Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Atlas Assistans AB Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Livihop ledig sponsorplats
 

 

Utför i Åre.

Reseskildring av: Jessica Smaaland
Publicerad: 2007-03-26

Bild på Jessica i SkiCart med två assistenter.
När jag 2005 läste om SciCart på dåvarande muskelsjuk.se blev jag genast nyfiken på om det var något för mig, och bestämde mig snabbt för att kolla upp det lite närmre. Var ytterst tveksam om det skulle funka för mig, med i princip ingen styrka i nacken och konstant frysande vintertid.

Efter ett antal mail fram och tillbaka till Totalskidskolan i Åre, preliminärbokade jag en vecka våren 2006. Dessvärre slutade det då med att jag av olika anledningar inte kom iväg, men jag gav mig sjutton på att jag skulle prova nästa säsong istället.

Så sportlovsveckan 2007, bar det iväg, i en fullastad bil med två assistenter. Resan tog i princip 10 timmar, med en längre matpaus, så vi var rätt möra när vi kom fram. Strax efter vi kommit fram ringde min mobil. Ingen av oss tre hade tydligen märkt att min plånbok låg kvar på brickan på restauranten i Hudiksvall, ca 35 mil från Åre. I plånboken låg 2000 kr, men allt var kvar! Det finns ärliga människor trots allt, och på onsdagen kunde jag hämta den, orörd, på närmsta polisstation.

Vi bodde på Åre Continental Inn, som skröt med att vara väldigt tillgängligt. Något vi dock inte märkte av. En tröskel till badrummet, som dessutom hade en djup brunn vid duschen, gjorde att det blev ordentligt knöligt att dra in och ut liften. Men, jag förstod det som att jag hade lite otur. Det fanns mer renodlade handikapprum. Och det fanns även en manuell lift och massa
duschstolar att låna bland annat. Så kanske är det inte så illa ändå, så länge man är noga med att berätta vad man behöver.

På måndagen var min första lektion. Jag var lagom nervös kan jag säga. Hur skulle jag flytta över, funkade det att sätta min sits i SciCarten, skulle jag frysa ihjäl, skulle jag krocka med ett träd? Tankarna for vilda omkring.

Men, sitsen passade precis i SciCarten, så jag satt bekvämt. Fastspänd med ett fyrpunktsbälte, ett band över benen och ett som band ihop armarna, eftersom jag inte skulle köra själv, så satt jag riktigt stadigt. Jag använde även en nackkrage för att hindra mitt huvud från att göra alltför hastiga slängningar. Hjälmen lågäven stadigt mot mitt nackstöd.

Inte heller frös jag särskilt mycket, även om jag kompletterade min utstyrsel med lite smågrejer under veckans gång. På fötterna hade jag bomullstrumpor,
yllesockor och curlingkängor. På benen underställ, fleesebyxor, mina benvärmare/chaps, samt åkpåse och filt. På överkroppen underställ, fleecetröja och jacka. Och så tjocka vantar, halsduk, skidglasögon, pannband
och hjälm. Sen så var det inte så kallt heller, som minst kanske 5 minusgrader, och flera dagar låg solen på.

Vi bar iväg till första liften, jag med hjärtat i halsgropen. Hur tusan skulle de koppla på SciCarten till liften? Det visade sig att det längst fram satt en typ av krok som de hakade på bygeln på. När man kom upp drog skidläraren i nåt som gjorde att kroken fälldes ner och bygeln lösgjordes. Det enda som var läskigt med liften där i början var att SciCarten då och då ställdes på de bakre skidorna, så man i princip låg ner, men man vande sig snart.

Sedan bar det iväg utför. Vi åkte blåa backar, både till min och mina assistenter, som hade turen att få åka med gratis i liften med oss, stora lättnad. Jag hade en skidlärare som åkte bakom och styrde med två skaklar. Han satt fast med sele och rep i SciCarten så han kunde omöjligen tappa mig. Det fanns även en minibygel fastsatt baktill på SciCarten så att han kunde åka med upp i liften. Min skidlärare var förövrigt en otroligt mysig människa, som vi alla tre verkligen gillade stort. När jag, på onsdagen, gjorde illa mitt knä vid förflyttningen till SciCarten och valde att inte åka den dan, följde han med oss ner på byn och drack varm choklad och berättade massor om sitt liv. Dessutom gav han mina assistenter lite gratis skidlektioner.

Det pirrade ordentligt i magen när vi åkte, men det var otroligt kul. När jag vande mig och insåg att jag faktiskt satt stadigt och att skidläraren inte skulle
krocka med någon eller något, så var det en extremt härlig känsla. Dessutom är det otroligt vackert uppe på fjällen. Sista dan hade jag en annan skidlärare som tog upp oss på toppen på Åreskutan. Dessvärre var det dimmigt där, och lite nervös var jag när vi skulle ned och allt bara var totalt vitt. Det sista åket bestämde han sig dessutom för att gasa på, 50-60 km/timmen var vi säkert uppe i. Jag höll allvarligt talat på att kissa på mig, men det var ändå en toppen sista dag.

Jag hade någon idé om att gå på AfterSki och så, men det tog otroligt mycket på krafterna och jag däckade framför TV:n varje kväll. Dessutom pajade permon på torsdagen och snö och manuell rulle är inte så där jättekompatibelt.

En vecka senare gav vi oss iväg hemåt igen, mer döda än levande, men med erfarenheter som kommer göra nästa vända mycket bättre. För tillbaka ska jag. Detta är helt klart det roligaste jag gjort!

Bilden är på mig och mina två assistenter. Tagen av skidläraren Micke på Totalskidskolan, och rättigheterna tillhör alltså dem.

Faktaruta:
Totalskidskolan: http://www.totalskidskolan.se

Om Jessica Smaaland:
Jessica är en skrivande själ, med många järn i elden...


Skriv ut texten Skriv ut Tipsa en vän om denna text Tipsa en vänKommentar:
Bo på Årevidden nästa gång du åker dit, det är
helt handikappanpassat. Ligger en bit från
backarna visserligen. Jag skulle också vilja prova
de, låter skitkul!

Inskickat 2008-07-09 Kl 12:32 av:MissIndependent
Kommentar:
Så skoj och vilken trevlig läsning!
alpin skidåkning är skoj speciellt när det går
undan :-)
Jag blir sugen att testa min sitski när jag läser
om din härliga upplevelse i Åre.

Inskickat 2007-03-19 Kl 23:48 av:Lena K
Kommentar:
Å vad härligt! Jag blir så glad varje gång jag hör
om en ny person som upptäckt denna typ av
skidåkning! Låter som en kanonvecka!

/Katy - ass och medåkare

Inskickat 2007-03-18 Kl 10:19 av:Katy
Kommentar:
ler jessica jag ler
för din upplevelses skull

Inskickat 2007-03-18 Kl 02:24 av:Läderjackan
Kommentar:
Hallå tuffing!
Jättekul att läsa om din resa. Jag hoppas på att
vi kommer iväg vår familj en dag, så att N kan få
susa nerför backen!!
Kram!

Inskickat 2007-03-17 Kl 19:58 av:Anneli (Lian)
Kommentar:
Kanske vore nåt för mig, som faktiskt saknar
balansnerver, vilket medför att jag inte vågar åka
utför. Mest beroende på at jag garanterat inte
skulle kunna hålla balansen, men även med lite
hänsyn till övriga åkares säkerhet. Jag minns att
jag ÄLSKADE att åka utfför som yngre. Att jag
dessutom var hyffsat duktig kanske också borde
läggas till. Gillar när snön yr runt omkring mig.
(Gillar kyla dessutom, konstigt nog)

Inskickat 2007-03-17 Kl 18:36 av:Jack worm
Kommentar:
Låter grymt kul.
Skulle gärna prova skicart nästa säsong.
Hur armstark måste man vara för att styra själv
tro?

Inskickat 2007-03-17 Kl 18:09 av:Berghman
Kommentar:
Jag avskyr snö och kyla, men det _ser_ mysigt ut!
:o)

Inskickat 2007-03-17 Kl 17:11 av:Hjulia
Kommentar:
Jag blir sjukt sugen! Tack för en inspirerande
reseskildring!

Inskickat 2007-03-17 Kl 16:59 av:Ninnie

 

Artikelpush, rubriklogo

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk – tio år senare
Livet fullt ut!
Inbjudan till konferens 12-13 mars 2016 på temat Livet fullt ut!
Läs mer--> 4413 läsare


Anneli signerar en bok.
Vilma och Loppan, böcker att känna igen sig i!
- Jag har alltid tyckt om att skriva och när barnen var små gjorde jag ofta berättelser för dem u...
Läs mer--> 13432 läsare


Vad hände sedan?
I januari kommer den, "Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk - tio år senare"!
Läs mer--> 6025 läsare


Spännband
Privatisering, till vilket pris?
Sambandscentralen för färdtjänsten i Stockholm ska försvinna. Nu ska man ringa till de enskilda f...
Läs mer--> 14500 läsare


Kemiska flaskor.
Personlig assistans utan personkemi.
Du verkar vara bra,
men någonting är inte som det ska.
Det går inte att ta på,
något har gått ...
Läs mer--> 12027 läsare

 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh