Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Livihop Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats

 
expertpanelen - frågor och svar

Här hittar du frågor och svar.

Frågor
<- Föregående sida Nästa sida ->
Avdrag i deklarationen för merkostnader.
Jag har under alla år bara kryssat i deklarationen, trots att ett handikapp utgör merkostnader. Min fråga är vilka avdrag jag har rätt att göra som handikappad låginkomsttagare?
 
I deklarationen kan du, mig veterligen, inte göra några särskilda avdrag.
De merkostnader som din funktionsnedsättning medför kan du ta upp i en ansökan om Handikappersättning. Detta ansöker du om hos Försäkringskassan.

Här hittar du mer information och ansökningsblankett:
http://www.forsakringskassan.se/privatpers/funktio
nshindrad/handikappers

 

Fonder
Jag sökte på fonder hos er (jag har ADHD o Borderline) och såg att du skrev att du svarat på denna fråga tidigare. Jag hittar dock inte svaret...
 
Eftersom flera har skrivit till Panelen med just denna fråga, så svarar jag på den igen.
(I den nya designen kommer panelsvaren att vara sökbara!)
---------------

Börja med att skriva ett personligt brev, där du berättar om varför du söker pengar och till vad. Beskriv hur din situation ser ut, vad som medför att du inte kan bekosta en resa själv samt vad du beräknar att resan kommer kosta.

Sök efter fonder. Handikapporganisationerna har ofta egna fonder som du kan söka medel ur. Förutom dessa kan jag tipsa om två länkar:

Handikappupplysningen - http://www.hu.sll.se/gn/opencms/web/HU/ekon_stod/f
onder/

Stiftelsen Svenska kommittén för Rehabilitering – http://www.svcr.se

Observera att fonder och stiftelser ofta kräver en särskild ansökningsblankett och att du måste söka före vissa datum. Var ute i god tid!

 

Lösningar på bilanpassning.
Jag är mamma till en pojke på 7 år som är född med ett ryggmärgsbråck och som sitter i rulle.
Nu funderar vi på att byta bil så den är mer anpassad för våra behov, har du nåt tips om var man kan hitta olika lösningar på anpassade bilar?
 
Jag antar att du känner till att ansökan om bilstöd och anpassningsbidrag görs hos Försäkringskassan?!

Det finns ett stort antal företag som sysslar med bilanpassning. Jag törs inte namnge dem här med risk för att glömma någon viktig. Mitt tips blir att googla "bilanpassning" och sedan kontakta några stycken.

 

Föräldraledig
Jag har en muskelsjukdom som gör att jag har nedsatt muskelstyrka. I januari ska jag bli pappa och vi har nu blivit varse att båda föräldrarna ej får vara hemma samtidigt med barnet vilket vore det ultimata. Jag klarar inte lyfta/bära barnet själv utan blir beroende av hjälp - har dock ingen assistans.

Pratade nyss med försäkringskassan och de hade ingen idé/lösning på problemet... Vet du hur andra löst det? Eller ska jag tvingas skriva över även mina 60 dagar till modern?
 
Tyvärr har jag inget riktigt bra svar.
Har du kontakt med någon kurator, exempelvis på habiliteringen?

På det du beskriver låter det som att du bör ansöka om assistans för att kunna ha papparollen fullt ut, utan att vara beroende av din fru.

Lycka till med den nya livssituationen!

 

Starta eget, lönebidrag?
Jag har ett deltidsjobb med lönebidrag, söker heltid men ännu inte fått det. Har länge tänkt starta eget och tänkte köra eget på halvtid (jobba hemifrån) och ha kvar mitt deltidsjobb.

Har varit i kontakt med arbetsförmedlingen. De säger att jag kan få starta egetbidrag i 6 månader men att lönebidraget då försvinner helt. Stämmer det?

Sen undrar jag också, om jag inte får någon som helst hjälp att starta upp men startar eget i alla fall, kan arbetsförmedlingen dra in lönebidraget för arbetsgivaren?
 
Spännande att starta eget!
Eftersom lönebidraget prövas individuellt så törs jag inte svara på vad som skulle hända. Du får helt enkelt ta en diskussion med den handläggare som utreder. Till stor del hänger det på din arbetsförmåga, och om den skiljer sig från någon utan funktionshinder, och det kan jag inte bedöma utifrån din fråga.
Lycka till!

 

<- Föregående sida Nästa sida ->
Bild på Ninnie
 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh