Nedan gäller i Stockholms Läns Landsting På sidan kan man se vad som är förskrivningsbara hjälpmedel och vad som är sånt man själv får köpa. Varför Hjälpmedelsguide? Hjälpmedelsguiden konkretiserar Hjälpmedelspolicyn och består av behovstrappor för Dagliga livets aktiviteter, Förflyttning, Kommunikation samt Vård och behandling. Grundläggande principer i Hjälpmedelsguiden är att: • hjälpmedel är en integrerad del i habilitering, rehabilitering eller i vård och omsorg, • all förskrivning av hjälpmedel ska utgå från en individuell behovsanalys, • hjälpmedel är avsedda att kompensera funktionsnedsättning samt att förbättra, utveckla och/eller vidmakthålla funktion och förmåga, • tydliggöra Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsuppgift, • vara underlag för prioriteringar. Varje behovstrappa består av flera steg där steg 1 är det som har högsta prioritet. Under varje steg finns rubrikerna: • Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsuppgift • Egenansvar • Exempel på andra samhällsinsatser http://www.hjalpmedelsguiden.sll.se/ Svara gärna med länkar till motsvarande i andra delar av Sverige.
Till sidans topp
Jag har grubblat en del på det där med bord till permobilen. Fördelar? Nackdelar?
Fördelar: Många Nackdelar: Ibland glömmer man att ta med det. Den dagen Permobil konstruerar ett kompakt bord med hållare bakpå ( ? ) permon när det inte används så blir det perfekt. Redigerat 2009-10-15 10:48
Man kan åka omkring med den ångande te-koppen framför sig. Beroende av vilken permo man har så är det inte säkert att man överhuvudtaget kommer in under alla bord (Speciellt på uteserveringar.) och då är ett dylikt bord i det närmsta ett måste.
Att ha det med hela tiden funkar inte, det tar stor plats, men det är bara ett snabbfäste så det tar max 1 minut att ta bort. Jag har ett som gubben svetsat om staget på, i original satt det längst bort på vänster sida och det var ingen hit eftersom jag inte kan använda vänster hand så han förlängde det och nu kan jag ha bortde mitt fram. Fördelar: Bra hemm när man läser eller äter framför tvn där man oftast inte har ett vanligt bord i rullstolshöjd. Bra när man skriver eller gör annat som inte tar så stor plats, jag har mitt när jag syr, gör kort och klipper till scrapbooking. Nackdel: Att ha kaffe eller te på är riskabelt, man kan så lätt glömma sig och tippa rullstolen, då följer bordet med och det kam bli väldigt farligt, eller i bästa fall, väldigt blött. Det bär oftast i vägen ute och man kan inte ha saker på det när man kör för de glider bara över kanten och det är i vägen när man gör saker eller ska åka bil eller annat. Det lilla bordet får man utan problem (här i skånes landsting, kan vara annat hos dig) men det stora bordet måste man ha speciella skäl för att få, t.ex. att man inte kan ha händerna och göra saker på ett vanligt bords utan bara i knät. Jag använder mitt ca. 2 ggr i veckan, bara vid läsning och hobbyarbeten. Skulle troligen klara mig utmärkt utan det men samtidigt är det bra att ha ibland. Ett ställe som jag alltid använder det på är på tåg, på våra regionala tåg finns inga bord vid hk platserna och på X2000 är de svåra att sitta bekvämt vid. Med hjälp av antiglidmatta kan man då ha div. prylar där.
Ja, jag har precis som du Karin ett litet bord som snabbt går att sätta på plats från sidan av permobilen (bordet följer inte med när jag fäller bak ryggstödet, dock om jag tiltar). Tycker det är bra när jag ska läsa tunga kurslitteraturböcker eller om man ser på tv och vill ha nära till tekoppen. Nackdelen är att det är lite klumpigt att fälla ihop, eller rättare sagt - det går inte att vika ihop utan är hela tiden i en 90-gradersvinkel från stålstolpen det är fäst på. Hade önskat att det var i ett lättare material och med möjlighet att vinkla ner på sidan av stolen så det lätt skulle kunna gå att ta med då jag inte har lust att åka runt med det uppfällt.
Righty tighty, lefty loosy... Nåja... jag har en som sitter i en hylsa. Den modellen tillverkas inte längre, och enligt alla på permobil var den det bästa....
Jag har blivit mindre beroende av assistenten sen jag skaffade mitt bord. Förut var jag tvungen att ha hjälp att lyfta glas osv även om jag använt sugrör för att jag inte kan luta mig över bord. Jag kan ha datorn på det, böcker, tallrikar... Ser bara fördelar! Och jag var motståndare LÄNGE!
varför motståndare?
Hej! Har varit på Sodexho idag och nu står valet mellan en Permobil C500 alternativt C300. Hjälpmedelskonsulenten och arbetsterapeuten var lite tveksamma till hur det var med måtten på tåg, respektive flyg, så därför undrar jag om det är någon här med någon av de här modellerna som rest med SJ respektive flyg? Skall givetvis gå in på hemsidorna och kolla lite också, men ville också kolla lite här efter erfarenheter.
Föregångaren till C500 har jag haft med på flyg. Det de gör är att demolera ner (!) ryggstödet. En C500 har jag åkt tåg med (på X2000). Det funkade bra platsmässigt för min del.
det går bra på de tåg som är tillgängliga som X2000, däremot inte på Intercity (är det så de heter?? hjärnsläpp) men det gör inga Permobiler, de är för långa och tunga. Min permo och jag har åkt ett sådant tåg och det var mitt livs mardröm och en idiotkärring på SJ fel. Flyg är samma som de andra stolarna, det fungerar på de flyg som är tillräckligt stora för att kunna balansera vikten av stolen.
Nej A-E, jag menar vad jag skriver...... Fast det gick att fixa till efter en del mekande. Redigerat 2009-10-13 21:37
Jag kan intyga att C500 funkar på flygplan (om planet är av modell större som någon redan sagt här innan mig). Den verkar också tåla en hel del stryk! Bevittnade 3 kraftiga karlar lägga min C500 på sidan(joystick-sidan!) på ett baggage band o lasta in den på detta sätt i flygplanet inför en inrikes flight i USA. Befarade det värsta när vi kom fram, men ingen betydligt ska var skedd
Berätta gärna mer om permobil på flygplan. Får man sitta kvar i elrullen, eller måste man flytta över till en vanlig flygplansstol? Var står i.s.f. permobilen under flygresan? Måste permon spännas fast som i en färdtjänsttaxi... ?
Man får aldrig sitta kvar i hjälpmedlet under flygning, utan har man tur får man ha med det till flygplansdörren men sen lastas det i lastrummet. När jag åkte i Italien fick jag ha rullstolen med in på planet fram till flygstolen och sen körde de iväg med rullstolen. Det var jättesmidigt eftersom vi var flera i rullstol där, så slapp man att byta till den lilla "kärran". Spännas fast eller inte verkar vara lite beroende på bolag, det sätts säkert fast på ett eller annat sätt men vad jag har hört från några som åkt med permo så trycker dem in den så den står fastkilad mellan allt annat och sen är det nät över.
Jag hade länge en sits som gick att lossa lätt med bärhandtag. Denna kunde man då bära in mig och sätta mig på sätet. Funkar dock bara upp till en viss storlek.
Men om man sitter i en permobil med ventilator/respirator hur gör man då? Är flygning då en omöjlighet?
Jag trodde att sådana där apparater fick ström ifrån stolsbatteriet. Är det en för osäker strömkälla i det sammanhanget? Har mobila respiratorer verkligen en strömkälla som klarar av en tolvtimmarsflygning? Är det flygsäkerhetsregler som förhindrar permos i plan? Eller är det brist på plats tro?
Nej det är ingen omöjlighet med respirator heller. Dock är inte alla modeller godkända på alla flygplan.
Som alla andra redan skrivit spelar det ingen roll vilken modell man har. Antingen funkar permo eller ej. Du SKA ha 500. Motorn och annat är starkare. Och lyssna inte så mkt på de sk. experterna. Det blir aldrig bra då.
Hej igen! Tack för tipsen! På Sodexho har de numera C300 som förstahandsval och det kändes tydligt att de föredrog att jag valde den. Enligt dem så var enda skillnaden att chassit var mindre, vilket väl iof är en fördel, men C500 kändes ändå bättre på något vis. Skall tillbaka igen för att göra ett slutgiltigt val. Någon som upplevt någon nackdel med tipphjul fram?
300 lär vara bra mycket billigare, av en anledning... Välj den DU föredrar. Tippskydden fastnar i t.ex. trottoarer. Då åker drivhjulen upp, och... ja då sitter du där om du inte får hjälp. Ingen hindar dock om du själv tar bort dem...
Jag pratade med permobils säljare på mässan i göteborg, och även den i Linköping året innan, de pratade sig varma om 500 om man inte hade jättesmal hiss eller otroligt trångt hemma så den stolen inte skulle komma in, annars så finns ingen orsak att välja 300, tyckte de jag pratade med. Det verkade mer som om den som några säger kostar lite mer och landstingen går på det billigaste inte på det vettigaste.
Jag har en gammal Chairman som funkar på tåg, även på Intercity. Jag gillar nog den rätt så mycket men antar att den behöver bytas ut om inte så länge. Då det är en liten hiss där jag bor, och att jag vill fortsätta kunna åka tåg och ta så lite plats det går rent generellt, så skulle jag nog välja den minsta. Vad jag förstått är C500 som skrivits tidigare lite starkare och bättre ute men också lite större. Vad är då skillnaden mellan en C400 och en C300 (förutom att 300 har småhjul i fram och har mindre chassi)? Redigerat 2009-10-14 21:49
Det är 350 som har små fram.
Jag menade nog de där stödhjulen eller tippskydden... eller var det inte sådana?
Fast de sitter på de flesta numer, åtminstone om de är snabba. Även 500. 500 funkar ju inte i din hiss Fluff. Så det är nog 300 för dig. Gamla chairman var bäst. Sörjer gamla Bettan fortfarande. Fö går det att ta sig ombord på Intercity med 500... men det är fruktansvärt trångt.
Jag har åkt Intercity med min Chairman 2S som dessutom har en respiratorplatta som gör den extra lång. TRÅÅÅÅÅÅNGT, men det gick.
http://www.permobil.se/Sverige/Support/Teknisk-information/elrullstol/produktblad/ Måtten är med sitsen Corpus C300 framhjulsdriven Längd 108 cm bredd 62 cm C400 framhjulsdriven Längd 108,5 cm bredd 62 cm C500 framhjulsdriven Längd 115 cm bredd 65 cm
Hej! Jag brukade för tio år sedan spela rullstolsbasket på elitnivå och har tänkt att ta upp det igen! Nu letar jag efter en lämplig basketstol så jag kan ta upp detta på allvar för nuförtiden är det inte som det var när jag var aktiv! Stolarna är ett måste om man ska kunna tävla på elitnivå! Alla objekt och tips uppskattas! Antonio
Kolla med klubbarna är ett tips, och sen det vanliga med att söka fonder för att kunna köpa egen stol. Många gånger går det att låna stol undertiden som man försöker få ihop pengar. Men det kanske du redan tänkt på. Kan kolla med de kontakter jag har, vad är det för storlek du behöver?
Hej! För några veckor sedan gick min fotbåge av, inte vid någon svetsning eller fog, utan högre upp mot infästningen på chassit. När jag var på hjälpmedelscentralen för att få en ny så sade de att de aldrig sett detta ske någonsin tidigare, och ingen annan jag pratat med har varit med om det heller. Nu slänger jag ut frågan här, har någon av er varit med om att fotbågen har gått sönder. Är det något som jag borde vara beredd på igen i framtiden, eller lär det aldrig ske igen. Det var fotbåge till en panthera U2, och den gick sönder när jag var på väg ner för en trapp. Det var lite skrämmande då benen flög iväg rätt bra utan något stöd under fötterna.
Jupp, jag eller rättare sagt brorsan har pajat en båge på min stol. Fast jag hade nog pajat den ändå men den gick sönder när han satt i stolen. Då var det inga trappor i bilden utan ett helt slätt parkettgolv. Jag kontaktade panthera som sa att det är ganska vanligt ändå att bågarna går sönder, speciellt i trappor. De rekomenderade att man byter titanbågen till en aluminiumbåde som håller lite bättre, men den blir då tyngre. Men jag fick en i titan igen och den har hållt. Om man pajar plastplattan så be om att få en specialgjord i tjockare plast, en av mina tennispolare har fått en sån från sin HMC och den håller, är dubelt så tjock som den från panthera.
Om man flyttar till ett annat landsting får man då ta med sig sina hjälpmedel eller måste man lämna tillbaka dem.
Beror på riktlinjerna i nya landstinget. Jag fick ta med mig ett rullbord, men inte en "kontorsstol" (eftersom det nya landstinget enbart hade godtagit om jag använt stolen som ett hjälpmedel i köket, vilket jag inte gjorde utan just som kontorsstol) Är dock jätteglad över att jag fick behålla mig rullbord!! (egentligen skulle jag kanske inte fått göra det?) // A E
Var inga problem för mig att ta med hjälpmedlen. Pratade med arbetsterapeuten i landstinget jag flyttade från och när jag flyttat gav jag hennes namn till den nya arbetsterapeuten. Sen fixade de allt byrokratiskt pappersjox med varandra. Var hur smidigt som helst!
Ska kolla med arbetsterapeuten
Vi står och funderar på samma sak, men jag tror det hänger mycket på vem man har som arbetsterapeut. Vi funderar på att flytta från Östergötland till Västergötland, vet inte om det är något bättre i Vgl, men som sagt så tror jag det nog hänger mycket på hur mycket arbetsterapeuten är villig att hjälpa till. Min antar jag kommer stå vid länsgränsen och plocka rullstolen från mig, medans sambon lär få ta med sin utan problem.
Flyttade från västerbotten till västernorrland och har innan flyttat från västernorrland till västerbotten, båda vägarna var lika smidiga.
Nedan gäller i Stockholms Läns Landsting Flytt till annat landsting Vid flytt till annat landsting ska kostnadsansvarig från både Stockholms Läns landsting och den mottagande sjukvårdshuvudmannen komma överens om vilka hjälpmedel brukaren ska ta med sig. Huvudregeln är att de hjälpmedel som kan återanvändas lämnas tillbaka och brukaren får ett nytt hjälpmedel av den nya huvudmannen. Har brukaren specialanpassade hjälpmedel är det lämpligast att de tas med och att en överenskommelse görs med nya huvudmannen om ersättning för hjälpmedlets restvärde. Ansvaret för hjälpmedlet övertas av den nya huvudmannen. Stockholms läns landsting betalar inte transport av hjälpmedel vid flyttning. http://www.hjalpmedelsguiden.sll.se/templates/page.aspx?id=136
Här får man ju de flesta hjälpmedel genom kommunen (elrullar och datorhjälpmedel är det enda landstinget har hand om) men när jag byta kommun har jag alltid fått ta med övriga saker och så har nya kommunen "köpt" det. De har alltid tyckt att det blivit billigare än att de ska dels göra ny utprovning och sen köpa in nya saker till mig. Är hjälpmedelet över 7 år brukar de skriva av det och så är det ditt, fast då får man ingen service på det.
Kolla med det landsting som du ska flytta till, om det finns från deras sida, intresse att köpa över dina hjälpmedel ifrån ditt nuvarande landsting.
http://www.panthera-x.com/ Så någon som vet något skvaller om det här? Blir det en ännu lättare variant av U2 Light, kanske en modifierad variant eller en helt ny, vad tror ni?
Det stod på sidan att det ska vara världens lättaste rullstol så........ Redigerat 2009-09-16 15:43
Jag tror att man har tagit Lightchassit och fixat lite för att göra en ersättare till U2, hoppas på det i alla fall. En superlätt stol där man kan få handtag som tillbehör *håller tummarna* Och sen hoppas jag att man kan flyga med den så alla gatkanter och trappor inte är några hinder längre
Är helt mållös... så otroligt snygg stol i kolfiber dessutom och väger 2.1kg utan hjul och 4.2 med hjul. Nu får vi hoppas att den inte är svindyr utan att landstingen kan börja ta in den, men troligen lär vi få nöja oss med U2 Light många år till, men det är helt klart en stol som verkar kunna vara vettig. Låg vikt är ju något som minskar skador på armar, axlar och händer.
Hos oss är panthera helt borta numera. Var tydligen XLT som kommer att finnas nu. Deras lättaste stol väger mera än min S2 swing /Z
såg det när jag kollade på endel andra landsting, så fruktansvärt åt det håll utvecklingen är påväg. Man tänker bara på ekonomi på kort sikt och inte på hur människor lider och vad det kostar i framtiden.
Hej, När tror du att landstinget kan börja ta in den?
Jag tror tyvärr det kommer dröja väldigt länge, gissar att man lanserar denna X-modell främst för den utländska markanden, USA tex. där brukana själva kan välja lite mer vad de vill ha och många olika märken slåss om att vara lättast. Och med tanke på hur våra landsting håller på att dra ner på saker tror jag inte att något landsting är intresserade av att ta in den stolen, de anser nog att den kommer vara för dyr, jag har inte sett något pris men gissar att den inte blir billigare än standarsmodellerna. Samt så finns det ju redan en light som är lättare. De som sköter upphandlingarna och den allmänna attityden är ju att 5kg mer eller mindre inte spelar någon roll. Stod på hemsidan att den börjar säljas nästa år men det ska bli intressant att se vad priset hamnar på den och vad de som testar säger. Men det känns ändå hoppfullt för nu måste de andra märkena börja konkurrera ordentligt. För jag tror inte något märke kan hålla kvar med stolar i klassen XLT, som är tyngre och otympligare. Hoppas i alla fall att landstingen kommer inse nyttan och den långvariga ekonomiska vinsten i att satsa på lättare och vettiga hjälpmedel. Jag har inte sett stolen på riktigt och har ingen aning om den är så bra som de skriver, men är den hälften så bra så verkar det ju väldigt intressant. Men är inte priset jättehögt så kanske vi kan se några förskrivningar i vår, om något landsting satsar. Jag håller i alla fall tummarna för att det är framtiden vi ser. *edit* hittade en länk till en kille som provat stolen, den är på spanska men med google translate så kan man översätta den till engelska som blev läsligt http://www.adaptado.es/content/view/150/30/ Han verkar helt lyrisk i alla fall. Redigerat 2009-10-12 12:15
Verkar vara en fantastisk rullstol. Annars får man väl söka fonder eller spara ett bra tag. stolsutbudet är tyvärr ganska begränsat här i Sverige.
Priset är ca 30 000 kr. Råkade få veta på Sodexho...
Oki, det var inte så blodigt, hade befarat det dubbla. Panthera visar upp stolen nu i västerås på hjälpmedelsmässan 4-5 nov. Planerar att åka dit imorgon så kanske jag får se en glimt av den.
Men glöm inte bort att alla hjälpmedelsleverantörer har tre prisnivåer. Ett högt pris till offentliga sektorn i form av kommuner och landsting. Ett något lägre pris till återförsäljare. Och sedan ett ännu lägre i de fall man säljer direkt till brukaren.
Nja, offentlig sektor betalar oftast mindre för ett hjälpmedel än vad det kostar om enskilda skulle köpa det, tack vare att dom köper stora volymer.
nja... köper man privat så brukar bolagen vara lite snälla och ge rabatt, det är min erfarenhet i kontakt med hjälpmedelsleverantörer. De säljer så sällan till privatpersoner och kan vara lite snälla för att bättra på sitt rykte, då tar man inte ut lika stor vinst. Är ju skillnad på om det är en vara som säljs många av, tex en duschstol eller liknande mot om det är en rullstol för 30 000 som de kanske säljer 10av på ett år till privatpersoner. Anatomic sitt och etac är 2 företag jag har haft kontakt med som privatperson och fått bättre pris än landstinget, när det gällt lite dyrare hjälpmedel som man i vanliga fall ska få förskrivet. Panthera vet jag inte hur dem är, vi får väl vänta och se om det kommer några prisuppgifter.
Jo, du har rätt. Det som är avgörande är om landstinget eller kommunen har avtal med leverantören på just det hjälpmedlet eller ej. Sen finns det rikstäckande avtal som HI har tecknat vilka offentlig sektor kan handla enligt. Och ja, när det gäller Panthera X kan det nog dröja innan det köps in några större mängder av landstingen. :-/
mmm... många landsting håller väl på att bråka om lighten fortfarande. Tänk om de kunde ha en stor kassakista där man ser långsiktigt istället för många små kistor där alla ska hålla så hårt som möjligt i sin pott.
Nu har jag varit och provkört och lyft stolen, jösses... det var helt overkligt så lätt den var att lyfta, kändes inte alls som om det var en rullstol som gick att köra. Den är stenhård i ramen och superlätt att köra, reagerade så otroligt bra och lätt. Jag är kär Priset är 3500kr exkl moms så runt 42000kr kommer den kosta. Det tipset som de gav var att om man har landsting med fritt val, att ta det och sen söka fonder för andra halvan om man vill ha en superlätt stol. Låter helt klart intressant, tyvärr har inte vi fritt val här så det blir väl att söka fonder och hoppas på framtiden. Några landsting kommer troligen inte nappa på ett bra tag utan det är via fritt val man kan få en sådan stol. Jag blev grymt imponerad och hoppas att den är så bra som den kändes även om ett år, att barnsjukdomarna inte är så många. Finns tydligen lite planer på att göra en S2-liknande stol i kolfiber också, men tydligen var inget klart. X görs i 36, 39 och 42storlek men även en 45 kommer med största sanolikhet att tillverkas.
Vet någon om de har börjat ta in den här nya rullstolen?
Vad jag vet så är det inge landsting som tänker bekosta den stolen om man inte har så att vissa landsting har nu att dom lägger en summar så får man lägga till resten själv. // Lars
Det är vad jag har hört också, att man via fritt val kan få den men det är nog ganska osanolikt att något landsting tar in den stolen i sitt sortiment. De tycker ju att man kan nöja sig med något mycket tyngre och billigare.
Om jag inte minns helt fel så sa de på mässan att stolen kostar runt 42000kr, bidraget ligger runt 17 000, kan diffa både upp och ner jag minns inte exakt men det låg i ungefär den nivån som en U2 kostar. Så resten får man lägga till själv runt 25000. Mitt tips är att du ringer panthera på 08-761 50 40, det var de som berättade om priserna när de visade stolen på mässan i höstas.
Hej, Fick veta att fritt val är på prov i Stockholm, Sörmland och Kronoberg och man får lägga själv cirka 22500kr.Det kommer tyvärr inte att finnas tippskydd eller körhandtag till Panthera X. Det tycker jag är synd för de som behöver dem.
Men,jag fick svar från Panthera att det inte går.
Det beror på hur ryggstödet är fäst. Det låser inte sig i upprest läge som på de andra pantherorna (gäller även light) Och då blir det inte säkert att ha körhandtag.
Nja har hört någonstans att 20 000 tusen får man o köpa grejer från landstiget. Och den kostar 35 + moms så det är bara att räkna ut att det blir väl en 43750 inkl moms då minus 20 000 så blir det 23 000 kvar o betala själv. // Lars
Hej! Jag är student på Mittuniversitetet och skriver nu mitt examensarbete. Detta handlar om användandet av kryckor och möjligheten att fästa kryckor på permobiler. Eftersom jag vill utgå från användaren när jag skriver mitt arbete så söker jag nu personer som kan svara på några frågor i en enkät. Om du kan tänka dig att vara med så maila mig: jossean86@gmail.com
Hej! Vi har fått i uppgift från rullstolstillverkarna Etac att utforma ett justerbart fotstöd till en rullstol, som användaren själv kan justera. Vi vill därför göra en kundundersökning för att finna vilka behov som produkten kommer att möta och vad som är viktigt att tänka på när vi utformar fotstödet. Är det någon av er som skulle vilja svara på några frågor? Det skulle vara till stor hjälp för oss att få höra vad en som dagligen använder rullstol tycker. Om ni inte vill svara här på forumet går det bra att maila oss på moaisa-6@student.ltu.se Det bästa vore om någon ville göra en telefonintervju, hör i så fall av dig till våran mail. 1.Hur skulle du vilja variera din sittställning? 2.Tycker du att fotstöden kan vara i vägen vid vissa tillfällen? När i så fall? 3.Vad upplever du är det största problemet med att kliva ur och i en rullstol? Brukar fotstöden vara i vägen? 4.Vilka inställningar skulle du tycka var viktigast att kunna manövrera helt själv? 5.Vad är det du oftast behöver justera på fotstödet? 6.Hur skulle du vilja justera fotstöden för att minimera den statiska sittställningen? 7.På vilket sätt skulle fotstöden kunna förflyttas för att förbättra räckvidden? 8.Vilket intervall på vinklar är önskvärda för benen? Ex. Kunna sträcka ut benen helt, eller bara halvt ca 45 gader? 9.Är det svårt att lyfta upp/lyfta ner benen på/från fotstöden? Skulle detta kunna underlättas genom att hissa ner fotstöden till marken? Hur viktiga är följanden påståenden? Värdera från 1-5 där 5 är jätteviktigt och 1 är oviktigt. 1.Att kunna höja och sänka fotstödet 2.Att kunna skjuta fotstöden i sidled 3.Att lätt kunna skjuta undan stöden för att till exempel komma närmare ett skåp 4.Hur vanligt är det att du slår i fötterna när du färdas i rullstolen? (5 är jätteofta) 5.Att kunna variera olika vinklar på benen Än om du bara hinner svara på några frågor så är det ändå till stor hjälp. Tacksam för svar! / Sarah och Moa från Luleå Tekniska Universitet Redigerat 2009-09-09 16:10
varför får man bara ha två elrullstolar om behovet säger något annat. Min son behöver sin lilla elrullstol inne och sin permo ute och inne och även för att det finns stå funktion på den. nu är det så att han skulle behöva en trax ute , för att kunna vara med sina kompisar. Alla hans kompisar är ute och cyklar hela dagarna även i skogen men inte min son för han kan inte med sin permobil han hinner inte med dom. Och vem kan vänta när man är 13 år och sugen på att köra fort i skogen . Nu är det så att vi har blivit nekade.... och jag har en väldigt ledsen och besviken kille hemma.. och ensam ska livet få vara så bara för att man sitter i rullstol och är beroende av andras beslut????
Har du försökt att få en som fritidshjälpmedel?
TVÅ elrullar!!!!!!!! Här får man bara en, så behöver man den både ute och inne får man klara sig med en combi, och fritidshjälpmedel får man allrid betala själv.
Olika regler verkligen. Här får man bara elstol, en elstol och om man behöver den inomhus. Jag kämpar med näbbar och klor för att få behålla min gamla permo som är jättetrevlig att ha utomhus.
Hur går man till väga då?
Så tråkigt att din son inte får de hjälpmedel som han så väl behöver för att kunna vara med sina kompisar. Blir så ledsen när jag läser det du skriver. Det enda jag kan säga är att ge dig inte. Försök och försök igen. Det finns något som AT kallar "speciella skäl" och man kan då gå utanför bestämmelserna i vissa fall. När det gäller barn/ungdomar som är på väg ut i livet och ska försöka bli självständiga så är det ju superviktigt att dom får de hjälpmedel som dom behöver. Ja vi alla behöver det, naturligtvis, men när man är så ung så måste man få den där extra puffen för att orka med allt. Är det AT som har hand om barn/ungdomar också eller?? Håller tummarna för att ni ska få det sonen behöver
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh