Hej, Min journalistkompis gör en artikelserie och vill belysa hur vissa funktionshindrade råkat ut för myndighetstrassel - först och främst nekats den personliga assistans man ansett sig ha rätt till. Nu söker hon dig som råkat ut för detta. Madelene (journalisten) skriver: Jo, artikeln ska handla om de riktlinjer som kommunen har för att ge olika former av stöd och hjälp till personer med omfattande funktionshinder. Enligt lagen LSS har de rätt till detta stöd, men många kommuners riktlinjer begränsar denna rättighet. Jag vill intervjua någon som har sökt men inte fått personlig assistens, eller inte har fått tillräckligt mycket personlig assistens, eller en ledsagare, p.g.a. att det anses för dyrt. Den kommun jag främst är intreserad av är Mölndal, eftersom de fått allvarlig kritik. Men även Ale och Göteborg är intressant (även om Göteborg fått mindre allvarlig kritik...) Här finns det begränsningar både vad gäller tid och omfattning, vilket borde innebära att många inte kan hålla på med de fritidsaktiviteter man vill, eller åka på semesterresa vart man vill, när man vill. Mejla eller skriv en rad i min gästbok om ni vill att Madelene ska kontakta dej (du behöver inte skriva hela din historia till mej!). Återigen - gäller bara er som bor i Västsverige.
,,,och där gick Madeleine själv in och skrev under rubriken "Kontakt sökes"... då kan ni ju typ glömma det jag skrivit!
Till sidans topp
Jag har lyckats att få höjning av hk ers till det högsta från det lägsta. Det lägsta är ca 12oo kr/ mån, ngn som vet hur mkt det högsta ligger på?
Jag ska väl vara glad som blivigt beviljad en vintersol vistelse åter men helt nöjd är jag inte. Jag sökte att åka på hösten men blev beviljad första halvåret! Så blev det sist också pga att jag tydligen lämnat in ansökan lite för tidigt. Då hade jag en rutinerad handläggare eller vad titeln är på den som har hand om detta för mitt landsting. Nu har jag fått en ny som inte förstår Hon tror att det är vintersol som ska rätta till det hela men så är det inte. Vad gör man när man förklarat så pedagogiskt som det bara går att jag sökt för hösten och vill få beslutet att gälla för just hösten och inte våren? Jag har ringt två gånger och andra gången frågade jag om hon kanske kan ta hjälp av någon arbetskamrat men då blev hon nog lite stött. Jag vill ju inte att hon ska bli grinig på mig, jobbigt. fast det löser sig nog, på nått sätt
Kan inte Humlegården hjälpa dig att kontakta personen då?
Ngn som vet om man ta upp kost för fritidsresor även.... om man har fått bilstöd? Sist jag tog upp detta fick jag avslag med hänvisning till att jag har fått bilstöd men det kanske är ändrat ngn som vet?
Jag var har varit i kontakt med fkassan. De dom kallar fritidsresor är är man ska hämta saker från apoteket och åka till myndigheter fick jag till svar. Det är inte vad jag tycker att fritidsresor är för mig. Men jag tror att det gick att ta upp 1500kr eller 2000kr.
När det gäller HK-ersättning ska man ta upp allt som är merutgifter. Alla bäckar små blir till en stor å, eller vad uttrycket heter.
Biståndaren ringde igår. Och bokade in sig idag. Tur att jag var på BOSSE förra veckan och gick igenom lite av det jag ska ta upp. Jag blir ledsen och trött på att förklara. Berättade hur jag mådde efter ADL-utredningen. Spydde av utmattning och skakade... Av fysiskt utmattning. Min kropp orkar bara lite, för lite för att klara det jag måste för att leva. Och att vissa delar av min kropp inte fungerar gör det svårare att få hjälp, jag bör ju botas... eller... men det kanske är kört? Men det har alla svårt att inse. Ska ringa FK imorgon så en LASS-ansökan görs samtidigt. Trött på alla myndigheter. Att överväga psykhjälp för att orka hantera "dom" känns lite knasigt. Men vad ska man göra. När det man säger filtreras sönder och blir en obegriplig textmassa som avslås för man är för konstig. Ska skriva ihop ett brev till några PA företag (att maila mig om vilka är inte lönt, jag har massa mail o webadresser) Och kolla lite vad för hjälp jag kan få. Om jag får avslag på denna ansökan oxå så står det jag har kvar. Hemhjälp så jag inte svälter ihjäl... (att jag har vrålsvårt att äta fasta tider och att jag inte klarar av den hjälpformen pga den inbyggda stressen är ju inte kommunens problem. När kommunen köper från privata företag så blir det ju företagets problem.) Redigerat 2007-01-16 21:47
Hej oavsät var ni bor kom och tyckt till om tillgängliheten. Om vi ska få någon förändring så måste alla hjälpa till. Inte hjälpa till med klaga och gnälla och säga vad man ska ha. Utan hur man ska diskutera fram saker och ting, ta kontakt med politiker,tv,radio med mera dock inte göra det till snyft historia för det vill vi inte ha. det är jobbigt att kämpa men alla kan altid göra något även våra assistenter för det kan faktiskt om arbetsmiljö ute som inne. Ska vi få gå ditt vi vill så måste vi också se till att det blir tillgängligt för oss informera folk vad det handlar om i tillgängligheten tycker jag också att attityden kan läggas in har man fördomar mot allt är det svårt att förendar något. skriv gärna och berätta om ställen ni vill komma in på som ni kansk einte fåt göra av olika själ. vi funktionhindrade inte ska sitta bakom pelare i resturanger för att inte va i vägen eller av andra osaker bli satt där det låter jobbigt och många av oss kommer säkert inte orka men vi måste börja så dom som kommer efter oss får ta över men vi får inte stanna vi får inte ge upp. Hör gärna av er om ni vill och gå gärna in och titta kram kmbb
Ojojo det var vääääldigt lååååånga meeeeeningaaaaar, blir jobbigt att läsa då, tänk på det Men till det du skrev om. Kunde absolut inte ha sagt det där bättre själv! För jag känner samma frustration som jag tycker framgår av ditt inlägg. Är så grymt trött på att funktionshinderrörelsen generellt utser sig själva till offer som inte klarar av nånting själva och bara kräver och kräver! Kanske inte medvetet, men det är faktiskt så det uppfattas. Alla människor har rättigheter OCH skyldigheter, gäller även oss funkisar. Visst är det en del som vi inte direkt kan påverka, t ex tillgängligheten. Sitter du i rullstol och ej kan gå upp ur den, och du hamnar framför en trappa och det ej finns hiss så KAN du INTE komma upp hur mycket du än VILL. That´s right! Men tillgängligheten är bara ett, om än viktigt, område som vi kämpar mot. Tänk på, att om vi själva gör oss till offer så ser andra (samhället mm) oss som det! Det här är ett superviktigt, och kanske känsligt ämne att diskutera eftersom det är grunden för allt! Så tusen tusen tack kmbb för att du tog upp tråden!
För det första, kan jag hålla med dig om att meningarna är långa. Men även om det är jag som dikterar om vad som ska skrivas så är det assistenten som skriver. När jag säger tillgängligheten tänker jag inte bara på oss funktionshindrade utan även på dem äldre och gamla. Dom blir äldre idag och lever längre, om samhället var uppbyggt utan trappor och massa hinder hade vi inte reagerat över det. Nu är vi så vana med att mötas med hinder, precis som allt annat vi måste utstå. Även om man inte tycker om, måste man slå till backa därför att det finns andra regler. Självklart för man tänka och tycka vad man vill. Det är min önskan att alla ska leva som de vill eter sina förmågor och möjligheter. Helt och hållet kommer vi nog aldrig komma ifrån hinder men någonstans måste vi börja. Det kommer alltid finnas folk som inte håller med. Det kommer alltid människor i våran egen situation att tycka annorlunda. Hur vill vi bli bemött? Den frågan ställs och kommer alltid att ställas. Jag tror att det har med uppväxttiden att göra, om man får kraft och möjlighet att kunna ta sig fram. Blir man för överbeskyddad så kanske det inte heller så bra. Tack för mig / kmbb och min vikarie som är snäll och ställer upp när man behöver hjälp. Du kan se hans video på http://www.youtube.com/watch?v=dW0KdY_E8C8
vi har 3 år kvar till 2010 då skall Sverige vara tillgängligt för alla sägs det, men inte kommer det att vara det många kommuner har inte kommit någonstans med tillgänglighet. Sitter själv med i KHR i min kommun där har vi kommit en bit påväg men det är mycket kvar att göra. Privata fastigheter tex. hur blir det med dom, det frågar sig affärsinnehavarna. Dom har påpekat att något måste göras, men dom får till svars att det kostar för mycket, går alla på det så kommer aldrig Sverige att bli tillgängligt för alla. Jag är ute och reser en del, var påväg till Sommarsol på en ritningsgranskomgskurs för ett par år sedan, döm till min förvåning när vi stannade vid en vägkrog och skulle äta, vi kom inte in det fanns ingen ramp upp till entrén !! det var bara att fortsätta till nästa ställe där var det kanon fanns tom dörröppnare, toan kanske var i minsta laget men man kom in. Vi som sitter i KHR får kämpa på med tillgängligheten.
det tror jag säkert att en del kommer redan har gjort, jag tror att det kommer att bli problem med dom privata
ja det gör vi i alla fall i min kommun men hur andra kommuner gör vet jag inte, jag har ställt denna fråga till Per Nudler när han besökte vår kommun han svarade mej att : Jag skall erkänna en sak har aldrig tänkt på det, vi får väl se vad sittande regering gör, inget antar jag
Jag har hört berättas om en tjej som just hade fått en ny permobil. Hon var inte vid denna tidpunkten så haj på att manuvrera sin permo. När hon skulle besöka en av stadens (Uddevallas) mataffärer fick hon inte stopp innan hon kom fram till de två glasdörrarna som ej var med automat öppning. Hon brännde rätt igenom båda dörrarna in i en vägg. Efter detta sattes det upp automatdörrar. Man kan tydligen gå tillväga på olika sätt för att få sin stad mera tillgänglig. Här i mitt lilla samhälle råkade en av killarna som spelade rullstolsrugby låsa in sig på handikapptoaletten pga att vredet var för svårt att greppa som tetra. Efter detta anpassades denna toaletten på bättre sätt.
Som vanligt i detta land ska det hända både mer och mindre allvarliga incidenter innan något handikappanpassas! Blir så arg på det! Jag har två kompisar som kommunen ansåg inte behövde handikappanpassat kök. De båda fick stora brännskador på låren...sedan fick deras respektive kommun bråttom med anpassningen!
Om man är rörelsehindrad och bedöms av läkare att man inte har mer arbetsförmåga än 50 %, har man då aktivitetsersättning 50 % eller har man någon sorts sjukpension 50 %. Är det så att aktivitetsersättningen gäller upp till 30 år och sedan går det över till sjukersättning? Eller vad gör man om man kan jobba 50 %. Vad har man för ekonomi de övriga 50 %?
Om man först arbetar 100 % men bara pallar 50 så brukar man börja men att vara sjukskriven. Sen tar Försäkringskassan över och gör en utredning kring huruvida det är en varaktig arbetsförmåga, eller tillfällig. Oavsett om man får aktivitets- eller sjukersättning så är det vad som tidigare kallades förtidspension. Detta begrepp finns alltså inte längre. Lite flummigt kanske, andra får fylla på!
Lönbidrag finns ju oxå då kan man jobba tex. 50% och få resterande summa från FK. Så man får så mycket lön som om man hade jobbat 100%. Tror det är så (rätta mig om jag skrev fel)
Lönebidrag är ersättning som arbetsgivaren får. För tex extra kostnader i och med anställningen.
Jag är i behov att köppa ny bil och jag har pengar till det men försöker köp till en lemplig pris. jag är mycket förbanat på anppasningsföretaget som finns i marknaden att jag kan inte utnyttja konkuransen. Alla dem företag som finns i Sverige sammarbetar. det käns att dem skitter i oss som kund. det går inte att förhandlla en enda öre med dem. Finns någon här som har köpt ny bil? All svar på eran bil affer är viktik för mig och tackar jag för? Jag är intereserat att inportera från USA. Är någon som har inporterat snälla ge mig tips.
Lämpligt pris finns inte för du betalar vad bilen kostar i USA och då får du förhandla med den som säljer bilen i USA. Du kommer enbart att betala för själva bilen, frakt ifrån USA betalar FK (om bilen är golvsänkt där), tull och moms finns inte på handikappanpassadbil. Jag betalade 215000kr för min Chrysler Gr. Voyager Limited -06 och det är vad firman i USA ville ha för bilen! Den tillkom cirka 12000kr för besiktning och några sverige anpassningar. Ville jag ha en billigare bil fick jag gärna lite i USA själv och säga till Hedemora att den bilen vill jag ha. Så skötte dom resten. Anpassningarna som företagen utför har man inte med att göra vad det kostar för det spelar ingen roll när man inte betalar en krona för det, bara det blir BRA! Så kontakta Ove på Hedemora Anpassning och hälsa ifrån mig så fixar dom en bil till dig för det bilen kostar i USA, är det för dyrt då får man ta en bil med minre utrustning eller kanske en modell äldre. http://www.hedanpass.se/ Jag ska upp nästa vecka för att justera det sista på min bil.
Tack för svaret. Jag var i hedemora och har kontakt med *R* Men som sakt det går lite trögt med *R*. Kanske p g a min gamla bil är annpass. av autoadapt och som sakt dem tar inte varandras kunder. Men jag väntar hedemoras tips fast det hender inget.
Har du ett nytt bilstöd beviljat är det bara för dom att säta igång med en utprovning samt leta bil med rätt färg, utrustning och pris. Har du däremot inget bilstöd beviljat ännu, förstår jag att intresset är lite svalare. Men ligg på och fråga vad nästa steg är för att ni ska komma vidare.
har också väntat på svar från Hedemora det var i November jag var i kontakt med en person per telefon, han lovade mej att kolla upp vilka bilar man fick in en robbot i, idag den 6/1-07 har jag fortfarande inte fått svar, skall nu byta bil har varit runt och tittat på många modeller. Har nu bestämt mej, där jag vet att en robbot går in, skall nu anlita ett annat företag
Hej! Jag är en kille på 24 år som i somras var med om en motorcykelolycka. Summa summarum är att nerverna i deltoidområdet slets loss ur ryggmärgen och på min vänstra sida dör nu min axelmuskulatur. Jag fick även nervskador i ryggen men som reparerar sig sakta. Jag har ett fast jobb på 100 % och arbetar nu igen fullt efter sjukskrivningen. Det fungerar ganska bra, fast jag kan inte utföra alla mina gamla uppgifter och min rygg känns av ganska ofta. Var i kontakt med en läkare (aldrig fått samma en enda gång) som anser att jag borde skola om mig. Problemet är då att jag hoppade av gymnasiet som ung och måste nu ta igen gymnasiebetyget. Men vart skall jag vända mig för att få ekonomiskt stöd? Jag kan inte betala min hyra utan mitt jobb. Jag kan heller inte jobba vidare då det finns risk att jag förvärrar min situation. Försäkringskassan anser att jag inte kan få hjälp av dem då jag jobbar 100 % utan jag måste sjukskriva mig... Så jag kan inte säga upp mig för att börja plugga. Då får jag ej hjälp. Jag kan inte jobba vidare, då får jag heller ingen hjälp. Jag får alltså inte kämpa på och försöka jobba för då anses jag inte vara sjuk. Har någon varit i samma situation och kan ge några bra råd vart man skall vända sig? FSK hänvisar mig till AMS som hänvisar mig till FSK. /Mvh Johan
De två tillfälle jag fått skola om mig har det varit CSN som gällt. http://www.csn.se/Avdelningar/Studerande/Komvux/Studiemedel/Studiemedel.asp?MenyIdnr=522 Sen kan man ibland få ersättning från FK för studier. Men det beror på vad det är för studier. Är man under 30 år kan man få aktivitetsersättning för att läsa in gymnasiet http://www.fk.se/privatpers/sjuk/lange/aktivitetsers/ Sjukersättning och aktivitetsersättning vägledning 2007:1 http://www.fk.se/filer/publikationer/pdf/vgl0701.pdf Redigerat 2007-01-04 17:58
Tackar!
1993:387 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade 5 § Verksamhet enligt denna lag skall främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet för de personer som anges i 1 §. Målet skall vara att den enskilde får möjlighet att leva som andra. http://www.ofus.se/forfatt_view.asp?ForfattId=21 Som andra: Ålder, intressen, "svensson", individen Sitter och försöker förklara att det beslut jag har idag om att ledsagningen enligt LSS där jag kommer ut lite ibland är tillräcklig för att bryta isoleringen är fel. Att jag behöver mer tid för att ha mitt liv! Så segt... Känns taskigt att få nobba kompisar för dom inte har rullstol eller egen PA jag kan låna...
Jag har alltid undrat vilken de där andra är ... Liksom, vilka som har äran att vara måttstocken på vad som är normalt.
I förarbeten nämns att man ska ha ett liv motsvarande ålder, där man har möjlighet att utveckla sina intressen, arbeta etc. Inte tvingas titta på fotboll för att "hjälpen" anser att det är rätt. Eller få leva som en 80 årig senil i grupphem när man är 35 år och har egen lägenhet... Men sen anser kommunen att "normalt" liv är att umgås med folk inom handikapprörelsen. Och bli befriad ifrån saker som är jobbiga (välja mat, välja kläder, välja när man ska kissa etc) Och FK befriar många från arbete genom att bevilja sjukersättning trots att personen kan arbeta helt eller delvis. Sen hoppas jag att mitt nuvarande liv får ligg som mall om någon biståndsbedömare ska beviljas hjälp...
Det där med liv motsvarande ålder verkar mina biståndsbedömare minst sagt ha fått om bakfoten. Flera gånger under vårt möte i mitten på december nämnde de att det ju gick utmärkt med hemtjänst i mitt fall och att jag eftersom jag var sängliggande så mycket inte behövde nån hjälp. Svaret att jag såg till att lägga mig då jag fortfarande hade kraften att göra det hjälpte inte. De sa även att jag inte hade ett assistansbehov, men ett hjälpmedelsbehov. Jag skulle ju inte kunna laga mat i mitt kök ens om jag fick en ståstol eftersom jag inte orkar lyfta kastrullerna. Ett normalt liv enligt mina bedömare är att hoppa av skolan och stanna hemma hela dagarna för att kunna ha hemtjänst. Jag hoppas därför också att mitt nuvarande liv får ligga till grund för dessa bedömares behov i framtiden.
© Copyright 1999-2026 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh