Har en fyraårig som som min fru funderar att vara assistant för. Vi har precis startat ett handelsbolag då vi fick veta att man måste vara assitent via ett bolag om det rör sig medlemmar i samma hushåll. Nu kommer min fråga: Antag att vi blir beviljade 30 timmar per vecka. FK sätter in 27240kr (4 veckor x 227kr x 30 timmar) per månad. Kan vi sätta en timlön på 75kr som med de sociala avgifterna (32,42) blir ca 100kr jämt. (vi skippar OB och andra tilägg) de 127 kronorna som blir kvar per timme (15240kr vid 20 timmar) sätter vi in på vår sons konto som fickpengar (som vi är förmyndare över och som vi tänkte spara hälften i ett fondkonto till honom och använda andra hälften för att kompensera för den låga lönen). Kan man göra så? Vad finns det för lagliga hinder? Finns det bättre sätt? Därefter har jag en skattefråga: Vad räknas som handelsbolagets intäkt respektive kostnad? Räknar FK utbetalningen som intäkt? är mellanskillnaden mellan det vi ger i lön och fckpengarna det som är bekattningsbar vinst? Om man gör som ovan finns med andra ord inga visnter i företaget då brukaren ger och tar 100% av beloppet. eller? All tips emottages tacksamt... Redigerat 2007-03-30 20:37
Sätta in "statens pengar" på sonens sparkonto?? Rätta mig om jag har fel - men är inte det olagligt?
Pengarna ska användas till kostnader för assistansen, inte fickpengar. Dvs. normala löner och självfallet alla avgifter som räknas som lönekostnad, försäkringar och administration. Har ni det i form av handelsbolag så ska all ev. vinst beskattas och om det lämnar bolaget så räknas det som vinst för bolagsägarna. Omkostnader är det som så att säga kostar extra för att man har assistans, man kan kolla på skatteverket vad som är ok för personalvård, har man utomstående assistenter kan man använda pengar till att ordna och ta ut bostadskostnad för ett assistentrum men det är ju inte aktuellt för er. All utbildning bekostas av assistanspengen, då även er kostnad för hur man driver ett handelsbolag och ev. kurser om assistans. Däremot är det bedrägeri att använda pengarna privat för brukaren, inte bara ur skattesynpunkt utan eftersom det moraliskt förstör för oss funktionshindrade eftersom den stora folkmassan bara läser tidningar där det står om människor som tar in stora vinster, betalar dåliga löner och brukare som lever lyxliv med hjälp av statens pengar, risken är då stor att man tycker att det ges för mycket i assistanspeng och man drar in. I princip ska det gå +-0, litet överskott som kan täcka längre resor eller oförutsedda kostnader inom assistansen är ok men att lägga undan pengar till brukaren är fel både ur LSS lagens synvinkel och även moraliskt. Läs gärna FKs allmänna råd, där står till vad man får använda pengarna.
Tack för Era synpunkter! det är just därför jag frågar då vi inte vill bryta lagen (inte heller den moraliska), utan endast undersöka möjligheterna till att utnyttja dessa pengar maximalt. Jag läste på personligassistans.se att ifall det blir pengar över kan dessa användas fritt av brukaren och det var med anledning av detta som jag undrade ifall detta överskott skulle kunna bli större om min fru hade en lägre lön i för hållande till att betala 32 % i sociala och ytterligare 30 i inkomstskatt. Hur kan brukarna då få tusentals kronor i omkostnadspengar? Är det mot uppvisning av kvitto eller? Jag uppfattade som att privata assistansbolagen satte in dessa medel på brukarens konto. Givetvis handlar det inte om (som man ibland kan läsa) att familjemedlemmar lever lyxliv på den funktionshindrades bekostnad. Det är viktigt att betona att oavsett om min fru eller jag skall behöva gå ner i tjänst kommer dessa pengar ändå att inte ersätta inkomstbortfallet på långa vägar då våra löner är betydligt högre. däremot vill vi inte heller att en främling skall ta hand om vår son, speciellt om det handlar om beteendeterapi mm. Inte förrän han iallafall är lite äldre. så om jag förstår er rätt så gör det ingen som helst skillnad för oss eller vår som om vi maximerar lönen till typ 170 i timmen, eller om vi snålar och endast tar ut 75 i timmen och låter vår son få "vinsten"? (om vi överför medel till brukaren för hans omkostnader ska han beskattas för den extra inkomsten, men vi i HB skall ju inte behöva beskattas då det är en kostnad för HB. Alternativet är att låta vinsten gå till delägarna (som juridisk person) som beskattar dessa och därefter sätter in delar av det till brukaren som föräldrar, men den varianten verkar ännu mera suspekt. egentligen förstår jag inte vad det skulle vara för fel att lägga undan pengarna till brukaren. Många av de som t.ex har vårdbidrag (som skall gå till att täcka föräldrarnas mertid och kostnad) lägger undan delar eller hela av detta till barnen. Nu om vi blir beviljade assitansersättning så kommer vårdbidraget att försvinna helt, men principen kvarstår då pengarna kommer fortfarande från FK och går fortfarande till samma syfte (att vårda sonen). Om vi som föräldrar då vill ta ut lägre lön för att brukaren skall få mer kan ju inte moraliskt vara fel. Hursomhelst, jag uppfattar det att hur man än vrider och vänder på detta så tar farbror staten tillbaka minst 65% av pengarna i form av antingen sociala avgifter och/eller inkomstskatt och vinstskatt.
Varför försvinner vårdbidraget? Det ska det inte, endast den del som i så fall bekostar det som senare görs av en assistent. Vårdbidrag ska ju täcka så mycket mer och är ju till brukarens kostnader, assistanspengen är däremot till assistentkostnader och inget annat. Förvisso kan ju handikappersättningen bli lägre om man har assistans men det är ju beroende på vilken merkostnad man har och det bör vara samma med vårdbidrag. Tänk er alltid som assistenter i er roll, aldrig som föräldrar. dvs. ska ni jobba som assistenter ska ni har normala löner, dels för era framtida pensioner men även för att det är ett arbete och om man ska vara seriös så. För assistansomkostnader behöver man aldrig skatta däremot ha kvitto för en ev koll från skatteverket om man har handelsbolag och från FK för själva assistansen. De pengar som man då inte använder för assistansens kostnader (lön och lönebikostnader, adm. utbildningar och assistentomkostnader är i ett handelsbolag en vinst och ska beskattas. Det är alldeles för mycket regler för att man ska kunna förklara här, kontakta Ifa eller KFO om ni tänker ansluya er till dem och be om hjälp där med e juridiska frågorna,
Just nu finns det inget i lagen som säger hur omkostnader ska redovisas. Så det su skriver är helt möjligt enligt lagen så omkostnaderna inte behövs redovisas. Alltså helt enligt lagen men inte moraliskt okej anser jag. Är man kund hos storbolagen så kräver dom kvitton på varenda krona och det är enbart för att de själva vill åt kakan på överskottet. Själv anser jag att pengarna ska gå till omkostander för assistenter som de som skrev lagen hade tänkt. Tänk så här att pengarna ska göra att brukaren kan leva som alla andra och omkostnaderna är ett stöd för ass det men inte en finansering för brukaren. Skatteberket har inte så mycket att komma med då allt är enligt lagen. Fk har inte rätt att gå in och kolla löner och hur pengarna används (om man inte har förhöjttimbelopp)! Redigerat 2007-03-31 15:00
nu vart det något knas.... bara första halvan är citat...
Det enklaste tycker jag är ju att bli egen arbetsgivare åt sonen och sedan låta frun bli anställd av ett annat bolag. Då slipper man krångel med bokföring och annat. Alla pengar går till er och bolaget som antäller er fru tar en admin.kostnad och sköter det praktiska med papperarbetet.
Tack för alla svar! Speciellt Tines förslag läst intressant. Hur löser man det rent praktiskt. Kommer det företag som anställer att fakturera sonen för de tiden som frun är assistent? (är det inte så att de företag som anställer också vill ha hela FK utbetalningen går direkt till dem?) Är det isåfall med detta företag som man skall föhandla om lägre lön?Är det då vi som föräldrar som får bli egen arbetsgivare till honom dä han bara är 4 år?
Alltså... Det är sånt här, att få så mkt pengar som möjligt skattefritt etc. som gör att det blir mer och mer regler för oss andra... i början fick man anställa anhöriga själv, men det var för mycket fusk. Det finns ingen kontroll av vart pengarna går, men det vill man införa osv. Förstör inte för oss andra, tack!
Tack Jessma, var precis så jag menade men nog inte alls fick fram lika klart. Att inte använda pengarna på korrekt sätt förstör för oss alla och även för er eget barn när han blir större.
Helt rätt KarinSch Skattelagstiftningen är oomtvistlig, alla kostnader skall redovisas. Även förflyttning av medel från ett konto till ett annat......................... detta gäller alla former av bolag, stiftelser efter 1997. enskillda firmor samt föreningar i dess olika former. Jag skulle akta mig som bara den för att komma upp i skatterätten med ett sådant ärende. saken är den att pengarna beviljas för ett visst ändamål. Visar det sig att det betalas ut för "mycket" rättas budgeten av beviljaren efter detta, och följande års pengar minskar i samma storleksordning. Ingen bra juridisk sitts. lev efter; hellre betala skatt än ingen skatt alls. mvh jorm
Företaget fakturerar er eller indirekt sonen då. Alla företag jobbar olika, finns en mängd företag och alla har sitt sätt att jobba på. Det blir någon av er föräldrar som får bli egen arbetsgivare åt sonen och den föräldrer som ska jobba måste bli anställd av ett företag. Lön sätts i samråd med företag och egen arbetsgivare. Redigerat 2007-03-31 23:07
Tine. Eftersom det bara handlar om en assistent,m dvs. mamman, finns ingen anledning att vara egen arbetsgivare. Det kan man bara vara om man ska anställa utomstående. Mamman måste anställas antingen av de själva i en bolafsform, går aldrig som egen arbetsgivare eller av ett utomstående företag/kooperativ.
Har inte läst i Fk:s allmänna råd att inte det skulle gå att vara egen arbetsgivare även om det bara handlar om en assistent. Är det verkligen så?
Försäkringskassan har en utbetalningsadress, den arbetsgivare som har mest timmar. Har man fler arbetsgivare inblandad i sin assistans får de inblandade arbetsgivarna själva skriva avtal på hur faktureringen från den största´till den mindre ska ske
Jovisst kan man vara egen arbetsgivare till en assistent, men inte till någon man lever i hushållsgemenskap med, alltså inte till mamma/pappa, man/hustru, hemmavarande barn. Eftersom de i det här faller bara ska ha en assistent, mamman så kan de inte bara ha det som Egen arbetsgivare, utan måste välja någon bolagsform som t.ex. handelsbolag. Eller så får de låta någon annan vara arbetsgivare, kommun, företag eller kooperativ. Det kan inte finnas två arbetsgivare. Oj vad jag har svårt att förklara ibland, hoppas du förstod det här svamlet.
Karin. Pratade med Fk idag om det här för jag tyckte att frågan var intressant att följa upp. Fk tyckte inte heller att det mötte något hinder att vara egen arbetsivare och att mamman i det här fallet blir anställd av någon annan arbetsgivare. Jag förstår hur du tänker men det är ganska vanligt att det finns två arbetsgivare. Vi har hos oss flera där vi går in som arbetsgivare åt anhöriga där man lever i hushållsgemenskap och är egen arbetsgivare. Det är rörigt det här men helt ok enligt lagen. Jag tycker inte alls att du svamlar utan dina inlägg, som jag ofta läser, är både kloka och lätta att ta tills sig.
Jo Tine, det vet jag, men i det här fallet var det bara en anställd, mamman och då kan man inte ha två arbetsgivare. Annars går det utmärkt men det var just i den här specifika situationen som det verkade vara en konstig lösning. Om företag nr 2 anställer mamman så vem ska då pappan som är egen arbetsgivare för sonen anställa. Så visst var det rörigt eftersom jag inte lyckades förtydliga vad jag menade.
tack ännu en gång för era svar! Det verkar definitivt som att jag lägger ner projektet med handelsbolag. Synd bara att jag inte bad om era kloka förslag innan jag betalade in de 1000 kronorna i registreringsavgift Ifall problemet är att jag är arbetsgivare, utan att vara arbetsgivare kan man ju altid lägga några få timmar på en extern eller mormor/farmor som jag anställer. FK handläggaren skall komma hem till oss om 12 dagar så vi får se vad han säger. Det känns lite nervöst. Deras ord är ju mer eller mindre lag, och i detta fall är det en äldre man, vilket jag inte vet ifall det är positivt eller negativt i sammanhaget. Läkaren har i sitt (ganska starka) intyg skrivit att sonen behöver tillsyn 24 timmar om dygnet för att inte skada sig själv och andra, men jag tror att FK kommer att hänvisa till föräldraransvar mm. dock tror jag ändå att vi ska kunna få minst 30-40 timmar per vecka. Kram på er
Det verkar vara ett bra beslut tycker jag! Önskar dig lycka till på mötet med Fk-handläggaren.
Har ni fler barn, beskriv i så fall skillnaden på omsorg på era barn i samma ålder. Dvs. vad barn normalt behöver hjälp med när de är fyra år är föräldraansvar, allt annat ska ni försöka få in under assistans. T.ex. är fyraåringar utan blöja. De kan sova en hel natt utan tillsyn, de kommer själv upp om de vill något. De kan äta själv och själv gå och kissa. De behöver ev hjälp med svåra knappar och skor men kan klä på sig en hel del själv. Har ert barn svårt att kommunicera är det viktigt att få med. Fyra åringar vill hjälpa till, de kan duka och sätta sina bestick o tallrik i disken, de kan plocka upp lite leksaker. Ta med allt, inte bara omvårdnad av ert barn, utan vad som behövs för att göra honom så självständig som möjligt.
Till sidans topp
Hej, En snabbfråga: Vilka olika företag kan erbjuda tjänstepension till personliga assistenter... Jag känner till några få - men det måste ju finnas massa. Finns det nåt smidigt sätt att jämföra bolagen emellan? Vilket företag använder du/ni - och hur bestämde ni er för just detta?
På Clara Assistans ingår tjänstepension och andra bra försäkringar via Fora.
KP Pension använde jag... Varför? Tja, jag ramlade över dem först...
KP använder vi med. Har ingen aning om varför, de hade dem långt innan jag började jobba där.
Mitt kooperativ har KP Pension...varför vet jag inte, har varit så länge.
det låt mycket troligt, visst är vi anslutna till KFO, tack för det, hade ingen aning om att det ingick i kitet.
Sant, så är det
Tyckte att jag hade hittat en perfekt pa som gör allt rätt, fram till imorse. En och en halv timme innan denna pa skulle börja ringer telefonen, det är pa-s mamma som säger att pa är sjuk och inte kommer. Ett par timmar senare ringer mamman igen och säger att min pa säger upp sig och att pa inte kommer mer trots 2 veckors uppsägnings tid! Ovanligt eller hur?
Ja detta låter mycke konstigt alldrig haft en PA"s mor som ens ringt bara de är skumt
Vissa människor mår inte bra helt enkelt. Hon var tydligen väldigt osäker och omogen. tråkigt eftersom du uppfattade henne som bra - hon kanske tyckte att allt hon gjorde blev fel och så bröt hon ihop hemma hos mamma. hur löser du detta?
Hej Idag har jag ledsagning enligt LSS via kommunen. Kan jag som de som har PA ha detta i egen regi eller är det endast kommunen som kan vara arbetsgivare för Ledsagning? Tack
Även privata företag kan ha ledsagning. Men man kan inte vara egenarbetsgivare för de timmarna!
Anledningen till min fråga var att jag vill komma runt den nya ATL. Jag har hört att om man har det i egen regi och jag och mina ledsagare kommer överens om ett avtal så gäller inte ATL. Idag så har jag själv valt mina ledsagare så de kommer inte från någon pool och det är jättebra. så helst vill jag ha det som jag hade haft PA i egen regi.
Jag har nu varit egen företagare (LSSsamordnare) i 6 månader och ångrar bara att jag inte gjorde detta tidigare. Det fungerar jättebra med anställningar, löner o skatt m.m. Det är en spännande utmaning o ger dessutom en slant i kassan.
Kul att du tycker att det fungerar bra. Jag körde eget i fyra år men har nu lämnat över till en assistanssamordnare. Hur menar du att det ger en slant i kassan? Tar du ut lön?
Jag fakturerar kommun för använda LSStimmar. Timersättningen ligger på 228 kr och av den summan betalas lön, arb.avgift, skatt o försäkring. Trots att mina assistenter får 20 kr mer i timmen än om de skulle varit anställda av kommunen eller privat ass.företag blir det ett plus som jag sedan lägger som vinst i företaget. Betalar sedan skatt på den del av vinsten som ev. blir kvar efter avdag.Låter krångligt men det är ganska enkelt eftersom företaget bara har tre anställda.
Jag fattar precis. När jag var egen tog jag inte ut några pengar alls till egen ficka, därav min undran. Men det beror ju på hur mycket omkostnadspengar man har behov av också, jag är nog ganska extrem på det viset.
Främsta syftet med att bli "egen" var ffa att jag tröttnat på kommun/privata ass.företag som skickade ut tjejer med varierande lämplighet. Kändes som om jag skötte allt utom det administrativa. Nu har jag full kontroll o den slant som blir vinst läggs på de merkostnader som det blir med assistent, extra bensin, mat, utflykter, inköp av material etc. Detta skulle ha kostat ändå men nu slipper jag ta det ur hushållskassan. Tyckte inte att det fungerade med "fritidspengen" som fanns till förfogande på det privata ass.företaget.
Det är registrerat som handelsbolag o det lilla plus som blir kvittar jag mot avdrag.
Varför tror ni att så få är egna arbetsgivare? Alltså... Brist på information, man vill prioritera annat, rädsla för administration, rädsla för arbetsgivaransvar... Eller vad?
För egen del tycker jag det är skönt att ha en ass-samordnare som kan ta hand om ev. konflikter och problem....
Tror inte jag skulle ha problem med administrationen heller..... Är ju en kontorsråtta *s*
Jag skulle tro att man är rädd för krångliga regler, och att man kan göra fel och därför inte är riktigt säker på om man klarar av konsekvenserna av felet. Sen kräver det ju sin energi som inte alla har.
Jag har inte assistans själv, men jag tror nog att folk tror att det är väldigt jobbigt och tungt ansvar...och en viss rädsla kan nog spela in också. För jobbigt och tungt är det väl...? Och alla orkar nog inte hålla på att sköta allt själv vad administration och löner och sjukanmälningar och annonsering och sånt heter... Man måste väl ha huvudet "på skaft" antar jag, och jag kan bara tala för mig själv: jag skulle aldrig orka...
Jag ser ju på nära håll hur jobbigt det kan bli i en grupp, på jobbet alltså, och vill själv ha tryggheten att kunna få hjälp vid konflikter och annat. I och för sig kan man väl köpa in en handledare om man är egen också men det är en viss trygghet att ha någon som kan hjälpa till snabbt vid behov. Sen har jag ju anhörig som asse och då känns det enklare att ha någon som tar hand om allt administrativt, fast egentligen vill jag nog vara egen innerst inne.
Vad har kommunen för skylldigheter?? mina ass vart sjuka i vinterkräcksjukan å får inte tag i ngn som kan vik, så jag hörde av mig till kommunen å fick detta som svar "Enl vad jag vet så har kommunen inget ansvar när vi ej utför din assistans numera, tyvärr är det så att vi själva står utan vikarier och har mycket svårt att lösa våra egna önskemål om ledigheter och även andra behov just nu.... " Kan dom verkligen säga så??
Jag är egen arb.giv å alla mina vik kan inte, kanske ett tecken på att jag har för få vik...
Hmmm, dilemma detta, men du har ju rätt att beordra dom att jobba. Om dom nu inte bevisligen är sjuka eller har sjuka barn.
Kommunen har alltid det yttersta ansvaret för alla innevånare och de SKA skicka personal om det inte finns någon annan lösning. Däremot kan de skicka hemtjänstpersonal som enbart gör det nödvändigaste för att du ska överleva eftersom de gör allt för att slippa sitt ansvar, du får då betala hela ass.ers. per timme även om de är där i 20 minuter.
Jag skulle då inte göra mig beroende av kommunen i första taget. Som Karin säger så försöker de ofta slingra sig.
Men vad gör man om inga anhöriga finns i närheten och de få som kan jobba har jobbat tillräckligt... och det inte finns en fungerande pool? Då måste ju kommunen gå in... eller?
Japp, nu har vi fått ändring på det, men innan tog de 219 kr oavsett om de var där 10 minuter eller en timme, var de där 67 minuter debiterade de för två timmar á 219 kr. Dessutom började de med att vilja ha för två personal eftersom de alltid skickar två vid akuta ärenden, deras personal ville inte åka själv.
Kommunen är skyldiga att hjälpa dig med assistans! Om jag hade varit dig så hade jag "klagat" o berättat vad som hände dig , detta är ett lagbrott
Kommunen har alltid det yttersta ansvaret för LSS kan dina PA ej jobba har kommunen skyldighet att förse dej med PA!
Hej allihoppa! Jag är ny här så hoppas jag förstor vad jag gör. Jag undrar om någon kan hjälpa mig med en fråga som nedan. Jag är egen arbetsgivare, men vet ej vilken försäkring är ett måste att täckna för mina anställda, eller vilken är bra att ha? T acksam för all svar
Har du inga försäkringar tecknade på dina anställda alls nu? Om du har kollektivavtal tecknas ofta försäkringar genom din arbetsgivarorganisation. Är du ansluten till KFO har du försäkringar genom KP Pension. De flesta arbetsgivare som inte har kollektivavtal tecknar försäkringar genom FORA. (http://www.fora.se)
När jag var egen så hade jag kollektivavtal KFO/SKAF o då var de försäkrade genom KP
Fora har bra försäkringar för dina assistenter. Finns på nätet http://www.fora.se Ha det bra! /Tine
Stort tack till är som försöker hjälpa mig. Jag har tittat in på många försäkringar, men det är svårt att försto vilkan måste jag ha. Jag är orolig att skriva på nogon försäkrings avtal och sedan kanske räker inte assis. ersättnignen till det. Finns någon här som är egen arbetsgivare och har någon typ av försäkring? Vilken försäkring har du på dina assis i så fall? Hur mycket kostar den försäkring du har för dina assis. ?
När jag var egen arb giv så betalade jag ca 6 % i försäkringar o inb av pension till av vade de tjänaande varje mån Mitt råd är att du går med i kfo för då behöver du inte oroa dig över försäkringar Tänk på att du måste bet in pensioner, men det kanske du gör? Sen är det inte bra att du inte har ngn försäkring, tänk om ngt händer? Skynda dig med detta!
Bra sida! http://www.finfint.com/passistans/egenassistans.htm http://www.finfint.com/passistans/Assistans_i_egen_regi.pdf
I föräkringskassans vägledning står gällande assistans och hushållsgemenskap att: "Handelsbolag, aktiebolag och ekonomisk förening är exempel på fristående organ. Bolagsformerna är egna juridiska personer. Därför är det möjligt för en person som bor i samma hushåll som den ersättningsberättigade att både arbeta som assistent åt den ersättningsberättigade och att äga bolaget". Vidare refereras till utdrag ur följande exempel: "Bolaget ses som självständigt i förhållande till de inblandade hushållsmedlemmarna. Förutsättningarna för att bolaget ska kunna lämna assistans är därför uppfyllda"
Jaa? Men vo som är registrerade arbetsgivare eller har enskild firma kan inte anställa någon vi lever i hushållsgemenskap med..
Nej, det är riktigt. Men det framstår oftast i diskussioner kring detta att det över huvud taget inte går att anställa barn, maken, föräldrar etc. Handelsbolag kräver ingen särskild ekonomisk kapitalinsatts och bedrivs väldigt lika en enskild firma vad gäller administration och dylikt i den här typen av verksamhet.
Men... säg att man bildar ett komanditbolag m den anhörige som komandit, och du själv som delägare?
Visst måste man vara minst två för att registrera ett HB, men som alternativ för att kunna bedriva assistans till exempel inom familjen kan det vara en väg att gå. Handelsbolag är en bolagsform, och juridisk person, där Du kan bedriva vilken verksamhet som helst. Det har inget specifikt med handel att göra. Att bedriva ett assistansföretag som HB går precis lika bra som med ett AB, kooperativ eller ekonomisk förening.
Ja, det stämmer att det inte behöver ha med handel att göra. Och så kan man starta det med mor eller son, som man litar på och som inte är ass.berättigad. Bra förslag om man vill driva i egen regi!
Hej! Jag undrar ni som är egna arbetsgivare hur gör ni med assistansomkostnader?Jag vet att det är skattefri man betalar ingen skatt på den och jag vet dessutom att vissa personer får drygt 30 000kr i assistansomkostnader för cirka 600 timmar från vissa assistansföretag?Så att jag antar att man tjänar på att bli egen eftersom assistansföretag tjänar också fast mycket mindre för att de ger så mycket till sina klienter.Eftersom jag funderar att bli egen i snar framtid vill jag veta allt.Ni som kan svara och är villiga att hjäpa hur fungerar allt i företaget kan gärna skriva e-mail till mig sakac@hotmail@.com Tack på förhand!
sakac@hotmail.com
600 timmar under hur lång tid?
Man har tex varje månad cirka 600 timmar.Är du själv egen arbetsgivare?
Hur mycket man får över som egen arbetsgivare är helt beroende på antalet timmar, och inte minst hur dessa timmar är förlagda på dygnet. Sen ska man minnas att de överblivna pengarna ska täcka assistansomkostnader av olika slag - inte hjälpa en assistansberättigads privatekonomi.
Ok,jag förstår med om du är egen arbetsgivare kan du ge konkreta svar på mina frågor?Om du vill inte skriva öppet hur mycket du får i assistansomkostnader kan du eller någon annan som vill säga hur mycket det är maila till mig. Tack på förhand!
Tex. mina assistenter har fast lön cirka 108kr i tim ingen öb eller liknande. och de är anstälda genom ett privat företag som är bra för mig men jag har önskan att bli egen.Kan du med de här uppgifter räkna ut hur mycket det skulle bli i assistansomkostnader efter att man har betalat arbetsgivaravgifter?(gärna svar med mail)Därför vill jag veta hur det funkar med allt men framförallt assistansomkostnader.När jag bestämmer mig hoppas du kan hjäpa mig eller någon annan hur det fungerar att bli egen? Tack på förhand!
Som sagt... Det beror helt på hur schemat ser ut. Det är ett stort jobb att räkna ut! Det hänger exempelvis på vilken försäkring du tecknar för dem (den är ofta procentuellt avgiftsbaserad), vilket avtal de ska gå på osv. Kanske nån annan vill hjälpa dig, men det krävs att du har ett färdigt schema att presentera.
ok,tack i alla fall! ha de så bra så länge!
nej!inte den.
Jag menade inte att man tjänar 30 000 kr som lön utan det är assistansomkostnaders pengar.De flesta som är egna vet säkert vad jag skriver om.
Jag förmodar att du menar det som är över när löner och avgifter till stat och försäkringar är utbetalda, det som är kvar ska användas till omkostnader för assistansen, utbildningar, personalvård och annat, dvs. samma som när någon assistansanordnare har hand om din assistans. De enda pengar som kommer utöver detta är ju administrationskostnaden som anordnaren dragit per timme och det får du då omfördela på annat som rör din assistans, men det kostar tid och kunskap att ta hand om det själv så innan du kan använda pengarna till t.ex. löneökningar så bör du gå någon kurs hos KFO eller IFA om att vara egen arbetsgivare.
Ja, det är det som det kallas assistansomkostnader.Jag bor i Malmö, har de som du nämnde kurser i Malmö också?
De har kurser runt om i landet, ska du bli egen måste du vara medlem i KFO för att få gå deras kurser, det är bra för dina assistenter med - att du har avtal med både arbetsgivarorganisationer och fackförening. IFAs kurser kan man gå även om man inte är medlem men då är det dyrare.
© Copyright 1999-2024 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh