INLÄGGET HAR RADERATS AV ADMINISTRATIONEN!
Handikappersättningen grundas på två saker; hjälpbehov och merkostnader. Om man har handikappersättning pga sitt hjälpbehov (anlitar hemtjänst, anhörig hjälper till emellanåt, anlita människor för att få vissa praktiska saker gjorda) kan FK anse att hjälpbehovet är tillgodosett och då har man inte rätt till assistans. Om man har ett större hjälpbehov så man har rätt till personlig assistans, då betalar FK ut assistansersättning (till bolaget man anordnar). Då anser FK (i alla fall jag vet om) att hjälpbehovet är tillgodosett genom assistansen, och man får då inte handikappersättning för sitt hjälpbehov. Men, om man har personlig assistans kan man ju ha merkostnader pga sitt funktionshinder. FK betalar alltså ut handikappersättning efter en utredning om vilka merkostnader man har. Hoppas du blev lite klokare!
Tack för svaret! Jag funderar: Man har alltså handikappersättning för sitt hjälpbehov? Kan man ha handikappersättning för något annat? Man har ersättning för att betala någon annan för tjänster? Tänker jag rätt?
Till sidans topp
Jag har jour med 7,5 tim * nätter beviljat/ v Nu from 1 jan kommer jag inte att kunna utn all jour tid kontenuerligt då jag skulle få en "uppsjö av pa här hemma" o jag o maken får aldrig vara själva då han ska jobba heltid men inte jour. Säg att jag i snitt anv 4 n jour (vilket är 7,5 ass tim) vågar jag anv 3 journ (5,5 ass tim) till aktiv tid? Bryr sig fk om man inte anv jour tim just till jourtimmar? Vill ju inte ta bort tim då jag behöver 7 nätter / v om... maken har sem / är bortrest eller sjuk etc... Mitt koop menar att timmar är timmar , sen vad jag anv dem till är min sak
Du får använda dina beviljade timmar hur du vill, ebl. FK de gör en beräkning på vad du behöver och bryr sig sen inte om hur du använder dem, däremot kan de dras in om du inte använder den alls.
Skönt att höra, ska verkligen försöka ut ut jouren så gott det går...
Är det så att fk drar in jouren om man inte använt timmarna till jour, trots att jag läser att man kan lägga asstimmar hur man önskar.
Hur gör ni inför 1 jan? SJälv har jag hela tiden 2 scheman att slåss med, ett utan jour som arb tid o ett med jour som arb tid Den 17 dec ska mina pa ha sitt schema för jan, undra vilket man ska göra? Ett utan jour som arb tid eller ett med jour som arb tid Får vi inget besked snart så blir jag tokig, känner mig så stressad av detta
vad är det som gäller egentligen.. måste vi med assistans följa det jätte noga lr.. vad gäller idag? altså innan detta nya som kommer nån som vet var man kan hitta info om både nytt och gammalt..
Om du är medlem i KFO eller någon annar arbetsgivarorganisation så vet de vad som gäller, har du en ass. anordnare så är det deras ansvar att hålla koll på lagar och förordningar. Lite kort så kommer jouren att räknas in i arbetad tid, inte som nu att den ligger efter arbetstid, inkl. jour kommer assistenten bara att få jobba 48 timmar per vecka. Man måste ha 11 timmars ledigt per dygn och minst 36 timmar sammanhängande per vecka, detta innebär i praktiken att man inte kan åka iväg 2 dygn med en assistent.
Japp om du inte är ansluten till kfo som egen arb giv vill säga
Om det kan lugna någon så har jag kört på den nya lagen sen i våras. Den har ju faktiskt gällt sedan juli 2005, så varför folk (läs organisationer) väntar in i det sista fattar jag inte. Det är kollektivavtalen som går ut nu i årsskiftet, och nu när de ska omförhandlas så måste de följa lagen. Företag utan kollektivavtal har alltså tvingas följa lagen i 1,5 år. Nåja... jag har rest både en och två gånger med bara en ass, sisådär 60 timmar i sträck... ingen reaktion på detta. Jag tänker köra på med mitt tills nån, och då menar jag inte ass-bolaget (som är helt insatt i mina tankar), säger till. Den dagen, den sorgen.
Är ju en tanke som slagit oss och även kommunen har jag hört, men om företaget/kooperativet får böter räcker ju inte den enskildes pengar och i ett kooperativ finns ingen vinst så vem ska då betala?
Det är ju det som är problemet. I dagsläget kör vi åxå på lagen, men bryter konstant mot den. Ingen reaktion, för ingen vet vad som gäller! Men efter 1jan, så vårgar man ju inte göra detta. Vem har råd med det? Det gäller att lösa det ändå. På schemat så går det nog att fixa, men hur blir det när någon är sjuk och itne kan jobba? Här måste vi ha så mycket kunskaper så det går itne att ha ett gäng timanställda som hoppar in vid behov! Nu så satsar vi stort på att kunna lösa det men hjälp av, två halvtidare och två 70%. Men vem nöler sig med det? Djup suck!
En lösning för många blir kanske att dela upp långa pass i tidrapporten så att säga . Nya ATL uppmuntrar närmast folk att "trixa" för att få sin assistans att fungera .
Vad jag har hört från min chef, så finns det en möjlighet om nån blir sjuk och man tvingas bryta mot atl. Den som går in och jobbar för mycket, måste vid första arbetstillfälle därefter ta ut det i ledighet. Alltså måste någon annan gå in för den personen, men det kanske finns nån som kan börja tidigare utan att behöv bryta mot atl. Är det nån mer som har hört om detta och vet om det stämmer? Den möjligheten fanns ju inte på det gamla atl.
Om jag bryter mot min dygnsvila måste jag ta ut denna i samband med nästa pass. Säg att jag jobbar mellan 7-17 och har ledigt mellan 17-07. Alltså 14timmar. Jag jobbar över, pga av att någon är sjuk. Så jobbar jag 17-23 efter mitt pass. Jag har då vila mellan 23-07 vilket är 8 timmar. För att jag då itne ska bryta mot lgaen kan jag inte jobba förrän 10.00. Någon annan måste alltså jobba för mig mellan 7-10. Samma gä´ller veckolvilan. Vad jag har förstått iaf!
Jag pratade med min assistanssamordnare idag. Dom hade fått tag i papper om frågor o svar ang tillämpningen av arbetsdirektivets regler i ATL. Han jag pratade med sa att ATL:en endast gäller om assistansen går genom en "juridisk person". Om den funktionshindrade själv har anställt sin personal så omfattas inte de assistenterna av ATL:en utan av "lagen om husligt arbete". Jag tycker det är diskriminerande att bara för att man har sin assistans genom en firma så "drabbas" man av de nya reglerna, medans de som sköter sin assistans själv kan fortsätta som förut. Vad tycker Ni
skulle inte bli förvånad om det kan vara så, men som du säger verkar det "lätt" diskrimerande //Wolf
Det är vad jag också har hört, mycket märklig konstruktion!
Ska kolla på jobbet imorgon...har nånstans läst att det är på förslg att detta undantag tas bort
Inga arbetsrättsliga lagar gäller då. Så det stämmer. Men... den lagen kommer troligen försvinna.
Det stämmer att det är så, men tänk på att ni som är "egna" o har kollektivavtal oxå måste följa den nya lagen Det är endast egna arb giv utan kollektivavtal som inte i nuläget behöver följa lagen
nu börjar det brinna i knutarna!! Den 1/12 kommer våra protester att lämnas vidare till näringsministrarna och berörda politiker! Så glöm inte att skriva din protest på http://www.husarrest.se. på nått sätt måste vi bli av med arbetstidslagen.
Hoppas att det gör ngn nytta, vet att kfo förhandlar men hör inget fr dem. Ngn som hört vad.... de förhandlar om..?
Jadå, vi håller oss informerade, men inte blir vi klokare av det. Enl. KFO (Anita) så är det möte 1 december i Bryssel ang huruvida joiren ska räknas som jour och i så fall hur många jourtimmar man får jobba per månad. Önskemål (läs: krav) från många länder är att jourtid ska räknas som nu och inte i vanlig arbetstid. Återkommer när jag hört mer.
Ni måste fixa hemsidan, så att vänstermenyn syns!
hos mig fungerar den, anv du explorer?
skall kolla på det, svårt o hitta felet då det fungerar på alla datorer häruppe...
funkar i både firefox och explorer för mig..
Jag hittade en länk jag ville tipsa om: http://www.husarrest.se/
Ser ingen meny till vänster... Bara det som står i mittenkolumnen, kan alltså inte klicka mig vidare. Men om jag drar med musen över vänsterkolumnen får jag upp tre alternativ att klicka på...
Vilka är ansvariga för sidan? Måste inte det finnas uppgifter om sådant? *bara undrar* // A E
Jodå, det finns ansvariga för sidan, vi ville bara inte skriva att det är vi på STILs kontor i Sundsvall som är ansvariga, då vi är lite "rädda" att människor som har andra assistansbolag inte skall våga protestera, det kan se ut som lite marknadsföring för STIL tyckte vi, och det är inte det vi är ute efter utan att få så många protester som möjligt för att kunna lämna antalet vidare till högre instanser som jobbar med LSS och arbetstidslagen. Skall prata med de andra o se hur vi skall presentera oss.
skriv vilka ni är.. kan ju undvika stils logga kanske Bra initsiativ
God idé att presentera sig, berätta vad man skall göra med uppropet etc. Bra tanke men när det blir så löst känns det tyvärr inte vidare seriöst.
hänvisar till det jag skrev tidigare, vi försökte hålla oss lite neutrala för att vi inte är ute att göra reklam för ett assistansbolag. vi skall sätta oss ned ikväll o fundera på hur vi skall göra en tydligare presentation.
Mål och syfte typ... Lite tydligare...
Jag kunde se knapparna redan från början.. Men har ju Firefox istället för vanliga Explorer. det skulle vara bra att se hur många som skrivit. som en gästbok istället för att maila in... Det ser ut som ni använt ett designprogram? ibland fins det mallar för gästbok o bildgalleri mm. Redigerat 2006-11-16 17:16
Jag har bara hört om "något som försämrar LSS" här på FH. Men vad exakt är det som vi ska protestera mot, vad är det som ska ändras till det sämre, som inte har varit förut?? Vad är det ni pratar om?? Jag har själv inte assistans, så jag är nyfiken och vill hänga med i diskussionen mer....
Jag känner som sagt stor... oro inför 1 jan -07 då jouren ska räknas som arb tid etc.... Är ni här ute färdiga med nya scheman/ev mer pers? Jag har ett schema i beredskap men tycker inte om det, läste att läkarförbundet har gått ut o vill ha ändring Hoppas hoppas............... för min del är det 4,5 v kvar tills jag måste lägga ut schema för jan till mina pa o jag vet vare sig ut eller in Har ont i magen idag!
Ifa har en bra grej som heter schemakoll. Jag har själv inte satt mig in i det ännu men jag ämnar göra det. Mitt kooperativ hade information och lite utbildning om det häromdagen, jag kunde tyvärr inte delta då så jag får läsa på i efterhand. Men som sagt, ta kontakt med Ifa.
Nya ATL säger: "arbetstiden för nattarbete under en 24-timmars period får vara max 8 timmar i genomsnitt under en period på högst fyra månader" Hur tolkar man detta? Säg att vi jobbar 216 timmar på en sex veckors period vara av 63 timmar (7 nätter a 9h (22.00-0700) ) är nattarbete. Påverkas detta av nya lagen? Hur räkanr jag ut genomsnittet? Glömde rubrik, som vanligt Redigerat 2006-11-04 15:03
En förklaring jag har fått: För att räknas som nattarbetande ska man ju normalt utföra minst tre timmar under natt, dvs mellan kl. 22.00 - 06.00. Men när det gäller tillämpningen av den regel du nämner ska ju all tid räknas in, dvs även tid utanför ramen. I övrigt håller jag med om att regeln ifråga är lite krånglig. Ska försöka belysa den med ett exempel. En arbetsgivare väljer ett år att utnyttja lagens möjlighet till genomsnittsberäkning under fyra månader. Första fyramånadersperioden omfattar 1 januari - 30 april (ej skottår). Detta blir exakt 120 kalenderdagar. Dividerar man 120 med 7 får man 17,14, dvs 18 påbörjade perioder om sju dagar.Enligt lagtexten ska ju 24 timmar för varje sådan period avräknas för beräkningsperioden, i detta exempel de angivna 4 månaderna. Man får då ta 120 dagar (som hela perioden omfattade) minus 18 (det antal perioder/dagar som ska avräknas; detta ger 102 dagar. Eftersom maximala uttaget var i genomsnitt 8 timmar får man multiplicera 102 med 8 vilket ger 816 timmar. Detta är alltså taket för uttag av arbetstid för en nattarbetande under perioden 1 jan - 30 april. Sedan får man fortsätta räkna kalenderdagar för varje ny 4-månadersperiod, dra av antalet påbörjade 7-dagarsperioder och sedan gånger 8 för att få det maximala arbetstidsuttaget för perioden.
Jo, den förklaringen har jag läst tidigare. Men förstår inte den! Är 816 timmar det max man får jobba nätter? Det står för en "nattarbetande" hur tolkar jag detta? Är det om man endast jobbar nätter? Hur blir det då för oss som jobbar alla skift?
Ja du... Jag tror att det är om man bara jobbar natt... Ring eller maila KFO, det var av dem jag fick denna förklaring.
Vi ska träffa våran personalansvariga i veckan, så vi får se vad hon säger!
Gäller bara de med vaket nattarbete, alltså inte skift. Enl. KFO. Fast som Anita sa så är inte ens de säkra eftersom det går att tolka lite på olika sätt. Man får avvakta vidare information.
Stämmer detta även under KFO? Provanställning Vissa speciella regler gäller om du har en provanställning. Syftet med en provanställningen är att den ska övergå till en tillsvidaretjänst. Om arbetsgivaren inte vill att du ska fortsätta anställningen efter prövotidens utgång måste han/hon underrätta dig om detta senast två veckor före prövotidens utgång. Om du inte har fått något negativt besked från arbetsgivaren så övergår alltså anställningen automatiskt till en tillsvidareanställning. En arbetsgivare kan också avbryta en provanställning i förtid, men i sådana fall måste arbetstagaren underrättas minst två veckor i förväg. Om du som arbetstagare inte vill fortsätta din provanställning finns det inga föreskrivna tidsregler för dig att rätta dig efter. Det betyder i praktiken att du kan meddela sin chef på fredag eftermiddag att du inte tänker komma till arbetet på måndag morgon. Självfallet uppskattas dock alltid viss framförhållning av arbetsgivaren. Ingen prövning av anställningens upphörande Den speciella konstruktionen med provanställning är att det inte görs någon rättslig prövning av arbetsgivarens skäl att avbryta provanställningen. Det enda sätt en arbetstagare kan angripa en provanställnings upphörande är då det är fråga om en diskriminerande åtgärd. Med diskriminering avses i det här fallet diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, sexualitet eller handikapp.
Ja, om du väljer denna anställningform. Provanställning finns bara för tillsvidareanställningar. Inte för viss tid så länge uppdraget varar...
Ja, det stämmer!
Ringde KFO idag, som bekräftade det. Går dock att återgärda ganska enkelt genom att ange att arbetstagare har 14 dagars uppsägningstid på avtalet
Ser ut som att det kanske löser sig trots allt... http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1004081
Jihu, äntligen lite ljusning...
EU-vaka den 7 november...nån? ;-D
Ja, det låter som en förträfflig idé! Men skönt att de börjar titta på det iaf.
Äntligen lite hopp!! Pratade m ifa nyss o det finns säkert hopp, problemet är att vi med kfo avtal så gäller lagen from 1 jan Parlamentet måste vara supersnabba nu att ändra Risken är att: vi får ändra till det sämre from 1 jan o sen ändra igen.............
Men är kollektivavtalet from 1 sep 2007 redan färdigt, det har jag inte hört ngt om! Jag hoppas på att det blir en dispens att vi kan fortsätta som vanligt till nästa kollektivavtal, men det är bara ett hopp fr min sida
Tror det var spanien, frankrike o italien som inte köpte ett kompromissförslag ang att jouren inte ska räk som arb tid, så nu är det bråda dagar om hela sverige ska anpassas!
Vågar man sätta sig ner o göra nya scheman enl atl med undantaget att jour inte räknas som arb tid tro? 11 tim dygnsvila verkar ju "kört"
Jupp... det stämmer... tog bara mig ett halvår att övertyga alla inblandade parter om det... Jag ser inte detta med dygnsvilan som ett stooort problem. Jouren verkade vara värre, men hoppas det fixar sig för er nu!
Vilka er menar du?
Nej dygnsvilan kommer nog att funka,bara vi slipper jour som arb tid/arb natt!
Haft diskussioner med mitt assistansbolag, Ifa, KFO bl a... Men nu är visst alla på min sida...
fick veta att KFO förhandlar just nu med Kommunal angående detta.
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh