Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Livihop Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats

 
expertpanelen - frågor och svar

Här hittar du frågor och svar.

Frågor
<- Föregående sida Nästa sida ->
Köra brukarens bil.
Har hamnat i konflikt med arbetsgivaren (kommun), vi har olika åsikter i en väldigt känslig fråga (tycker jag då...).

Brukare med körkort får för tillfället ej köra sin bil för läkaren. Får assistenten köra brukarens bil? Jag säger att så får man göra, kommunen säger nej... Jag vill ha det svart på vitt varför jag inte får köra men kommunen förhalar det hela. Fick idag reda på att kommunen frågat en jurist som jobbar mycket med LSS och LASS och han säger att man får inte köra bilen för det har inget med assistans att göra (???). Jag får fortfarande inte veta var detta står... Måste man ha det i sitt beslut att ass skall köra bilen? Vad gäller egentligen?
 
För mig är det alldeles självklart att assistenten ska kunna köra brukares bil, annars kan man ju inte leva som andra. Om man pga. sitt funktionshinder inte har samma ork som andra kanske man orkar köra till ett ställe men sen inte orkar vara med, eller man får kanske mer ont för att man kör. Man kan ju tom. få bilbidrag även om man inte kan köra själv i vissa fall och då är det ju självklart att assistenten ska köra. Har aldrig sett någon lag som förbjuder att assistenterna kör bil men många kommuner har egna regler som inte har det minsta med LSS att göra.
Det kan bero på att kommunen har sämre försäkringar för sina anställda än vad privata har eftersom det är mycket kommunassistenter inte får göra, men enl. LSS är det helt ok att köra bil. Har man väl fått sina timmar så får man göra vad man vill på dessa, det lägger sig inte FK i så i princip kan man strunta i att duscha alla dagar och vara ute med bilen istället och använda assistenten som förare, för då kör man så att säga själv.

Dock har våra medlemmar det inskrivet i sina avtal med assistenterna att det ingår att köra arbetsledarens bil för försäkringarnas skull.

Skulle nog råda dig att kontakta någon assistansanordnare och ev. byta från kommunen för att slippa sådana här problem.

 

Ansvar för brukarens ekonomi.
Arbetar hos en brukare där det inte finns god man eller anhörig som sköter ekonomin. Vem ska ta hand om den? Det kan väl inte vara vi assistenter? Då kommer brukaren i beroendesituation av den assistent som håller i pengarna.
 
Normalt sett så förväntas brukaren väl själv klara sin ekonomi om man inte har god man eller anhörig. Om ni som assistenter inte anser att er brukare kan det så bör ni kontakta ass. anordnaren och be om råd.
Assistenter ska aldrig ha hand om ekonomifrågor såvida det inte handlar om de rent praktiska göromålen runt pengarna, dvs. ta fram och betala eller skriva in räkningar på datorn efter önskemål av brukaren.
Man ska kanske i det här fallet också tänka på att man kan ha dålig kontroll på pengar, vara slarvig och inte betala sina räkningar men det betyder inte att man ska ha god man eller att assistenter ska ta över, utan precis som hos alla andra är det den enskildes egna beskymmer.

 

Vad kan man använda omkostnadspengar till?
Kan du hjälpa oss med vad man får och inte får använda omkostnadspengarna till?

Finns det några klara gränser, och var kan man hitta dem..?
 
Några klara direktiv finns inte eftersom alla människor lever olika liv och därmed har olika kostnader för sin assistans. Lite står att läsa i Allmänna råd (finns på FKs hemsida).
Allt som kostar för assistansen är annars godtagbart.
1. Ökade kostnader i hemmet såsom el, tvål, tvättmedel, toapapper, handkrämer, handskar. Inneskor, skyddskläder vid duschning.
2. Hyra för ev. assistentrum (summa per kvm finns på Skatteverkets sida, samma som avdrag för tjänsterum i bostaden), all utrustning i detta rum såsom säng, stol, skrivbord, lampor, tv och vad som behövs.
3. All personalvård såsom kaffe, te, socker, mjölk till kaffet, frukt.
4. Alla omkostnader som bio, mat när assistenten är med ute och inte kan äta på annat sätt, inträden, resekostnader, hotell, traktamente vid resor.
5. Det du anser att de behöver för just ditt liv, är du mycket ute och kör elrulle kanske de ska ha cykel eller inlines för att hänga med. Har du hund måste du kanske köpa in regnkläder och stövlar. Sysslar du med målning kanske överdragskläder. Har du trädgård måste du kanske ordna kläder till det samt knäskydd.
6. Allt som du behöver för arbetsmiljön, och som inte är hjälpmedel för den funktionshindrade. T.ex. höj och sänkbar stol om brukaren har fast lågt kök.

 

Resa trots nya ATL.
Hur gör man vid resor nu med nya arbetstidslagen? Kan man söka dispens nånstans?
 
Det beror på om man har kollektivavtal och i så fall med vem. Kfo och Kommunal har sagt att det är ok att skippa dygnsvilan vid resor men man man måste få ut tiden i komp före eller efter.
Om du har din assistans inom Independent Living så säger de att det är ok att resa som tidigare och att kooperativen tar striden om det går så långt.
Vissa kommuner säger samma sak, men jag har inte koll på vilka. Så mitt svar blir att du i första hand ska fråga din anordnare vad som gäller inom deras företag.

 

Personlig Assistent
Jag har rätt till hemhjäp men har inte tagit det tycker att det är svårt med främmande person hemma hos mig m.m. Har istället fått hjälp av min dotter och systern men det är också svårt att behöva vara beroende av dem.
Hur är det, kan jag få personlig assistent istället för hemhjälp från kommunen ?
 
För att ha rätt till personlig assistans krävs att du tillhör någon av personkretsarna i LSSlagen, för att söka vänder du dig till LSS handläggaren i din kommun, de gör då en utredning där de ser om du tillhör LSS. Om de kommer fram till att du tillhör kan du göra en ansökan om assistans men det krävs att man har stort personligt behov av hjälp, t.ex. med hygien, påklädning och att äta.

 

<- Föregående sida Nästa sida ->
Bild på Karin
 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh