Alla får sjukersättning/aktivtetsersättning av olika skäl. Det är ens samlade jag som ligger till grund. I mitt fall bl a endometrios, operationsskador, astma, nackskada. Och om fk bedömer att man inte är arbetsför pga ditten o datten så kan man plötsligt inte klara något ur det. Även om just det man ska göra 2 h i månaden är det minsta problemet. I mitt fall kan det vara något där det finns djur jag inte tål. Jag reagerar inte alltid med astma när jag är hos en hund eller sån. Och då vågar man ibland göra det. Jag hade mycket bra kontakt med min handläggare, och det gjorde att hon insåg att jag har flera sjukdomar som går i skov. Och även om jag ibland kan vara hemifrån mer än 6 timmar så är det inte möjligt att har ett jobb. Jag fick sjukersättning för all framtid 2004 efter många år med strul... För mig var det en fördel att vara ärligt med hur lång tid jag la på det lilla jag kan göra. Sen tror ju jag att min ansökan assistans hjälpte dom se att hemma är bäst... Då är ju min assistansbehov mindre?! Redigerat 2006-06-13 18:36
du kan mycket väl få ersättning med orsak av andomettrios, operationskada och nackskada som kan hindra din funktion att arbeta, men jag skulle inte tippa på att ens en dödlig form av astma (alla astma är dödlig försten!) skulle få FK att vicka på ögonbrynen. Isof skulle runt 2 miljoner personer få sjukersättning för sin astma och allergi. bara en liten nyfiken fråga, är Fk lika roliga som F? med frågor som "kan du ta dig till närmaste bussstation? Ja eller NEJ" de ha rinte tänkt på att alla kan ta sig dit men på vilket sätt?och det finns ingne stans at skriva hur det är.
Färdtjänsten?
Färdtjänst har F som varumärke, kolla era kort :P Där av min förkortning
Mina läkarintyg styrke. Och jag hade inte fått det på astma allergi Utan dom var tillägg till resten. Hon var här en gång 2003, svimmade (Var nog ingen nackdel!) tyvärr där så jag hann aldrig prata klart. Men förklarade att det kan hända när som helst var som helst... Och sen valde hon, till skillnade från dom andra bistånadarahhandläggarna att läsa hela min ansöka. 10 sidor egen bilaga. Och den fick inte många av dera punkter i ansökan plats på pappern så det var en hög. Plus intyg och röntgen. Muntligt: Då sa hon att 2 år säger läkaren jag trodde så länge behov föreligger. Men två år skriver jag. Och det brukar gå-- Sen den gången det blev för all framtid så lämnade jag in. +++++++++++++++++++++++++++ Om jag fått rätt hjälp direkt efter skadan och fått rätt diagnos när jag blev sjuk hade jag säkert jobbat. Men...
svarat Vejron nedan. rätt ska var rätt Redigerat 2006-06-13 18:37
Astma-allergi mot allt! Dom som normalt tillhör dom 800 varje år som dör av astma. Deras hem har saneringensrum i hallen etc. Men distansjobb går. Men det har FK generellt svårt att lösa/förstå. Men jag vet tre som startat egna bolag. Två kör helt, men kan bara ta kunde som inte behöver träffa dom. Den tredje klarar 50 %.
Ok då fick jag svar på det
Barn och ungdomar med svår allergi-astma.
Till sidans topp
Jag har en fråga att kasta ut som egentligen rör min svägerska. Hon har sedan några år sjukersättning (tror jag, eftersom hon säger att de gör nya utvärderingar vart tredje år - själv är hon inte så hemma på de olika begreppen i sammanhanget). Nu har hon hittat en distanskurs på Liber-Hermods som hon vill gå. Hon ämnar bekosta den ur egen ficka, alltså inget studiemedel. Hur ställer sig FK till detta? Ska överhuvudtaget säga nåt eftersom det inte ens är säkert att hon orkar med att fullfölja kursen?
Hur gammal är hon? Är hon under 30 år så uppmanar de ju folk att sysselsätta sig med kurser och annat! // A E
Så länge hon inte försöker ta studielån eller få något annat bidrag så får hon studera hur mycket hon vill, fk kan inte ens hindra någon från att arbeta heltid ideéllt.
Utan att förlora sin ersättning: Har man 100 % dvs. heltid så får det motsvara 5 h per vecka eller 1/8 av normal (finns lite om det i en av alla deras vägledningar) inkomst. Vissa kassor är rätt hårda och man hamnar snabbt på 75 % eler lägre om man har arbetsförmåga. Oavsett om den är ideell eller i form av studier. Och dom har lagligt stöd att göra så. Kan man arbeta på ett kontor kan man på ett annat? Sen har man ju rätt att säga upp sin sjukersättning med omedelbar verkan. Sen kan man provjobba och lite sånt. Reglerna för sånt ändras rätt ofta.
Hur mycket? Heltid ett år? Kvarts? Några månader? En kort kurs kan man ju chansa med. Även en som är mindre tid per vecka.
Här den underbara vägledningen från FK http://www.fk.se/filer/publikationer/pdf/vgl0409.pdf Där finns en del Sen är det vl skolverket som vet det där med poäng och hur mycket tid dom tar etc.
Du får inte jobba på något ställe utan typ på styrelsemöte, ringa människor som har det svårt, vara kontakman osv. Däremot får man inte jobba på en arbetsplats.
Fast är det en kurs som ger poäng kan det vara tveksamt, läser man ju inte för skoj skull.
Om man ska plugga för att senare jobba? Då gäller samma regler som för resten av befolkningen, inga diskrimineras, CSN. Man får studiebidrag, tar studielån. Men om man har sjukersättning och vill göra något, trots att man aldrig kommer att bli arbetsför. Då är inte så mycket man får göra... Kanske inte meningen? Lättare när skröppel är hemma? Färre ställe att anpassa? Färre färdtjänstresor? Knäppa regler. Men dom anser att om man kan plugga så kan man visst jobba.
Har man inga CSN-bidrag mm, då kan de inte göra något. Fuskarna är de som får pengar från flera håll.
Okej, jag förstår problemet... Och detta är ju ingen fråga som man kastar i ansiktet på handläggaren, direkt. Men du kan ju ringa till FK:s kundtjänst och ställa frågan helt anonymt, tfn 0771 - 524 524. Berätta gärna hur det gick sen! // A E
Det kan de inte. Jag hade helt sjukbidrag från 86-95, jag sköte mina barn, mitt hem, arbetade ideélt i två föreningar, var kontaktperson åt 4 st, övervakare åt ca 5 st per 2 års period och hade 1 fosterbarn boende här. Det var helt ok eftersom jag bara tog ut omkostnadsdel på mina uppdrag, aldrig arvodedelen.
Min handläggare ville veta hur lång tid min webb tar. Etc. Skitnoga. Men jag vet att sjukbidragsreglerna var andra mot sjukersättningsreglerna. Så det var kanske därför jag ständigt fick veta att jag åker ner på 75 % ersättning om jag gör så mycket att det tyder på att jag är arbetsför till 25 %.
Ja, det är klart att de vill väl inte att människor ska ha ett liv. SUCK!!! Detta var ju några år sedan och de var mycket väl medvetna om vad jag gjorde. Jag mådde ju bra av att få vara aktiv eftersom jag kunde göra det när jag själv orkade, var ju inga 9-5 jobb, utan en timme här och en där, förutom barnet då men det var en äldre flicka så hon behövde ju aldrig bäras eller så.
Varför nämna något för myndigheterna. De kan inte kolla upp dig om de inte vet vad du gör och vart. Jag fattar inte varför vissa här är så extremt ärliga mot FK. Sen när har de gjort något för att hjälpa oss? Hade FK kunnat skicka oss till gaskamrar hade de säkert gjort det för att förbättra statistiken.
Vissa av de som jag var övervakare och kontaktperson åt fick också hjälp av FK och jag följde med dem dit. Så därför tyckte jag det var bättre att jag sa det själv. Men annars håller jag med dig. De har inte med vad vi gör i våra privatliv.
Jag har hel förtidspansion (eller vad det nu heter) och studerar i halvfart på universitet. Innan jag började pratade jag med FK och de sa att det är ok så länge mitt hälsa inte förbättrats.
Muntligt och det var för ett par år sen.
Tänkte jag skulle tipsa om att funktionhindrade har rätt att få, numer, 1000 gratis samtal till nummerupplysningen. Hör av dig till Eniro AB.
Ahaa, vad krävs?
Du får ett papper där du själv intygar att du har behov av tjänsten. Inget läkarintyg eller så...
värsta schysst! tack för tipset
Tjänsten har funnits i flera år med många nöjda funktionshindrade, så varför skulle de ta bort den??
Ja, jag fick veta det av HMC när jag fick en Gewa-telefon för tre år sedan. Då handhade Telia tjänsten, och man ringde vanliga 118118. Fick för mig att byta telebolag i höstas, och efter ett tag kom jag på varför de ej kunde koppla längre... Det funkade bara med Telia, och jag fick betala för samtalen. Numer är det som sagt Eniro AB, och numret är ändrat. Så jag TROR att man kan ha vilket telebolag som helst. En jättebra tjänst!
Jag har förnyat mitt ganska nyligen. Men vi får alltså inte ringa vanliga 118 118?? Vilket nummer ska man då ringa??
118 400 är nya numret... gäller att komma ihåg det...
Gäller från 1 juli, än så länge gäller 118118.
Jag har dagliga smärtor, är ganska spactisk till och från samt har problem med orolig mage ibland. Därtill tillkommer problem som tillhör en helkroppsförlamning, allting tar tid, livet är oförutsägbart och det mesta krånglar. Frågan är nu, ska jag fortsätta att vara sjukskriven eller ska jag slå till med en förtidspension? Jag jobbade som maskinoperatör tidigare men har ingen möjlighet att gå tillbaka till det. Jag har varken ork eller lust att gå tillbaka till ett arbete tre mil hemifrån, det blir för krångligt. Hur ska jag göra, hur ska jag resonera?
Jag slet som ett djur i ca 6 år, sen tackade jag för mig, lämnade arbetsmarknaden och "stannade hemma". Under de 6 åren försämrades jag sanslöst fort När jag kom till den gränsen att 2 timmars kontorsarbete på jobbet kostade 6 timmar i sängen efter jobbet lade jag ner den verksamheten. Jag tänkte som så att ingen tackar mig för att jag sliter mig i stycken bara för att man "måååste jobba"! Detta var 1996 och jag har inte ångrat mig en sekund!
Jag omskolade mig totalt 3 ggr innan jag började kämpla för sjukbidrag/sjukersättning 1998. Det tog några år men 2004 fick jag igenom sjukersättning för all framtid. Jag beviljades evigt liv Kan man jobba så klart man ska. Men om det är till priset av livet så tror man är jobba av fel anledning.
Grejen är den att jag inte vet om jag kan göra ett vettigt, produktivt jobb. Att jobba med datorer tar dubbelt så lång tid som tidigare, att svara i telefon likaså och tiden det tar att göra någon form av fint/noggrant handarbete ska vi inte ens tala om. Vem skulle vilja anställa en icke-produktiv person av andra skäl än att det är olagligt att säga upp mig pga mitt handikapp?
På jobbet har jag headset, o behöver inte kunna trycka på telefonens knappar utan kan både slå nummer o svara i telefonen genom programvara i datorn. Jättesmidigt.
Då finns det kanske hopp för mig att bli tel.försäljare . Helst av allt skulle jag vilja komponera musik på heltid i den takt( ) jag vill och behärskar.
Jag har vanlig telefon, men den hänger liksom fast där jag alltid når. Och sen headset. Sen får man lära sig att det fysiska arbetet inte är mer värt än det psyiska... Terioretiska arbete är lika viktiga!!!
Det känns bara som om de flesta privata arb.givare är så profitkåta och produktivitetshungriga att de aldrig skulle vilja anställa någon med fh.
Jag skulle om jag vara du, fortsätta vara sjukskriven, tills fk vill omvandla det till sjukersättning. Sjukpenning ger lite mer i plånboken....Kolla sen också om du har rätt att få nåt från arbetsgivaren eller facket!
Självklart bör man inte be om sjukersättning. Det minskar inkomsten, det får FK föreslå... Jag hade inte sjukpenning. Jag hade lagt många år på att skola om mig efter hand som kroppen gjorde om mig... Så då är det skillnad. Finns inga försäkringar, inga extra % att fixa.
Mitt svar var till Offa
Sjukersättning är det som förut hette förtidspension...
Sjukersättning heter just sjukersättning numera! Du menar möjligtvis inte sjukpenning, Offa? // A E
sjukersättning används vanligt vid långtidssjukskrivningar som vid bilolyckor etc. En besparing för samhället. Personen är ju inte arbetsför inom något år eller två. Alltså uppfyller man inte kraven för sjukpenning.
Jag fick ansöka på nytt. Med nya utlåtande om arbetsförmåga etc. Men det varierar lite. Så prata med din egen handläggare på FK.
Ja, det borde alltså innebära att du ska ha ersättning. Inte byta jobb etc. Jag kan skriva intyg... "pat. är lika cp på ett annat jobb. därför är sjukerättning rätt bidrag."
Fast om _du_ skriver intyg, så betyder det ju att du kan arbeta... // A E
Ok, då provar jag och går på sjukersättning ett tag till så får vi se vad det blir. Tack för bra svar och all information rörande ämnet.
Försök få till bra hjälpmedel till dator, telefon etc. Fungerar sånt så kan man jobba dom timmar man inte bor på dass... (i mitt fall!) Kolla med ev. försäkringsbolag. Vet en som fick röststyrning och lite annat därifrån.
Ja, att jobba hemifrån vore ju det allra bästa. Jag ska se vad jag kan hitta på i hjälpmedelsväg. Tack för tipset .
Finns ju massor av tekniska prylar. kolla i länkarkivet här... En del kan man få som vanliga hjälpmedel. Andra får man köpa. Och där kan ens egna försäkring hjälpa till och ett bra intyg från en arbetsterapeut att "prylen" skulle göra bra nytta.
En fråga till er allihop! är det någon av er som fått slåss för att INTE få aktivitetsersättning och vad de nu annars vill kalla "förbättra-sjukskrivningstalen-sättet"? Jag har ju fått både försäkringskassan och min läkare efter mig eftersom jag valde att studera på heltid istället för den tilltänkta halvfarten efter att de försökt att få mig att hoppa av studierna och sjukpensioneras som jag fortfarande kallar det.
Jag vet om att det är vanligt, men då mest bland kvinnor med värkproblematik och likn "kvinnosjukdomar". Det jag undrade var om det fanns några _här_ eftersom det inte är så många som har såkallade skräpdiagnoser (fibromyalgi, kroniskt smärtsyndrom, kroniskt trötthetssyndrom, utmattningsdepression m.fl.) här.
Fram till 2004 så var jag helt inne på att hitta jobb, lösning. Men när man är sjukare för varje dag. Inser man till slut att ingen vill ha en. Flera av mina diagnoser är sk. skräpdiagnoser. Och det var därför det var så struligt med FK. Utan sjukpenning levde jag på socialbidrag. Men med sjukskrivningsintyg. Men handläggaren där såg mig som vilken frisk arbetslös som helst. För hade jag varit sjuk hade fk ersatt mig... Jag kan fortfarande få för mig att jag kan jobba som alla andra. När en chef anser det. Men det lilla realitiska i mig skriker "vakna" Då är det tur att man har en inkomst ändå.
Jag "slogs" i en minut eller så. Av typen: - Nej, jag vill inte ha den lägre ersättningen! - Jo, det har gått ett år nu, så det måste du. - Ok då. Skräpdiagnoser förresten, de ska man väl ta på lika stort ansvar som vilken diagnos som helst? Resultatet av min förlamning består till stor del av smärtor, trötthet och depression. Redigerat 2006-06-05 18:05
Morticia; Jag var sjukskriven minst två år, tror det var längre. Anledningen till att jag fick vara sjukskriven var den att så länge man är under behandling ska man ha rätt till sjukskrivning. Tyvärr fick jag gå med på sjukersättning därefter då min sittuation inte blev nämnvärt bättre och kroppen inte orkade med de krav som mitt yrke eller något annat skulle ge. Jag var bara 23 år när jag skadade mig och för mig var det självklart att arbeta. Jag läste i två år på fullfart med långa resor till skolan (6 mil enkel väg). Därefter blev jag sjukpensionär på 50% och arbetade 50%. Jag gjorde som så många andra, dvs struntade i kroppens signaler. Så kan man hålla på en tid men en dag så hinner tiden ikapp. Jag är på sätt och vis ånger på att jag slet ut mig så som jag gjorde men ändå glad att jag verkligen försökte arbeta. Vem vet om några år kanske min situation ser annorlunda ut och då kanske jag orkar jobba lite igen men där är jag inte nu. Ps. Att jobba hemifrån är inte bara positivt. Gränsen mellan arbete och fritid kan bli svår och det brukar nog vara så att man arbetar mera. En annan nakdel är ju också att man inte får några dagliga arbetskamrater. Fast visst finns det fördelar också. Offa; du kan om du vill få arbetspröva och på så vis se vad du orkar och vad du skulle kunna göra för något som upplevs tillfredställande.
Visst kan man jobba, men bara till den grad att det inte försämrar ens liv. Jag jobbade heltid fram till för 5 år sedan, gick sen ner till halvtid, och har nu tagit steget att arbeta 14 timmar i veckan, och lite extra vid behov. Väljer istället att ta hand om mig och göra saker jag mår bra av. Kroppen tar mycket mer stryk än ör gående, våra lunger har svårt att orka med, våra kroppar blir felbelastade och tar stryk. Att då hitta ett arbete sdom ger både pengar och mening i livet är svårt och till det tilkommer människors fördomar om att vi inget klarar och jämt är sjukskrivna gör det inte lättare.
Själv är jag 19 år och har knappt jobbat än. Hade en prao-plats på ett företag när jag gick 9an. De brydde sig inte om att jag satt i stol vilket var skönt. På kontoret var det några trappsteg och där fixade de kvickt en provisorisk ramp med några plankor. Mycket går ju att fixa om arbetsgivaren inte stirrar sig blind på t.ex. rullstolen eller funktionshindret i sig. Jag känner mig frisk trots mina svaga muskler. Är nästan aldrig sjuk (förkylning, feber etc) och brukar sällan vara hemma från saker. Bara arbetsplatsen är tillgänglig och arbetsuppgifterna inte alltför "fysiska" så skulle det funka för mig. Min målsättning är att hitta ett jobb som funkar och slippa ha aktivitetsersättning resten av livet. Det skulle kännas kasst att ha gått i "vanliga" skolor 12 år och sedan aldrig jobba. Vill inte träffa folk från gymnasiet 10 år senare och höra vad de jobbar med för att själv dra till med "jag har aktivitetsersättning". Redigerat 2006-06-06 11:55
Eller får inte fär att läkare och AT inte tycker det behövs. Jag bad om elrulle när jag fick yngsta barnet, är 20 år sedan, för att lättare kunna ta mig fram utan att slita sönder mig. Fick den för 6 år sedan.
Ja, lite lat känner jag mig så länge jag inte arbetar. Samtidigt är det så mycket med min kropp som måste fungera innan jag kan börja tänka allvarligt på jobb igen.
Eftersom jag kunde gå och bara använde manuell vid längre sträckor fick jag ingen. Eftersom det inte gick att ha en unge i knät och samtidigt ha varor man handlat samt en unge i handen samtidigt som man körde manuell stol så var jag tvungen att orka gå, ha ett barn i vagnen, kassar under vagnen och ett annat barn vid sidan och så fick jag hålla mig i vagnen. Det har förstört och slitit ut mig mycket mer än något annat eftersom det är tungt att köra vagn dessutom. Hade jag haft en elrulle då till att handla med, hämta och lämna barn på dagis osv. så hade jag fortfarande kunnat gå lite och inte haft så ont, allt enl. läkare, så det är ju lite pest att samhället hela tiden ska motarbeta allt man vill och vet skulle fungera bra.
Alltså du fick "vara" hemma istället för elrullstol? Smarta dom var... Och avslag på hjälpmedel är ju nästan omöjligt att överklaga... *suckar åt myndigheterna*
Jag fick ju prioritera mina steg. 1. Allt som var viktigt för barnen - dagis, handla mat och annat, deras sociala liv som lekplatser osv. 2. Jobb - ett av skälen till att jag fick förtidspension var att jag inte orkade både ta hand om hem, barn, arbete och mig själv. Så när den yngsta föddes fick jag sjukbidrag efter 1 år. Hade jag haft elrulle, assistansliknande hjälp så hade jag utan tvekan kunnat fortsätta jobba. 3. Mina behov, gå ut och göra saker fanns det ingen ork till. Så jag blev onekligen mycket dyrare för samhället pga. att jag inte fick någon elrulle då.
Det är faktiskt helt sjukt att inte bevilja hjälpmedel för att förebygga skador och utslitna kroppar. Tänk hur mycket pengar som kan sparas i längden. Fler skulle kunna jobba t.ex. Allt som gäller hjälpmedel borde styras av folk som själva har funktionshinder. Om inte jag hade el-rulle så skulle mitt liv vara jäkligt begränsat.
Sen vill ju inte heller arbetsgivarna ha oss om vi inte är fullt friska och har nästan övernaturliga krafter. Vi får nog acceptera att vi är tvungna att slåss för allt. Om hjälpmedelsordinationer ska utföras/styras av funkisar borde ju fler läsa till arbetsterapeut och sjukgymnast, men i så fall blir man tvungen att vinka adjö till allt som heter fritid och så under 3 år.
Fast jag hade jobb, heltid, inte lönebidrag, och de ville ha kvar mig men då hade jag aldrig orkat ha mina barn, valet var inte så svårt och med en bra läkare som såg problemen var det på den tiden lätt att få sjukbidrag. Jag blev dessutom erbjuden mig det jobb jag hade innan jag började jobba på HIL, sökte det inte. Jobbade som ombudsman för ett förbund under några år när barnen var så stora at de inte behövde mina fysiska krafter och det var då jag fick min älskade elrulle. Jag blev även erbjuden arbetet på Hil, fast det är ju mindre konstigt eftersom jag hade de kunskaper de eftersökte och själv hade assistans. Problemet är att sälja sig till företagen, vi har svårt att säga hur bra vi är för vi har alltid blivit nedtryckta i skorna. Man måste på något sätt först visa hur mycket man kan och sen bevisa att man är en större vinst att anställa än någon utan funktionshinder. Jag vann ju mycket i o m mitt sociala engegemang (stavning?), kunde visa papper på vitsord i massor och det var ju vad just det här förbundet sökte som kontaktade mig. Så om man känner någon som vet att man är bra på det man gör och rekomenderar en så är det hundra gånger lättare att få jobb. Som du, du ska aldrig säga hur bra du är på att förstå funkisar, utan på att med dina kunskaper har du mycket bättre förutsättningar att föreskriva rätt hjälpmedel direkt, alltså pengabesparande. Jag läser ju många arbetsansökningar på jobb, vi gör ju grundjobbet till dem som ber om det, och i vår bransch är det inte en merit att synas och sälja sig, men helt klart är det vad man lär sig på AMS, man ska skriva att man är superduktig på ditten och datten och hoppas på att arbetsgivaren köper det. Har till och med sett ansökningar där någon skrev att jag har gått ut med soperna och dukat av bordet hemma sen jag var liten så jag är en hushållskunnig och noggrann man.
Det känns lagom kul att se till att min arb.givare anpassar sitt familjeföretag för att jag ska kunna jobba ev. 25%. Speciellt när jag 0% lust att arbeta där på deras kontor. Vad ska dom göra , hitta på en tjänst som inte finns åt mig, eller vad? Företaget skall alltså: 1. Anpassa företaget med bidrag från fk. 2. Hitta på ett lämpligt, nytt arbete åt mig. 3. Se till att jag är en produktiv arbetstagare som, i mitt fall, orkar jobba max 25%. Det verkar väl sådär bra eller?
Terinon du skrev (så länge man inte nämner allt för FK). Jag trodde aktivitetsersättning innebar att man skulle kunna ha någon daglig aktivitet istället för att sitta hemma?
De vågar väl inte kalla ersättningen vid sitt rätta namn, nämligen "passivitetsersättning". Ju mindre du gör desto mer pengar får du.
Förut så fick ju även yngre förtidspension. Från 16 år. Inte så bra alls... Idag är det först när man fyller 30 år man pensioneras... Idag kan man läsa en del (se reglerna) fram tills man är 30 år och ändå få behålla sin ersättning. Men är man 30 är man "gammal" och ska varva ner...?
Det som är det stora problemet med aktivitetsersättning och studier är att det krävs att: 1. skolan går med på att studenten kan få läsa på 25-75% av heltid. Många utbildningar vägrar ändra på utbildningstakten för enskilda elever. 2. man får aktivitetsersättning för det man inte klarar av. dvs om man läser på 50% måste man ta 50% studiebidrag+lån och få 50% aktivitetsersättning. Under sommaren har man då bara 50% aktivitetsersättning eftersom man bevisat att mna är arbetsför till 50%. Har man då ingen a-kassa är det socialbidrag som gäller för de andra 50%.
Reglerna är kokko. Sen finns det en del FK handläggare som tillämpar lite flexiblitet...
man får söka socialhjälp under sommarmånaderna i Lund om man varken har a-kassa eller alfa-kassa eftersom det inte finns jobb till alla studenterna.
Ok, något som blivit bättre i alla fall.
Jag blir så irriterad över att man som sjukbidrags mottagare inte får studera. Den kanske enda förutsättningen för att man ska klara av sitt nya, handikappanpassade jobb, är ju ofta genom att vidareutbilda sig.
Nej, jag tänkte nog närmast i såfall utbilda mig till någon sorts skrivbordsmiffo. Läsa lite ekonomi, bokföring, personalhantering, kvalitetsteknik etc.
Enligt den här propositionen är det förslag på att man ska få ha sjukersättning vilande när man studerar. http://regeringen.se/content/1/c6/06/06/70/b53b0171.pdf
Om man har hemtjänsten som hjälper till i hemmet med barn till funktionshindrad förälder. Hur lång uppsägningstid tid är det? Kommunen Västerås! Väntar på personlig assistent beslutet!
Är det du personligen som är arbetsgivare eller är det kommunen? Är det kommunen så behöver du inte bekymra dig för hemtjänstpersonalen går ju vidare till annat jobb, i annat fall kan du väl ta dem med dig när du går över till assistans (om de vill det förstås). Uppsägningstid normalt är annars 2 veckor eller 1 månad.
Tro det eller ej, men idag fick jag besök av hemvårdssamordnaren och det gick så oerhörd smidigt, så from nu får jag hjälp med städningen och tvätten varannan vecka och får chansen för att beställa tyngre matvaror från ICA i grannbyn varje vecka och få dem hemkörda. Dessutom lovade hon att ta ett snack med arbetsterapeuten så att jag kan få den anpassning jag behöver och en användbar rullstol. Undrar hur det kunde hända sig att saker och ting blev så här positiva mitt i alltihop?
Grattis
Det kanske är så det är, men efter allt det tjafs jag haft tidigare när jag ansökt börjar jag ju tro att de fått något i kikarn.
GRATTIS!
Då får jag passa på att grattulera
Grattis!
Det påminner om Triss-reklamen: Plötsligt händer det! Grattis!
Grattis, det verkar bli en bra vecka!! Fast visst är det konstigt att vi grattar varandra till vettiga rullstolar, asstimmar så vi kan leva som andra och hemtjänst för att vi ska orka leva. Borde det inte vara självklart att man kan leva ett alldeles vanligt liv med de förutsättningarna man själv har. Att ha en bra rulle borde vara lika självklart som att icke funktionshindrade har ben, eler?
Karin, du har helt rätt!
Terinon, jag är jätteglad för din skull - så missförstå inte nedanstående. Inlägg som "grattis", "vad bra" osv hör hemma i någons gästbok eftersom de knappast tillför debatten/diskussionen något. Alltså, vi vill verkligen uppmuntra att prata med varann - det är en stor del av syftet här - men diskussionsforumen är som sagt till för just diskussioner. Hoppas ni är med på vad vi menar, och no offense.
Jag tar till mig (även ang det andra stället!) Skräpning på mig och andra. Det är jättekul att någon pluggat klart eller fått rätt hjälp. Men lite mer innehåll i svaren... Bra Ninnie för att du skrev innan vi skrev för många...!
Fick ett papper hem i brevlådan idag angående nya regler för färdtjänst i umeå. Förut har man inte fått åka efter kl 23.30 ( vardagar) och 02.30 (helger) men nu får man åka färdtjänst vilken tid på dygnet som helst och om man ska förbeställa så har man varit tvungen att göra det en viss tid dagen innan men nu kan man förbeställa minst en timme innan man ska åka . Hur fungerar det för er andra när det gäller färdtjänst? Det som varit tidigare har (som jag förstått det) ett försök men kommunen har varit tvunga att återgå till hur det varit tidigare.
Tidigare var jag tvungen att beställa 2 timmar i förväg*, fast sen jag bytte län och då är det 1 timme som gäller! *Ville man åka 6 mil, blev de upprörda om man inte ringde 3 DAGAR i förväg (fastän det var inom "tillåten zon" dvs ska vara lika för alla)...
Jag måste ringa minst dagen innan helst 2-3 dagar surt som f*n om polare ringer o frågar om man vill komma över på kvälen för lite fest så här tycker ja att färdtjänsten/riksfärdtjänsten suger hårt.. ett exempel från förra veckan. ringde o skulle boka en bil på tisd runt 13.40 nått o ville åka till STHLM på onsd men växeln ville ej ens ta beställningen o skyllde på att massa me folk ville åka me just den dagen så hon trodde att de va kört att ens få bil... tyvärr uppstår liknande rätt ofta men ja ligger på o klagar så ni som kan få bil innom 1-2 timmar ska va jäkligt glada över de tycker jag
Garanterad vet jag inte... *osäker* I mitt förra län var man INTE garanterad, kan jag lugnt säga! Beställ tre dagar i förväg, annars får du räkna med att de flyttar tiden 2 timmar eller mer! I alla fall om man som jag skulle resa 6 mil, vilket jag gjorde 2 ggr/vecka.
I Lunds kommun går det tom att spontanboka och få bilen när man vill åka, bokar man resor inom 1 timme kostar det dock 150% av färdtjänsttaxan. Eftersom jag inte bor i centrala Lund är bilarna alltid i tid, under ett halvår har den endast varit sen (om 2 min räknas) en endaste gång. Hade jag istället bott i centrala Lund hade jag råkat ut för bilar som varit sena eller uteblivit. Vi får dessutom åka precis hur ofta vi vill
Som du skriver Jörgen så har färdtjänsten fungerat tidigare här uppe i umeå men från och med den 1 juni så får man åka taxi filken tid som helst på dygnet. Jag hopas verkligen att detta beslut kommer att hålla så det inte kommer på ifrån kommunen att de måste ändra tillbaka.
Jag har lite frågor om rätten att äta. Hur har ni gjort för att få rätt till tre mål mat? Vad har era läkare skrivit i intygen? Hur har ni formulerat i ansökan? Idag har jag ett mål mat. Och det är goda levnadsvillkor enligt LSS. Hjälpen utförs av hemhjälp enligt ett SoL-beslut.
Har du ingen Kurator eller liknande du kan anlita.. eller BOSSE du bodde väl i sthlm. Blir så ARG på din komun så det finns inte!!
Jag har flera diagnoser. Flera läkare... flera mottagningar... och i alla år har alla sagt att Någon Annan borde vara mer lämpad att skriva intyg etc... Men Någon Annan finns inte. Insett att om jag ska få hjälp hänger det på mig själv. BOSSE: kommunen vet att jag har kontakt med BOSSE. Så när jag ska ha besök av biståndare så ändrar dom alltid tiden kort före. För då kan inte den från BOSSE komma... Varit så senaste 3 åren...
Ofta säger sig inte biståndaren kunna närmaste månaden. Och om den inte får komma hinner mitt hjälpbeslut gå ut...
Jag hade också sen tidigare läkare som vill att jag ska ta en viss medicin, men nån annan får skriva ut den. Så jag valde att säga upp all kontakt med psykiatrin och fick då svaret från den läkaren som inte ville skriva ut medicinen att jag i så fall inte behövde den.
Vad är det för ett sätt de håller på med. e dom fega eller
svaret är väl mer att de inte vill eller vågar ta ansvar.
Jag kanske kan hjälpa dig, har gjort en ganska utförlig mall i excel där man lägger in de olika behoven. Måste dock veta, har du fått assistansen avslagen för att du inte tillhör "rätt" LSS-krets eller för att de bedömer att dina behov är för små?
Jag tillhör LSS3. Avslag för dom anser att omsorg enligt SoL beslutet ger goda levnadsvillkor.
SoL ger skäliga levnadsvillkor.. Jag hjälper dig också gärna om du vill.
Hon ansåg att det var Goda levnadsvillkot eftersom jag vid ansökan ej hade möjlighet att äta mer än en gång per dag och att LSS inte är till för att förhöja levnadsstandarden utan bibehålla den...
Men kan du det nu? Livet förändras väl, för h-e. Lägg in en ny ansökan bums.
Utan hjälp går det inte att äta 3 ggr per dag. Allt man stoppar in ska ju ut på toa. Och jag är opererad i tarmen, har en gynsjukdom som skadat tarm och urinblåsa. Medicinsk kan jag äta 3 ggr om dagen. Problemet är toahjälp! Men kommunen ser toahjälpen som sjukvård eftersom jag är sjuk...
Har läst hela denna diskussionen och det verkar ju helknäppt. Som jag har hört någon sagt: "Dom har krulligt hår" (pekar med fingret som typ "koko" eller då... krulligt hår *hihi*)
Det är ju ungefär som i mitt fall. "Du är inte hemma dagtid eftersom du faktiskt försöker att leva ett utåtsett normalt liv, så vi kan inte hjälpa dig med de saker du behöver hjälp med (tvätt och städning, jag måste ju börja lugnt) men om du istället hoppar av skolan och slutar jobba, DÅ kan vi komma och hjälpa dig med de saker du inte klarar av". Visst ringde hemvårdssamordnaren till min telefonsvarare igår och sa att hon ville återkomma, men inget om det blir ännu ett avslag eller om de faktiskt tänker hjälpa mig senare.
Få ett intyg från din läkare att dina toabesök är egenvård, då faller det under LSS. Knepigt men sant.
Okej! Ska skriva ner allt som jag ska komma ihåg att ta upp med läkaren/kuratorn. Behöver även ha intyg från gyn att kissa är egenvård!
Så petiga dom är, det där låter ju som om det är självklart!
De är ju fan tragiskt att det ska behövas. Tror dom vi har assistans för nöjes skull eller vaddå.
Att vi är sååå lata att vi inte orkar torka oss själva efter duschen... Att vi älskar sällskap på toa... Att vi vill bli vända i sängen av en sällskaplig människa... Undrar om dom själv vill ha någon som helst med på dass?
Sen är det ju lite kul att bo i ett område där lägenheterna sägs vara handikappanpassade (dvs trösklar, extra liten toa mm.) om jag går med på att hasa mig upp för trappsteget till ytterdörren eftersom det inte får göras förändringar som ex. en ramp pga en blind granne eller försöken att komma till badkaret (jag har alltså ingen dusch) skulle jag nog klara det ett tag till. Kommunens bostadsbolag menar därför att jag inte behöver någon annan lägenhet, jag har ju redan en anpassad sådan. Welcome to reality *suck*
Idag kom posten. läskigt kuvert från teknik & idrott. öppnade...Det har givit med sig! 2 år, många papper o överklaganden tog det, men nu har jag återigen ett hkptillstånd! Kom ihåg: Sluta aldrig kämpa, tillslut ger sig alla myndigheter!
Grattis!!!
Vad skönt att det ordnade sig!
Grattis! Nej, du har helt rätt; det lönar sig att kämpa, även om man oftast ses som en jobbig en. Men huvudsaken är väl att man får vardagen att fungera, om andra ser en som jobbig får man liksom ta på köpet
Grattis vännen, bra kämpat.
Tack alla!
Marschen för tillgänglighet 20 maj - Otillgänglighet är diskriminering! Lördagen den 20 maj går för fjärde året i rad demonstrationen Marschen för tillgänglighet genom Stockholm. Marschen som stöds av över hundra organisationer och företag går under en enda paroll: Otillgänglighet måste klassas som diskriminering av personer med funktionshinder! Att inte kunna välja vilken restaurang, biograf, teater eller skola vi vill gå på, utan vara hänvisade till det näst eller tredje bästa alternativet är kränkande och diskriminering av samma dignitet som den dörrvakt som förvägrar en gäst tillträde på grund av personens hudfärg eller sexuella läggning. Marschen startar med samling vid Observatorielunden kl 13.15 och avgår kl 14.00. Via Sveavägen, Sergels torg, Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan och Strömbron når täten Mynttorget i Gamla Stan efter uppskattningsvis en timme Vår ambition är att där överlämna en appell alternativt "tidigt remissvar" till demokratiminister Jens Orrback vilken i slutet av februari tog emot Diskrimineringskommitténs slutbetänkande. I slutbetänkandet föreslås att bristande tillgänglighet skall utgöra en grund för diskriminering, d v s det krav som Marschen för tillgänglighet har demonstrerat för tre år i rad. I samband med marschen planeras också en syntolkad filmfestival av Riksorganisationen Unga Synskadade. Syntolkning innebär att någon berättar vad som syns på en film. Vid slutmålet Mynttorget kommer också det s k STIL-priset Hjärter Ess att utdelas. Det är instiftat för att uppmuntra enskilda eller kollektiv till initiativ som förtjänstfullt synliggör STILs hjärtefrågor såsom antidiskriminering, tillgänglighet, medborgerligt likavärde etc. För mer information se: http://www.marschen.se – Marschen för tillgänglighet http://www.stil.se - Stiftarna av Independent Living i Sverige Kontakt: Lasse Andersson, pressansvarig 08-685 80 31, 0703-84 80 31, lasse@marschen.se Hans Filipsson, koordinator 018-510 999, 0708-77 27 67, hans@marschen.se
Nån mer än jag som ska gå?
Nä, men man kanske rullar med
Ja, man kanske ska ta med den lilla damen på en första demonstration.
Ja det tycker jag minsann! Hon skulle göra succé!
tyvärr.. får ta x2000 isåfall.. om ja haft närmare så.
Tider, mötesplats osv, finner man var?? Kanske man skall ta och åka upp det rör ju oss alla fastän man bor här nere i Götet....Någon som vet hur länge det håller på??
ninnie har läkar i början på den här tråden
Tyvärr så har jag inte möjlighet att åka upp. Skall till Stockholm nu till helgen på en grej som Unga Rörelsehindrade ordnar.
Hade gärna velat komma, men jag lyckades åtminstone fixa 20 stödunderskrifter till marschen, så lite stolthet kan jag nog få känna.
Ååå, vad jag skulle vilja komma men jag tror inte att jag kan Har för mig att mamma ska hälsa på sin syster i Stockholm då, så jag kan ju berätta om henne för detta. Kan dom gå dit även om dom inte har funktionshinder? Dum fråga kanske, men jag måste ju fråga...
Självklart kan de det
Inlägget har raderats av användaren.
Om jag lyckas få ledsagning...
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh