Min brukare som jag jobbar hos har pratat ibland om att skaffa bil. Han är 20 år så rent teoretiskt sett så har han ju laglig rätt att kunna ta körkort - men hans sjukdom medför att han inte kan göra det. Om han skaffade bil så skulle det vara så att någon av oss assistenter skulle köra. Vad är det som gäller egentligen när det gäller om brukaren har bil men inte kan köra den själv? Får assistenterna köra bilen? Vem är ansvarig om det skulle hända någon olycka då man kör? Vem är ansvarig överhuvudtaget då man som assistent kör sin brukares bil pga denne inte kan köra själv? Vad för försäkring gäller för brukare och assistenter? Räknas bilen som hjälpmedel då? Är det olika bestämmelser beroende på vilken kommun man bor i eller hur funkar det?
Jag undrar en sak också; vad händer om assistenten inte har körkort?
Man kan använda ass-pengar för körkortsutbildning. Assen måste ju ha det för att jobba.
Ni får absolut köra bilen (om ni nu inte jobbar inom kommunen...). Försäkrade ska ni vara genom arbetsgivaren. Brukaren ska ha en egen. Bilförsäkring finns ju också. Ansvaret... tja, nån som vet?
Tyvärr kanske man ska säga men jag är anställd som PA av kommunen
Be att brukaren pratat med kommunen innan han köper bilen, får... ni inte köra så kan han ju alltid byta från kommunen Om.. ni inte skulle få köra så är jag nyfiken på varför (om du vill tala om det vill säga)
Man får visst köra brukarens bil även om man är anställd som PA av kommunen, åtminstone här i Örebro. Det har mina assistenter gjort i snart sju år. Det är kanske andra bestämmelser i andra kommuner. Kommunen står för självrisken om assistenten anses vållande vid en eventuell olycka.
Den frågan kom upp en gång på ett personalmöte och då sa våran chef att det har att göra med försäkring för våran del.
jag har ass. få timmar av min kommun. Den ass. jag använder mig av har körkort och kör mig dit jag vill när jag ej orkar köra själv. Ass.försäkrad av kommunen. När ass. en gång gjorde sönder bilen av misstag stod kommunen för det. Samma regler som om ass. gör sönder något i mitt hem under arbetstid. Så är det för mig iallafall. Sedan måste jag ju alltid ha min bil försäkrad. Det ligger ju i min skyldighet som person enligt lag, samt i mitt egna intresse.... Man kan få bilanpassning trots att man ej har körkort utan är behov utav bil men att någon annan kör.
Brukaren kommer att köra bilen "genom" er PA så det är inga problem för denne att skaffa bil Jag är med i ett kooperativ och där har man ett särkilt "bilavtal" När jag var egen arb.giv så hade jag uppe detta med KFO. De sa att ni är försäkrade även i bilen eftersom arb.platsen är där brukaren befinner sig (om ni har det på anst avtalet vill säga) Bilen måste vara helförsäkrad + att ni tar själva ansvar för hastighet, nykterhet etc... Prata med brukarens arb.giv om den har ev speciella avtal
Jag har bil som assistenter kör och jag har assistans genom kommunen (växjö) aldrig varit några problem. Får visserligen stå för självrisken men det förstår jag. Det är min bil så kan ju avgöra vilka som är lämpliga lika som att någon kompis skulle köra den. Detta tror jag ligger bakom detta. Det är alltid ägaren (alltså den som betalar trafikförsäkringen) som har ansvaret om något händer där trafikförsäkring går in. Ansvaret som förare är att följa trafikreglerna självklart . Så alltså trafikförsäkring täcker både förare (assistent) och passagerare (brukaren) och skador på bilen eller andras bilar. Så har jag fattat detta med trafikförsäkring. En försäkrningsbolag tar högre premie om ägaren saknar körkort kolla detta. Kolla även med kommunen men det ska nog inte vara problem. En bil är inget hjälpmedel för detta får man anskaffningsbidrag och anpassningsbidrag från FK. Detta innebär att alla omkostnader får man betala (service, reparationer, försäkrning och den dyra bensinen) om man använder bil till och från arbete kan få göra avdrag. Hoppas ni blir klokare av detta inlägg. Det borde gälla lika i alla kommuner men man vet ju inte.
Till sidans topp
Ni som inte kan röra er något, eller väldigt lite, har ni något särskilt ni sover på eller med? Har ni ont? Vad hjälper? Ligger ni någonsin på mage? Tips? Kevin vill vändas helt löjligt många gånger per natt. Han säger bända lite, bända lite, andra sidan, ont, bända lite, andra sida, ont, ryggen, sidan, ont där, andra sidan, bända lite, bända lite... and so on... Jag tror jag vänt honom 40 gånger i natt. Lika jobbigt för oss båda förmodar jag... Kevin har en extra mjuk madrass ovanpå sin vanliga madrass.
Om jag sover i sängen ligger på min vänstra sida. Med massa kuddar bakom så jag inte välter. Behöver byta madress... Denna är "trött"! Magen... nja. Med en kudde som stöd från bäcken-höftbenet och upp till revbenen brukar man kunna det. Jag testade med en sån där luftkudde.För ryggem fungerade det bra. Men min mage fick kramp och jag svimmade. Men det var ju pga min gynekologiska sjukdom. Att Kevin vill vändas så mycket är jobbigt för alla. Har han ont kanske någon behandling mot smärta vore bra. Och massage före. Ett varmt bad. Alltså läge att prata med läkaren! Jag sover 1-2 timmar per gång. Jag har inte hjälp mer än 2,5 timme per dygn. Så ofta sitter jag i rullstolen och "vilar".
For mig ar det nastan exakt likadant. Det jobbiga ar att minsta millimeter som ligger fel kan vara ett jatteproblem, men man lar sig tekniken efter ett tag. Huden pa mage och rygg stracks latt, nar man ligger pa sida, sa den far man lyfta lite pa for att slappa spanningarna.
Kanske nåt som formar sig helt efter hans kropp skullle funka? Jag menar som liknande en saccosäck ungefär fast i en madrass.
Tumlekuddar fungerar ungefär så. Tycker de är för varma för att sova med men de ger bra avslappning. Forma sig efter kroppen gör ju också Tempur. Funkade heller inte för mig. Men, kanske värt att testa?
Hej! Jobbigt för er båda att vakna så mycket... Nicole hade en period när hon var yngre när hon vaknade otroligt mycket. Vi "roade" oss också med att göra streck för varje gång hon vaknade ( som jag läste i din dagbok ), men det var nästan mer knäckande efter ett tag.. Den tröst jag kan ge är att det för vår del har blivit bättre. Mycket sedan hon fick sin pep-mask och hostapparat så att andningen blev bättre, hon svettas mindre etc. Vi försöker få henne att somna på rygg, för då kan hon lättare vända ett halvt varv själv. Annars är sidoläge med benen väldigt högt upp ett favoritläge. Glidlakan är bra. Du bör ju absolut försöka få natthjälp av något slag. Man orkar otroligt mycket när man är mitt i någonting och måste och vill göra allt man kan. Men, för att hålla vägen ut är det nog bra att ta lite hjälp. ( Säger en höggravid kvinna, som sover alldeles för lite, men själv vägrar ta hjälp.... ( Lätt att ge andra råd.. nåväl.. )
Det fins luftmadrasser med en pump som flyttar luften mellan olika delar i madrassen. växlar läge var 20:de min ungefär. Har ingen själv än men min kompis är väldigt nöjd med sin. här e en länk jag hittade: http://antidecubitus.com/produkter-alto4.htm
Jag har en luftmadrass. "Blueair bas" heter den. Fungerar ungefär som en roho-dyna. Inuti är den uppdelad i tre sektioner (huvudända, mitten, fotända) som man ställer in med pumpen. Vill man ta med den på en resa så är det bara att släppa ur luften och rulla ihop den. Den är jätteskön och jag kan ligga på rygg hela natten.
Jag ligger alltid på rygg och sover. Ligger jag på sidan för länge får jag ont. Är bortskämd med luftmadrass nu. Klarar inte av för hårda sängar. t.ex. när man reser.
Hej! Undrar om det är någon som har provat någon form av hjälpmedel för att kunna komma upp ur vanliga stolar och möbler och liknande. Finns det överhuvudtaget någon form av hjälpmedel för detta ändamål? Arbetsterapin har erbjudit förhöjningskuddar som inte funkar längre. MVH Lise
Hej Lise jag har själv samma problem jag ska fråga min arbetsterapeut om hon vet hon brukar kolla på många ställen om det är något särskilt man behöver kollar med henne
Jättegulligt! Jag lovar att återkomma själv, om jag får veta något! Lise
Finns sk. saxlift till bilen. Funkade bra länge för mig men är tyvärr för dålig nu. Saknar oxå ngt som höjer. Finns ngn slags kudde man kan sita på o sen när man lyfter sig lite uppåt så hjälper den till. Såg en sån på valjeviken en gång har själv aldrig testat. Själv kan jag ej sitta i soffor eller stolar längre för kommer ej upp om jag inte kan klättra på ett högt bord framför mig så det blir mkt rullstol....såg iof en stol som kan höja sig rätt mkt i en tidning för ett tag sedan. Tror det var Reflex-Nhrs tiding. Ska kolla upp detta.
Jag undrar om det är fler landsting än Kronoberg som tar ut s k hyresavgift för elrullstolar vilket jag tycker är väldigt fel. Jag har inget annat val än Permobil. Nu är det bara 550 kr och det känns knäppt att betala en avgift när en Permobil kostar mer än 70000 kr. Hur är det hos er andra och avgifter?
Betalar ingenting...Är avgiften per år eller månad?
Vissa av mina hjälpmedel får jag betala helt själv. Dom finns ej på landstingets magiska lista. Och det blir 1500-1900 kr per månad. Beroende på hur mycket jag äter. Kan få ner kostnaden till 1000 kr genom att äta ett mål per dag. Men då blir jag så trött. Sen kostar nästan alla småhjälpmedel en hel del. Blir i snitt 350 kr per månad. FK har inte godkänt oavstående, utan anser att landstinget ska betala.
Hej! Jag bor i Stockholms län och har aldrig behövt betala för vare sig elmoppe eller manuell rullstol. Skall iväg till arbetsterapeuten i slutet på månaden och hoppas naturligtvis att det fortfarande är gratis med hjälpmedel. Jag håller verkligen med dig om att det är fel att behöva betala för sådant som är nödvändigt för att kunna leva ett anständigt liv! MVH Lise
När jag bodde i småland så fick jag betala för en griptång, tror det var 120 kr. Här i skåne får man allt och inget kostar och när men berättat att det kostat i småland blir de jätteförvånade.
Hej jag har ju blivit sämre i mina armar nu också, så jag ska till hjälpmedelscentralen den 25 jan och prova ut en ny elrulle, är det någon som kan ge mig bra tips på vilken modell som är bra, jag vill att det ska gå att köra under typ köksbordet så man slipper stå vid sidan,sen skulle jag vilja ha med ståfunktion, ska även ha den att sitta i när jag kör min bil, någon som vet eller har ett bra tips Det blev en permobil C 400 Corpus det är deras nya modell på entran blev inte med ståfunktion för jag ville inte ha den för hög, men det gör inget för denna har elinställningar på allt ändå. Ska ju mest ha den inne skulle jag haft den mest ute så skulle jag ha valt C 500 istället men nu blev det C 400 för den passade mig bäst
Hej. Själv är jag väldigt nöjd med min chairman 2 från permobil. Sitthöjden är dock för hög i standardutförande. Jag fick min stol sänkt 5 cm för att kunna få in knäna under bord. Antagligen kan man få den sänkt från början nu. Ståfunktionen är också bra. Permobil har också väldigt bra service. Ofta kommer de hem till en och lagar stolen. Här i Stockholm iaf. Micke.
Permobil har ju system för förankring av sina elrullstolar. Detta var monterat på min nya permobil sen monterar en platta i golvet med fästkrokar som krokas i ett par öglor under stolen. Allt elektroniskt. Bara köra in trycka på en knapp och man sitter fast. Känns lika fast som bilsättet. Permobil är bra deras försäljare har mycket erfarenhet ser inget omöjligt hur man kan styra och sittande. Vet själv då jag har en väldigt ombygd permobil dels har jag ventilator och ingen styrka i arm kör med tummen (har microjoy-stick). Har även multifjärrkontroll som jag styr med joy-sticken. Varma rekomendationer för permobil (nästan aldrig sönder) Hoppas inget händer bara för jag skrev det
Hej, min son har ganska nyligen fått sitt första ståskal med stårullstol. Han´gillar att stå och har stått upp emot en timme några gånger nu. Problemet är efteråt när vi tar ur honom ur ståskalet. Han börjar att gråta och det ser ut som om det gör väldigt ont. Har just kommit fram till att det kan vara när vi böjer hans ben -de har då varit konstant sträckta och stilla i en timme- och att det beror på det. Är det någon som känner igen sig i detta? Är det ovana av att stå som gör ont eller?
OJOJOJ vad jag känner igen mig. För mig var det, som du skriver, att dra ihop benen igen som smärtade. Det går över snabbt, och blir mindre och mindre om ståendet är kontinuerligt. Kolla bara att han inte "översträcker" knälederna. En sjukgymnast vet säkert bäst, men för mig låter en hel timme åt gången ganska mycket. Testa att minska ner på tiden och se om han får ont ändå. Risken är att han kommer hata ståskalet för att det gör ont. Kanske en halvtimme, men två gånger?
Nej det borde man väl inte kunna?
Finns det ngt man kan göra åt det? Finns det risk att han kommer att hata att stå tillslut? Idag stod han bara en halvtimme, men det såg ändå ut att göra ont när jag lyfte ur honom ur skalet...
Nä, vet inte om det finns nåt att göra åt det. Prova att strecha dina knän i ytterläge konstant i en timme. Gör det ont när du böjer igen? Mest nyfiken, vet inte om "normala" leder beter sig så. Men, om det gör det så är det ju naturligt...
Några minuter då och då är lättare att stå ut med, så hinner inte knäna "stelna" i ytterläget! Sen är det klart klumpigt att klättra i och ur ståträning.
Var någon som sa att man måste ståträna minst en halvtimme per gång om det ska ge ngt resultat.Någon annan som hört ngt om det?
Men du vill väl åstadkomma en förbättring i böjandet, är det inte så? Hiphopapa Jr ska bara bibehålla en förmåga. Jag har så svårt att logiskt förstå hur det skulle behövas en viss tid för att vara bra. Det händer ju inget särskilt efter de där 30 min. Kevin står så länge han vill och så ofta han vill. Ibland är det 5 x 40 min, ibland 1 x 10 och ibland 2 x 90. Det varierar väldigt, beroende på vad vi gör och Kevins kondition. Jag tycker att ni ska höra med sjukgymnasten. Till oss har de aldrig sagt något om tid, bara att Kevin gärna ska stå och att vi ska låta honom göra det i den utsträckning han vill. De har sagt att det är bra om han kommer upp i åtminstone en timmas stående per dag, men inte att det måste ske i ett svep. Eller ens i två.
Jag menar att vänja sig. Både vid att stå och smärtan att sen böjas igen.
Elins sjukgymnast sa till oss att såendet skall vara en minst en halvtimma åt gången för att det skall ge rätt effekt. Jag frågade inte vidare om det men kan tänka mig att om man skall belasta skelettet (för att minska benskörhet) som är en av orsakerna till ståträningen så bör man kanske göra det under en viss tid för att det skall ge den effekten. Kort tid ger kanske inte samma belastning? camilla
Nej, vi upplever inte att Elin har ont eller hade ont i början heller. Nu står ju inte hon i ett ståskal utan utan i sin ståstol diekt. (ja, ni vet ju hur den ser ut). Det kanske blir skillnad då, jag kan ju se att hon står med knäna lätt böjda så att de inte är översträckta. Camilla
Hej! Har inte hört att Oliver skulle stå minst en halvtimme för att det skulle ha någon effekt, bara att han skulle vänja sig succesivt typ fem min. åt gången och öka varje dag. Nu står han så länge som han känner för det och tiden varierar mycket. Vi märker på honom om han stått en längre tid att det precis som på Billy gör ont när vi tar väck honom men det går snabbt över, tack och lov. Brukar även massera benen lite lätt efter ståendet vilket han gillar.
Japp, känner igen. Känns lite så i alla leder. Först lite när de sträcks ut, men egentligen mer när de böjs igen.
Känns så tråkigt att det ska behöva vara så... Vår sjukgymnast sa att vi skulle röra hans´ben mkt precis innan, så det blev ett flöde i lederna. Vi testade det igår (han stod en halvtimma)sen tog vi ur honom väldigt sakta ur skalet - då gick det jättebra! Hoppas det inte var en tillfällighet.
Låter egentligen logiskt. Se till också att han inte är kall när ni tränar med honom. För mig är kroppen mycket ömtåligare då.
OK, Det här kommer väl bli vad jag tjatar om ett tag nu: Bilar 1. Om ni har en bil med anpassning, vad har ni för bilmodell? 2. Om ni har en bil med anpassning, har ni en lösning som innebär att elrullen körs in och ersätter säte? Eller har ni en lösning som innebär någon form av kran och ett annat sittande än elrulle under färd? 3. Nöjd? Fördelar? Nackdelar? Brum, brum
Jag har en chevrolet transport som jag sitter i permon Jag kan sitta både i förarsätet och passagerar sätet i ngt som heter permolock. Det är stollås som är fast i golvet så man kör in med rullen där och trycker på en knapp och så sitter man fast, väldigt smidigt istället för att man fäster med remmar Bilen har en ramp på sidan
Jag har samma anpassningar som Lotta m min bil är er Chrystler Voyager '95. Som tyvärr behöver bytas ut snart :s
Hallå där! Mycket för dig nu... Vi har en Chevrolet Transport och den fungerar bra tycker vi. Vi har valt att ha en kran, så att Nicoles Elis kan hänga med dit vi ska. ( Titta under hjälpmedel på Nicoles hemsida ). Det finns även ramper, vet jag. Vi fick hjälp av vägverket att diskutera fram det alternativ som kunde tänkas vara bäst för oss. Tror att det bästa för K är att han sitter i en bilbarnstol till en början, eftersom han är liten fortfarande.. Vi ska precis vända N att sitta framåt, vi behåller alltså bilbarnstolen ett tag till. Vi har även fått hjälp av vägverket att titta ut en bra bilbarnstol. Denna gång kommer vi att få en vridplatta, så att man kan sätta i henne i en bättre position. Vi hade kunnat få en sk "turny" där man kan sänka ned stolen i samma höjd som rullen, men det var faktiskt jag som tackade nej till den... med snart tre barn som alla behöver hjälp insåg jag snabbt att vi ändå inte kommer att använda den just nu..men nästa gång vi byter bil och syskonen kan klara sig lite bättre själva, så är det en jättebra lösning.. // Anneli
Hej igen... Kom även på att vi har en bensinvärmare, så att bilen är varm när man sätter sig i den. ( Med fjärrkontroll ). Det kan man få eftersom "våra barn" är så frussna och lätt blir sjuka. // Anneli
Hej! Har en Renault trafic med ramp på sidan. Sitter i permobilen på "mellanraden", valde att inte sitta vid passagerarsätet för då hade 2 stolar försvunnit där och vi behöver många stolar ibland när vi åker många (dessutom ligger mina hundar i baksätet för det mesta...). Hade en Volkswagen Caravelle -92 innan som vi precis sålt, den var kanon men det blev dags att byta. Renaulten är toppen!
Det är i sanning en djungel... Vi köpte en begagnad Chrysler Voyager, den kortare modellen, årsmodell -95. Detta var förra året och den hade bara gått 980 mil då, så vi gjorde ett riktigt kap. Den har ramp på sidan, som fälls ut med en knapp utanpå, vid ratten eller via fjärrkontroll. Sen är bilen bara golvsänkt i mittenpartiet så där sitter jag, och spänns fast med remmar. Sitter alltså kvar i el-rullen, trepunktsbältet passar ypperligt. Gissar att Kevin är för liten för att sitta kvar i rullisen, men när han blir större är det en enorm frihet och man sparar en massa lyft. Liksom Tina hade mina föräldrar en VW Caravelle när jag var mindre och den funkade KANON. Bra att du tar hjälp av oss här!
Men om han är för liten nu, är han det även när han är 9 år? Det är under en så lång period bilen ska vara. 7 år - Kevin är under metern nu men över tiden innebär det ganska stora förändringar... Jag måste nog kika på andra sätt att ha Kevin i bilstol då. Han sitter inte riktigt bra i den han har nu, en vanlig bilstol men med möjlighet att luta lite. I alla fall i rymliga bilar... Han kan inte hålla upp huvudet i svängar till exempel. Kanske kan jag köpa en utan stöd nu och bara få den anpassad med någon lyft för att få in elrullen, utan Kevin. *tänker högt* Och så får någon fixa en bättre bilstol åt Kevin. Fasen att jag initialt är ointresserad av bilar!!
Kolla på Chrysler Grand Voyager -96 eller nyare, 2002 kom det en till modell som är väldigt fin! De nyare har inte problem med rost och växellåda som de äldre har. Själva inköpet av bil blir ju begränsat av sitt kapital + FK anskaffningsbidrag, men själva anpassningarna kan bli hur dyra som helst. Därför skulle jag inte kolla på en beg anpassad bil utan köpa en orörd bil. Sen anpassa efterhand när K behov förändras genom åren just nu räcker det kanske med en stadig bilstol.
Vanliga bilstolar är för vanliga barn. Kevin är ovanlig! Och se till att han får en formad sits. Som går att flytta. En bekants barn har en modell som även kan sättas på ett vagnunderrede och fungera som transportrulle. Ev. ska samma sits gå att sätta på en elstol. Smidigt, och bra för spagettibarn/vuxna!
Har Kevin formgjuten sits? Det hade kanske varit ett bra alternativ! Det har jag haft.
sittsystem: http://www.anatomicsitt.com/swe.html
Många fina svar. Tack! Så, om jag köper en redan anpassad bil, så måste jag betala alla andra anpassningar själv? Eller, förstår jag kanske fel?
Har haft deras sitsar i många år. Men tillslut tröttnade vi på att de blev för små innan jag hann få dem. Nu använder jag matrix-sitsar, som är lätta att modifiera när något händer. Har haft min ena i... 13 år nu. Men... de är ovanliga idag tror jag.
Sits bör gå som hjälpmedel! Den är ju gjord efter honom! Men vissa saker får du nog stå för själv. Eller via LASS-kontots omkostnadsdel (när ni har fixat assistans!) Så försök hitta en bil som är bra anpassad från början. Och kolla med hans arbetsterapeut vad som är hjälpmedel, och vad som är normalt familjansvar. En del får betala vad en vanlig bilstol kostar, men får en formgjuten med underrede och fästanorningar.
Hej! Vi köpte vår Chevrolet Transport år -03, en - 99:a. Den var inte anpassad, men det har vi fått igenom ändå. N var ju inte så gammal då, så det där med en "Turny" stol var inte aktuellt, eftersom de ville att hon skulle sitta bakåtvänd. Däremot skrev de in att den dagen hon skulle sitta framåt skulle vi kunna göra den anpassningen då. 7 år är ju en ganska lång tid, men med tanke på att nacke etc. är svagare, känns det rätt med en bilbarnstol. Det är också ok att göra vidareanpassningar.
Permobil sitter man inte baklänges i eller, som alternativ..? Sitter Nicole baklänges nu? Så att ni har en så stor bil är för att ni ska kunna få plats med Permo där bak?
Hej! Hon sitter baklänges just nu, men i bilbarnstol. En ny bilbarnstol är beställd och då kommer hon att sitta framåt i den. Att sitta kvar i permon känns som det är ett par år kvar innan hon gör. Jo, vi har en stor bil för att kunna få plats med permon därbak och allt annat som vagnar etc. ( Jag menar, Familjen Taikkon, släng er i väggen liksom )
Mortica. jag vet inte vad det är för bilbarnstol som passar K just nu. Men att det inte är en vanlig bilbarnstol fattar vi alla efter Caroline'ss beskrivning om kurvor etc. Gällande bil menar jag att köper du en redan anpassad bil kan det vara anpassningar som är gjorde för en annan individs behov och ditt utbud av objekt sjunker dramatiskt. Sen kan det begagnade objektet redan levt genom en 7års period som bilen ska tillhöra den handikappades egendom. Så ansök om anskaffningsbidrag och köp den modellen som kommer funkar i 7år framåt, anpassning för elrulle måste ju funka längre fram. När du väl har bilen som är lämplig att anpassa, görs anpassningar för kevin's behov IDAG. sen om kanske 4år har läget förändrats och då görs nya anpassningar.
Och när man ska prova en bil se till att man kan få med alla stolar, etc som ska kunna få plats. Och låna av vänner eller på hjälpmedelscentralen som har "nästa" steg.
Jag har en Chysler Grand Voyager, golvsänkt, jag sitter på passagerarsidan fram, fjärrstyrd sidoramp och stollås. Bilen har aldrig krånglat men det krävs att man håller efter rosten. Den är anpassad av Autoadapt AB i Stenkullen strax norr om Göteborg. Här är några länkar: http://www.autoadapt.se/ http://www.permobil.se/templates/startpage.aspx?id=1136 http://www.hedanpass.se/ http://www.anpassarna.com/ http://www.forsakringskassan.se/privatpers/funktionshindrad/bilstod/ Observera detta: http://www.forsakringskassan.se/privatpers/funktionshindrad/bilstod/val_bil/
Själv har jag en Chrysler Voyager -98. Inköpt begagnad i år. Golvsänkt även fram så passagerarsätet är bortaget (går att sätta in vid behov), där jag sitter med permon med spännband (lätta sådana som är självspännande). Finns även spännmöjligheter i mitten så man får in två permos. In kommer jag med en ramp på sidan som fälls ut via en knapp på sidan. Åkte vanlig bil i specialsäte tills jag var ca 7-8 år. Sen blev det för krångligt och obekvämt. Tänk på att jag var starkare än Kevin, så... det kanske är tveksamt att han kan använda samma lösning tills han är 9...
Detta är högaktuellt även för oss. Vi letar efter bra alternativ då Oliver gillar att åka bil. Just nu sitter han så dåligt i bilstolen och inte blir det bättre av alla vinterkläder som tar så mycket plats (måtte våren komma snart) Vi fick en lapp om en bra bilstol som sitter på en vridplatta. Skrev in den som anpassning i bilstödsansökan. Vi måste skriva kontraktet innan juni om vi ska utnyttja bilstödet enl. FSK. Var inne på Ford idag och skulle kolla en ny modell Smax tror jag men tji fick vi då den skulle kosta runt 3-400000 + att den inte skulle funka att anpassa så bra? Nu får vi leta vidare efter mer prisvänliga alternativ
Har ni tittat på Renault Kangoo den går att få golvsänkt med ramp bak oxå. den är lite mindre men inte så dyr som t,ex. en Chrysler
Ta kontakt med Hedemora Anpassning (länk ovan). Det går till så att man köper en bil i USA sen sker golvsänkning och installation av vald ramp, sen skickas bilen över till Sverige för att göra resten av anpassningarna. Bilen är moms och tullfri som hjälpmedel och en Chrysler Grand Voyager -05 kostar då dig runt 180000kr då får du dvd, navigation, el på bakluckan och sidodörrar, plus en massa andra lyx saker som är standard på LIMITED modeller. Vill ni ha en -06 som gått runt 200mil kostar de 270000kr med alla kostander. Frakten ifrån USA betalar FSK! Hedemora Anpassning sköter alla papper och dom är väldigt bra att ha o göra med. Bara att åka upp till Hedemora för en utprovning så letar dom även upp en bil i USA som har den utr. och färg ni vill ha.
Finns det någon studie på hur bra verkligen korsetter fungerar? Jag vet ju att korsetter generellt d v s de som kvinnor hade på sig för i tiden, faktiskt nu konstateras vara farliga för inre organ så som lungor, njurar osv. Det samma borde ju vara med invalidkorsetter...
Adryan, korsetten hjälper verkligen ryggen att inte bli sneare. Är det svårt att förstå? Det är ju därför man har den och skulle den inte hjälpt någon skulle dom slutat med det för länge sen. Förstå det!
Jag hade korsett i ca 2 år och tror absolut att hade jag inte haft den så hade jag varit ännu... snedare idag
Vilka studier är det? *nyf* För min del var det så att jag fick svårt att andas utan korsett, ena lungan trycktes ihop.
Jag är ju inte stelopererad och måste ha korsett för att kunna sitta. Men... inte en sån där plastig sak. Min är i tyg på framsidan och mitt bak. På sidorna och upptill och nertill bakom är det plast inklädd i skinn. Den är enbart för stöd, inte korrigering. Utan korsetten kan jag sitta högst 30 min utan att få väldigt ont. Men den sitter löst. Dock kommer jag nog aldrig bli av med mitt "skavsår" under ena armen. Fast numer kliar det mest. Använder en inbyggd silikon-kudde i korsetten samt fårskinn som tryckavlastning. Hade så mycket hellre sluppit korsetten, men måste som sagt ha den. Operationen var riskfylld för mig när jag var 11-12... idag är det knappast nåt alternativ. Fick min första korsett när jag var 5 typ... men började använda den regelbundet vid 9-10... när jag kände att den hjälpte mer än stjälpte... Och ni som är osäkra på hur man sätter på den... sätt den sjukt långt ner. Så fort man rör sig glider den upp. Och den skaver mindre när den är för långt ner än upp. Jag börjar med att ha midjan av korsetten vid höfterna ungefär.
Kevin kan inte sitta alls utan korsett, han får ligga eller i nästan ligga. Så för honom handlar det inte om att korrigera en sned rygg utan om att kunna sitta, kunna leka, kunna gunga och kunna åka vagn, rullstol och så vidare. Kevin är som en kokt spagetti i kroppen och går inte att bära något upprätt utan korsetten. Kevin gillar sin korsett. Han ber om den.
hej, billy har fått sin korsett idag och vi har "tusen" frågor om detta nu. Han hade precis den på sig i sitt ståskal, i 20 min. Ändå när vi tog bort korsetten hade han fått SÅR vid ett ställe. Hur kan man vara säker på att den sitter rätt? För det hade den ju uppenbarligen inte gjort nu. Hur påverkar korsetten andningen? Känner att han "flåsar" mer med denna. Är det så i början? Han får även hur dålig balans som helst med korsetten på - är det så eller? tacksam för svar sandra
Hej! Ska försöka hjälpa dig så gott jag kan. Balansen vänjer man sig vid. Klart att om blir man utsträckt och jättelång och inte kan böja sig och hitta balansen igen om man tappar den i början. Lite svårt att förklara. Vanesak iaf. Skav ska han inte få, åk dit igen så fort som möjligt och ändra på det. Hur gammal är Billy? Kan han prata och tala om var det gör ont? Andningen vänjer man sig också vid. Det ska bara vara sånt mjukt på magen, det underlättar andningen. Är det något mer du undrar över kan du maila mig //Emma
Tack emma! Det är svårt att veta hur hårt man ska sätta den...Billy är 20 mån så han kan inte riktigt beskriva om det gör ont, men det är klart han reagerar på ngt sätt om han får ont. Det gjorde han dock inte denna gång, därför blev vi förvånade när det var ett (skav)sår efter vi tagit bort den. Tycker du vi ska åka tillbaka med den? Det var kanske vi som satte på den tokigt(första dan)? mvh sandra
Om ni inte vet hur den ska sättas eller att det är något fel på den tycker jag att ni ska åka dit där ni gjorde den och justera den. Det fick vi göra typ 5 gånger innan min var bra. Sen var det dags för en ny, samma visa om igen.. Dom kanske ska visa hur man sätter på den? Förresten har du msn? I sånna fall kan vi disskutera detta där om det är lättare. Ha det bra Kram från Emma!
Hej på er! Förstår att det känns väldigt ovant för er och att frågorna är många. Att få skavsår är väl ett "tecken" på att den suttit lite fel. Jag antar att ni fått små linnen att ha under? För vår del var det nog så att vi satte korsetten för högt upp i början. Den kan gå ned längre än vad i alla fall vi trodde. Det är också så att med lyft etc. under dagen så kommer den automatiskt att åka upp lite.. Jag tror att jag nämt det förut..men ni har väl fått som ett litet "nät" eller "hål" på magen? Det gör att andningen blir lättare. Både andningen och balansen kommer att ge med sig efter ett tag skulle jag tro. Men, kolla med er sjukgymnast om ni känner er osäkra. Se till att den inte är alltför hög, så att han minskar sin förmåga att röra armarna. Hoppas att det ordnar sig. // Anneli
tack för svaren... ja, vi får testa oss fram, men man är ju osäker på om man sätter den rätt och sådär. Han har ett rejält hål för magen, men det kanske bara är ovant för honom.Armarna kan han iaf röra bra.
Balansen fixar han snart. Stå på er så att korsetten inte skaver, antingen genom att de justerar den eller att ni får bättre undervisning i hur den ska sitta. Korsett var ett h-e för mig. Hatade den! Men - den var absolut nödvändig tills jag var redo för steloperation...
Hej! Var inne på Etacs hemsida och såg ett par bestick som kanske skulle kunna passa den lilla damen. De flesta "barnbestick" har inga taggar på kniven och vuxenbesticken blir för klumpiga... Vet ni om det är någonting man brukar få hjälp med? // Anneli
http://www.varsam.se Dom tar 45 kr/st för kurviga junior bestick. Jag tycker en vass kniv som skär lättare är bättre än en slö. Var liten när jag började med sån där vass liten grill kniv! Och jag slutade äta med kniv ungefär samtidigt Jag har kvar mina första hjälpmedelsbestick. En böjbar kniv som är omöjlig att diska...
Jag ska handla lite där nu! Ska vi sambeställa? Du bor ju oxå i Stockholm?!
Hej Morticia! Har tittt runt lite och tror att vi kommer att beställa från Etac.. Hon behöver inga specialbestick egentligen, utan en vassare kniv i lagom storlek. Tack ändå för förslaget och God Jul! // Anneli
Okej! En vass kniv gör stor skillnad. Slipper slita så mycket för matbiten. Man ska ju orka äta oxå
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh