Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Livihop Besök Atlas Assistans AB Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) ledig sponsorplats

 
expertpanelen - frågor och svar

Här hittar du frågor och svar.

Frågor
  Nästa sida ->
lungkapacitet
Min son som är 19 måste ev. ta bort 1 lob i höger lunga.
Han visar inga symptom och idrottar 3-4 ggr/veckan.
Hur påverkas hans lungkapacitet i procent av det? Kan han komma tillbaka till nuvarande kapacitet och i så fall hur?
 
Lungan har stor återhämtningsförmåga, i det enskilda fallet är det svårt att säga exakt hur lungkapacitet förändras. Detta är en fråga du bör tala med den kirurg som kommer att opera din son. Inför operationen görs ofta spirometrier (mäter lungvolymen) och utifrån denna kan man också få besked om och hur lungan kommer att ändras efter operationen.

 

Kolsyra
Blir kallad en gång om året för andningstest på sjukhuset. (Har Lgmd) Vid något tillfälle har ”kolsyra” nämnts... kan du förklara vad det innebär?
 
Kolsyra är ett annat ord för koldioxid som man kan säga är slutprodukten av det vi andas. När O2 =syre förbrukas så bildas CO2. Dessa mätvärden kan man få reda på via bloprov som tas från artären. PaO2 > 10.0kPa är normalt och PaCO2 bör vara under 6.0kPa.

 

Motivera BiPap- användning.
Hur får man en motsträvig tonåring till att använda sin BiPap???
Hon har dålig syresättning nattetid, men tycker inte själv att hon är i behov av BI-PAPen. Masken är det största problemet, bl.a för att hon sover med öppen mun, och har en näsmask. Hon har hur många argument som helst till sitt försvar för att INTE använda BI-PAPen.
Jag tycker det är en jättejobbig situation, då jag vet att tjat bara gör saken värre, samtidigt MÅSTE jag få henne att inse att hon behöver hjälpen.
Hur gör man?
 
Jag tror du ska använda den doktor och sjuksköterska som påbörjade behandlingen. Det är bättre ibland att andra än mamma och pappa får tjata och tjänstgöra som poliser. Ta kontakt med Nationellt Respirationscentrum och be dem hjälpa dig!

 

Andnöd.
Efter felbehandling av nässelutslag med adrenalin intravenöst som påfrestade mitt hjärta något oerhört så har jag fått bröstsmärtor, bröstkramper vid minsta påfrestning samt sprängande smärta ut i vänster arm. Jag har också fått andningsvårigheter, andnöd vid kyla. Bröstkorgen krampar ihop och häver sig upp och ner och jag får då ingen luft precis som hyperventilation och segnar ner. Vad gör min assistent , ska hon ge mig kompression eller, tills hjälp kommer??
 
Jag kan tyvärr inte ge dig något bra råd då detta ligger utanför mitt område, men jag tror du ska försöka ta kontakt med din behandlande läkare och i lugn och ro prata igenom hur du kan agera när dina symptom kommer.

 

Andningsuppehåll mm.
Jag har en del diagnoser av blandade varianter. Har outredd muskelsvaghet som tydligen blir sämre och det är svårt att tas på allvar efter mkt strul inom vården.

Nu är det så att jag sedan över 1 år haft problem med andningen (har astma med) speciellt på natten. Har trånga bihålor och sover därför med öppen mun. Jag måste ligga med hakan i hög vinkel för att få tillräkligt med luft.

Jag kan ofta vakna flera gånger om natten där jag vaknar hastigt och drar väldigt starkt efter andan. Precis som om man hadde hållit andan så länge tills man börjat skaka.
Vaknar då och är fruktansvärt anfådd och lungorna käns alltid mkt ansträngda.
Dem gånger jag har gått upp på toa så har jag sett att jag knappt haft ngn färg i ansiktet, ngr gånger har mina läppar varit gråaktiga.
Vänner har påpekat många gånger att jag andas konstigt under natten, andas mkt snabbt och ytligt.
Detta vet jag att jag gör under dagen med.

Kan det vara en reaktion från smärtorna jag har dygnet runt eller kan det ha med muskelsvagheten att göra?

Har märkt de senaste 6 månaderna att jag sätter maten i halsen mkt snabbt och har mkt svårt att hosta upp det sen. Även dryck blir svårt ibland.

På dagen upplever jag iom att jag ligger mkt i sängen pga sjuk kropp att jag "glömmer" att andas. Märker det först när kroppen rycker till och jag anfått andas igång igen.
Svimmar ofta pga smärtorna och även där har vänner upplevt att min andning påverkas starkt och jag kanske tar 3 andetag i minuten.

Jag äter medeciner med bla Kodein, Dopamin, Diklofenak. Även en del astma medeciner jag har svårt att få i mig då det är inhalatorer, läkarna har svårt att tro mig då jag knappt får upp medecinen för egen kraft när jag har svårt att andas.

Är allt detta skäl nog att söka hjälp för?
 
Jag tycker du ska söka hjälp för detta och be att en registrering av din andning görs när du sover (nattregistrering, sömnundersökning). Du kan be dem remittera dig till Nationellt Respirationscentrum!

 

  Nästa sida ->
Bild på Agneta
 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh