Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Livihop Besök Atlas Assistans AB Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) ledig sponsorplats
 

 

Isdrottningen.

Krönika av: Stina Palmqvist
Publicerad: 2010-05-04

Iskuber.
Det var tillräckligt kallt på Östersjön. Isdrottningen hade inte behövt befinna sig på samma färja som oss. Men det gjorde hon. Vem hade trott att vi skulle möta henne på en vanlig Finlandsfärja? Jag som bara trodde att hon bara fanns i sagorna. Nu vet jag att hon finns i verkligheten. Hon sitter dessutom i Permobil.

Antagligen var jag inte den enda som tyckte att årets föreläsare på Finlandsfärjan gav ett ovanligt trist, grått och kallt intryck. Utbildningsresan till Finland som jobbet ordnar hade nog kunnat vara bättre för de flesta detta år. Framför en halvsovande publik satt en liten men gravallvarlig kvinna med ett intetsägande ansiktsuttryck. Med sig hade hon ett par assistenter som stod som robotar vid hennes sida. Det var inte hon som hade ordet under större delen av föreläsningen. I konferenssalen fanns också en dam som var ovanligt pratglad dam som ville hålla i helt andra trådar än isdrottningen. Den pratglada damens trådar ledde till något helt irrelevant medan isdrottningens kalla ord etsade sig fast i mig.

Jag kunde nästan inte tro att hennes assistenter var mänskliga. Hon tilltalade dem knappt. Jag förstod snabbt att synsätten på personlig assistans kan vara väldigt olika. Jag hoppades att vår föreläsare enbart var isdrottning på den punkten. En människa i behov av personlig assistans måste ju naturligtvis få utforma assistansen som hon själv vill. Den sorts stränghet och beslutsamhet isdrottningen utstrålade ligger tack och lov inte för mig. I jämförelse med henne sprutar jag eld. Jag vill att mina assistenter ska vara människor, inte robotar. Jag kan naturligtvis bara utgå från intrycket jag fick i konferenssalen, men det var tillräckligt för att jag skulle kunna bilda mig en uppfattning om hur hon behandlade sina assistenter och bli ordentligt illa berörd av hennes resonemang

Jag lyssnade inte så mycket på isdrottningens otroligt korta berättelse om sitt liv. Den var för övrigt inte ett dugg intressant eftersom hon inte öppnade sig för publiken, vilket jag tycker att en föreläsare borde göra för att lättare väcka publikens intresse. Det enda jag tänkte på var att jag aldrig skulle kunna stänga mina assistenter ute. Visst ska de i första hand fylla en praktisk funktion för mig men jag betvivlar starkt att de skulle vilja jobba hos mig om jag inte var öppen och visade dem känslor och uppskattning.

Nu är det så att jag är en extrem känslomänniska på nästan alla plan. Det kan jag ibland tycka är ganska jobbigt, framförallt när det gäller assistansen. Jag kan inte alltid hålla mig till alla regler som finns om att assistenten endast ska agera armar och ben. Sedan jag var tonåring har det varit en omöjlighet. Ibland uppstår det konflikter av olika storlekar på grund av mitt synsätt men så länge det går att lösa dem tycker jag inte att någon av mina assistenter passar i robotkostym. Åker robotkostymen på är det förresten ett tydligt tecken på att det är slutjobbat hos mig. Det är viktigt, både för mig som brukare och för tjejerna som jobbar hos mig, att förhindra robotförvandlingen och minnas att vi är människor.

Nej, den kalla attityden är ingenting för mig Från flera håll märker jag att jag blir ifrågasatt på olika håll när det gäller hur jag ser på mina assistenter men det får jag ta, för jag vill inte att någon i min närhet ska frysa.

Om Stina Palmqvist:
Stina tycker om att skriva och uttrycker gärna sina åsikter och tankar på det sättet, antingen i sånger eller dikter. Är CP-skadad, men trivs med livet precis som det är.


Skriv ut texten Skriv ut Tipsa en vän om denna text Tipsa en vänKommentar:
Jag är nog rätt kall.
Hemma så kan vi babbla en del. Men är jag iväg så
är de bara med. De deltar normalt inte.
Jag umgås inte med mina PA.

Inskickat 2010-04-27 Kl 02:19 av:Morticia
Kommentar:
Välformulerat och intressant, som alltid.
Dock är jag nog en såndär "kall"
assistansanvändare...

Inskickat 2010-04-25 Kl 13:26 av:Ninnie
Kommentar:
De iskalla finns lite här och där i vårt samhälle
men ovanligt att möta dem i en roll som
föreläsare. Vi icke iskalla kan bara skatta oss
lyckliga att livet inte varist så kallt att vi
blivit fysta till is för det är väl enda
förklaringen till dessa isdrottningar och kungars
livssätt att det varit kallt för dem länge. Jag
hoppas att våren når en och annan av dessa
ismänniskor kämpar själv för att tina en iskung i
form av rektorn för min dotters skola.
Tack för en trevlig tankvärdt kåseri.

Inskickat 2010-04-24 Kl 13:14 av:GunillaN

 

Artikelpush, rubriklogo

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk – tio år senare
Livet fullt ut!
Inbjudan till konferens 12-13 mars 2016 på temat Livet fullt ut!
Läs mer--> 4323 läsare


Anneli signerar en bok.
Vilma och Loppan, böcker att känna igen sig i!
- Jag har alltid tyckt om att skriva och när barnen var små gjorde jag ofta berättelser för dem u...
Läs mer--> 13297 läsare


Vad hände sedan?
I januari kommer den, "Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk - tio år senare"!
Läs mer--> 5942 läsare


Spännband
Privatisering, till vilket pris?
Sambandscentralen för färdtjänsten i Stockholm ska försvinna. Nu ska man ringa till de enskilda f...
Läs mer--> 14428 läsare


Kemiska flaskor.
Personlig assistans utan personkemi.
Du verkar vara bra,
men någonting är inte som det ska.
Det går inte att ta på,
något har gått ...
Läs mer--> 11882 läsare

 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh