Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Atlas Assistans AB Besök Livihop ledig sponsorplats
 

 

Hand på axel.

Har funktionshindrade rätt till personlig integritet?

Krönika av: Veronica Kallander
Publicerad: 2006-07-24

-Ja, svarar säkert du som läser nu, rent spontant. Självklart har man som funktionshindrad rätt till den personliga integriteten, precis som alla andra människor. Men om man skrapar lite på ytan till den där rätten, vad är den då värd ur ett funktionshinder- perspektiv?

Idén till denna krönika kom idag, när jag stod vid hissen hemma och väntade på att den skulle komma ner så jag kunde komma till min lägenhet. Assistenten var med mig och vi hade händerna fulla båda två när hissen slutligen anlände och vi skulle ta oss in. Ur hissen kom en kvinna och hennes lilla dotter. När så min assistent tar dörren för att hålla upp den för mig och jag precis är i färd med att rulla in i hissen, så känner jag att nån tar tag i mina handtag bak och vrider till stolen och puttar mig in i hissen. Förvånad, och faktiskt också något chockad, vrider jag huvudet och ser att det är kvinnan som kom ur hissen precis som har "hjälpt" mig. Alltså, jag kan ta emot hjälp som vem som helst om jag ber om den eller om den verbalt erbjuds mig, men jag ställer inte upp på att, bara för att jag har ett funktionshinder, så är jag allmän egendom, till för vem som helst att bara hugga in! Dr Phil sa på TV igår att den personliga sfären är nånstans mellan 45-60 cm och att man ska vara speciellt inbjuden dit för att det ska vara OK att passera den gränsen. Med vilken rätt dundrar den där kvinnan in i MIN personliga sfär, bara för att jag har ett funktionshinder?!

Så kommer jag att tänka på alla andra gånger genom åren som jag har tvingats tulla på min personliga integritet och låta folk komma in i min personliga sfär. Jag är född med mitt funktionshinder så egentligen skulle jag väl ta det för normalt, vid det här laget, att visa mig naken på uppmaning, att kissa och bajsa inför publik, att känna främmande händer ta på mig när jag duschar etc., men jag gör inte det! Det blir heller inte lättare av att folk "avhumaniserar" mig genom sina försök att rättfärdiga klavertrampen in i min sfär. - En rullstol behöver puttas in i hissen för det ser jobbigt ut, alltså gör jag som medmänniska det, utan en tanke på att det faktiskt sitter en person I den där stolen...för att nu bara ta det senaste exemplet i mitt liv.

Att jag får min kompetens ifrågasatt bara för att jag har ett funktionshinder är, enligt mig, en oerhörd kränkning av den personliga integriteten! Att per automatik bli förtidspensionerad när jag fyllde 16 år och att jag därefter fick BEVISA att jag dög som arbetskraft eller att utan att det egentligen blir ifrågasatt bli inskriven på Rehab-avdelningen på Arbetsförmedlingen, trots att mina högskolepoäng kostade mig precis lika mycket blod, svett och tårar som mina kurskamrater - det är en kränkning av min personliga integritet.

Att jag inte kan ta mig vart jag vill, bara för att jag har ett funktionshinder, det är en oerhörd kränkning av min personliga integritet. Att inför andra behöva rättfärdiga varför det inte "duger" för mig att bara ha en eller två affärer att välja mellan, när alla andra har hur många som helst - det är även det en oerhörd kränkning av min personliga integritet!

Listan kan göras hur lång som helst, på saker och incidenter, bara i mitt eget liv, som får mig att ställa frågan: Har man som funktionshindrad rätt till personlig integritet?

Om Veronica Kallander:
Veronica beskriver sig som en glad, liten, envis tjej som är oerhört passionerat handikappolitiskt engagerad.


Skriv ut texten Skriv ut Tipsa en vän om denna text Tipsa en vänKommentar:
Som vanligt har Vejron slått huvudet på spiken.
Hon är en kanon författare! Anna H

Inskickat 2006-07-28 Kl 22:17 av:Anna
Rubrik: Superbra
Kommentar:
Bättre än så här kan det inte sägas.

Inskickat 2006-07-25 Kl 16:51 av:KarinSch
Rubrik: Tummen upp!
Kommentar:
Du slog huvudet på spiken!

Inskickat 2006-07-25 Kl 07:52 av:Puman
Kommentar:
exakt så j*vla irriterande är det.

Inskickat 2006-07-24 Kl 22:57 av:Magnus
Rubrik: juat det
Kommentar:
det är.......
verklig.....het.... a känslor
den gummivägg brottas med
varje jävla dag i livet

Inskickat 2006-07-24 Kl 22:10 av:Läderjackan
Kommentar:
Klockrent! Ska skicka den till min arbetsterapeut
och LSS-handläggare!

Inskickat 2006-07-24 Kl 22:06 av:Hjulia
Rubrik: Bra!
Kommentar:
Viktiga tankar...
Bra skriviet

Inskickat 2006-07-24 Kl 22:01 av:Morticia
Rubrik: Så jädra bra skrivet!
Kommentar:
Funderat mkt på detta själv =)

Inskickat 2006-07-24 Kl 21:27 av:Helna
Rubrik: Bra...
Kommentar:
Väldigt bra skrivet och formulerat om ett viktigt
ämne!

Inskickat 2006-07-24 Kl 21:22 av:Ninnie

 

Artikelpush, rubriklogo

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk – tio år senare
Livet fullt ut!
Inbjudan till konferens 12-13 mars 2016 på temat Livet fullt ut!
Läs mer--> 4373 läsare


Anneli signerar en bok.
Vilma och Loppan, böcker att känna igen sig i!
- Jag har alltid tyckt om att skriva och när barnen var små gjorde jag ofta berättelser för dem u...
Läs mer--> 13369 läsare


Vad hände sedan?
I januari kommer den, "Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk - tio år senare"!
Läs mer--> 5986 läsare


Spännband
Privatisering, till vilket pris?
Sambandscentralen för färdtjänsten i Stockholm ska försvinna. Nu ska man ringa till de enskilda f...
Läs mer--> 14474 läsare


Kemiska flaskor.
Personlig assistans utan personkemi.
Du verkar vara bra,
men någonting är inte som det ska.
Det går inte att ta på,
något har gått ...
Läs mer--> 11939 läsare

 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh