Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Atlas Assistans AB Besök Livihop ledig sponsorplats
 

 

Bild på pool.

Sol i hjärtat.

Reseskildring av: Ninnie Wallenborg
Publicerad: 2006-04-09

På rehab- anläggningen Vintersol på Teneriffa förenas träning, värme och gemenskap.

Jag har haft tre rehabiliteringsperioder på Vintersol, nu senast en helt fantastisk tid där - och det var himla tungt att åka hem. Älskar ju sol och värme, och så träning flera timmar per dag. Gissa hur välgörande det är?

Vintersol är en anläggning som är svenskägd (Stiftelsen Humlegården). Man söker hos landstinget för att få åka dit på rehab. Jag har blivit beviljad vart tredje år. Man är där i en månad, och tiden har en tendens att bara rusa iväg.

Så hur fungerar det då?
Jag får betala en dagpenning på 80 kr per dag (hälften för heltidspensionärer eller sjukbidrag) innan jag åker. Jag som behöver ha assistent med mig får ombesörja det själv. Mamma var med mig alla fyra veckorna och bodde hos mig på Vintersol de två första. Assistansomkostnader alltså, så jag som har assistansen i eget företag hade inga problem. Annars får man tala med sin anordnare, typ kommunen eller ett företag. Efter två veckor kom pappa och Stefan ner. Då flyttade Stefan in hos mig på Vintersol och mamma och pappa bodde på hotell ganska nära.

Själva Vintersol är ett stort område med ett antal rum, jag tror att man kan ta emot ungefär 90 patienter samtidigt. Några åker och några kommer varje tisdag. En del bor i enkelrum och andra bor tillsammans med någon annan. Det finns vårdbiträden dygnet runt som kan hjälpa en med vissa saker, men om man har stort hjälpbehov tycker jag man ska ta med assistent. Sjuksköterska finns också dygnet runt.


Träningen
När man kommer till Vintersol så skrivs man in. Blir tilldelad en arbetsterapeut (som jobbar med händer och armar främst) och en sjukgymnast. Dessa mäter och kollar status hur man mår när man kommer dit, och gör om samma sak när man åker hem. Jag hade fantastiska resultat! Jag kan räta ut armar, höfter, knän, böja handleder m.m. mycket mer nu än innan. Även bättre styrka i högerhanden!

Tillsammans med sjukgymnast och arbetsterapeut bestämmer man också vilka gruppträningar man ska delta i. Det finns en hel del att välja på, både på land och i bassäng (det finns två olika tempererade bassänger med lift). För min del blev det morgongruppen där nästan alla är med, och så en handgrupp där man tränar handfunktioner. Därutöver träff med abetsterapeut och gymnast varje dag. Sammanlagt blev detta alltså 2½ timmes aktiv träning varje dag för mig, men det finns de som tränar betydligt mer! Jag får dock inte ta ut mig så detta var lagom...

Fritid
Det finns fritidsverksamhet på Vintersol. Man kan hänga med på utflykter eller vara med på enklare saker, typ femkamp, som anordnas på området. Datorer finns att låna mot billig penning. Men för min del så höll jag mig ganska mycket utanför Vintersol på lediga tider, man känner sig lätt instängd. Första två veckorna hittade vi ett gäng som vi umgick mycket med och hittade på saker med. Var ute och käkade och gick på nån pub och sådär. Urmysiga människor, så vi hade ganska skoj! Det blir inga större utsvävningar ska sägas, man är "ganska" trött vid dagens slut. Dels all träning, men också värmen. Runt 30 grader låg det hela tiden...

Det är främst reumatiker och personer med MS som kommer till Vintersol, men även en del andra (som jag). Det är häftigt att se förbättringar både hos sig själv och andra, och hur man sporrar och uppmuntrar varandra. Det blir en enorm sammanhållning med tiden, om än en del gruppformationer förstås.
Jag önskar att jag fick åka till Vintersol en gång om året, det hade verkligen gjort stor skillnad i mitt allmäntillstånd. Men, det kostar ju en hel del för staten. Kanske inte på lång sikt, men som bekant tänks det inte så...

Faktaruta:
Humlegårdens hemsida: http://www.humlegarden.a.se

Tidigare publicerad på: http://www.lanternan.nu

Om Ninnie Wallenborg:
Är administratör på FH. Engagerad i frågor kring personlig assistans och familjeliv i synnerhet, men är nyfiken på det mesta!


Skriv ut texten Skriv ut Tipsa en vän om denna text Tipsa en vänKommentar:
Jaa, jag fick avslag i år trots att det är fem år
sen senast. "Medicinska prioriteringar..." Jo men
tjena!

Inskickat 2008-11-12 Kl 14:47 av:Ninnie
Kommentar:
Vintersol är verkligen toppen för både kropp &
själ! Att få åka bort och enbart få tänka på sig
själv och sin hälsa ger resultat. Mår man sedan
gott av värme vilket jag också gör så är detta
ännu ett plus. Jag kan söka vart annat år och har
varit där 4 gr och då i fyra veckor som Ninnie.
Tänker söka till nästa höst 2009 och hoppas få åka
då. Ännu har jag inte fått ett nej och det är jag
glad för. Vilka som får åka är ganska mycket upp
till länet där man bor i. Det ser helt klart olika
ut.

Mvh/ Lena
lenakald.blogg.se

Inskickat 2008-11-11 Kl 23:22 av:Lena K

 

Artikelpush, rubriklogo

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk – tio år senare
Livet fullt ut!
Inbjudan till konferens 12-13 mars 2016 på temat Livet fullt ut!
Läs mer--> 4370 läsare


Anneli signerar en bok.
Vilma och Loppan, böcker att känna igen sig i!
- Jag har alltid tyckt om att skriva och när barnen var små gjorde jag ofta berättelser för dem u...
Läs mer--> 13367 läsare


Vad hände sedan?
I januari kommer den, "Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk - tio år senare"!
Läs mer--> 5982 läsare


Spännband
Privatisering, till vilket pris?
Sambandscentralen för färdtjänsten i Stockholm ska försvinna. Nu ska man ringa till de enskilda f...
Läs mer--> 14471 läsare


Kemiska flaskor.
Personlig assistans utan personkemi.
Du verkar vara bra,
men någonting är inte som det ska.
Det går inte att ta på,
något har gått ...
Läs mer--> 11937 läsare

 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh