Vad använder ni för småhjälpmdel i vardagen? Jag menar sådant som inte är livsnödvändigt men som gör livet enklare. En pryl jag kom att tänka på är handsfree till mobilen(speciellt bluetooth utan sladd). Det är underbart att slippa anstränga armen eller be ass. hålla upp mobilen.
Muji har många små fiffiga saker... deras hylla, eller ställ, som jag sätter talrik eller glas på för att borden ofta är för låga. Senast inköpt, en servettlåda i metall, som gör att den står kvar när jag drar m en hand i ett papper. Sedan är GEWA-progen extremt bra o ha...
Och icke att förglömma den trådlösa ringklockan från Claes Ohlsson som går in t ass-rummet...
Ett japanskt märke... inte alls hjälpmedel, men japanerna är duktiga på design. Så jag kollar alltid om det finns nåt nytt som funkar för mig där... Finns på Åhlens här i Stockholm... http://www.mujionline.co.uk/
Min fru sydde fast ett möbeltyg fyllt med frigolitkulor under en bricka. Fungerar utmärkt att ha i knät. Sitter stabilt och plant och är tillräckligt stor för att få plats med tallrik, bestick och glas. Kanonhjälpmedel. Finns att köpa på bl.a. aptera för några hundringar. Alternativt gör man en själv, med hjälp.
disktrasor! Jag fuktar dem och har dem sedan under tallrikar, glas och bunkar som inte skall glida runt för mycket samt om jag skall transportera någonting på en bricka så lägger jag en fuktig disktrasa på brickan. Annars så universalvred och en blå "fisktång" (en sådan lätt som öppnar sig själv) som jag använder för att knyta upp påsar, skosnören, öppna medicinbrukar med och liknande saker.
Nu får ni inte skvallra *S*, men jag har en markeringskäpp som jag fick från syncentralen för längesen. Jag brukar inte använda den ute numera av nån anledning, så den blir i garderoben. Men den är otroligt fiffig att t ex peta ut saker som har hamnat mellan spisen och diskbänken Eller ta ner saker från en hög hylla. Stegen (förutsatt att man kan klättra upp på den och stå kvar...) den är kanon! Shoppingvagn (eller pensionärskärra som många kllar den...) är ovärdelig för mig när jag handlar tunga saker efterssom jag har svårt att bära tunga kassar. En dragvagn med rem för t ex tunga apparater i kartonger. Har haft både dator och annat på den. Fattar inte hur jag har klarat mig utan dessa saker tidigare? Säger som jag brukar: "Dragvagnar är en singeltjejs bästa vän..."
Om jag är riktigt galen nån dag och apsolut bara måste få tag på nåt högt uppe så använder jag också min stege, jag går på knäna upp för den och står på knäskålarna, men får ner det jag ville ha. En annan bra sak är en pinne med krok på (liknar en lång påklädningspinne) som jag hittade på IKEA, den är super om jag vill få ner min jacka efter nån snäll varelse (läs: min mamma) kommit och hängt upp den. Även tygkassarna som av nån konstig anledning också hamnar där kan plockas ner med den pinnen.
Nu hittade jag inte just den som jag har. Men den ser typ ut som denna och så är det snören som man låser fast grejorna med. Min är svart och, något mindre tror jag. http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=7271746
ett hjälpmedel är att ha bra koll på vart man har sina olika prylar. det underlättar när man ska böka ned en låda själv att få ned rätt låda eller när man ber om hjälp med detta. jag bor i ett enplanshus med man och tre barn så det blir en del prylar. en annan sak som varit till hjälp på sommaren är att ha stora vatten tunnor ute vid olika delar av vår lilla tomt så att jag själv enkelt kan ta vatten där och vattna blommor och grönsaker. jag gillar att hålla på ute i trädgården så där har vi fixat endel smidiga grejer för mig. tex plattor runt hela kåken och till de olika delar jag vill nå som friggeboden, vedskjulet, så lådor mm. detta var iof inga små grejer men det är grejer som underlättar för mig. en små grej jag använer är vanliga tunna arbetshandskar med skinn på ned sidan och över dessa drar jag på cykelhandskar som går så högt som möjligt på handen. toppen bra att köra stol med. det finns också bra små hushålls grejer i vanliga butiker som är grepp vänliga som jag använer.
IKEAs köksredskap.. De har jättemånga med bra grepp, lite gummiaktigt och reljät, en tredjedel av priset på riktiga hjälpmedel men minst lika bra. Min pling-pling igen, dörrklockan som sitter i assistentrummet och en annan mottagare som sitter i förrådet om min man är där. Ikeabordet, används dagligen, slut med brickor med välta kaffekoppar. Sugrör, avlastar muskler när man dricker och är nödvändiga om man ska dricka och har ventilator. Kastruller med ventiler i locken, då slipper man lyfta på locket när det kokar. Silikonredskap och plastbyttor, mycket lättare att hantera och går inte sönder, det innebär att man kan vara mer delaktig om man nu som jag gillar att laga mat. Även jag har en del i trädgården som är min, uppbygda kryddgårdar i pallar, perfekt för kryddor och lite mindre grönsaker, mannen ska lägga plattor runt om så det blir lättare att köra, tidigare hade jag en uppbygd odlingsbänk men tyvärr har den gått sönder, gubben har lovat att bygga en ny så fort han hinner. Lång slang som rullar ihop sig själv, bra när man vattnar, man slipper trassla in sig.
I England finns det en fyrhjulig hopfällbar shoppingvagn som man drar framför sig. Dom som man drar efter sig på två hjul kan man få ont i axlarna av.Den engelska modellen borde importeras hit.
Till sidans topp
Ja - det kan bli möjligt i din kommun. Fick tips av Autoadapt om att det kommer starta ett försök där kommuner kan ge bidrag till anspassningar av fordon. Som ett alternativ till att ständigt få transportera sig med färdtjänst alltså ett ”Komplement till färdtjänst”. Fördelarna är många med egen bil, ökar friheten att kunna åka vart och när man vill 24h året runt. Kraven är • samtycker till stödet • har tillstånd till färdtjänst • inte är berättigad till statligt bilstöd Jag tycker det är låter väldigt bra då det är många som inte är berättigade till f-kassans bilstöd. Vilket göra att dom tvingas använda färdtjänst då kollektivtrafiken inte är att tänka på som den ser ut idag i många kommuner. Sista anmälningsdagen är 10 April så se till att DIN kommun är med, ring färdtjänstansvariga i kommunen och kolla om de har anmält sig annars få dom att anmäla sig. Då kan du vara med i försöket och testa ”Komplement till färdtjänst” som man kallar det. Läs gärna igenom den här hemsidan framförallt pdf-filerna på första sidan och har ni några frågor är det bara att kontakta Autoadapt eller någon av personerna/företagen på hemsidan nedan. http://www.svensk.fordonsanpassning.se/ Redigerat 2007-04-02 18:54
verkar skitbra! attans man inte sett detta tidigare. sista datum är idiotiskt nog första dagen efter påskhelgen. hoppas jag får tag i färdtjänstfolket imorgon
Har nu pratat med komunen o de har inte ansökt här i Mölndal för de har inte någon som åker så mycket färdtjänst här.. Va fan ska man göra nu då. flytta till gbg?
Tror du dom har planer på att göra ett försök för bilanpassning via kommunen här i Gbg? Eller ska man ringa dom om detta?
Ring bara ring o tjata på dom.. varför får man alltid höra om sånt här i sista minuten!!
Sånt är typiskt, själv har jag känt till det i över en månad, så det måste ha funnits i nån handikappförbundstidskrift.
Jag har med säkerhet vetat om det i över ett halvår. Det ska bli mycket intressant att se hur många kommuner som nappar på detta, det är ju tyvärr frivilligt.
Inflammationen eller vad det nu är som spökar i höfterna blir värre och nu har jag superont när jag sitter. Soffan är en helvete, efter 10minuter så kan tårarna rinna pga. smärtan. Vanliga stolar är för hårda. Ofta så måste jag avlasta flera gånger/dag genom att ligga i sängen på mage. Men då kan jag inte göra något, inte så kul. Kom att tänka på att jag lånade en kompis dyna, ensåndär med luft i, och den var så mjuk och skön att sitta på. Pratade med arbetsterapeuten och skulle komma och hämta en dyna för soffan och en för en vanlig stol. Nr jag väl kom dit så fick jag 2 st 7cm höga förhöjningsdynor. Stenhårda är dem och jag får ondare att sitta på dem. Funderade för i rullstolen har jag en gammal utsutten panhteradyna, stenhård men bättre än inget. Sitter i stolen numera när jag surfar och jobbar vid skrivbordet. Sitter så mycket bättre i den än på en vanlig stol. Har en kudde som avlastning också. Ska prata med arbetsterapeuten på måndag om att dynorna jag fick inte fungerar. Funderar på att se om jag inte kan få en ordentlig dyna till rullstolen och ha den som "kontorsstol" och vid köksbordet. Då kan jag ju ställa in så jag sitter ordentligt med fötterna, nu når jag inte ner till golvet ordentligt. Någon som har tips på tryckavlastande dynor, för det kan knappast ha varit det jag fick nu. Vet att det finns roho och varilite, men finns det andra också som inte är jättehöga och hårda? Har en förhoppning om att om jag kan sitta ordenligt och få avlastning så har jag inte så ont på nätterna och kvällarna och kanske orkar med mer saker. Att inte kunna sitta påverkar så jättemycket, står fungerar inte heller. Utan det är bara magläge som avlastar.
om du vill ha en låg dyna är Varilite Zoid ett tips. Jag använder en sån och den fungerar mycket bra om man inte ska sitta i allt för många timmar i sträck. Dynan är 6 cm hög vilket räknas som något av det lägsta på marknaden vad jag förstått.
tackar, har sett en sån på bild bara. Men jag är ju uppe och går lite då och då så något sånt är nog lagom. Går det att ha en sån i soffa/fotölj? Funderar på när vi ska åka tåg och vara borta hos folk. Om det går att ta med lätt och sätta under häcken där man är. Har oftast inte stolen med när vi "bara" ska gå över och hälsa på någon kompis, men sittandet gör ju lika ont i deras soffor/stolar.
Den är ungefär som de flesta andra luftdynor dvs lite geleaktiga om man har dem i en soffa eller så, men om man har balans (vilket jag har på känn att du har) så tror jag att den ostabilitet är ok. Om du ska på Leva och Fungera-mässan eller hjultorget skulle jag tipsa dig att testa dynan. Den kostar 3000;- vid privatköp (förra sommarn). Annars kan du kolla om nån av de andra kurserna har hjälpmedelskunskap med besök av dyntillverkarna, då går det ofta att få testa nån dyna även om man inte går den kursen just då. I Lund har vi en sån dag varje termin.
tack igen... jo jag hade tänkt åka till mässan i gbg, sen har jag fördelen av att företaget som gör den dynan är lokaliserat här i stan. Balans och sånt har jag inge problem med, bara det är något som gör att det blir lite mjukare. Allt är bättre än inget har jag fått för mig. Får ta och prata med dem om inte arbetsterapeuten kan hjälpa mig. Dem sa visserligen att det jag fick ut var deras standarddyna som dem alltid började med, får se vad dem säger. Har fått mycket hjälp av dem, inte vet jag om det beror på att det står i mina papper att jag pluggar till AT själv eller om alla får samma trevliga bemötande.
*suck* ska få prova en "hålfiber"dyna som kanske avlastar lite, för dem har inget annat. Någon förhöjningsdyna skulle jag inte ens ha provat enligt den jag pratade med nu. Dem tyckte jag skulle prata med smärtklinik, dit det är mer än ett års väntetid. Har inte råd att köpa en dyna nu, ingen inkomst=inget sparande ananrs hade jag gjort det direkt. Varför fattar dem inte att jag kostar samhället mer när jag bara kan ligga på mage på dagarna när jag har mina skov? Känns så hopplöst
jo... börjar förstå det. Ska hämta ut den där på torsdag, annars så ringer jag vårdcentralen på måndag och gnäller på att jag är sängliggande. Och kräver sjukskrivning och massa intyg och är allmänt jobbig.
Stå på dig! Du är väl fortfarande AT-student? Då borde du ju kunna snacka med läraren i hjälpmedelskunskap och fråga om skolan har några dynor du kan testa eller säga när nästa hjälpmedelsvisning av sitthjälpmedel och dynor kommer att vara. Det brukar vara en sån varje termin på flera av studieorterna. Oavsett om du har råd eller ej tycker jag att du ska testa så många dynor som möjligt på Leva och fungera-mässan så att du vet vad du behöver. Om du har ett konkret förslag som har utprovats korrekt av företaget så är det lättare att få kommunen att stå för en sån dyna.
Nu är jag pågång igen... Idag var jag tvungen att avbryta åkandet till en lektion pga. mina sittsmärtor. Ringde rehab direkt när jag kom hem och lyckades få en tid om 2 veckor till en annan AT än den jag haft förut. Så nu gör jag ett nytt försök att snacka dyna. Eftersom vi fått en ny soffa som är jättemjuk så är behovet av dyna bara i rullstolen. Den 8år gamla pantera standardynan jag har kan man knappt kalla dyna. Så nu undrar jag om någon har tips på en enkel dyna till rullstolen. Det jag skulle behöva av dyna lär jag inte snacka mig till tyvärr, men vad som hellst är bättre än den spånskivan jag har nu. I alla fall tills man utreder klart. Det som skulle vara bra är om dynan är mjuk och enkel. Kanske en omöjlighet...
Jag gillar JAY Combi Soft P. Kostar 600 kr. Den är en ny variant än den gamla som heter JAY Combi Soft. Är bara i skum men i två olika typ skum. Med positionerade egenskaper. Har bara testat denn opå hjälpmedelsmässn men den gillar jafg skarpt. Ska försöka få den av AT.
here we go again... Var precis hos AT:n, blir inget alls förrens jag har diagnos. Den "dyna" jag har är en hålfiber http://www.bimaplastteknik.se/bild/rstd_halfiber_b500px.jpg Tro inte att den är så fluffig som den ser ut efter en timmes sittande. Dem på anatomic sitt skrattade åt mig när jag visade dynan. "den är helt ok, i 2 dagar sen kan man lika gärna vara utan" var deras kommentar. Dem har mage på rehab att ifrågasätta varför jag inte sökte neuro på ett av dem 2 sjukhusen här utan har en privatttid. Förkladade att jag trodde att remissen var till sjukhuset, men att det sen visade sig att det inte var så. Och att jag ordnat 2 nya remisser till sjukhuset men fick svar därifrån att jag inte får komma. Så nu är det neurotiden nästa vecka som gäller. Jag försökte få lite sympati, för alla turer som varit och att jag jagar på läkarna så mycket jag kan, och försöker ha ett liv vid sidan av. Men det gick inte. Dem vägrar hjälpa mig med sjukgymnastik, inte ens rörelseprogram får jag eftersom dem är rädda att förvärra, finns ju vissa sjukdomar där man inte ska träna. Samtidigt så får jag inga hjälpmedel för att underlätta mitt liv och tar därför ut mig otroligt mycket. Jag är jätteglad att jag köpte rullstolen själv, skulle haft den till rullstolsinnebandyn, men nu fick den handtag och tippskydd istället och bli mina ben utomhus. Vågar inte ens tänka hur det hade varit annars. Klart jag förstår att dem inte vill ge ut roho och sånt utan ordentliga utredningar osv. Men varför kan dem inte samarbeta med läkarna och hjälpa mig. Jag vet inte vad som gäller och vad jag måste ha för intyg. Känner mig värd lika mycket som en kastad äppleskrutt nu. Sjukskrivning får jag inte i avvkatan på neuroutredning, därför är jag fullt arbetsför och måste gå på massa möten med arbetsförmedlingen. Som jag har fått avboka dem dagar jag har grisont... dem börjar nog tappa tålamodet snart...
Jobbigt när man inte får någon hjälp alls. Det är klart läkarna vill hitta en diagnos, men är tanken att du snällt ska sitta hemma och vänta till dess? Hoppas allt löser sig förr eller senare.
För ett tag sen fick jag en Permo men minijoystick som skulle ersätta min Moover, på mitt eget initiativ. Behöll Moovern under en övergångsperiod... Efter att ha använt Permon i en dryg månad känner jag att det inte funkar. Sitter sämre, kör sämre, får ondare, minijoysticken passar mig inte alls... Så nu har jag min Moover igen, och laddar för att ringa hjälpis och säga det... Shit, de kommer inte bli glada...
jag har en permo c 500 (inte mini joystick dock) Jag har en sits som jag kan tilta 45 grader, sitter som en kung.
Jag kan tilta båda, men... Det är en massa andra saker som inte känns bra.
Det är så jobbigt att byta hjälpmede, har precis fått en ny manuell rulle o har inte tagit till mig den än.. (netti) Känns jobbigt att sitta i manuell rulle överhuvudtaget men om permon går sönder så är det ju ett 2:a hands alt Redigerat 2007-03-31 16:28
Det är svårt att lära gamla muskelsjuka sitta... På mitt, och min sjukgymnasts, initiativ ville jag ha ett annat sittade i gymnasiet. Blev ju aldrig nöjd, och 6 år (!) senare gav de upp. Och gjorde en stol som skulle likna den gamla så mkt som möjligt. Hmm, är jag nöjd... nja... gillar fortfarande gamlingen bättre... suck!
Man måste ju få testa en ny stol lite innan man bestämmer sig. Om du förklarar varför permon funkar sämre så har de väl ingen anledning att sura. Får man inte behålla sin gamla stol so mreserv då? Redigerat 2007-03-31 21:05
När jag bytte stol fick jag inte ens behålla den gamla i en övergångsperiod. Sitter utan anpassningar men har ett bålstöd. För mig är permobils sittdyna det enda som funkar. Fick en sån till min manuella stol oxå. Fast dom så kallade sittexperterna på hjälpis tycker såklart jag sitter fel, men dom tjafsade inte...
Dublletter är dem ju kinkiga med, även under en övergångsperiod. Förstår inte hur man tänker, få ett nytt hjälpmedel utan att ha fått prova ordentligt. Hoppas dem förstår dig så du får rätt hjälp För vem köper bil utan att ha provkört, kännt, klämt och pratat med andra?
Sodexho verkar mycket bättre än Långbro. Långbro bara krånglar till allting. Får man byta HMC i Sthlm?
För en 8 år sen kunde man byta. Hade Långbro en period, men bytte tillbaka. Har kvar min gamla permo. Kanske ett misstag fr dem, men tur för mig.
gamla stolar går ibland direkt till skroten. Då kan man väl lika gärna få behålla den om man har användning för den.
Sitsen jag har nu tror jag är inne på sitt tredje underrede. Jag gillar den och de har flyttat över den, men det är nog värre om man byter märke. Men frågan är vad de kan göra mot dig, beslagta Moovern bara för att du ville testa en permobil? Känns långsökt men man vet ju aldrig.
Hej Vet inte om detta kom in på rätt ställe men är det någon som vet vad som krävs för att kunna skaffa sig en servicehund och hur man går till väga? Hoppas på svar till mig här eller på min hotmailadress la_1967@hotmail.com
http://www.soshund.se Kanske kan vara till nån hjälp?
"I Sverige sker utbildningen av servicehundar helt utan statliga bidrag, till skillnad från utbildningen av ledarhundar. Svenska Service och Signalhundsförbundet finansierar träningen med hjälp av gåvor. Varje hund kostar i genomsnitt 30 000 Kronor och är klara efter ca ett år. Föraren själv tränar sin hund med hjälp av en instruktör. Det är också föraren själv som väljer hund och uppfostrar den tills den är gammal nog att påbörja utbildningen (d.v.s. 1-3 år). När hunden genomgått slutprovet testas den en gång om året för att säkerställa kvalitén. En Servicehund har rätt att bära ett täcke som visar att hunden är i tjänst, och får då följa med in i de flesta offentliga lokaler där hundförbud normat råder. Tänk på att aldrig störa en hund med tjänstetäcke på sig, den arbetar! Prata med föraren först." Från Wikipedia.org Min vän har nyligen skaffat sig en valp som ska bli servicehund. Det är inte det lättaste uppdraget man kan ta på sig precis. Men hund i allmänhet är inte lätt. Hade ju varit bra om de föddes som servicehundar :P Allt ligger på ägaren själv att fostra hunden så pass bra att den kan få komma in på en utbildning.
Jag var såhär nära *måttar med fingrarna* att utbilda min collie till servicehund men så kom saker emellan. Det hade flutit på bra om jag bara nappat. De verkade jätteengagerade och entusiastiska. Nu har vi en sur katt som aldrig skulle kunna tänka sig att bli en servicekatt.
Information tfn och kontakter hittar du på soshund.se Vad som krävs från dig som förare är att du med läkarintyg kan påvisa funktionshinder och gärna dina egna tankar om vilken hjälp du kan tänkas att hunden ska hjälpa till med. Du måste också ha ett genuint hundintresse eftersom hunden i första hand är en levande varelse med behov än ett hjälpmedel. Du köper och äger din hund själv, det går att få tips från SoS, Svenska Service- och Signalhundsförbundet, gällande ras och förebyggande/grundträning. Hunden ska vara frisk och fri från rasrelaterad sjukdomar samt ha en grundlydnad eller/och bra kontakt med föraren. Alla "krav" finns på hemsidan. Jag har själv haft en servicehund och kan säga att det är det bästa som hänt mig både personligt och i kontakten med andra människor. ja, och så hjälpen förstås
Jag har en halv servicehund . Vi utbildade oss i ca 6 månader men sen blev han sjuk och kunde inte fortsätta. Men han hjälper mig ändå, hämtar saker jag tappat, larmar (dvs. hämtar hjälp om något hänt mig ute) samt väcker husse om min ventilator låter konstig. (Det har vi aldrig lärt honom men han gör det ändå, han kommer dessutom upp till mig och buffar på mig varje natt som om han vill kolla att allt är ok. Har hänt en gång att jag tuppade av och då höll han på att riva sönder huset för att komma ut till husse som var i trädgården. Är så tryggt och mysigt, synd att han aldrig kunde bli klar och få sitt täcke.
Någon som hört talas om detta? När jag var på Gran canaria så såg jag två personer som körde permobilar. Någon här som vet vart man kan hýra dem? Ifall man kan det?
Nej det kan de inte ha varit för den hade en stor skyllt bakpå ryggen med något telefonnummer .
På Teneriffa finns ett företag som heter Orange, kan det ha varit de?
Jag kommer tyvärr inte ihåg vad företaget hette det enda jag vet att att det stod "rent" bakpå
Ring till marknadsavdelningen på permobil, de borde ju veta vart de säljer resevdelar och stolar
Den som har dragit in detta förträffliga hjälpmedel måste vara någpn som själv inte har något funktionshinder, som inte behöver tränga sig på en buss eller in i en trång butik med ett numrëra standardiserat fyrhjuligt åbäke med soffa på! Är det fler än jag som tycker så? Jag är såå rädd om mitt deltastöd och hoppas jag dör före det!!!!
Ibland hittar man prylar som funkar perfekt för en. Då vill man knappast byta till något som upplevs som sämre.
Jag har aldrig haft kontakt med bostadsanpassningsenheten tidigare, men nu, då jag bor tre trappor upp utan hiss (tidigare bott bättre till, i hus hos mina föräldrar, eller i lägenhet med hiss efter att jag flyttade hemifrån) skrev min nya arbetsterapeut (tredje sedan jag flyttade till Sthlm trots samma adress) en ansökan om bostadsanpassningsbidrag och bad mig skriva på då hon ansåg att jag behövde en trapphiss (annars brukar min sambo få bära ner mig var gång jag skall upp och ner). Idag ringde de (jag missade då jag satt i möte) och de skulle ringa mig imorgon igen. Lite snabbt, vad brukar de vilja veta? Vad skall jag säga? Jag tycker att det känns så fel att peka på allting jag inte klarar av då jag hellre ser allt jag klarar själv. På vilka grunder brukar de godtjänna/avslå? Hur hårda brukar de vara i Stockholm? tack på förhand
Förvisso var det 20 år sedan... men vi, eller mina föräldrar, kämpade i 3 år för att få en trapphiss... Vi var de första med hyresrätt som fick det. De kommer troligen säga att du ska flytta till en mer tillgänglig lägenhet. Speciellt när du var så dum så du flyttade från en med hiss... Du MÅSTE fokusera på det du ej klarar, och gärna överdriva lite lagom... Kan du göra nåt vissa dagar, men ej andra... säg att du ej klarar det alls... t ex... Jag är inte helt kompis med dem på bostadsanpassningen... även om jag alltid lyckats vinna matcherna...
Oj, jo, kan tänka mig att de föredrar att man flyttar till en lägenhet med hiss. Men rätt svårt att få en lägenhet som passar ens behov. Även om vi inte har hiss så har vi stort och rymligt (lätt för rullstol att komma fram), redan plockat bort trösklar och gjort egna anpassningar som hyresvärden ändå tillåter. Det måste ha varit mycket kämpande för att få det godtjänt, skönt att sådant ändå driver det framåt (förhoppningsvis). Tvivlar på att de vet om lägenheten innan med hiss, jag var inneboende hos en släkting då jag studerade i den staden, sedan i en studentlägenhet med hiss i samma stad, och var hela tiden skriven hos mina föräldrar. Tack så mycket, skall försöka göra det. Skall försöka skriva ner för att inte vekna och tänka att det kanske går ibland då jag talar med dem. Förstår om du inte är riktigt vän med dem, de verkar svårare att handskas med än min gamla AT (han tyckte att jag borde sy ihop mina sönderslitna ortroser som jag hade haft i några år)
Tänkte bara berätta att jag just pratat med dem på bostadsanpassningen nyss, och de sade att med tanke på mitt funktionshinder (både de funktinsnedsättningar jag har och den diagnos jag har), min AT-s intyg och utlåtande så skulle det inte vara något problem. De skall hem till mig på fredag (då jag själv inte är hemma utan skriver tenta) och bara se om en plattformshiss går in, annars så kommer det bli en stol. Kändes som om att det gick på tok för lätt.. behövde inte argumentera eller någonting, hon undrade mest om jag ville ha stol eller plattform, och så sade hon att plattform är vettigast om jag skall få med mig matkassar, hjälpmedel (rullstol) och liknande..
Gött att höra! hoppas det blir bra nu och att det fungerar med en plattformshiss så du kan sitta kvar i rullstolen.
I mitt fall godkändes en bostadsanpassning av alla parter, men 7 mån senare har de tagit tillbaka det eftersom de inte hittar en bra ramp till mitt trappsteg på 11,5 cm. Att de godkänner är därför inte det samma som att det blir av. I mitt fall säger de att jag ska tacka ja till den anpassade lägenheten de hade (en 3a och jag har en 1a just nu)
Jag vill få byggt en ramp som löper utmed och parallellt med altanen på framsidan av huset. Vårt hus är byggt på en sluttande tomt så altanen på framsidan ligger på 2:a plan så att säga. Rampen vill jag ha därför att i händelse av brand på baksidan vill jag kunna ta mig ut ur huset på ett enkelt sätt. Ett annat bra skäl är att det vore skönt att kunna rulla ner till gräsmattan och främre delen av tomten. I nuläget är den delen "off limits" för mig. Frågan är bara nu: I vilken ordning ska allting ske? Ska jag ringa ngn. på byggnadsnämnden på kommunen eller ska jag kontakta min arbetsterapeut? Det blir ju någon form av bostadsanpassning det blir frågan om. Om det klassas som bostadsanpassning vet jag inte. Vem avgör det, vem betalar och vem utför arbetet? Många frågor som ni ser. Det skulle vara optimalt att få det färdigt till sommaren. Har någon något bra tips?
Som Hjulia säger, ladda med argument. Typ att det är viktigt att ha tillgång till hela tomten för delaktighetens skull.
Ok, då ringer jag min AT nu på måndag. Tack för tipset. Hur lång tid kan det ta att få alla papper och kostnader i ordning tro? Själva jobbet i sig tror jag att ett par snickare kan göra på ett par dagar eller så. Jag är lite osäker på vad fallvinkeln på rampen kommer att bli, plus att jag funderar lite på utformningen av bygget osv.
Om du får det som anpassning brukar man kunna välja att ta pengarna och anlita nån, eller be kommunen fixa det. Tänk på att om kommunen står för kostnaden så finns mycket specifika normer för lutning, material osv....
De som snickrade till rampen och uteplatsen till vår gäststuga gjorde ett sagolikt jobb, undrar om man kan få hit samma snickare igen? De var kommunens val av snickare för övrigt.
Jag har fått plattor laggda runt hela mitt hus plus några ramper mm. Allt för att jag ska kunna ta del av min trädgård och tomt. Jag hänvisade visserligen mycket till möjligheten för mig att kunna ta hand om mina bran bättre om jag själv kunne nå dem oavsett vart på tomten de var. Hos oss funkade det iaf då som så att vi lämnade in anbud på det som skulle göras både inne och ute. Det skillde ganska mycket i pengar men arbetet blev bra gjort fast det var det billigaste företaget som utförde jobbet. Viktigt att peka på oberoende, delaktighet och gärna på ytterligare saker. Har inte du husdjur, hund eller katt? Det kan vara ytterligare en anledning att kunna ta sig fram på fler ställen av sin tomt. Hoppas du har en bra kontakt med din distriktarbetsterapeut. Deras inställning är viktig, då deras ord väger tungt. Likaså är det viktigt att de förstår att du inte tänkt flytta iaf inte under läng tid (skulle man ändå göra det så är det ju inget de kan hindra, men inte säkert du får samma hjälp en gång till i samma kommun. Iaf inte om det inte förhandligger goda själ för flytt). Lycka till
Jihaa, har fått bilstöd och anpassningsbidrag för första gången. Ska alltså skaffa en "minibuss" (har nu en Chrysler Voyager). Men hur gör man? Vad är första steget?
Hitta bilen, sen talar du om för FK att du hittat den, så ordnar sej resten, efter det att du har diskuterat med företaget som skall gör anpassningarna.
"Hitta bilen"... Jo, men man måste ju veta att bilen funkar optimalt utifrån mig och de anpassningar jag behöver. Det skulle jag behöva hjälp med.
Hej ta kontakt med en firma som anpassar bilar ett tips från mig permobil autotech , jag köpte min bil genom dem det har funkat mycket bra kram Peet
Jag har hört att Permobil i Sthlm är jättedåliga... Dålig service m.m...
Jag har visserligen ingen minibuss utan en vanlig combi. Anpassade den hos Hedemora anpassning 2000 och det funkar jättebra. Det finns även en firma i Jordbro som heter CM Anpassning. Kolla på nätet efter hemsidor Kram
Ska du köra bilen själv eller är det anpassning att sitta "brevid"?
Ok. Jag ingår i gruppen där jag måste köra bilen själv för att få bilstöd Det smidigaste är att få ett permolock på passagerar sidan i en golvsänkt bil. Typ Kia, cheva/crystler Kont permobil o kolla vad de kan erbjuda!
Fast.... Jag har inte Permo (har bestämt mig för att behålla Moovern ).
Ok Då får man fixa ett annat lås, vet att man gör det på permobil. Känner en tjej som har ett "lås" som oxå har moover
Har du bilstödet klart och godkänt av fk nämden har troligen VV sagt sitt redan. Börja nu med att besöka FLERA firmor och kolla vad dom kan erbjuda för lösningar. Jag har köpt min Chrysler ifrån Hedemora Anpassning och de kan montera universallås till din moover eller Permo-lock om du skulle byta längre fram. Går även med deras system att montera en passagerarstol där rullstolen brukar stå. Du ska inte köpa en bil i Sverige blir över 100.000kr dyrare. Ta den ifrån USA, då golvsänkt den i en fabrik som gör över 3000 bilar per år och jobbet blir proffsigt. Hedemora sköter inköp av bil som möter dina krav som färg, utr., årsmodell, pris, mil osv. Du kan få en 06a eller 07a för cirka 220.000kr som är fullutr. Town & Country Limited. När bilen sen importeras efter golvsänktningen slipper du både tull och moms eftersom det är ett hjälpmedel och sjöfrakten betalar FK. Som sagt besök flera firmor och se vilken som passar dig bäst. Redigerat 2007-03-25 18:25
Grattis till bilstödet. Jag kan rekommendera att kolla denna länk http://www.mobilitetscenter.se/aktuellt.php?id=10 Rekommenderar iaf en låsplatta typ permolock - otroligt smidigt. Lycka till!
Låsplatta är smidigt om man alltid sitter i samma stol. Jag har såna där band som dras åt automatiskt... väldigt smidiga och passar alla stolar...
Hej Ninnie! I Göteborg har vi mobilitetscenter. Där kan man få praktisk utprovning och rådgivning av bilanpassning. Kolla gärna här: http://www.mobilitetscenter.se/index.php?sid=1 Vet inte om ni har något liknande i Stockholm? Annars är det värt att prova detta. Kram M
Det verkar som att man måste ha remiss för att få komma dit? Lite synd tycker jag. Man kan ju vara intresserad av anpassningar, utan att för den sakens skull vilja ha "hela kitet" via dem. // A E
Hej Ninnie! Hämtade min nya bil i torsdags från Permobil i Bankeryd. Har fått spakstyrning som jag svär ve o förbannelse över!! Lite svårt att köra just nu men jag lär mig säker med tiden. Jag har importerat från Canada, en Chevrolet Uplander 2006. Bilen har gått 2300 mil och är i jättefint skick. Rekomderar att importera via någon firma. Priset för min bil är 215 000kr minus bidraget från Fk vilket blir 155000kr. Överkommligt för en bil som man ska ha i många år. Lycka till med bilköp! /Tine Redigerat 2007-03-31 23:28
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh