Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Livihop Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats

 
expertpanelen - frågor och svar

Här hittar du frågor och svar.

Frågor
  Nästa sida ->
Sjukvårdshuvudman
Jag vill ansöka om vistelse på Vintersol och jag fick läkarintyg och fyllde i blanketten, men jag vet inte var jag skulle skicka de pappren. Det står ”Insänds till sjukvårdshuvudman…” men jag vet inte vad det innebär och vem kan jag fråga vem min sjukvårdshuvudman är.
 
Den läkare som utfärdar intyget ska också veta vem som ska ta emot din ansökan. Rutinerna ser lite olika ut beroende på var i landet man bor.

 

Fylla mina dagar.
Jag har efter en olycka -94 blivit sjukbidragare på 100%.
Jag vet inte vad jag ska fylla mina dagar med, jag är jämt hemma och mina barn är vuxna nu.
Alla jobbar och jag känner mig som en igel på de stackarna som ibland är lediga.

Kommunen har inga förslag, jag har sökt på nätet, alla kurser är på kvällarna och då har jag sådan värk så jag inte orkar.
 
Att ha en meningsfull sysselsättning är viktigt för alla människor tror jag.
Jag känner inte dig och då är det svårt att råda. Kanske kan du, tillsammans med en kurator, gå igenom vad du är intresserad av och vad du skulle vilja?
Om du bor i Stockholms län skulle jag rekommendera att du kontaktar BOSSE Råd stöd & kunskapscenter. http://www.bosse-kunskapscenter.

Om du är politiskt intresserad så kan ett sådant engagemang vara värdefullt.
Organisationer för personer med funktionsnedsättningar (handikapporganisationer) tar ofta mer än gärna emot hjälp av olika slag.

 

Ang studier.
Jag har ett funktionshinder och undrar vad man har för rättigheter rent ekonomiskt när man vill studera?
Först måste jag läsa några ämnen för behörighetens skull, därefter vill jag söka in till högskolan.
 
Om du har aktivitets- eller sjukersättning måste du diskutera detta med din handläggare på Försäkringskassan.

Generellt anses att man inte kan studera med bibehållen ersättning utan får vända sig till CSN. Det kan dock vara en god idé att kontakta handläggaren, som kan göra (tidsbegränsade) undantag.

 

Fonder för skuldsatta?
Jag har mått dåligt under många år p g a alllt jag har varit med om. Jag har p g a depressionen levt vårdslöst och dragit på mig skulder som jag nu håller på och betalar tillbaka, men det är skittufft. Jag har valt att betala så mycket per månad för att jag vill bli av med det så fort som möjligt, men jag har hört att det finns fonder. Dock har jag inte lyckats hitta dessa själv. Hur gör jag?
 
Tyvärr har jag inget bra svar att ge dig. En handläggare på soc eller en kurator på habiliteringen kan kanske hjälpa dig.

 

Bilanpassning vid förändrade behov.
Fick bilbidrag + anpassning av min bil 2001. Om man nu pga funktionsnedsättning inte kan köra nuvarande bil, har man inte rätt till bilanpassning gentemot det nya behovet? Eller är det så att man själv får bekosta detta?
 
Om din funktionsnedsättning har förändrats på ett vis så att behovet av bilanpassningar behöver justeras, så måste du kontakta Försäkringskassan som beviljar eller avslår. De kommer troligen be dig om ett läkarintyg som styrker förändringen.

 

  Nästa sida ->
Bild på Ninnie
 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh