Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Atlas Assistans AB Besök Livihop ledig sponsorplats

 
expertpanelen - frågor och svar

Här hittar du frågor och svar.

Frågor
  Nästa sida ->
Träning i Huddinge el Botkyrka.
Jag undrar om du vet var det finns gym för oss som har funktionshinder, i närheten av Huddinge eller Botkyrka kommun? Eller om du kan rekommendera något gym för oss som använder rullstol eller elmoppe?
 
Fler och fler gym blir tillgängliga för personer som använder rullstol och gånghjälpmedel, i alla fall mer eller mindre. Och med lite fantasi kan man använda mycket av utrustningen i vanliga gym såsom lösa vikter, gummiband, bollar m.m..

Friskis & Svettis i Huddinge har ett gym med flera maskiner där sitsen kan fällas bort och man kan sitta kvar i rullstolen och träna. Det är också anpassat med hiss upp till andra våningen. PUFFA hade för några år sedan viss del av sin träning förlagd där. Här är länk till deras hemsida: http://web.friskissvettis.se/id___3263.aspx

Skärholmens sim- och idrottshall erbjuder kom-igång-paket för personer med funktionsnedsättning. De har även vattengympapass anpassade efter personer med nedsatt rörelseförmåga och lift ned i bassängen. Hur deras gym ser ut vet jag tyvärr inte då jag inte varit där själv. Men ring och fråga personalen och åk dit på ett studiebesök.
http://www.stockholm.se/KulturFritid/Sim--och-idro
ttshallar/Skarholmens-sim--och-idrottshall/


Lycka till med din träning!

 

Cerabral Pares och åldrande.
Jag har tidigare läst ett inlägg av dig där du refererat från en norsk och en svensk studie om åldrande vid cp-skador. Var kan jag hitta ditt inlägg och vad är titlarna på studierna?
Jag jagar bra litteratur eller artiklar om åldrande och vuxna med CP. Alla tips tas tacksamt emot.
Jag har en syster som är cp-skadad och vill fördjupa mig lite.
 
Jag tror att du syftar på det här inlägget: http://www.funktionshinder.se/panelen_svar.php?c2l
kYT01JmlkPTc=


Den svenska studien jag refererade till är en doktorsavhandling med titeln "Physical capacitiy in individuals with cerebral palsy. Problems, needs and resources, with special emphasis on locomotion" av Christina Andersson vid Karolinska institutet. Om du vill läsa avhandlingen (om du är van att läsa engelsk facklitteratur, annars kan det vara svårt att förstå) kan du kontakta Karolinska institutet i Stockholm.

Den andra, norska, studien är också en doktorsavhandling. Av den finns dock en väldigt trevlig och lättläst variant på norska (lätt att läsa även av en svensk). Boken heter "Å være voksen med cerebral parese" och verkar kunna beställas från diverse norska boksiter på nätet.

Danska spastickerforeningen (en intresseförening för personer med Cerebral pares) har en broschyr om just vuxna med CP: http://www.spastikerforeningen.dk/6storage/521/175
3/voksen_med_cerebral_parese.pdf


Det pågår ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet kring just vuxna med CP: http://www.imh.liu.se/sjukgymnastik/forskning/vuxn
a_med_cp?l=sv


Flera landsting har habiliteringsprogram för personer med Cerebral pares. Landstinget Kronoberg har ett väldigt välskrivet sådant riktat speciellt till vuxna, med information om behov och insatser. Observera att insatserna som nämns är sådana som erbjuds i Kronoberg, och att det kan skilja mellan olika landsting.
http://www.ltkronoberg.se/upload/Dokument/Halsa_oc
h_vard/Hitta_ratt_i_varden/Funktionshinder/Vuxenha
b/cerebral%20pares%20090709.doc


Hoppas denna läsning ger svar på de frågor du har. Annars är du välkommen att återkomma. Om du vill ta del av mer vetenskapliga artiklar kan du skicka din e-post till Ninnie så kan hon vidarebefodra den till mig.

 

Vitaminer vid sväljproblematik?
Min man har på grund av sin CP-skada svårt att tugga och svälja och han har även haft problem med lungor och andning, vilket är bättre nu.
"Problemet" är att han har svårt att få i sig grönsaker och även är ovan att äta sådana.. Jag lagar mycket passserade soppor och grönsaks- och rotsaksmos. Men jag saknar råa grönsaker som sallad och på smörgås. Eftersom det bara är vi två i familjen, vissnar gurka och sallad om jag köper det. Finns det något annat knep att få i min gubbe lite vitaminer och fibrer? Min mage kräver det för att må bra och det skulle nog hans också göra. Han sitter i rullstol och har använt laxermedel dagligen i många år...
 
Madeleine Netse, dietist vid vuxenhabiliteringen på Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken Danderyd svarar på din fråga.

Problemet du beskriver är mycket vanligt vid tugg- och sväljsvårigheter, och det är framförallt råa grönsaker som är svårt att få i sig. Lyckligtvis innehåller även kokta grönsaker massor av fiber och vitaminer, och dessa brukar gå betydligt lättare, vid behov kan man även mixa dom precis som du gör. Ha gärna lite örtsalt på så smakar det lite mer, och håll isär de olika grönsakssorterna på tallriken så ser det aptitligare ut. Vill man äta frukt kan man göra olika typer av smoothies där man mixar ex vaniljyoghurt, frysta bär (mango/blåbär/hallon etc, det finns massor att välja mellan) och banan. Man hör ibland att det försvinner så mycket näring när man värmer/fryser/konserverar frukt/grönsaker men det är egentligen inte något stort problem så länge man inte varmhåller grönsakerna onödigt länge. Fibermängden påverkas inte alls av tillagning, så koka på!

 

Simma på P.u.f.f.a.
På P.u.f.f.a:s hemsida står att det finns tillgång till bassängträning på fredagar.
Finns det möjlighet att gå dit själv för att simma på andra tider?
Kan du rekommendera någon annan, allmän simhall som är tillgänglig för Permobil?
 
PUFFA hyr tyvärr bara bassängen på Rosenlund ett par timmar på fredagen och har inte tillgång till bassängen andra tider. Den är hårt utnyttjad och hyrs ut till olika föreningar och vårdgivare, framförallt för vattengympa.

Det finns ett antal kommunala bad runt om Stockholm som är anpassade.

Svedmyrabadet är ett bad är en varmvattenbassäng för personer som är i behov av varma bad för rehabilitering eller för personer som har funktionsnedsättning. De har en 33-gradig bassäng, lyftar i omklädningsrummen och lyft ned i bassängen. För öppetider och mer information se hemsidan http://www.stockholm.se/-/Serviceenhetsdetaljer/?e
nhet=c886af04efa7414495472007d3161759


Beckis idrottscenter har en bassäng som vissa tider är öppen för allmänheten. Där finns det en lift ned i bassängen och anpassade omklädningsrum. Vet dock inte om det finns tillgång till lift i omklädningsrummet. Ring och fråga om du är osäker.
http://www.sthif.org/viewpage.php?page=663

Skärholmens simhall har även den god tillgänglighet. Jag har sökt information om liftar m.m. men inte lyckats hitta så mkt om det på internet. Jag vet av egen erfarenhet att det finns lift ned i bassängen, och att de på torsdagar höjer temperaturen ett par grader från ordinarie 27 till 29. De har även en speciell vattengympagrupp för personer med funktionsnedsättning. Ring till simhallen och fråga om deras anläggning passar dina specifika behov: http://www.stockholm.se/KulturFritid/Sim--och-idro
ttshallar/Skarholmens-sim--och-idrottshall/


Sandsborgsbadet har jag hört flera personer besökt, men jag har själv inte varit där och har inte lyckats hitta ngn information om tillgängligheten i bassäng eller omklädningsrum där heller. Jag rekomenderar dig att ringa även dit och fråga: http://www.stockholm.se/KulturFritid/Sim--och-idro
ttshallar/Sandsborgsbadet/


Det finns även fler simhallar som är listade som "tillgängliga" på hemsidan Fritid för alla
http://stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Fackfor
valtningssajter/Idrottsforvaltningen/Fritid-for-al
la/Fritid-for-vuxna/Idrott/Sim--och-idrottshallar/
. Det kan dock variera stort hur tillgängliga de är, så säkrast är att ringa och fråga. Framförallt om du är beroende av lift i omklädningsrummet och/eller ned i bassängen.

Sommaren känns ännu långt borta, men innan vi vet ordet av kommer den att vara här. Stora sköndal är ett tillgängligt utomhusbad för personer med funktionsnedsättning, både bassängbad och brygg/strandbad. http://www.storaskondal.se/vierbjuder/handikappbad
.4.7d9f35391181509ed33800030974.html

 

Aktiviteter för barn med autism.
Jag har en fråga ang aktiviteter för barn med funktionshinder...
Var kan man söka efter dessa aktiviteter som är anpassade för barn med tex. adhd eller autism?
 
Då jag inte vet var du bor eller vilka specifika behov barnet i fråga har så blir mitt svar väldigt generellt. Men jag ska göra så gott jag kan.

Google är en bra källa till information. Söktermer kan vara fritidsaktiviteter, adhd (eller autism), och orten där ni bor. Eller bara på fritidsaktiviteten och kommunen/länet, kanske finns det en "vanlig" fritidsaktivitet som personen kan vara med i med lite extra stöd. Många aktiviteter går att anpassa till en persons speciella behov även om aktiviteten görs integrerat med personer utan funktionsnedsättning eller med andra typer av funktionsnedsättningar.

Hjälpmedelsinstitutet har en sida med allmän information om fritid för personer med funktionsnedsättning, http://www.hi.se/sv-se/Hjalpmedelstorget/Fritid/-/
Fritid/
. Där kan man läsa om olika fritidsaktiviteter och hur de går till, och var man får mer information om dessa på sin hemort.

I Stockholm och Uppsala finns hemsidor som samlar det lokala fritidsutbudet:
http://www.stockholm.se/fritidforalla och http://www.fritidforalla.se . Kanske finns något liknande även i din kommun/län? Gör en google-sökning eller ring kommunens kultur- och fritidsavdelning och fråga dig fram.

Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom t.ex. adhd och asperger. I Stockholm driver de ett Ungdomsprojekt riktat mot fritid för just dessa målgrupper. Kanske drivs något liknande i ert län? Om inte annat kan det finnas information om det lokala fritidsutbudet för målgruppen. http://www.attention-riks.se/index.php

Det lokala habiliteringescentret har ofta lite kunskaper om utbudet i närområdet, och kan kanske vara behjälpliga med att söka upp passande aktiviteter. Kanske kan de även hjälpa till med stöd till ledare eller anpassning av hjälpmedel för att fritdisaktiviteten ska fungera. Habiliteringen är ofta en bra resurs, använd den.

Kommunen ansvarar (i de flesta fall) för det lokala fritidsutbudet, både för personer med och utan funktionsnedsättning. Hur det är organiserat är upp till varje kommun. Vissa kommuner har något som kallas fritidskonsulenter, fritidssamordnare eller liknande, som har till uppgift att arbeta med fritidsutbudet för personer med funktionsnedsättning. Ring till Kommunens kultur- och fritidsavdelning och fråga, eller ta kontakt med habiliteringen som ofta har kontakt med dessa fritidssamordnare.

Lycka till!

 

  Nästa sida ->
Bild på Linda Larsson
 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh