Har en kanske konstig fråga. Om man har kommunen som annordnare kan dom bestämma vad jag får använda mina beviljade timmar till? Jag har personligen inte kommunen men känner en som har och som har fått detta problemet. Jag tycker inte att kommunen ska få bestämma det men vill veta säkert innan jag säger något till min kompis. Någon som vet?
Skulle inte förvåna mig om man endast får anv tim till det som står i beslutet, de har ju liksom blandat ihop hemtjänst o assistans Mitt råd: informera din kompis om andra arb giv o sen är det upp till din kompis att avgöra hur hon/han vill ha det
Men lagen är väl egentligen att man får använda timmarna till vad man vill?
Nej precis de undersöker om det är under goda levnadsvillkor för att få ut omk pengar till sina ass ex
Varför jag undrar är för jag har en vän som fick veta att han/hon inte fick ha med sig sin ass på jobbet längre för kommunen tyckte att man kunde anställa en av arb.kompisarna.. vilket min vän inte gillar.
Det här har jag också råkat ut för. Det som kommunen menar när de påstår att man ska anställa en arbetskompis, är ett sk. arbetsbiträde. Men; Ett sådant får enbart användas om man behöver hjälp med småsaker (som enbart har med ens arbetsuppgifter att göra). T ex ta upp en tappad penna, eller sätta in papper i en pärm. Inte till om din kompis behöver hjälp på toaletten och sådant, alltså inget personligt. Hon har rätt att ta med sin assistent på jobbet.
Jag har haft arbetsbiträde, som beviljas av arbetsförmedlingen. Det var ingen som sa att timmarna inte fick användas för personliga behov, bara att jag inte kunde få fler än 10 timmar per vecka. Därmed inte sagt att hon ska göra vad hon kan för att få behålla sin assistans
Till sidans topp
Hej alla! Äntligen har man upptäckt att jag ska vara LSS-berättigad (eller vad det heter): Har fått hjälp 3,5 tim/vecka i "assistansliknande former i avvaktan på FK:s utredning": Ansökan till FK gick in i början på januari med en väl dokumenterad tidslista som visar på ett "grundläggande behov" på 27 tim. 17 min. samt ett totalt hjälpbehov på 47 tim. 59 min. I torsdags kom "stora chocken" i förm av FK:s förslag till beslut. "ANSÖKAN AVSLÅS"!!! Hjälpbehovet bedöms endast uppgå till 14 tim/vecka. Till råga på allt skriver handläggaren en del saker som klart vittnar om stor okunnighet om hur cp-skadade fungerar. Givetvis har jag och min fru i helgen skrivit ett yttrande (som vi enligt FK ska komma in med senast den 28/2). Socialförsäkringsnämnden sammanträder 5/3 och bör väl få alla handlingar 10 dagar i förväg, dvs utskick i morgon!! HUR GÖR MAN?????
Regeln är väl att man inte kan fatta nya beslut när personen i fråga fyllt 65. Riktig åldersrasism enligt mig. 65 är ju inte en jättehög ålder idag.
Ca. 60 % (senast jag kollade) av assistansberättigade har kommunen som arbetsgivare. Vad finns det för fördelar? Jag har själv svårt att se en enda, faktiskt...
Tror... att många som har kommunen inte vet att det finns bättre alternativ
Hejsan! Jag håller med dig om att det nog är så. Jag tror att de flesta tänker att man måste ha komunen.De vet inte att det finns alternativ.I min familjs fall bytte vi för att vi inte var nöjda med komunen.
För många över 40 år står kommunen för tryggheten, hur knäppt det än låter, så de tror nog att det är sanning, det kommer alltid någon, det är ett stort ansvar att skaffa någon annan, de har läst mycket i tidningar om hur det går till osv. Tror att det många gånger är människor som inte själv förstår fullt ut och anhöriga litar på att har man kommunen så kommer någon och de slipper ansvar.
Jag tror som ni - det är bekvämt och tryggt. Man vet vad man har, men inte vad man får. Man slipper engagera sig i vad som är det bästa alternativet, eftersom både bäst och sämst nog finns inom det privata? Som personal finns det ju många fördelar. Tryggheten att ha en fast anställning och omplacering om något händer. Fast inkomst, även om brukaren reser bort eller avlider. Bättre uppsägningstider. Kommunerna är ofta vana att samarbeta med facken och räknar med att avtalen ska följas någorlunda. De har råd att skapa en god arbetsmiljö och kan erbjuda (efter lite tjat kanske) tillräckligt med hjälpmedel. För brukare borde ju också den ekonomiska tryggheten vara värd en del? En kommun har ju alltid nödlösningar, men det har inte ett mindre företag?
Tyvärr är det väl ofta så att man inte har någon ekonomisk trygghet alls inom kommunen, de beslutar kallt rakt över huvudet på den assberättigade vad som är lämpligt i dennes liv och har superdåliga omkostnadspengar. Från allra första början hade vi kommunen som ass anordnare och mycket värre än så kan det nog inte bli. Tack och lov läste jag lagen själv och insåg att något var väldigt fel och det är även ett av skälen till att jag jobbar med assistans nu, för att hjälpa så många som möjligt ur kommunens klor, för mycket kan sägas om profithungriga assistansbolag men värst är nog kommunerna, inte alla men absolut de flesta.
Men i de flesta kommuner får egenvalda assistenter bara jobba under PAN avtal, bara det är en skam. Får du verkligen välja dina assistenter, ge dem utbildning i det du vill när du vill, åka på semester när du vill och dessutom få resor och traktamente till dem vid övriga resor som föreningsresor eller arbetsresor. Här sa de att jag fick byta jobb när jag inte kunde åka utan assistans längre för funkisar skulle inte ha sådana jobb.
Mina assar är fast anställda av kommunen och har månadslön, förutom några timvikarier. Jag väljer själv ut vilka assar jag vill ha (nyanställda och vikarier), utbildar dem utan kommunens inblandning, kan resa när jag vill vart jag vill, assarna får traktamente vid längre resor (utomlands t ex), kommunen betalar deras logi och övriga merkostnader som t ex släpvagn till bilen mm, mm. Omkostnadspengen bekostar assarnas mat, inträden mm. Jag betalar bensin, broavgifter, båtbiljetter, min egen logi och mat. Har jag det inte bra så säg? Jag tror att samma villkor gäller för alla assistansberättigade i kommunen. Vad är PAN avtal?
Gurra---> Men som jag då, som reser utomlands 3-4 gånger per år, 2-3 v, tror du de hade godtagit det?
Jag har haft kommunen sen 1999 då jag blivit rejält blåst av ett företag. Mina assistenter är inte PAN-anställda, vare sig ordinarie eller vikarier. Resor gör jag så ofta jag kan. Under mina år som elitidrottare (ryttare) gjorde jag ca 2-3 utlandsresor per år samt var borta 1-2 helger i månaden. Funkar jättebra! Jag anställer precis vilka jag vill och bestämmer vilka utbildningar de ska gå. Handledning 1 gång i månaden har de. Så för mig funkar det som jag vill.. Redigerat 2007-01-31 14:21
Här ändrade Kommunal på det här med PAN avtalet och såg till att det följdes som det skulle, vilket det inte gjort förut. Man ska inte gå på PAN om man har vårdutbildning (förlåt! ) eller om man arbetar hos andra i kommunen, eller är presenterad av kommunen. Nästan alla som inte var anhöriga, fick det vanliga avtalet istället.
Hej! Jag som är assistent har bara gott att säga om kommunens anställningsvillkor. Där jag jobbar står jag på månadslön, tillsvidareanställd, exkl. OB (kväll, natt, helg, storhelg, ers. varierar) exkl. sem.ersättning. Kollektivavtalet är AB, facket SKAF. Vid ev. övertalighet har arbetsgivaren 4 månader på sig att hitta ny brukare till mig. Först efter den tiden kan jag sägas upp p.g.a. arbetsbrist. Kanske ska tillägga att om brukaren åker bort el. dylikt får vi hoppa in hos andra brukare istället. Finns ingen plats får vi gå hemma med full lön + OB.
Den stora felet med kommunen som arb giv är att man inte får redovisat var pengen går tycker jag, inte konstigt att man då kan få gå hemma m full lön utan att arb. Tycker det är bra på ett sätt men.... det är ju min ass peng som ska gå till min assistans inte till hela kommunens Nej alla som är arb giv för assistans borde enl lagen vara skyldig till att redovisa så ass pengen går till det den ska o inget annat
Det är nog (som sagts tidigare) väldigt olika från kommun till kommun, och stadsdel till stadsdel. Jag blir fortfarande väldigt förvånad när jag hör hur dåliga löner många assistenter har i kommunen, hur de bara ses som "antal huvuden" (ingen kontinuitet för brukaren), vilken dålig uppföljning kommunen har mm. mm. Kommunen tjänar nog i många fall rätt mycket pengar på att vara assistanssamordnaren... Å andra sidan så har jag varit med om tillfällen då kommunen har vänt ut och in på sig själv för att hitta och hålla kvar duktig personal hos en speciell brukare, de har varat omåttligt generösa med handledning och utbildning och gett en massa extra bidrag för att hjäpa brukaren ekonomiskt och resursmässigt till olika aktiviteter. Det finns nog, som med oss assistansbolag, både mycket bra och mycket dåliga stadsdelar och kommuner. Här i Göteborg kan jag verkligen rekomedera vissa stadsdelar och helhjärtat avråda från andra...
Man pratar ju om att man ev ska skärpa tillsynen vart.. ass pengen tar vägen. Tycker det är bra, men HUR ska kommunen fixa det månne?
Jag som assistansanordnare (privat bolag) tycker det skulle vara jättebra! Framförallt för att få fram andra bolag (och de brukare som är egna arbetsgivare) som är oseriösa, men även kommunerna. Jag tror att många skulle bli mycket förvånade över hur mycket (jag vet att jag generalliserar nu och att man inte skall dra alla kommuner och stadsdelar över en och samma kam) kommunerna verkligen tjänar på att vara assistansanordnaren. Kanske har de en massa andra dolda kostnader som inte vi bolag har, men jag vet uppriktigt inte vad det skulle vara. Det är så att det räcker att ett endaste bolag betalar ut gratisresor, bonuspengar, omkostnadskassor till brukarna som är mer än en månadlön, svarta pengar mm så är alla bolagen "penninghungriga skumraskföretag" Hörde nyligen att assistenterna hos en stadsdel här i Gbg fick 87-90 kr/tim. Pinsamt... Men så har jag hört att lönerna hos en del av mina konkurenter är lika låga. Med sådana löner blir det mycket pengar över...
Jag kanske skulle uttryckt mig bättre. Om/när brukaren åker bort, hamnar på sjukhus e.d. så ingen ass.ersättning betalas ut (ass. skriver självklart ingen tidsrapport till F-Kassan i ovanstående fall utan bara på OB-listan, som jobbet ska ha), går vi ju på kommunens egna budget och pengar. Därför finns inte den möjligheten hos privata firmor etc.
Det är sant att assistenterna inte (generellt) inte får någon lön när brukaren är på sjukhus. Vi brukar dock få godkänt för en assistent (om det normalt krävs dubbelassistans) och vi försöker ha en liten (med betoning på liten) buffert för att betala den lönen för den assistenten som skulle ha arbetat men som då tvingas vara ledig. Det fungerar dock endast på enstaka dagar. Vid resor så är de nästan alltid planerade i god tid innan, och då försöker vi erbjuda tillfälliga arbetsplatser för de assistenter som inte vill/kan följa med brukaren. Många assistenter passar dock på att själva vara ledig samtidgt.
Jo , men tycker det är märkligt att kommun kan bet ut för utg man inte har intäkter för ( dvs ass ers) Jag missunnar dig inte detta men... det är min / andra brukares ass ers som står på spel, kanske därav konsekvensen att brukaren måste söka bistånd på sina egna pengar??)
Kanske missförstår vi varandra. Lite förenklat så upplever jag det så här; Personal klagar över dåliga löner (ja, jag önskar att jag kunde betala ut mycket mer till flertalet av mina assistenter!), så jag betalar ut så mycket som jag bara kan. Men det måste finnas kvar pengar till assistansomkostnadskassan, utbildningar, försäkringar, sociala avgifter, semesterersättningar, OB, möten mm. Men jag ger mer i lön än vad kommunerna (generellt gör). Kommunen har enormt mycket fler assistanstimmar/månad. De betalar (generellt) ut en lägre lön. OM kommunen (jag hittar bara på summorna nu) betalar ut 10 kr MINDRE i lön så motsvarar det mellan 15-20 kr/tim i mindre kostnader för kommunen (jag avrundar nu, och det är lite beroende på vilka pensionsavtal, försäkringar mm man betalar till). Kommunen har kanske 50.000 assistanstimmar (iställer för 15.000 som en privat arb. kan ha). Det innebär att kommunen tjänar i runda slängar mellan 500.000 och 700.000 kr PER MÅNAD mer än vad assistansbolaget gör. Om jag hade samma antal timmar och låga löner så skulle jag vara lika givmild med att betala ut löner till mina assistenter om brukaren var på sjukhus. För mig är det nästan ofatbara summor! Märk väl att jag inte har några belägg för summorna som jag nämner! Men det är nog inte allt för orimliga tal som jag har hittat på. Dessutom vill jag påpeka att kommunen kanske har andra utgifter gällande assistansanordningen som jag inte är medveten om! Jag känner till exempel till ett fall där assistenten var en leg. sjuksköterska med en lön på närmare 150 kr/tim, vilket är en ren förlustaffär för kommunen, men de ansåg att det behövdes. Jag vet också att kommunen betalar ut mer än vad de får in när det gäller jouren (t.ex. sovande jour hos brukaren). Det skulle dock vara trevligt om även kommunerna var tvungna att redovisa vart alla pengarna går när det gäller personlig assistans och inte bara "övriga" (om det nu blir verklighet).
Kommunal verksamhet finansieras till största del via/genom skattsedeln. Det innebär att cheferna får budgetera in utb. vid övertalighet etc. till personalen från våra skattepengar.
Hej alla! Jag har lite svårt att förstå hur kommunerna kan driva en bra assistans när det gås ut i media att 9 av 10 kommuner bryter mot lagen om Lss. Kommunerna som har en större ekonomisk budgett än vad privata har, har ändån beydligt högre adm. avgifter än vad många privata alternativ har. Det finns en del oseriösa privata företag där ute, men det är långt ifrån alla som är det. mvh Harry
PM?
Dom kan vara arbetsgivare för hela assistansen oavsett antalet timmar men de betalar bara för de första 20 timmarna, resten bekostas från staten (FK).
vill bara ytterligare poängtera att man, om man blir beviljad under 20 h, kan välja privat anordnare istället för kommunen, men det är kommunen som betalar!
Jag vet att många är negativa till att ha kommunen som assistansanordnare, ändå har 60% fortfarande det. Vad tror ni att det beror på egentligen???
Jag tror det beror på att man inte orkar ta tag i det helt enkelt. Kan vara av olika själ som att tex inte vilja vara annorlunda(Varför ska jag behöva fixa så mycket med att mitt liv ska funka?)eller att man har så mycket annat att fixa me (Att HMC ska fixa ens hjälpmedel tex).
Tror du har en bra poäng - det är ganska krångligt och det kan vara jäkligt mycket som är krångligt när man har ett fh....
Tror att det är mkt okunskap, tror inte att man vet sina rättigheter utan litar... på kommuen (tyävrr) Därför måste.. vi hjälpas åt att sprida kunskapen om vilka rättigheter VI har med vår ass.ersättning
Håller med alla, men tror också att flest "vet om" kommunen. Det är lixom det iaf jag tänker på först. Eller, strunt samma, jag vet inte.
Att många äldre har det tror jag beror på att de fortfarande lever kvar i 60-80 talens trygghet, då fanns kommunerna där när folk behövde hjälp. Många äldre tror inte på privata marknaden och är rädda för att stå utan hjälp. Att det är tvärtom i realiteten förstår de nog inte och kommunen är de sista som berättar det för dem.
Vet ej, har bara sett hos oss att majoriteten av de som kontaktar oss ligger under 30 år, då är de trötta på hur kommunen behandlat dem och sedan sökt sig vidare. Men några fakta har jag inte.
Tror att komunen håller inne med info om andra alternativ. för då förlorar dom brukare och de pengar som blir över för att sedan försvinna in i komunens kassa.
Tyvärr är många människor med funktionshinder vana att andra tar dag i deras liv. Egna initiativ har/är sällan populära bland föräldrar, skola, boenden, terapeuter och andra experter. Då är det enklast att stanna kvar inom kommunen utan att ta egna initiativ och tänka. Detta är ju tragiskt eftersom de som har assistans via kommunen ofta har det mkt sämre. Det gäller att påverka folk som är missnöjda att våga bryta upp och byta till för dem ett bättre företag.
Man kan ju kanske direkt eller indirekt känt sej hotad, sista tiden man hade hemtjänst och blir lite rädd för att röra om i grytan ytterligare.
Okunskap framför allt. Kommunen får man ju automatiskt när man blir beviljad eftersom biståndsbedömmaren oftast är med. Sen tror man väl att det är så det ska vara. Känner man inga andra fh så får man heller inte reda på nåt annat.
Tyvärr så får man inte alltid reda på vad man behöver veta ens av andra funktionshindrade trotts att man känner en del. Alla håller på sitt, alla vill ha så mycket av kakan som möjligt. Skriver detta med risk för att bli anmäld, men detta kände jag i början.
Jo, men varken muskelsjuk.se eller lanternana.nu eller denna hemsida fanns när jag började kämpa för att få assistans. Men nu har jag det
detta känner jag tack & lov inte igen. efter att jag blev beroende av assistans har jag bara fått hjälp & stöd från andra med erfarenhet av assistans. däremot upplever jag det som att från myndigheternas sida gör de inget om de inte måste & det upplyses inte om något i onödan.. tur har jag visst haft eftersom jag är rätt nöjd med min kommuns assistans, men det beror mycket på min asshandläggare. det blir nog mycket så att vid det tillfälle man behöver assistansen, om det ordnas med kommunen stannar man där om det inte är alltför j-kligt. lite av rädsla för att det kan bli värre. & skulle det vara så att du vill byta & i så fall nödgas säga upp motvilliga kommunanställda, vad 17 gör du i en övergång tills det lärts upp nya assistenter?
Många får tyvärr itne informationen av sin kommun om att det finns privata alternativ, och de få gånger jag ahr varit med om att de har informerat så hänvisar de till Frösunda, snacka om att komma ur askan till elden. Tyvärr har jag också varit med om att bruakre inte har kunnat byta då personalen har sagt att "nä vi vill arbeta kvar hos trygga kommunen" och genom detta har inte brukaren inte kunnat byta fast h*n har velat. Tror denna personal har missat om hur kommuner dagligdags behandlar sin personal.... Wotan
Det är inte kommunens sak att infomera om privata assistentsamordnare man infomerar väl inte om konkurrenter. Kommunen ansvarar för LSS och assitans under 20 timmar. Det är FK sak att infomera hur man kan lösa sin assistans men FK måste vara objektiv. Däremot vore det bra om FK kunde ge information om var man söker information om olika assistentsamordnare. Sen det med "trygga" kommunen är nog att man har en fast anställning i kommunen. Även om brukaren "sparkar" assistenten kan få jobb någon annanstans inom kommunen. Men detta ger en del negativa sidor kommunen anställer då bara usker. Jag tycker det är dags att facket ser PA som en egen arbetsroll helt skild från undersköterskor/vårdbiträde.
Faktu är att det ÄR LSS-handläggaren på kommunens skyldighet....
OK, det stämmer men även handläggarna på FK ska väl även infomera om detta.
Ja, det ska de - men tyvärr så sker det alltför sällan.
Jag har kommunen som arb.giv. och att jag har det beror på att det faktiskt funkar. Visst, jag har väl bråkat och ställt krav som också gått igenom. Det enda som saknas är handkassa men det är på gång nu. Under flera års tid red jag i landslaget vilket innebar resor både nationellt och internationellt och det var aldrig något problem. Åk du, sa dom..... Nu till jul ska jag med min familj till Gran Canaria och chefen sa bara "skicka in fakturan så fixar jag det". Så visst funkar kommunen. Sen vet jag att jag genom min utbildning har mer kumskap om gällande lagar än vad dom har, vilket gör att jag kan ifrågasätta lättare. Jag hade ett privat AB under 3 år som misskötte sig å det grövsta. Mina pengar "försvann" in i bolaget, de sa olika saker till mig och mina assar så hela min grupp var på väg att sluta och de hade INGA försäkringar på de anställda. Jag gjorde en polisanmälan om förskingring och brott mot sekretesslagen, men då kunde man inte gå in i enskilda företags räkenskaper pga LSS skyddar dessa. Facket anmälde också och de blev fällda i AD. På grund av detta vågar jag inte gå in i ett företag igen. Så länge det funkar så stannar jag kvar i kommunen .
Ja man ska ju vara där man trivs.
Får man fråga vilka frågor som känns viktigast?
vilka utbildningar företaget har och om de har utbildningar för mig som funktionshindrad. Hur de lägger upp de sk AD-medlen alltså om jag har rätt till min hela summa utöver de avdrag som görs för lön etc så jag kan använda dem som jag vill. Försäkringar, samt vilket inflytande jag har över min egen assistans dvs hur mycket kan jag påverka vid tex lönesättningar, kan jag resa var jag vill osv osv. För mig är det viktigt att jag får ut maximalt av min assistans så jag känner att jag kan leva som alla andra utan att behöva dra ner på mina behov. Jag behöver utlandsvård tex under höst/vinter en vecka eller två detta ställer inte kommunen upp tex. Men det kanske inte är något nytt Sen tycker jag det är viktigt att mina assistenter har bra avtal, att de trivs för är det så gör de ett bättre arbete. Dem är de personer som ser till att jag kan utföra det jag vill, som vet hur jag fungerar, som jag litar på etc. Att de får utbildningar, arbetskläder, inneskor, bidrag till träningskort etc. Mår mina assistenter bra gör jag det, de måste få stimulans i sitt arbete. Detta gäller ju iofs vilket arbete du än har.
Tack snälla för dina svar!
© Copyright 1999-2024 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh