Här
hittar du frågor och svar.
Frågor |
|
Stödja inom sex och samlevnad. |
Jag har en fråga som gäller funktionshindrade, om hur jag som personal kan stödja den personen för att övervinna familjens attityder för sex och samlevnad? Så att den funktionshindrade ska kunna uppleva förälskelse, kärlek och sexualitet. |
|
Denna frågan är ett dilemma... Jag känner ofta att den är tudelad; ibland är det personal som känner starkt att det saknas något hos individen man arbetar hos och att den inte får ta del av allt som finns i livet, i andra fall så är det indivien som vill bli stöttad men det går isär på vad exakt och vad man personal vill ställa upp på.
Jag skulle rekommendera dig att stötta försiktigt, vad menar jag då med detta: Börja med att ha på dig en pin eller en tröja som signalerar att sexualitet är viktigt och en del av alla människor, ha med tidningar som förespråkar sexualitet, RFSU har sin "Ottar" som tar upp rätt mycket, RFSL har sin "kom ut", se efter i den kommun du arbetar i, kanske ungdomsmottagningen har info som du kan använda dig av. Börja prata om relationer, mötesplatser för att se om intresse finns hos motparten.
Tyvärr finns det väldigt mycket fördomar kvar kring sexualitet och funktionshinder och utifrån egen erfarenhet av de frågor som jag får så är de knutna till framförallt barn, alltså det resultat som önskas av många som har en relation. Andra frågor visar att bara att hitta förmågan och kunna utföra aktiviteten sex (- vad det nu är för för individen), kan vara nog så svårt så att tanken på en relation till sig själv eller någon/några andra finns inte med på kartan.
|
Jag arbetar på en psykiatrisk ungdomsmottagning och vi kommer ofta i kontakt med ungdomar och unga vuxna med begåvningshandikapp. Nu till min fråga:
Har du tips på mötesplatser/chatsidor där man kan få kontakt med andra som har likande funktionsvårigheter? |
|
Jag träffar i princip inte denna målgruppen överhuvudtaget men skulle rekommendera dig vända dig till U.N.G i Stockholm. De arbetar med just den gruppen och lär ha information om vad som finns ute i landet, namnet till de som jobbar där och deras telefonnummer får du här: Britten Linneaus 08 123 351 75, Tomas Myrberg 08 123 351 70, Gunilla Roxby-Cromwall 08 123 351 71.
Alternativet är att vända dig till kommun och dagcenter för att se om de vet något. UNG tror jag dock är bästa vägen att gå.
|
Jag är en ung tjej på 25 år som är född med en lätt cp-skada och sitter i rullstol. Min sambo sitter också i rullstol och har en något svårare cp-skada än jag. Vi har varit tillsammans i snart tre år och har inte lyckats genomföra ett samlag pga problem med att hitta ställningar som fungerar. |
|
Även om det inte hjälper mycket så kan jag säga att ni är definitivt inte ensamma om utmaningen att hitta en fungerande samlagsställning.
Det är för mig omöjligt att ge tips om hur ni tillsammans ska hitta en som fungerar utan att träffa er. Bor ni i Stockholm så skulle jag säga kom till Bosse råd stöd & kunskapscenter så kanske vi kan hitta en lösning men oasvett var ni bor så kan ni e-posta mig på Bosse för en mer privat dialog om så önskas stefan.b@bosse-kunskapscenter.se).">(stefan.b@bosse-kunskapscenter.se).
Bor ni i annan del av Sverige så är mitt råd att ta kontakt med en arbetsterapeut och/eller sjukgymnast som ser på sexualiteten som en del av allas liv och som är positiv till utmaningar.
Syftet med samlag kan också vara en fråga i sig? Är syftet att ha det skönt tillsammans så är det en sak, men om syftet framförallt är att skaffa barn så finns andra sätt. Ni kan ju inseminera er själva då ett samlag är svårt att påbörja och genomföra.
Om ni har möjlighet att berätta var i Sverige ni bor hade jag kanske kunnat hjälpa er med namn på vilka ni kan kontakta, skriv gärna igen
Jag hoppas att något av detta ger er den hjälp ni önskar.
|
Jag är väldigt intresserad att komma över "killgruppsmaterial" för funktionshindrade vad det gäller sex och samlevnad. Har du något tips på vart och vilka jag kan vända mig åt? |
|
Intressant fråga, antingen vill du ha material för att lära dig mer om dig själv eller så vill du ha material att utgå ifrån då du ska prata med andra. Frågan får samma svar. Det finns enligt min kunskap inget material som är primärt utifrån killar med funktionshinder. Och orsaken är enkel; alla individer är sexuella och vilka svårigheter, begränsningar eller möjlighet, lättheter är högst individuella, så det är svårt att sammanställa något som skulle inbegripa alla.
Material om sexualitet finns på:
http://www.rfsu.se, http://www.rfsl.se, http://www.sof.nu, http://www.umo.se.
Jag kan förstå att svaret inte är det du ville ha men som sagt kan jag inte säga att det finns något sådant.
|
Autism/utvecklingsstörning och sexualitet? |
Jag har en dotter på 13 år som är milt autistisk och lätt utvecklingsstörd.
Jag fick ett samtal från fritids att hon smekt en kille på könet. Han är i samma ålder som henne och det var på utsidan av byxan. Hur gör jag?
Hon pussar lite hit och dit oxå, Hon har hamnat under en filt med en annan kille...
Hon har dessutom haft mens i ett år! |
|
På din beskrivning ser det ut som att hon utvecklas som andra ungdomar men i något senare tempo. Att hon utforskar sin egen och andras sexualitet upplever jag som positivt och en tanke som jag får är att kanske besöka en ungdomsmottagning med henne.
Att gå vidare från puss och smek till att barn/ungdomnar har samlag är ofta ett väldigt stort steg. Barn/ungdomar tänker inte på detta per automatik, inte sagt att pojkar som hon möter inte tänker på det förstås. Information till din dotter om sexualitet och hur kroppen fungerar på ett för henne bra sätt skulle jag rekommendera.
Om ni har möjligheten så vänd er till en ungdomsmottagning med kompetens av utv.störning och autism så att de kan förklara på den kunskapsnivå hon befinner sig på. Om ni bor i Stockholm så finns den en verksamhet som heter U.N.G - ung nätverk grupp, en verksamhet som inriktar sig på ungdomar med din dotters behov. Kan hittas på habilitering.nu.
Om du vill ha litteratur om ämnet sexualitet så läs gärna Lotta Löfgren Mårtenssons böcker, hon skriver om just sexualitet och utvecklingsstörning.
Jag hoppas att denna information hjälper din dotter och dig.
|
|
|
|
|