det är viktigt att vi ökar stödet till handikapporganisationerna så att funktionshindrade kan göra sin röst hörd genom dessa organisationer.



1. Hur har ni tänkt öka med inflytandet från gruppen funktionshindrade i riksdagen?

Om vi gör samhället mer tillgängligt så kan också inflytandet för personer med funktionshinder öka. Det är viktigt att vi ökar stödet till handikapporganisationerna så att funktionshindrade kan göra sin röst hörd genom dessa organisationer.

2. LSS reformen har storbetydelse för funktionshindrades liv, anser ni att man kan förbättra och förstärka LSS reformen och iså fall hur?

Vänsterpartiet menar att staten ska ta över det ekonomiska ansvaret för de 20 första timmarna av den personliga assistansen (kommunen betalar detta idag). Anledningen till det är att det finns en motsättning i att staten beslutar om rättigheter för individerna som kommunerna får bära kostnaderna för. Det är också viktigt för att kunna garantera en likvärdighet för hela landet. Eftersom det pågår en stor utredning om LSS så vill vi också gärna se vad den kommer fram till för förslag.

3. År 2010 skall Sverige vara tillgängligt för funktionshindrade har riksdagen bestämt. Många hanikappförbund och handikapporganisationer anser att detta inte kommer att bli av, eftersom detta inte är något krav utan endast rekommendationer. I USA finns den tvingande ADA- lagen som säger att samhället ska vara tillgängligt för alla, vill ni ha någon liknande lag i Sverige?

Ja, vi är i princip positiva till en sådan lag. Vi har länge krävt en lag som förbjuder diskriminering av funktionshindrade och otillgänglighet är ju en slags diskriminering.

4.Hur ser ni på fria sexköp för funktionshindrade som finns i Danmark, ska vi tillåta det även i Sverige?

Nej, vänsterpartiet stödjer sexköpslagen. Att köpa och sälja kvinnors kroppar är en exploatering av kvinnor som vi aldrig kan acceptera.

5.Större delen funktionshindrade har svårigheter att ta sig in och fram på arbetsmarknaden, hur har ni tänkt att förbättra arbetsmarknads villkoren för funktionshindrade?

Vi anser att lönebidragstaket behöver höjas så att personer med funktionshinder kan ta del av hela arbetsmarknaden. Antalet personer som beviljas lönebidrag behöver också öka, oavsett konjunkturer har funktionshindrade tufft på arbetsmarknaden. Den offentliga sektorn kan också själv anställa fler i olika verksamheter. Vänsterpartiet föreslår 200 000 nya offentliga jobb. Dessa 200 000 jobb måste kunna komma även arbetslösa med funktionshinder till del.
Det är också viktigt att arbetsmarknadens parter tillsammans med staten utbildar och informerar arbetsgivare.
Ett funktionshinder behöver inte innebära sämre prestationsförmåga generellt. Dessa fördomar måste motverkas.
Bättre villkor för arbetshjälpmedel kan ytterligare minska hindren i fler yrken och på fler arbetsplaster.

6. Bristande kunskap råder i funktionshinderkunskap ibland myndigheter och kommuner, vad har ni tänkt att göra för att få en förbättring ?

Vi arbetar både lokalt och nationellt med att lyfta upp situationen för funktionshindrade. Det är ett långsiktigt arbete som både partier och handikapporganisationer behöver ta ett gemensamt ansvar för. Därför är flera av de ovanstående förslagen även viktiga på det här området.

7.En fråga som är viktig för funktionshindrade är jämnlikhet!

Ett bra exempel på ojämlikheten som drabbar funktionshindrade, är bland annat bristande funktionshinderkunskap i vissa av landets socialstyrelser. Funktionshindrade anses då vara sämre föräldrar och rätten till adoption avslås trots det regler och riktlinjer som FN standard regler motsäger sig, man stöter ofta på olika bedömningar som funktionshindrad. Detta mycket beroende på var man bor och vilken handläggare man får. Hur har ni tänkt att göra för att man ska behandlas på samma sätt över hela Sverige?

Vi tycker att man ska införa en lag som förbjuder diskriminering av funktionshindrade. Den pågående utredningen av LSS kommer också att se över regionala olikheter och komma med förslag på hur man kan komma tillrätta med det.

8. Ska selektiv abort på funktionshindrade och sjuka få vara tillåtet?

Nej, vi vill ha kvar nuvarande lagstiftning på området.

9. Vad är partiets hållning när det gäller dödshjälp för personer med obotliga sjukdomar?

I samband med den medicinska utvecklingen ställs också frågor om livets gräns. Det är ytterst frågor som är individuella och personliga. Frågor om aktiv respektive passiv dödshjälp ställs ofta i det sammanhanget. Vänsterpartiet har inte tagit politiskt ställning i denna fråga. Det är tveksamt om det egentligen är möjligt att göra det

Vänsterpartiet anser dock principiellt att den lag som idag finns och som ger möjlighet till passiv dödshjälp och förbjuder aktiv dödshjälp är bra. Passiv dödshjälp innebär att patienten själv kan avstå från behandling som inte längre är meningsfull. Patienten och dess anhörig ska alltid vara förvissad om att vården gör allt som är möjligt tills dess den enskilde själv säger ifrån.

10. Vad anser ni om ett totalförbud av parfym på allmänna platser?

Den frågan har vi inte diskuterat, men ett sådant förslag skulle nog kunna leda till en hel del svåra gränsdragningsproblem.


Faktaruta:
Tomas Ahlbeck
Pressekreterare
Vänsterpartiets riksdagsgrupp
tomas.ahlbeck@riksdagen.se

Om Helena Johansson:
Är FH- administratör. Intresserad av att de mänskliga rättigheterna efterföljs och känner starkt för funktionshinderpolitik. Är för ett så tillgängligt samhälle som möjligt!


Skriv ut texten Skriv ut Tipsa en vän om denna text Tipsa en vän



Rubrik: Hmm
Kommentar:
Tänk om dessa frågor hade kunnat tas upp i den
allmänna valdebatten... De HAR ju svar, de HAR ju
tänkt. *suck*

Men... "Ja, vi är i princip positiva till en sådan
lag" (antidiskrimineringslag). Vad betyder "i
princip" tror ni?

Inskickat 2006-09-14 Kl 18:31 av:Ninnie

 

Artikelpush, rubriklogo

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk – tio år senare
Livet fullt ut!
Inbjudan till konferens 12-13 mars 2016 på temat Livet fullt ut!
Läs mer--> 4333 läsare


Anneli signerar en bok.
Vilma och Loppan, böcker att känna igen sig i!
- Jag har alltid tyckt om att skriva och när barnen var små gjorde jag ofta berättelser för dem u...
Läs mer--> 13318 läsare


Vad hände sedan?
I januari kommer den, "Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk - tio år senare"!
Läs mer--> 5951 läsare


Spännband
Privatisering, till vilket pris?
Sambandscentralen för färdtjänsten i Stockholm ska försvinna. Nu ska man ringa till de enskilda f...
Läs mer--> 14438 läsare


Kemiska flaskor.
Personlig assistans utan personkemi.
Du verkar vara bra,
men någonting är inte som det ska.
Det går inte att ta på,
något har gått ...
Läs mer--> 11897 läsare

 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh