Hej Vad brukar ni ta upp som merkostnader och vilka belopp? Behöver lite tips Tack
Jag håller på och omprövar merkostnadsdelen hos fk på handkikappersättningen.
Annie, menar du merkostnader i handikappersättningen? Det finns en lathund för ansökan om handikappersättning att beställa från RFA. Snart ska jag göra ansökan om handikappersättning med merkostnader och jag undrar också vad som kan tas upp som merkostnader. Jag ska naturligtvis beställa lathunden för 45 kr på 08-7020580. Redigerat 2006-12-14 14:24
Vad betyder RFA? Finns det ngn mejladress?
Dhr har en bra checklista http://www.dhr.se/start.asp?sida=681 Publikationer barn, familj och handikapp http://www.fk.se/privatpers/funktionshindrad/ Lagrummet: http://lagrummet.forsakringskassan.se/risextern/ Regelboken: http://lagrummet.forsakringskassan.se/BASIS/regelbok/wexrbok/flik/SDW?W%25 Vägledningar: http://www.fk.se/press/publikationer/vagledningar/index.php
Till sidans topp
Jag funderar på juridiken runt att själv få handlägga den hjälpmedelsverksamhet som Göteborg bekostar. Jag menar att det vore det mest kostnadseffektiva och samtidigt bästa sättet att tillgodose mitt hjälpmedelsbehov. Dvs som med personlig assistans, staten betalar mig en skälig summa som jag disponerar efter mina behov av hjälpmedel. På så sätt kan jag tillgodose mina behov av hjälpmedel så fort mitt behov av hjälpmedel uppstår och jag behöver inte gå runt i byråkratin. Det är absolut ett sätt att säkerställa, drägliga levnadsvillkor. Särskillt i mitt fall när jag lever med ett stadigvarande behov av hjälpmedel. Till vem ställer jag ansökan?
Kanske Landstinget??
Det bör iaf vara lättare än idag att påverka vilka hjälpmedel man vill ha.. tex att minska begränsande gränser på HMCs sortiment som man måste kämpa emot idag Men det måste funka för de som behöver fler dyrare hjälpmedel.. som tex. kompakta tåliga komunikations datorer och annat med avancerad ny teknik.
Det har funnits en utredning om just fritt val på hjälpmedelsmarknaden för x antal år sen på riksdags-/regeringsnivå fick jag reda på i helgen, men vart den tog vägen vet jag inte. Det är en fråga som jag kommer att kämpa för så mycket jag kan inom HSO och från AT-håll, så vi får se hur mycket jag kan göra genom en tvåvägskamp. Tills dess måste vi bara vägra gå med på det HMC eller AT´n erbjuder och se till att kräva vår rätt, men för att det ska gå måste vi själva sitta på kunskaperna och kunna argumentera för vår sak både när det gäller ergonomi-, hälso-, ekonomi- och reperationsaspekten. Vill man inte vara påläst och kunnig är enda chansen att få vad man vill att betala själv och det är ett allt vanligare sätt att få till det med hjälpmedel. om man vill ha egna kan man kolla in http://www.medhjalp.nu som säljer begagnade hjälpmedel.
Hej! Finns det någon som har fått mellanskillnaden från FK när ni köpte er bil?Det är så att man kan få mellanskillnaden om man är tvungen att köpa en minibus istället för vanlig bil på grund av sin handikapp. Tack på förhand!
Det står här: under rubriken Handikappersättning http://www.forsakringskassan.se/press/publikationer/bafaha/index.php Fasta kostnader för bil Försäkringskassan kan bevilja bilstöd till personer som på grund av funktionsnedsättning har väsentliga svårigheter att anlita allmänna kommunikationer. Bilstöd består av grund- och anskaffningsbidrag samt anpassningsbidrag. Grund- och anskaffningsbidraget är ett bidrag för att köpa en bil och kan beviljas var sjunde år. Bidraget täcker inte hela inköpskostnaden för bilen. Det innebär att personen själv måste bekosta en del av bilinköpet. Personer som inte beviljats grund- och anskaffningsbidrag måste bekosta hela inköpet själva. För en försäkrad som använder rullstol och av den anledningen behöver större bil, minibuss eller en så kallad van bör 15 procent av skillnaden i inköpskostnaderna för ett sådant fordon och en bil i mellanstorlek årligen godtas som merutgifter. Vid denna beräkning fördelas ersättningen för merkostnaden för denna typ av bil på sju år. Detta motsvarar den tid efter vilken förnyat bilstöd normalt kan fås enligt bestämmelserna i förordningen (1988:890) om bilstöd till handikappade. (RAR 2002:9 till 5 § första stycket HVL ) Kostnad för försäkring för en större bil i jämförelse med försäkringskostnad för en bil i mellanstorlek inom samma försäkringsbolag bör godtas som merutgift för en person som är rullstolsburen och av den anledningen behöver en större bil. (RAR 2002:9 till 5 § första stycket HVL ) Kostnad för garage bör betraktas som en merutgift om garage är nödvändigt på grund av en funktionsnedsättning.(RAR 2002:9 till 5 § första stycket Redigerat 2006-12-01 20:30
Min brukare och hennes man har en bil. Min brukare kan inte köra den längre, men pa kör när hon ska nånstans. När maken använder bilen kan inte hon åka nånstans, eftersom det är för svårt att åka buss och att ta sig till och från bussen, dessutom går det väldigt dåligt med bussar där. Det händer inte ofta att det krockar och båda behöver bilen, men när det händer så är det ju ett problem. De önskar då att pa kunde köra med sin bil, men det får vi ju inte lov. Skulle hon kunna beviljas färdtjänst, även om hon inte åker ofta (2 g / år kanske) och familjen har bil? Eller resonerar de som så att familjen får anpassa sig till att ha en bil, eller skaffa en till?
Varför får du inte köra din egen bil? Att man som ass. berättigad inte kan kräva att assistenten använder sin bil är ju självklart men vem kan bestämma att du inte får om du vill??
Vår arbetsgivare (kommunen) säger att försäkringarna inte täcker om något händer och pa kör brukaren i sin bil. Hemtjänsten får inte heller köra vårdtagarna i sina egna bilar längre, vilket gör att de gamla aldrig kan följa med ut och handla, vilket var så lätt ordnat förut! Eftersom ni får göra det, så skulle det ju gå att göra så att försäkringarna täcker, om viljan till det fanns!
Att bli beviljad färdtjänst har inget med att göra om man har tillgång till egen bil eller inte, utan det är funktionshindret som avgör Har både bil o ftj, anv båda Varför får ni inte köra med era bilar i tjänsten? Det får man hos mitt koop men vi som medlem får då bet milers till pa
Jag rekomenderare att ha ftj även om du har bil om du har rätt till ftj vill säga Min bil är i bland på verkstaden/min man behöver den SÖK!
Jag har också färdtjänst och bil. Har aldrig varit några problem. Tycker hon ska söka färdtjänst.
Jag har både egen bil och färdtjänst, det är inget problem att ha bäggedera i min kommun, men jag vet att det finns kommuner som knorrar när man ansöker om färdtjänst om man redan har blivit beviljad bilstöd. Men jag hoppas ju givetvis att din brukare bor i "rätt" kommun Martina! Själv använder jag min färdtjänst sällan, tror att det har varit vid 3 tillfällen de senaste två åren. MEN. I oktober åkte min bil in på lagning i 18 dagar(!!) och då var färdtjänsten ovärderlig! (kunde ju inte få en lånebil, precis) // A E
Jag funderar på LSS, min sambo håller på att utredas får asperger och om han får en diagnos och sen ska prata LSS. Kan det påverka vad han får för hjälp att vi bor ihop? Eller får man samma hjälp oberoende om man bor ensam eller ihop med någon?
Rullstol och LSS! OK! Ni jobbar i par. FK brukar ta hänsyn till anhöriga när de bedömer hjälpbehovet. Men det gäller att hävda den individuella biten.
hej, Om din anhörig får diagnosen aspberger, innebär det vissa fördelar, och detta blir inte påverkat av att ni bor ihop eller inte. Nu får han ju tyvärr inte alla "förmåner" som LSS innebär, det jag kan på rak arm säga är att han får subventionerad tandvård (skall alla som tillhör LSS få). Sedan kan han få vissa fördelar gentemot arbetsmarknaden, fast detta kan också innebära en nackdel om han träffar på "fel" chef. Han bör också kolla upp handikappersättning, specielt om hans diagnos innebär att han får en massa merkostnader. Men om han är i vuxen ålder och skall utredas så tror jag att han har varit rätt så kapabel att ta hand om sig tidigare, och det innebär att det kan vara svårt att få igenom hjälp av kommun eller FK. ha ni mer exakta funderingar är det bara att ni hör av er till mig (eller andra). M.v.h. Wolf Ps. Se till att han hamnar i LSS personkrets nr 1
tackar... Han är 21 och har bott hemma hos sina föräldrar tidigare och med mig i ett år, och kan inte klara sig själv. Jag var borta 3 veckor i sommras och när jag kom hem så trodde jag alvarligt att någon gjort inbrott och röjt igenom lägenheten. Han hade inte diskat en enda gång, eller tvättat eller ätit något riktigt. Utan ska det ske något sånt så måste jag eller någon annan styra hela tiden och säga till. Han ser inte att saker och ting måste göras och att stoppa in sleven man just använde till att laga mat i diskmaskinen som man precis tömte kan han inte förstå. Sen har han epelepsi och kan få det ibland när han åker buss och sånt och vågar inte åka iväg själv. Är det något som kan "hjälpa" att han får mer hjälp genom LSS? Men den egentliga orsaken till att han behöver hjälp är så han kan få stöd i skolan, nu har han provat att gå på gymnasiet 3 gånger men lyckas inte att fullföra den "vanliga" skolan.
Ledsagare o sånt finns ju som kan följa med på grejjer då han åker själv.. så han inte blir beroende av dig i rollen som resesällskap bara för att kunna ta bussen för kommihåg biten finns massor med bra hjälpmedel. det kanske tom räcker med en whiteboard på väggen. Har faktiskt köpt en själv på ikea (även den bäste glömmer)
Då han uppenbara problem så tycker jag precis som "permorejser" skriver att ni ansöker om ledsagare, ni kan även söka att han får en kontaktperson, angående skolan så tycker jag att du skall ta kontakt med skolverket och kolla möjligheterna till att få hjälp så att han kan fullfölja skolgången och få en utbildning, annars kan AF vara ett hjälpmedel i denna process också, varför jag tipsar om AF är att han har kommit upp i ålderna och jag vet inte om en 21 åring omfattas av skolplikt etc etc jag tror han helt enkelt är för gammal, sedan vill jag tipsa om ett företag i Örnsköldsvik som jag tror heter "stiftelser i Sverige AB" de tar mellan 250-300 :- för en ansökan där du listar vad du skulle vilja ha hjålp med ur vissa fonder, sedan söker de upp vilka fodner som passar just till det du har sökt, jag har för mig att de även skickar ut ansökningblanketter till just redovisade fonder och när man skall lämna in ansökna, detta är något jag uppmuntrar alla att söka ut, Fh eller inte, då det finns tusentals fonder att söka pengar ur, få söker så chanserna att få ett bidrag till olika saker är goda. Ta kontakt med din lokale LSS-handläggare och be om råd, de är skyldiga att informera dig om alla möjligheter om hjälp. Tryck extra mycket på hans epilepsi Lycka till Wolf
Tackar, det var jättebra information. Är skönt att veta lite innan vad man kan ha rätt till. Angående minnet så var jag och hämtade whiteboardtavlan vi beställde igår. Så nu ska det blir lite organisation. Vi ahr en Palm Z22 på ingång också för att se om det hjälper. Då kan man ju sätta larm om att saker och ting ska göras.
nu är läget ännu mer aktuellt, aspererutredningen är snart klar och vi väntar på resultat. Men hans kramper har blivit värre, ingen i vården vill hjälpa honom för dem säger att dem inte hittar något fel. Ang. det så håller vi på och jagar chefsöverläkaren i stan som har hand om patientsäkerhet. Men inatt så har han varit hos en kompis, missade sista bussen och betämde sig för att gå hem ca 10km, något som han för 2år sedan klarade. Men halvvägs så fick han krampkänningar som tur var så ringde han mig och jag lyckades se till så han kunde ringa taxi och komma hem. Men han blir så förvirrad, han vet inte säkert om han gick dit han ringde mig ifrån. I telefon så var jag inte säker på om han var där han sa. Var nära att ringa polisen och skicka ut dem för att ta reda på vart han var. Nu kommer det bli ännu värre, han vågar inte åka och handla själv om det inte är ordentligt akut. Nu när jag varit dålig så har jag fått åka ändå eller så har det blivit något som funnit i kiosken eller på pittserian här brevid. Hans läkarbesök var jag tvungen att eskortera honom till, han vågade helt enkelt inte åka själv. Väl där så träffade han läkaren själv och sånt, men när allt var klart så fick jag åka och hämta honom igen och möta vid bussen. Såhär ska det väl knappast vara? Förhoppningsvis så får han en aspergerdiagnos, men jag behöver tips på vart jag ska vända mig för att få info om LSS och den hjälp han kan få. Är det komunen, eller finns det någon annan som också vet. Är så vilse bland alla organisationer och sånt om finns Läkaren och neurologen som säger att han inte hittar något fel vägrar göra något eller träffa oss, och dem säger att dem remitterat vidare till psyk som ska ta tag i hans ångest som bla. är en utlösande faktor och grundorsaken till kramperna enligt läkaren. Men dem hävdar att dem inte fått någon remiss. Så ingen hjälper oss eller vill säga vad vi har rätt till. Ska ringa arbetsterapeuterna på vårdcentralen och se om dem kan hjälpa till med kramplarm, men då ska man väl ha en läkare som säger att han har behov av det. Vi behöver verkligen hjälp, jag skulle åkt bort på kurs till helgen men måste ställa in, annars så kommer han inte kunna skaffa mat eller ta sig någonstans på 4 dagar. Nu ska jag sitta och vaka ett par timmar och sen se om jag kan sova.
Tyvärr så stupar det mesta om man inte har läkarintyg som styrker behovet. Har ni försökt byta läkare? Om möjligt skall man söka specialistvård i sånna här situationer. När/om ni väl får inteygen så kontakta Lss handläggaren där du bor.
Man har alltid rätt till ett bedömmande av en annan läkare, så sök ny läkare, specialist på kramper av hans sort, vet inte om du menar epilepsi eller andra sorters kramper. Prata med förteoendenämnden om att ni inte är nöjda med vården och kräv omgående ny remiss till psyk.
Nästa gång han får krampanfall tycker jag att du ska ringa ambulansen och åka till akuten. Det är en ypperlig chans till ny läkarkontakt och ett krampanfall borde gett större reaktion från vården - kanske blir det så på akuten.
Jag undara lite om hans epilesi. Vilken typ av anfall är det han har? Hur ser det ut? Du skriver "krampkänningar". Om jag har förstått rätt så har han först har något form partiellt anfall, eller? Kan det även gå över till klassiska toniskt-kloniskt krampanfall (grand mal)? Kan i så fall säga att det ibland ibland bara är partiellt anfall och ibland partiella anfall med sekundär generalisering. Verkar inte vara så där väldigt enkelt, men ett epilepsi kan vara väldigt kompliserat och jag tycker att en läkare som har bra kunskap om epilesi skall kolla på det. Undrar ni varför jag är intresserad på epilesi? Jag har det själv. Finns enkla beskrivnanger på dessa siderna: http://sv.wikipedia.org/wiki/Epilepsi http://netdoktor.passagen.se/default.ns?lngItemID=3600 Om ni inte är medlem i något handikappsförening rekomenderar jag att ni gör det. Jag kollade efter föreningen för Asperge, men tydligen finns det inte längre. Där stod: ------------------------------------------------------- Föreningen Asperger/HFA upphörde och gick över till Föreningen Autism i Göteborg januari 2002. -------------------------------------------------- http://home.swipnet.se/~w-44675/ Här är läken till Autism: http://www.autism.se/ En bra sak med att vara med i en förening är bl a att man kan få hjälp och tips. I denna föreningens hemsida står att kan du t ex kan få RÅDGIVNING av Förbundsjurist, Ombudsman, Handledare, Skolombud, LSS ombud och även Internationella överenskommelser. (Kopierat under RÅDGIVNING). Finns en annan förening. Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionshinder bl a Asperger. Länken till dom: http://www.attention-riks.se/site/ Kolla lite på En sak som är jobbig men jag ändo rekomenderar är att ni kollar på "Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade". Väldigt viktigt att känna till vilka rättigheter som man har. http://rixlex.riksdagen.se/htbin/thw?%24%7BOOHTML%7D=SFST_DOK&%24%7BSNHTML%7D=SFSR_ERR&%24%7BBASE%7D=SFST&BET=1993%3A387&%24%7BTRIPSHOW%7D=format%3DTHW
Hoppsan! Råkade trycka på "Skicka"! Kan inte skriva mer för jag skall iväg, men har finns i varje fall lite att titta på. Lycka till!
tackar, attention är vi redan involverade i så dem har vi fått lite hjälp av med att få utredaren av asperger att förstå vad det är. Han sa bla. att man kunde bli frisk från det precis som om det var en förkylning. Så därifrån har vi fått lite hjlp med själva utredningen. Kanske ska kolla med epilepsiförbundet också, bra tips. Hans anfall är oftast Partiella anfall med sekundär generalisering, med medvetslöshet, stor påfrestning på kroppen eftersom han ibland kastar med hela kroppen och blir våldsam. Nog för att man inte ska hålla i folk som krampar, och det klarar jag inte heller, men jag brukar försöka skydda hans huvud och nacke när dem riktigt stora kasten kommer. jo, jag tycker också att någon som har kunskap om ep ska sätta sig och titta på det igen och snacka med oss. Nu har han mig som sett anfallen tidigare så har det bara varit hans kompisar som fått panik som har kunnat berätta. Vi har genom vänkontakter pratat med en neurolog i sthlm som tycker att det är helt sjukt att dem inte vill utreda mer här. Hoppas att den personen kanske kan hjälpa till. JAg har mailat psyk nu och ställt dem mot väggen för att se om dem kan hjälpa eller inte. Man känner sig så maktlös när ingen lyssnar, inte ens patientsäkerhetsgruppen har hjälpt oss med hur vi ska gå vidare och anmäla läkaren/vårdcentralen. Tog kontakt via mail med komunens LSS folk, men har inte fått svar än. Frågade lite om vad som gällde och om vi hade ågon chans att få hjälp om han får aspergerdiagnosen, och vad som krävs för intyg på hans kramper. Dem finns ju dokumenterade så det borde inte vara några problem att få papper på.
Hejsan! Nu är jag hör igen. Du skriver: "Man känner sig så maktlös när ingen lyssnar, inte ens patientsäkerhetsgruppen har hjälpt oss med hur vi ska gå vidare och anmäla läkaren/vårdcentralen." Du känner väl till hemsidan Sjukvårdsrådgivningen.se som görs av landsting och regioner samt Apoteket AB? /http://www.sjukvardsradgivningen.se Där finns mycket bra, t ex sidan "Rättigheter och hjälpmedel" som är väldigt bra. http://www.sjukvardsradgivningen.se/Innehall.asp?CategoryID=581 En sak är "Om man inte är nöjd med vården" http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=22813 Där finns: 1. Information 2. Patientnämnden 3. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 4. Socialstyrelsen 5. Ytterligare sätt att klaga 6. Fördjupning och länkar 7. Redaktion Där finns även beskrivning om LSS t ex vilka rättigheter man har: http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=22820 Som du ser så är där: 1. Information 2. Vart vänder man sig? 3. Om man vill klaga 4. Fördjupning och länkar 5. Redaktion Bra va? Väldigt viktigt att man känner till sina rättigheter! Konstigt att du inte fått svar om dett mail du har skickat. Jag tycket att du skall ringa till dom. Lite mer om epilesi. Måste börja med att skryta med att jag har JÄTTEBRA hjälp för min epilesi. Min läkare är väldigt kunnig och jobbat bara om epilepsi. Hon har varit med på "Fråga doktorn" och pratat om epilepsi. Se denna sida: http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2898&a=183307&lid=puff_183833&lpos=lasMer Det går inte att se inslaget. Jag har skickat mail och frågad varför och orsaken är att dom bara får sända det några månader. I avdelninge som jag är i finns även sjuksköterskor som håller på med epilepsi. Är det problem så är det bara att ringa till dom! Se denna sidan: http://www.skane.se/templates/page.aspx?id=109356 Kolla även detta för info om epilepsi: http://www.skane.se/templates/page.aspx?id=109351 Nu skall jag skriva lite mer om vad som gör att epilesi är så komplicerat. Du skriver detta om hans läkare: "Läkaren och neurologen som säger att han inte hittar något fel vägrar göra något eller träffa oss, och dem säger att dem remitterat vidare till psyk som ska ta tag i hans ångest som bla. är en utlösande faktor och grundorsaken till kramperna enligt läkaren." Han säger allså att han gör bedömningen att det inte är epilepsianfall han får. Vad medar han med, "säger att han inte hittar något fel"? Vad har han gjort för att kolla upp det? Har han inte informerat om att det finns något som heter icke-epileptiska anfall och det är det han hänvisar till? Det liknar epileptiska anfall men är inte orsakade av sådana elektriska urladdningar utan utlösta av psykologiska faktorer. Här kommer en förklaring om det: http://www.skane.se/templates/page.aspx?id=109353 Som du ser så står detta: "För att få diagnosen icke-epileptiska anfall måste epilepsi uteslutas. Detta gör man bäst med video-EEG. Anfallen analyseras av neurologer och neurofysiologer för att säkerställa om de är epileptiska eller inte." Har han inte gjort detta så kan ni fråga läkaren om varför vi inte har gjort det. Vet inte hur det är med Asperger. Det kan vara så att det vanligaste är att man får icke-epileptiska anfall och det är därför han gör bedömningen att det inte är epilepsi. Hoppas att det går att läsa, svamlat lite hit och dit. Orsaken är att jag är tröööööööööö!
Gjort ett fel. Där står: Vad medar han med, "säger att han inte hittar något fel"? Där skall stå: Vad medar du med, "säger att han inte hittar något fel"?
Hej. jag var på tandläkarkoll idag och sist jag var där pratade de om nåt som heter "grönt kort".. Förstod som att det var ett rabattkort eller typ av frikort. Detta skulle vara billigare och en förmån för att jag kan kunna bsöka tandvård oftare bara för koller. Eftersom jag bl.a. inte kan borstatänder själv och för PA att borsta på en annan är ofta svårt. Men när jag nu hade fått det "Gröna kortet" så skulle jag betala 300:- likförbannat. Hade jag vetat detta hade jag ordnat klart frikortet innan. Fick inget klistrat kvitto med den faktura som täckte det sista upp till Frikorts gränsen Nån här som vet hur det ska funka? Om man nu måste betala.. varför det Gröna kortet??
Det var på vanliga på SU Mölndal.. De missade skicka kvittot me fakturan. De förutsatte att jag hadde nog frikort.. sedan kom de på det och ringde. sa att de skickade en faktura.
Man betalar upp till högkostnadsskydd, samma som om man går till läkare så om man tillhör LSS får man tänderna att tillhöra kroppen till skillnad mot andra, detta för att många dels har svårt att borsta men även för att många är muntorra pga mediciner.
Min tandläkare brukar fixa det där i efterhand om jag inte råkar ha ett gilltigt med mig...
Om jag fattar dig rätt, så hade du inte klart frikortet när du var där, men du hade nått upp till gränsen för det? Då bör du kunna skicka in kopia på fakturan till Var-det-nu-är och skriva dit nummret på frikortet så att du får pengarna tillbaka. Jag vet inte om jag vet vad jag talar om, för jag är mer van vid frikort på sjukresa och sjukvård, men det bör ju funka på samma vis? Ring och fråga!
"Fråntogs sin medicin – kollapsade!" http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,930284,00.html Är det så här "bra" det kommer funka med de nya reglerna vid flygresor vågar då inte jag ge mig iväg nånstans!
Usch! Men man får ju hoppas att detta bara var en engångsföreteelse, och att de om inte annat tar lärdom av såna här händelser!
Ett megatjockt kuvert från länsrätten väckte mig... När jag väl lyckats somna... LSS - LASS - fk: Nej. Min fd arbetsterapeut som valt att inte utreda eller läsa på om mig ur journaler ansåg att jag kan allt... Så då bör jag ju kunna det... SoL - Hemhjälp - Kommunen: Nej. Det jag har räcker. Mitt sätt att kissa med RIK tappningskateter är landstingets ansvar. LSS - ledsagning - kommunen: avslag på fler timmar. Ledsagningen ska inte hjälpa mig på toa. Och de timmar jag har räcker för att bryta isolering. (Att de inte räcker för det jag behöver göra spelade ingen roll!) Ska skriva ihop "nåt". Har jag tur kan jag hinna få lite nya papper... Alla tre ärende är minst ett år gamla. En ADL-utredning av något slag ska göras här hemma i nästa vecka (om den som ska göra det inte ändra tiden igen!) Känns rätt surt just nu...
Min ansökan om handikappersättning tog 11 månader. Egentligen får det väl inte ta mer än 6 månader? Snudd på dubbla tiden, med andra ord. // A E
Och hur skriver man en klagan. Och var tusan skickar man den... Till den som slöat eller någon annan?
Borde du inte ta hjälp av en jurist?
jag har ju gjort många vändor både med förvaltningsbesvär och LR och faktiskt fått prövningstillstånd i KR jag tror dte är 4 ggr på prejudikat(samtliga gällande djur),förlorat en gång av dessa,men då för att lagen medgav inte kryphål,trots att KR verkligen had etittat efter(enl advokaten) när dte gäller förvaltningsbesvär så ringde jag faktiskt iin för rätt många år sedan.de tog det ändå,och kommunen fick ohejdat med smäll på fingrarna... tack vare GIL har jag idag advokat mot såväl FK som kommunen(men den handläggaren som jag har där nu är faktiskt helt ok)o det underlättar betydligt. Jag är ju en sån ansökan som Kr aldrig glömmer,för jag skickar alltid med artiklar,forskningsmaterial,och sist så skickade jag med,som en liten syrlig kommentar till FK som bestred mina krav med att inrikta sig på allt utom sakfrågan,en liten dikt av stig dagerman. Varning för hunden! Lagen har sina blottor. Hund får de fattiga ha. De kunde väl skaffa sig råttor, som är skattefria och bra. Nu sitter folk i små stugor med dyrbara hundkreatur. De kunde väl leka med flugor, Som också är sällskapsdjur. Kommunen bara betalar. Det måste bli slut, ity att annars så köper de valar, fruktar herr Åleby. Något måste beslutas: Hundarna skjuts! Inte sant? Nästa åtgärd: De fattiga skjutas, så spar kommunen en slant. [I: Arbetaren 1954-11-05.]
Jag kan (tyvärr) detta: Kommuner skall ge en person beslut inom 3 månader sedan har man tre veckor på sig att överklaga. Försäkringskassan skall handlägga ett ärende inom 6 månader, men de kan ta mycket längre tid på sig, och tyvärr kommer de undan med det. (Dotterns VB tog "bara" 10 månader). Alla beslut från FK har man två månader på sig att överklaga. Finns ingen tid angivet hur snabbt Länsrätten eller Kammarrätten skall avgöra ett ärende. Om man som medborgare är missnöjd, med hur lång handläggningen har tagit eller även andra beslut från olika myndigheter (kommun och FK) så kan man anmäla det till JO som kan erinra myndigheten. _OM_ det är av arten tjänstefel så kan man även polisanmäla tjänstemannen/kvinnan för tjänstefel som är ett brott enligt svensk lag. M.v.h. Wolf
jag skulle rekommendera LÄSNSSTYRELSEN istället för JO för JO behöver inte ta upp ärendet men LÄSNSTYRELSEN MÅSTE pga att de har tillsyns ansvar över de olika instanserna, ex. kommunen. Förvaltningsbesvär sänds till länsstyrelsen, länsrätten sänder man till när det är själva beslutet man vill överklaga. Förvaltningsbesvär är när man vill ändra på HUR ÄRENDET har blivit handlaggt. Överklagan gällande avslagsbeslut sänder man alltid till instans stället, ex LSS enheten först och de sänder sedan vidare till länsrätten. Så det som tidigare stått är lite fel....bara så ni vet. vill ej leka besservisser, men pysslar med sådanthär. mvh anna
Nog för att man kan kontakta Länsstyrelsen, men tyvärr kommer det nog inte hjälpa i just detta fall, då Länsstyrelsen endast kan kritisera och kommunen har fortfarande inget skyldighet att följa deras direktiv. Mne JO däremot kan tvinga kommunen att göra om sin utredning etc. Jag håller just på med ett fall där Länsstyrelsen är inkopplad, och jag ber om ursäkt om detta verkar stötande, men de kan inte ens göra något i mitt fall som t.o.m. utsätter den FH för ren livsfara, och den myndighet som gör det är just det - kommunen. Det enda Länsstyrelsen kan göra är kritiser och peka ut enskilda tjänstemän för att de har agerat fel, och om så är fallet så finns kanske en "liten" möjlighet att man kan polisanmäla tjänstemännen/kvinnorna för tjänstefel. I just detta fall har jag gjort allt: Tagit kontakt med kommunchef, socialchef, bitr.socialchef, LSS-handläggare, verkställande enhet chefer och bitr. Försäkringskassan, massamedia (de har skrivit om det), Länsstyrelsen där de fått en anmälan om översyn om LSS-enheten samt en Lex Sara anmälan, jag har uppmanat kommunen att göra en Lex Maria, vilket de inte vill göra. Till sista håller jag nu på med två olika JO anmälningar. Men ändå är det ingen myndighet som kan göra något...Min Kund kan dö när som helst, men alla skyller på varandra och säger att de gjort vad kan , visst är det härligt //Wolf
Fy f-n vännen som de behandlar dig. Stor kram
Ingenting verkar ändra sig i såna här fall. Lycka till med överklagandet vännen! Fattar bara inte hur du orkar med kampen. ADL-bedömningar är inte kul, men jag hoppas inte att läget försämras i ditt fall På nåt sätt längtar jag till jag får avslag på mitt assistansärende så att det åtminstone händer nåt. Som det är nu så vet jag att det sitter en massa folk (vissa av dem vet jag inte ens namnet på) och har delansvar för ärendet, men alla väntar på de andras drag. Om jag då bara kunde få ett avslag, så att jag åtminstone får nåt svar.
Jag undrar vad behöver man har för dokument på sin hund om den är ledarhund för en handikappad enligt bestämmelserna i Sverige. Jag bor i Österrike och reser mycket mellan Österrike och England, Sverige med min hund. Jag kommer att utbilda honom till ledarhund för mitt handikapp börjar bli värre. Här nere i ÖSterrike är det enormt byrokratiskt och eftersom jag är svensk medborgare tänkte jag att det kanske är lättare i Sverige. Hur ser ett ledarhundpass ut? Det kanske är likadant som i här.
Jag skulle nog kontakta SRF i sverige för mer ingående information.
LIte mer info finns på följande webbsidor. http://www.srfriks.org/hjalpmedel/ledarhund.htm http://www.srfriks.org/ http://ledarhund.nu Redigerat 2006-11-05 15:55
Det finns ledrhundsskolor och servicehundsorganisationer i österrike som du skall ta kontakt med. jag vet inte om du menar just ledarhund för synskadad eller servicehund? Annars så är de ju det gamla vanliga,rabies etc ,pass osv måste vara i ordning. Jaghar rest båd einom europa och till USA med min servicehund och dte var inga som helst problem..Problemen är här i sverige istället...
http://www.soshund.se/
Idag fick jag veta att rullstolarna som heter XLT, kommer att försvinna ur sortimentet om 2 år. Ingen ide alltså att ens titta på den typen av stol. Redigerat 2006-11-03 21:31
synd att den försvinner de är så robusta och tåliga men ja är ej förvånad att de ej tar in denna modell längre de bantar budgeten värre för varje år som går...
Det kanske kommer med en annan typ av XLT,eller? Andra typer av modeller kommer väl också att börja tillverkas
Bra, men det gäller ju att man hittar nån som kan hjälpa en också
Cyckelhandlare har jag sällan träffat på som är såpass villiga att ens försöka. Hjälpmedelscentralen har en viss förmåga att fixa till än mer fel efter reparationer.
Invacare verkar ha slutat tillverka och sälja XLT. Tycker däremot att HMC borde serva rullstolen så länge den används och det finns delar. Dåligt att lämna användaren i sticket på det viset.
© Copyright 1999-2024 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh