Jag vill höra vad ni med SMAII eller SMAIII har fått för order eller ordination, angående influensavaccin eller mot pneumokockinfektion?? Är det någon av er med spinalmuskelatrofi som har fått ett kompendium som heter Skandinaviskt referensprogram för spinalmuskelatrofi?? Jag var hos en genetiker i Uppsla nu i höstas och fick ett sådant! Anna
Jag har alltid fått höra att jag ska ta vaccinet, så det gör jag. Igår för övrigt. Mot pneumokocker vet jag inte om jag fått... Vad står i detta kompendium? Nyfiken!
Det är... sjukdomsbeskrivning diagnostik ärftlighet,fosterdiagnostikoch anlagsdiagnostik. ortopedi resperation sjukgymnastik arbetsterapi mun och tandvård. farmakoogisk behandling, psykosociala och pedagogiska aspekter, pasientföreningar appendix. Jag vet att de är forskning ang SMN1 och SMN II proteiner att man kan kopiera det ena proteinet! Det står på Norska! Det står att årlig influensavaccin och vaccin mot pnemocockinfektion i vissa fall blir antibiotikaprofylax aktuella Anna/
Antibiotikaprofylaxaktuella?? Svenska, någon? Låter dock som om det är nåt för nyligen diagnostiserade.
Det står under handläggning av kronisk andninssvikt! Men vad det är vet jag inte i nuläget!
vart 5e år ? Jag har fått pneumokockvaccin 2gånger nu. Enligt min läkare skall det räcka med 2 sprutor och jag ska inte behöva ta fler
Jag tar influensavaccin varje år och vaccin mot lunginflammation vart femte år.
Får ni betala själv eller står Landstinget för den. Jag pratade med min läkare på medicin han tyckte att jag skulle ta den, men han sa att jag inte var högriskgrupp så den får jag bekosta själv! Jag pratade med vårdcentralen och de sa att jag får den som högriskgrupp! Det är många olika bud man får om diverse frågor!
I år fick jag den utan argumentation. Tror min vårdcentral skrev in en "diagnos" på mig förra året i journalen. Jag är iaf högrisk, minst lika svaga lungor som en med lungsvikt.
De frågade mej bara: "Du är högriskpatient, va!?"... Sen var det klartt!
Jag får vaccinet mot influensa varje år, och det andra typ var fjärde år eller vad det är. Vi får betala för dom, eller i alla fall för det mot influensa. Har inte tagit i år, så det är väl snart dags för det antar jag.
har SMAIII och min läkare tyckte absolut att vaccinering skulle göras. Enl honom är vi med SMA solklara riskpatienter och borde därför ha rätt till gratis vaccin, åtminstone i Stockholms län.
Nu har jag ju inte SMA, och har fått betala mitt vaccin själv i alla år trots att jag nästan dött ett par gånger av lunginflammation och är otroligt infektionskänslig. I år var det ingen som ens sa något, jag var helt plötsligt högriskpatient och fick den utan kostnad.
Till sidans topp
Hej! Undrar om någon har erfarenhet av peg? En svårt och dödligt sjuk nära vän med sväljsvårigheter vägrar peg och jag funderar på konsekvenserna av detta. Borde inte sjukdomsförloppet bli mer plågsamt?
En "knapp" på magen för sondmatning. // A E
http://sv.wikipedia.org/wiki/PEG http://sahlgrenska.se/vgrtemplates/Page____35401.aspx
Det blir det antagligen ja... Men man måste komma ihåg att det är den döende (i det här fallet) som måste få bestämma själv. Han/hon kanske vill få slut på lidandet, och har tappat livsgnistan. När man vet att det inte finns mer att göra, "jag har inte långt kvar", så vill den döende kanske göra processen kort. Jag har själv erfarenhet av en närstående döende. Min mamma dog i våras p g a ALS. Hon fick mer och mer sväljningssvårigheter, men ville ändå inte ha PEG och näringsdrycker och sånt. Det måste accepteras...tycker jag...hur sorgligt det än låter.
Instämmer med Jenny. Man får för det första inte lov att operera in en peg om personen nekar. En peg kan upplevas som en fruktansvärt kränkande sak att få i sin kropp. Det är ju väldigt individuellt. Din vän kommer förmodligen inte kunna få i sig ordentligt med mat, dryck och mediciner. Kommer att sätta i halsen och kanske t.o.m. dö av det, istället för att dö av sin grundsjukdom. Det är ett val han gör.
Hej Redigerat 2006-11-07 15:15
Jag har ett liknande problem, men inte pga cp-skada. Eftersom jag har OI, men orsaken till mitt mag-tarm problem heter IBS.
Finns det någon mer än jag som har följande problem: Jag har succesivt fått sämre uthållighet i musklerna när jag gjort saker tex stryka, tvätta fönster, resa sig upp ur soffa, stol etc, gå i trappor. Detta höll på under ca 6 år och gick väldigt sakta. Sen fick jag ont i vänster höft och svårt att få med det benet, började med krycka för att avlasta. Efter några månade hade jag smärta runt hela beckenet och hade fruktansvärt svårt att flytta ena foten framför den andra. Det tog 5 min med kryckor för varje steg. På rehab fick jag ett gåbord som jag kunde hänga/släpa mig fram på men smärtan och att ta sig fram blev bara värre och värre så jag hamnade på lasarettet där jag blev kvar 2,5 månader. Rullstol blev aktuellt, gåbord likaså. Jag fick hur mkt smärtlindring som helst samt sömntabletter för att söva hjärnan som dygnet runt jobbade med denna smärta. Smärtkliniken blev inkopplad och efter utredning där blev det klart att jag hade nervsmärta. Detta hände 1996. Fram till idag har jag i perioder dessa kraftiga problem vilka gör att jag inte kan sitta för länge då får jag smärta i muskeln runt beckenet, jag kan inte gå själv och det blir mycket sängliggande. Värme reagerar jag positivt på och musklerna blir mjukare, inte lika mkt smärta i dem, inte lika mkt kramper och höat/vinter blir det sämre av vind och kylan. Jag har träffat en neurolog två ggr som sa att om jag tränar upp balansen så trodde han det skulle gå ganska bra för mig i livet, Andra gången vi sågs hade jag haft fem förlamningar som självläkte och han ville träffa mig när jag var förlamad. NMu har jag inte haft någon sån kraftig förlamning dels pga av att jag måste tillföra B-12 dagligen samt att jag lyssnar på kroppen och tar det lugnare när musklerna börjar skrika. Under dessa 10 är har ingen kommit fram till något, EMG visar att det är något fel på musklerna med de kan inte härleda det till en speciell sjukdom. Sjukgymnasterna har konstaterat att jag har fle på den stora muskeln som man går med, o höftböjaren. När jag anväänder musklerna känner jag inte smärta utan den kommer några timmar efter eller dagen efter. Ville nu för bågra veckor sedan träffa en neurolog igen för att försöka förstå varför muklserna inte fungerar som de ska men hon undersökte mig och sa att jag inte har en neurologisk sjukdom, att hon inte kan hjälpa mig med smärtan. Förstår ni hur jag funderar, enligt smärtklinikens utredning har jag nervsmärta men neurologen säger att hon inte kan hjälpa mig. Varför eller vad är det för fel på musklerna. Har ingen uthållighet, kan inte jobba statiskt med dem, måste hålla armar tätt till kroppen när jag jobbar med dem. Finns det någon som kännre igen sig???
Hej ja jag känner igen mig har typ det som du och läkarna kan inte hitta de säger att jag har fibromyalgi och någo patellae i knäna jag sitter i rullstol sedan 2003, har mycket värk i hela kroppen + lite andra konstiga symtom
oh,ja! jag är också en sån där som vandrat i vården,med ungefär samam förlopp som du.skillnaden idag är att nä jag fick en infektion(får såna väldigt lätt) så orkade inte kroppen mer utan jag är nu sedan 4 mån helt sängbunden med andnings och sväljsvårigheter. sitter permanent i permobil. nu har jag ju en he del diagnosticerade problem redan,men det här började för länge sdena o har bara blivit värre. för 3 mån sedan höll jag på att stryka med,kund einte äta el dricka,hög feber,mkt svårtatt andas. fick rejäl näringsbrist då jag inte kunde äta på ca 6 veckr.tur jag är fet! sjukhuset har inte hittat ngt mer än en infektion,en inflammation,och så lågt B12 vilket d einte gjort ngt åt. trots att jag av min förra läkare var tillsagd att ta sprutor o tabletter livet ut. vi har nu tröttnat på min husläkare som satte egna diagnoser utan undersökningar,tex proggressiv neuromuskulär sjukdom. och inte gav behandling heller vui har nu bytt till carlanderska och jag kommer få en snabb remiss till neurologen . jag kan trots smärtor o mkt muskelsvag ,i vart fall inna jag rasade ihop,uträtt aväldigt mycket på ren teknik. tex trimma hästarnas hovar,masser ahundarna osv. nu däremot,när jag var som sämst så kundejag inte förflytta mig utan att nästan svimma av utmattning,inte lyfta armarna och fortfarande är ät amkt jobbigt,jag får hjärtklappning av det. Det är viktigt att träna trots smärta o illvilliga muskler. jag rider ju(red) och jag tror dte höll min sjukdom stången undre rätt många år. vifår väl se om jag kommer upp i sadeln igen.
Hej! Jag har oxå B-12brist och om jag inte får det varje dag blir jag förlamad. Jag har också lite andra diagnoser som tex SLE, diabetes, psoreasis. Men jag tror inte att dessa kan påverka mina muskler som de gör. JAg var på 40-års kalas i onsdags och blev tvungen att ta mig upp för några trappor efter 2,5 timmar kom smärtan i muskeln runt beckent och i ljumskarna sen har jag varit helt sängliggand emed smärta fram tills idag. Har kunnat suttit korta stunder, kroppen är givetvis slut av smärtan men också av all smärtmedicin. Tänk om någon bara kunde säga att det beror på detta, ta den här medicinen så blir allt bra. Men jag inser att så är inte fallet, men drömma kan man ju eller hur!!??? Har fått ett namn på en neurolog i Örebro som ska kunna en hel del om små och okända muskelsjukdomar. Tänkte kontakta honom för en föreläsning och samtidigt kolla lite privat. Håll tummarn att det går bra!! Peet och Thina vi har nog vissa saker gemensamt. Jag är också väldigt känslig för infektioner och inflammationer och blir jättedålig av tex en halsfluss ofta över 40 grader feber osv. Haft många lunginflamationer. lika där jag blir jättedålig och får läggas på infektionsavdelning. Vi får stötta varandra när det är tufft!! Ha det så jättebra båda två!
Hej thina. Jag tänkte på en sak.. har du ventilator? Jag har det sen ett par år. Fick ett tips av en bekant som har ventilator dygnet runt, att testa med den på när jag äter. Med stöd för andningen blev det mindre ansträngande att äta
nej men skal ju inte önska sånt,men jag kan se nyttan av att avlasta muskleran med en CPAP tex. det är jobbigt,jobbigt o jag får väldigt ont i bröstet. är remitterad t neurolog för en ny omgång med "vad är det för fel nu då?!" men jag änner att bara infektionshelvetet försvinnrså reder jag ng ut musklerna. specialisten jag gick till tyckte tvärtom o han har förmodligen helt rätt suck
neurogen smärta (nervsmärta) behöver inte nödvändigvis vara neurologens ansvar. Det beror på varifrån smärtan kommer... I mitt fall anser dom att det är gynekologens avsvar. Det är ju en gynekologisk sjukdom som är orsaken. Sen anser jag att kronisk smärta ska behandlas av smärtkliniker. Min kropp och din kropp är lika. Jag har B12 brist (1998 opererades den delen av tarmen bort som tar upp B12, och i resten av tarmen är upptaget mycket sämre). Musklerna är konstiga. Men ingen orkar liksom bry sig. Vissa dagar är jag avstängd från kindbenet och ner i timmar...
Hej Morticia! De har aldrig sagt något om att det skulle vara en gynekologisk orsak till mig. Däremot när jag fick min propp i lungan så trodde de att propparna bildades i underlivet och sedanvandrade vidare till lungan. Jag fick då undersökas men de hittade inga fel i underlivet. Däremot så har jag en, ja nu minns jag inte vad den hette, hormonell sjukdom nått med P och S i och den kan göra att man bla får diabetes sen var det något mer men jag minns inte. B12 tar jag inte upp men jag har inte opererat bort någon tarmbit. Däremot reagerar jag på gluten och mjölkprodukter. Men som du skrive att musklerna är konstiga tänk om det kunde finnas en lika konstig läakare som orkade bry sig då skulle vi inte vara i de situationer som vi är!!! Tar du B12 varje dag? Det gör jag i tablettfrom, jag kan inte få sprutor pga av att jag äter Waran.
Pco-s? http://www.pco-s.com/ Det kan göra svinont... Och ge diabetsproblem mm. Det jag menar är att det behöver inte vara en neurologisk sjukdom som ligger bakom en neorogen smärta. Det kan vara nästan vilken sjukdom som helst. I mitt fall bl. a. endometrios (gyn. sjukdom) och skador i rygg-nacke, kronisk inflammation i bukspottskörteln. Jag tål inte stora mängder gluten (typ pasta, bröd) och mjölksocker. Men kan äta ost. Många glutenintoleranta och/eller laktosintoleranta, mjölkproteinallergier, sojaallergiker får B12brist. Jag tar tabletter varje dag. Har ökad blödningsrisk pga Ehles Danlos syndrom... så nålar bör jag undvika. Redigerat 2006-11-12 20:12
Tack snälla du för länken! Nu ska jag kontakta min gynekolog och se om vi kan göra något som kan påverka min kropp att bli lite bättre! Duär en klippa! Tack igen!!!!!!
Hej, Jag läste en artikel i GP om att vi som räknas som riskpatienter i Göteborg får betala för influensavaccin. Något som i resten av Sverige (typ) är gratis. Läs hela artikeln här: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=304356 Jag har två frågor i anslutning till detta. A. Är det dags att ta influensavaccin nu? B. Ni som tycker att det är fel att funktionshindrade får gratis inträde på nöjesfält (gammal klassisk tråd) - vad tycker ni om detta? Borde funktionshindrade få betala för vaccin precis som alla andra?
För det första: Vad är Rikspatient? För det andra: Även om det i många fall är så att funktionshindrade har det sämre ställt ekonomiskt så tycker inte jag att enbart det faktum att man har ett funktionshinder ska kvalificera en att få förmåner hit och dit...för mig känns det inte trovärdigt att först gapa om lika rättigheter för personer med funktionshinder, och samtidigt acceptera särlösningar såsom fri entré eller fritt vaccin BARA för att jag har ett funktionshinder.
Så att om jag riskerar att bli extra sjuk av en influensa - så ska mitt vaccin inte subventioneras av staten? jo, om den regeln gäller ALLA som har högre risk att drabbas av influensa(gamla människor, hjärt-lungsvaga m.m) men
A. Vet inte hur det är i andra landsting, men i skåne får hjärt-o lungsjuka, vissa med svår infektionskänslighet det gratis. B. Självfallet ska man inte ha influensavaccin gratis för att man är funktionshindrad, däremot om man har en sjukdom som gör det farligt för en själv att få influensa och det kan man ju ha oavsett om man har ett funktionshinder.
Svarade helt fel på fråga A så här kommer nytt svar. A. På vårdcentral har de ännu inte fått in vaccinet. (Ja, jag vaccinerar mig och mina assistenter varje år och jag betalar min själv och assistenternas genom omkostnadesdelen)
Det har varit så många debatter här på forumet kring förmåner för funktionshindrade. Var går då gränsen för att känna sig diskriminerad? Om vi nu då betalar entren på Liseberg och vårt influensavaccin, då borde vi också betala för bilar och rullstolar också, eller hur? Är det inte höjden av särbehandling att få bidrag till en bil bara för att man har ett funktionshinder? Och borde vi inte även stå för handikappsanpassning av huset osv? Om nu någon absolut känner att man inte kan leva utan att betala inträde och sitt vaccin, så tror jag inte att man blir tvingad till det. Jag för min del tänker på de medmänniskor som har svag ekonomi och som kanske inte skulle kunna ha råd med sitt vaccin just pga av sin sjukdom.
Lise skrev: Det har varit så många debatter här på forumet kring förmåner för funktionshindrade. Var går då gränsen för att känna sig diskriminerad? Om vi nu då betalar entren på Liseberg och vårt influensavaccin, då borde vi också betala för bilar och rullstolar också, eller hur? Är det inte höjden av särbehandling att få bidrag till en bil bara för att man har ett funktionshinder? Och borde vi inte även stå för handikappsanpassning av huset osv? *ler lite* Du tar då ut svängarna. Hjälpmedel går inte att jämföra med ett inträde som dessutom vi inte behöver betala för att t ex Liseberg skall slippa att göra nöjesfältet tillgängligt. Redigerat 2006-10-29 14:51
A) Vaccinet kommer i nov. Försenat! B) Nej, jag har liksom inget val. Brukar dock få förklara några gånger. SMA2 står ju knappast på deras lista...
Jag tar influensavaccinet varje år. Tillhör den s.k. riskgruppen pga min kraftigt nedsatta lungkapacitet. Som patient på Nationellt respirationscentrum får man detta gratis.
Jag kan ge ett svar på B. Jag har respirator dygnet runt och hör till riskgrupp och får grattis vaccination. Det har inte med funktionshinder att göra men för mig kan influensa betyda sjukhusvård. Då är grattis vaccination bättre än dyr sjukhusvård.
Och då är det ju självklart att man ska ha det gratis men det har ju även astmatiker och hjärtsjuka fast det är ju sjukdomar inte funktionshinder. Om man inte har någon sjukdom som inverkar på lungorna så behöver man ju inte ta vaccin. Jag betalar för mina assistenter för att de inte ska bli sjuka och krångla till mitt liv i onödan inte för att de inte som friska människor tål en influensa, det gäller ju alla funkisar med normala lungor med, man kan välja att låta bli att vaccinera sig.
Precis.. Förskylning lr influensa kan på 1dag bli lunginflamation och då blir det sjukhus med en gång.. Var innlagd 3gånger på 2år när det var som värst. Men efter vaccin mot lunginflamation var det runt 2 år sen sist. funkar mycket bra
A. Vi har redan fått det, här började dom vaccinera för två veckor sen. Alla personal vaccineras och vi betalar 235 kr och detta tas från "assistanskontot". Brukaren betalar 100kr för det, men har tidigare år fått det gratis. B. Tycker faktiskt att summan 100 är ganska ok, för att ligga i risk zonen. Men hade det vart gratis hade man ju inte klagat. Det känns ju konstigt för brukaren, som är under 20 och i vanliga fall inte betalar får något alls! Jag tycker det är ok att betala en mindre summa. Men förstår att det kan vara gratis, kostnaden för vaccinet drar man snabbt in på folk som inte blir sjuka tack vare den!
precis Evelina, det handlar ju om att sjukvården ska spara pengar också.... Blev vaccinerad förra hösten för första gången, man hade glömt bort att jag var i riskzonen, typ... I januari 2005 åkte jag på lunginflammation. 4 vändor till akuten, 4 dygn inlagd och ett antal efterbesök...Ganska stora kostnader för samhället i jämförelse med vaccinets kostnad...
Ganska stor kostna ja. Jag vet att för några år sen räknade man med att varje dygn på IVA (Intensivvårsdavdeliningen) för oss, kostade 10000-15000kr. Risken för den kostnaden är stor utan vaccinet! Antar att kostnaderna varierar, och ligger man på avdeling så är det betydligt mindre. Men det är iaf betydligt mer än summan 100kr, eller gratis
Som ickefunktionshindrad tycker jag att B-frågan är tämligen enkel att besvara. Det handlar om att all nödvändig vård skall räknas in i högkostnadskortet. Och är vaccinet nödvändig vård skall det räknas med i högkostnadskortet. Är det inte det utan man vill ha det bara för att slippa ett par jobbiga dagar i sängen eller om arbetsgivaren vill att man ska ta den då får man själv betala eller arbetsgivaren betala.
Men... kan man som arg.giv. kräva det? Jag har ett antal pillerfobiker som knappt vågar ta alvedon... än mindre vaccinera sig.
Ja, det tycker jag klart man kan kräva om konsekvenserna av att du skulle bli smittad skulle kunna bli så allvarliga att de kan leda till framtida men eller värre.
Grejen är ju att jag vaccinerar mig...
Då handlar det väl om hur säkert vaccinet är och hur hög säkerhet du behöver för att vara säker på att inte bli smittad.
Ni vet att en del människor blir sjuka av vaccinet va?
Då ska din brukare betala din vaccination med omkostnadskontot.
Vi har blivit tillsagda från andningsdispensären ( nationellt respiratorcentrum) att alla anhöriga och all personal ska vaccinera sig. För hennes säkerhet. Dom säger att hennes vaccine gör ingen större nytta om vi som personal och tar hand om allt inte har det. Så därför är det ett krav. Hittils har ingen vägrat, så hur det blir då vet vi inte än Slutsats: Jessema, om du blir sjuk av att andra inte tar vaccinet, så tycker jag du kan kräva att dom ska ta det Det betalas med omkostnadskonton! Redigerat 2006-10-30 18:54
Hmmm... svårt och veta dock. Det är ju INTE bra om jag blir sjuk...
Jag kan själv inte ta vaccinet tyvärr pga att ja blir dålig av det men mina assar tar alla det för min skull. En av dem vägrar m har då det ansvaret att vara den som kan smitta. Som tur är jobbar hon inte så mkt o hon e medveten om hur sjuk ja kan bli.
Mina måste också vaccinera sig, jag har redan haft två "nära döden" upplevelser vid lunginflammationer. De får besked när de anställs och om de av något skäl inte vill eller kan så får de inte jobb här. Mina barn vaccinerar sig med för min skull och tycker inte att det är något konstigt, de satt ju på sjukhuset när mina lungor la av och det vill de inte uppleva igen.
Precis. Samma här, ja skrämde upp syskonbarnen så sist att de e livrädda för att va nära mig om de e lite förkylda. De e alltid noga m att säga att de inte kan komma så nära ida för de e snuviga el så. Ja har lovat dem att hålla mig vid liv i många år till så det e bäst ja skyddar mig (o håller tummarna)
Du har väl kontakt med Nationellt resp. centrum? Om jag itne minns fel! Fråga dom vad dom anser!
Jessma, japp det är dig jag pratar om Visst, det borde väl duga med sporadisk kontakt. Fråga dom, dom borde ju veta hur mycket det påverkar dig. Det är iaf därifrån vi har fått rådet att alla måste vaccinera sig!
Gick precis och vaccinerade mig. Här i Uppsala får man betala 150 spänn oavsett om man är riskpatient eller inte. Det positiva var att man gick till en vaccinationsbyrå med dropin, det tog typ bara 10 minuter
Någon här som har lite erfarenhet eller tankar kring höftproblem. Höftkulan ligger för långt ut och det har blivit värre på åtta månader. Ingen smärta i dagens läge. Muskelsjukdom, rullstolsburen. Någon som gjort operationer, någon som har ortoser? Någon som har problem med sin höft, någon som har det liknande som inte har ont?
Har du ont efter med?
Jag har fått lunginflammation vilket jag antar många andra också haft. Nu var det några år sedan jag hade det själv sist men sonen har haft det flera gånger och det är segt att bli av med. Läkaren sa att jag skulle räkna med upp till 6 veckor innan jag fick orken tillbaka. Vad har ni för erfarenhet?
Ja jo, det kan bli väldigt segdraget. Beror ju mycket på förmågan att hosta upp allt infekterat slem.
Läkaren har nog rätt. 6 veckor... om du själv orkar hosta. Annars mer... Undvika att rulla massor ute första tiden. Man märker inte först hur trött man är. Utan börja långsamt. Lite mer varje dag. Rulla är rätt bra för andningen. Och ryggmusklerna.
Vila mycket, drick mycket (bra för att lösa slem). Antar att du fått hjälp med att "hoffa" istället för att hosta på sjukhuset, är superbra om det är tungt att få upp slemmet. Räkna med lång tids rekreation, sist var jag sjukskriven 3 månader, fast då höll jag på att dö, så det var en allvarlig lunginflammation. Kan du så försök vifta med armarna övanför huvudet, det lär vara bra för att få upp slem, och det är i slemmet atta bacilusker sitter, så det ska bort. Krya på dig.
Jag har en brustablett med slemlösande, den är bra. Jag kan hosta själv vilket jag är tacksam för och mår redan bättre men är långt ifrån frisk. Hålla upp armarna när man hostar är ett bra knep som funkar. Det värsta nu är nog att jag inte orkar något. Blir matt av minsta lilla ansträgning. Tack för omtanke
Kan det vara Acetylcystein tro?
Helt rätt Ninne .
Ett sätt att hosta upp slem där man använder mindre muskelkraft än att hosta vanligt. Det gör att man orkar få upp mer och får mindre risk med infekterade rester i lungorna.
Hej Lena! Jag har haft hur många lunginflammationer som helst och att återhämta sig har tagit allt från 6 veckor till 3 månader. Men jag fick träffa en sjukgymnast och ficken flaska med en slang i och sen skulle jag fylla den med vatten och andas i slangen för att träna upp lungorna. Jag fick även lära mig att andas i olika delar av lungorna. De var inne på att vissa muskler slutade jobba och då om lungan på tex övre delen inte jobbar så skapas en inflammation. Nu när jag känner av att jag börjar få ont i lungorna när jag andas så jobbar jag som sjutton och tränar att andas speciellt där jag har ont och faktiskt så brukar det lätta och gå över. Men jag har även haft lungemboli (propp i lungan) vilket gjorde att jag efter dem fick lunginflammation. Nu skriver jag lite senare så jag hoppas att du är ok efter din lunginflammation och mår riktigt bra!!
Jodå nu mår jag bra men har inte fått tillbaka alla krafter. Jag har också bubblat vatten när jag haft lunginflammation och det funkar, fast jag har inte gjort det i förebyggande syfte. Det vore kanske smart. Nu har jag äntligen börjat träna lite smått i varm bassäng. Skönt att komma igång och hoppas få tillbaka krafterna. De kan ju vara bra att ha
Har varit på akuten för mina ena fot hade svullnat upp trodde först det var en blodpropp men efter undersökning på röntgen hittade de som tur ingen propp. Det är troligen lymfödem beror på att man alltid sitter och inte rör på benen. Fler som har detta problem och vad gör ni för att fötterna inte ska svälla?
ja de är nog det enda jag oxå kommer på.. enda nackdel är att de där strumporna har "betong" resår och är ganska jobbiga att få på sig. då jag använde dem tog det 10min att ta på dom eftersom jag inte kan hålla emot med foten + är känslig för punkt tryck.
Har så ofta det går benen högt, försöker byta läge för att undvika tryck på samma ställe. Benen högt en stund varje kväll och massage. Stödstrumpor gör ont, tycker jag så det har jag inte än. Däremot strumpor och skor som inte spänner på ett och samma ställe hela tiden, typ diabetikerstrumpor. Men usch så jobbigt det är med svullna ömma fötter.
Min läkare sa att jag ska ha fötterna på fotstödet, inte framför för att räta ut knäna. Har man ben som sprattlar bör man ha band som håller fötterna där dom ska bara. När fötterna är framför så ligger hela låret ner i dyna och stoppar blodet. Och sen gärna använda stödstrumpor... Men jag har inte möjlighet att få av och på såna... Haft propp på 80-talet, men på den tiden jag använde kryckor. Nu tar jag treocomp dagligen. Så risken är mindre.
Jag har också svullna fötter och använder stödstrumpor vilket har hjälpt mig jätte mycket. Sen brukar jag sitta högt med dom när jag kollar tv. När jag ligger och sover om nätterna ligger jag högt med fötterna och det har gjort otroligt mycket nytta.
eller händerna... Jag orkar inte rulla så mycket att jag brukar få det. (Har EDS och hudpåverkan så är det inte möjligt att rulla så mycket som man vill, för huden lossnar.) Men har fått sår och blåsor på båda tummarna... Förra veckan blödde det en del... Tänkte att det kanske är för greppet på däckens drivhjul är för slitet (fick dom 26/12-2004 ) Ska ringa och boka tid på service... Försvarets hudsalva eller Helosan salva (blå tub) läker bra. Om man låter bli att använda den såriga delen... Hur ni som rullar alltid även ute klarar händerna begriper jag inte.
Har du möjlighet att få en elrulle? Själv var jag emot det länge men nu känner man sig så ... fri med att ha den en elrulle Man spar på axlar/slipper blåsor etc...
men om... inte fixar att rulla manuell rulle utomhus så bör man få en elrulle. Kämpa o ge inte upp om... en elrulle skulle kännas som ett bra alternativ.
Är det så att man behöver assistans/ledsagning endast pga att bli "knuffad" så tjänar ju samhället på att skriva ut en elrulle o den funktionshindrade behöver mindra hjälp
Det låter jobbigt, du får tejpa tummarna eller använda hela hadskar och smörja ofta. Använd inte tvål som tårkar ut huden men det där kan du nog redan. Trist med extra problem utöver de man redan har.
Du vet vad Helosan salva kallas för eller? Spensalva
Torsdagen den 21 September Kl: 17-21 Plats: Enskedehallen Simlångsvägen 20 (Nära Gullmarsplans tunnelbana) Klädsel bör vara träningsoverall eller dylikt. Vi är alltid barfota på mattan Judolokalen ligger på nedre planet,men hiss och handikapptoalett finns. För mer info ring eller maila Solveig Malmqvist Bennerström 08-7111151 hkjudo@gmail.com eller.. Mikael Landen 08-59089466 mikael.landen@telia.com (ps. Detta gäller i Stockholm) Redigerat 2006-09-16 13:31
Skoj att du lagt ut informationen! :O) Det uppskattar nog arrangörerna. Jag har aldrig själv varit med på ett Judopass, men de har varit hos oss på PUFFA några gånger då vi haft "prova-på" dagar. Kommentarerna från deltagarna har då varit "jobbigt!" "kul!" "passar nog alla oavsett funktionshinder". Det enda man behöver tänka på är att kunna komma ner på golvet, och kanske viktigast upp igen. :O) Men med lite vilja brukar ju allting lösa sig *ler*.
va kul, vore jag 30 år yngre skulle jag vara med! Tänk vad mycket roligt det finns att hitta på!
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh