Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Livihop Besök Atlas Assistans AB Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) ledig sponsorplats
 

 

Alla ska inte jobba!

Krönika av: Sahra Rydh
Publicerad: 2006-07-04

Tecknad bild av ett kontor och två arbetande personer.
Försäkringskassan vill få ut folk i arbete – men alla passar inte.

Jag tillhör en av många människor med funktionshinder som på sin 18-årsdag fick förtidspension utan att be om det. Att jag inte skulle ut på arbetsmarknaden fanns inte på min världskarta. Jag hade inte en tanke på att INTE jobba och få lön som alla andra. Efter gymnasiet fick jag praktikplats och blev sedan OSA-anställd på Stockholms Stadsmuseum. Dessvärre blev jag långvarigt sjukskriven och efter 3 år insåg jag att jobbet inte passade mig.
Sjukskrivningen var konstant med omprövning 1 gång per år. En kall dag i mars 1998 damp det ner ett brev från Försäkringskassan där det framgick de ansåg att min arbetsförmåga för alltid kommer vara lika med noll, så därför får du förtidspension från och med nu.

25 år och förtidspensionär, tack så jävla mycket!
Jag började plugga, för det fick jag ju. KomVux och sedan högskolestudier. Jag skulle ha en examen för att bevisa att jag minsann är fullt kapabel att klara ett arbete också. Sagt och gjort. Slet som ett djur för att klara tentor, uppsatser, hemtentor och muntliga redovisningar, mina talsvårigheter ska minsann inte hindra mig. Fixade det och hade en fil.kand-examen med huvudämne offentlig rätt i handen på min födelsedag 2005.

Vilken AF-enhet?
Om man nu vill få ut fler långtidssjukskrivna med nedsatt arbetsförmåga varför då inte börja med dem som kan och vill jobba? Det har från början verkat helt ointressant att få ut mig i arbete för det tog över 1 år innan jag tillsammans med läkare och kurator från vuxenhab fick träffa en handläggare på Försäkringskassan. Då kom nästa problem: vilken AF-enhet tillhör jag? Eftersom jag inte behöver rehab så var det inte alldeles säkert att jag skulle ingå i samverkansgruppen som finns mellan AF och Försäkringskassan. Men jag hamnade där i alla fall med hänvisning till mitt grava funktionshinder. Så fick snabbt ett jobb via en kamrat, dock en projektanställning med egentligen ingen möjlighet till fortsättning. Eller många, både kollegor och andra, tyckte jag borde haft möjlighet att få arbete på det nystartade Handisam (myndigheten för handikappolitisk samordning) eftersom jag arbetat i Sisus bemötandegrupp som var en del av den nya myndigheten. Men trots många mail mellan mig och den blivande generaldirektören blev det ett nej. Skäl: ”Du är överkvalificerad” för den tjänst jag formellt sökt.

Lönebidrag

Så, då var jag återigen arbetssökande. Med hjälp av AF och ett lönebidrag trodde man på AF att det inte kunde dröja länge innan jag fick ett jobb. Förvisso fanns det och finns det fortfarande tjänster på Försäkringskassan som kräver den utbildning jag har. Men hur realistiskt är det att tro att jag med ett funktionshinder som dessutom medför talsvårigheter ska få ett jobb fort när det är 100000-tals arbetslösa akademiker i Sverige idag?? Inte särskilt troligt… Handläggaren på AF har sedan februari i år haft kontinuerlig kontakt med någon på personalavdelningen på Försäkringskassan för att försöka få till en anställning på lönebidrag. Fram till i maj lät det som om de faktiskt hade viljan att anställa mig. Men, näää nu har de lite snyggt sagt ”Vi hör av oss när vi hittar en möjlig lösning”. Jomen, säkert!! INTE! Det är bara ett snyggare sätt att säga ”Vi är inte intresserade av en invalid!”. Så jag undrar om de över huvudtaget ser mig som en kompetent arbetstagare eller bara ytterligare en invalid som vill ha sysselsättning? Jag är mer än väl medveten om att arbetsgivare drar sig för att anställa människor med olika former av funktionshinder, mycket beroende på rädsla och okunskap. Det kan jag köpa att den finns och troligen alltid kommer finnas. Men jag blir förundrad och frustrerad över att en myndighet som Försäkringskassan inte visar sig mer villiga att ge mig en chans. Det står i deras annonser att de vill ha in medarbetare som kan representera hur samhället i stort ser ut, dvs oavsett kön, ålder, sexuell läggning och funktionshinder.

Det ser ju bra ut, men efterföljs det?

Om Sahra Rydh:
Sahra är en tjej som, bland mycket annat, älskar att rida och att resa.

På FH har hon medlemsnamnet Rydisen.


Skriv ut texten Skriv ut Tipsa en vän om denna text Tipsa en vänRubrik: Mycket bra text!
Kommentar:
Denna artikel borde AF och politiker få läsa =)

Inskickat 2006-10-02 Kl 14:17 av:Helna
Rubrik: Bra skrivet!
Kommentar:
Överkvalificerad för jobbet, öööh? Märklig
inställning i ett land där en massa människor går
på överkvalificerade arbeten, t ex många inom
samhall å liknande, välutbidade och erfarna
invandrare som får städa....

Inskickat 2006-07-17 Kl 15:47 av:Legoprinsessan
Rubrik: Superbra
Kommentar:
Ifråntagen rätten att själv fatta beslut.
Nästan befriad ifrån att leva sitt eget liv...

Inskickat 2006-07-05 Kl 12:23 av:Morticia
Rubrik: gi girrl go
Kommentar:
ja vad fan, inte väntar sig samhället sig det,
efter att Sverige med sitt "rasbiologiska
institut" var föregångare till försök med, och
gasningen av "vanföra" dvs rörelösehindrade under
nazityskland - eller?

Inskickat 2006-07-04 Kl 22:20 av:Läderjackan

 

Artikelpush, rubriklogo

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk – tio år senare
Livet fullt ut!
Inbjudan till konferens 12-13 mars 2016 på temat Livet fullt ut!
Läs mer--> 3596 läsare


Anneli signerar en bok.
Vilma och Loppan, böcker att känna igen sig i!
- Jag har alltid tyckt om att skriva och när barnen var små gjorde jag ofta berättelser för dem u...
Läs mer--> 12397 läsare


Vad hände sedan?
I januari kommer den, "Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk - tio år senare"!
Läs mer--> 5350 läsare


Spännband
Privatisering, till vilket pris?
Sambandscentralen för färdtjänsten i Stockholm ska försvinna. Nu ska man ringa till de enskilda f...
Läs mer--> 13836 läsare


Kemiska flaskor.
Personlig assistans utan personkemi.
Du verkar vara bra,
men någonting är inte som det ska.
Det går inte att ta på,
något har gått ...
Läs mer--> 11247 läsare

 

© Copyright 1999-2023 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh