Nu när det finns så många "SMA-experter" här måste jag få ställa en fråga som vi egentligen inte fått svar på. Vet att en del (däribland vår dotter) med SMA har små darrningar på tungan, tror att det heter tungfascikulationer med ett finare namn . Varför har man det och känner man av dem? Påverkas man av att tungan rör sig hela tiden? Har också hört någonstans att det tyder på skada i hjärnan - men alla med SMA är ju så smarta, så det kan väl ändå inte stämma.. Hoppas att frågan tas på rätt sätt. Är nyfiken på hur hon känner det.
Har aldrig hört talas om detta faktiskt. Jag har det alltså inte. Eller kan det vara nåt som försvinner med tiden?
Vet inte hur det är med "tungdarrningarna". Som yngre kunde man se lite darrningar på hennes händer, men det har försvunnit..
Jag kan ha svårt att hålla mina händer helt darrfria. Speciellt när de är uttröttade. Min arbetsterapeut brukar säga åt mig att vila när det blir för illa. Själv märker man ju inte sånt om det man gör är kul.
känner inte heller igen det där med tungan. Å jag minns inte att jag hade det när jag var lite heller, eller så tänkte man kanske inte på det. Darranade händer måste väl ändå vara vanligast med alla som har sma iaf, å ju tröttare man är så märks det tydligare, kan även känna av det när man håller på att jobba med något smått. Vill ställa en fråga till er med sma hur många av er kan inte räta ut armen helt? för mig fattas det ganska många grader.
Jag kan räta ut höger arm, med viss hjälp, men i inte vänster helt. Benen däöremot dom är böjda i nästan 90 graders vinkel, beror delvis på att jag brutit vänster ben en gång o höger ben två ggr.
Ingen av mina armar blir helt raka längre men höger blir rätt mycket rakare än vänster. Och båda benen är i stort sett fasta i sittställning. Så kan det gå när man e envis o inte gillar gympa
Jag har såna tungdarrningar. Ser ut som att det är små maskar inuti den. *skratt* Det är ju nervryckningar... Känns inte ett dugg och stör mig inte alls.
Samma för mig. Det enda är att jag är xtra känslig för starka smaker men vet inte om det är av samma orsak. Tungan är mycket bra om man ska imponera på småungar(även större) ibland "-Vet ni va, ja har aliens i min mun! -Nähää. -Jooo lovar, kolla själv - Woooow" Funkar jämt
Ha, ha kanske kan vara en kommentar för henne att ha till hands när hon vill impa på killarna på dagis..
Hej! Känner precis igen det när du säger att det är som små maskar..skönt att höra att det inte är någonting som hon märker av.
Hjärnskador behöver inte sänka smartheten. Många med hjärnskador har normal smarthet. Och många har med autism har mycket hög IQ. Hjärnskador är när något där uppe är skadat. Hörselnerven, eller något med signalsubstanser. Eller förståndet. Minnet. Sen är inte hög IQ det enda som avgörnade när man diskuterar smarthet. Man ska kunna använda det man kan, minnas. För det krävs mer än hög IQ. Jag har en skada i hjärnstammen, efter upprpeade nackskador. Min skada ger ryckningar här och var, små, men dom kan väcka mig. Jag har svårt att fokusera blickan. Men kan koncentrerar mig. Har överbra minne, kanske tack vare min högfungerande autism. Har vissa talproblem, de dagar jag är domnad från kindbenen och ner samtidigt som tungan är klumpig. Inte dom andra dagarna. När huvudet är i vissa läge får jag sämre känsel i kroppen. Något högst upp mellan kotan c2-c1 och hjärnan är rubbat. Känner mig ibland hjärnskadad. Som när jag var ung, och gjorde matematikläxan i sömnen för att spara tid. Och när jag känner att något mellan skallen och kroppen fungerar. Att det _jag_ känner inte märks. Kan le, där inne, men det syns inte. Jag blir ibland sedd som mycket okoncentrerad, för jag inte kan fixera blicken. Och för kroppen skakar och rör sig. Men jag kan minnas allt av det som sägs. länge!
Självklart kan man inte bara mäta "smarthet" i ett högt IQ. Ville få en bild av mig hur det känns att ha en "darrande" tunga, eftersom jag helt saknar erfarenhet av det...
Det förstod jag. Och ville lugna lite att hjärnskador är rätt mycket. Ofta har en sjukdomar väldigt många symptom, och att bli nyfiken som "åskådare" är självklart. Och att fråga och få svar är bra. Och dom erfarna här har nog haft dom mesta SMA-relaterade symptomen.
"Att det _jag_ känner inte märks. Kan le, där inne, men det syns inte." Det känner jag igen, ofta när jag skrattar blir leendet bara en ful grimas. Det tycker jag är jobbigt. Jag gör mig sällan bra på kort till exempel. Men när jag koncentrerar mig, och tränar framför spegeln, kan jag få till ett fint leende.
Till sidans topp
Hej! Jag har en liten undran när det gäller "vändningar på natten". I stort sett alltid har vår dotter velat ha hjälp med att vända sig på natten, ett flertal gånger per natt. Just nu (peppar, peppar) sover hon dock bra och vaknar inte så mycket. Bör man ändå vända henne ett par gånger för att inte ligga på samma sida hela tiden eller kan man lugnt sova vidare?? ( Hon kan till viss del vända sig själv. )
Detta har jag också tänkt på, vår dotter sover oftast gott hela natten. Men jag har funderat på samma sak, skall man kanske vända. Man kanske bör ha en speciell madrass, jag har hört om någon med luft i som fördelar trcyket, eller är jag ute cykla?! Camilla
Jag har bara en extra mjuk madrass, plus ett sidenlakan som gör det lättare att vända. Om inte era barn uttrycker eller visar att de får värk av att sova på samma sida så tror jag att en hel natts ostörd sömn är kanon. Dock inte vid förkylningar osv, då slem kan fastna om man ligger för stilla. Ibland kanske man inte vaknar för att vända sig om man har feber och så, och då kan det bli slemproppar. Inte kul...
Tack! Då kan man skönt sova vidare då och njuta så länge det varar... ,-)
Eftersom "vi" med SMA har normal känsel så tror jag inte att du behöver var orolig, hon vaknar säkert när det är dags att vända sig Ett hett tips är att ni skaffar ett glidlakan, det kommer under lätta för henne att röra sig själv i sängen + att det blir lättare för er som hjälper henne Jag köper mina genom Protecta, tyvärr måste jag betala dem själv (ca 500 kr st) men det är mkt god kvalitet
Jag köpte sidentyg i Thailand, funkar också. *hihi*
Säkert mkt billigare!!
Själva tyget i sig, ja. Sen är det bara det där med flygbiljetten och det...
...och känns lyxigare Jag har sidenlakan jag med, men köpt tyget ganska dyrt här i Sverige. Men sidenlakan är ändå billigare än glidlakan.
*lägger genast in glidlakan på listan över merkostnader inför vårdbidragsansökan* Kevin vill också vändas. Flera gånger per natt. Glidlakan låter som en dundergrej! Han kan ju vända sig lite på dagen, men på natten verkar han inte vilja.
Det ÄR en kanongrej, och absolut en grej att skriva upp på vårdbidraget / handikappersättning (som vårdbidraget heter när man är vuxen). Får man ta med Thailansresa också tro? Tveksamt va´?
Det tycker jag gott försäkringkassan kan bjussa på
Hej! Vi har faktiskt glidlakan till vår dotter och har fått dem genom habiliteringen. ( Ibland så överraskar dem... )
Om man har personlig assistans så kan man ta det på assistansersättningen eftersom det då är en arbetsmiljöfråga.
Jag sover på en tempur-madrass, men jag är så pass stark att jag orkar vända mig själv, så jag vet inte om just den madrassen passar eftersom den formas efter kroppen, kom på en liten fråga, hur måste ni andra ligga för att kunna somna? själv så är det 90% av gångerna att jag måste ligga på mage med händerna ovanför huvudet. Är det någon mer av er med sma som har opereat bort halsmandlarna??
Har testat tempur men den är helt fel för mig. Alldeles för hård, plus att den inte fyller sin funktion för en lättviktare som jag. Kändes som att sova på en stenbänk. Jag sover på sida, nästan i fosterställning. Eller på rygg med benen över Stefan (bättre vinkel för min stelopererade rygg).
Testade också Tempur, men det gick inte. Satt fast totalt. Lagom mjuk skumgummimadrass ska det vara.
Hej på dig! Jag jobbar inom vården och vet av egna efarenheter att en människa ska inte ligga mer än 1 h på samma sida, sker det att en människa ligger på samma sida en längre tid regelbundet komme liggsår att uppstå! och tro mig det är nått ni verkligen inte vill uppleva. Förstår att ni givetvis inte vill väcka henne hela tiden och vända på henne,sen behöver ni sömn själv också! Men ha i åtanke att vända henne minst 1 gång i timmen, de kan bli jobbiga komplikationer av det. Ta hand om er! Kramar
Oj, det skulle aldrig funka för mig. Då skulle jag ju inte få nån sammanhängande nattsömn alls... Fast jag har aldrig haft sitt- eller liggsår heller faktiskt, tack och lov!
Jag vänder på mig i genomsnitt en gång i halvtimman. Oftast pga att jag har ont i ryggen eller benen eller nån annanstans. När jag var liten var det mina föräldrar som vände mig, vände mig mer sällan då. Har aldrig haft regelbundna vändningstider utan sagt till själv när det varit dags. Har heller aldrig haft varken sitt- eller liggsår. Låt du din dotter sova!!!!!!
Isjungru och Ninnie - jag tror inte riktigt på det där att man prompt "måste" vända sig, alternativt vändas, så ofta för att undvika ligg-/trycksår. Precis som Ninnie har jag aldrig haft problem med det. Visserligen är nog jag också ganska lätt för min ålder, men inte tycker jag att jag är SÅ extremt lätt... Jag behöver viss hjälp med att vända mig nattetid, och ska jag vara ärlig så är detta behov det som jag upplever som absolut jobbigast. Att ha hjälp i duschen, till exempel, känns inte alls lika jobbigt. Vanligtvis vänder jag nog mig 2-3 gånger per natt. Om jag är dödstrött händer det att jag sover en hel natt utan att vakna och vända mig. Fast på sista tiden TROR jag att jag börjat vända/röra mig lite i sömnen. Annars har jag satt en träbräda på gångjärn utefter sängens långsida, och den brädan fäller jag upp när jag lagt mig. Den fungerar som urramlingsskydd och "handtag". På andra sidan sägen är väggen, och där har jag skruvat fast ett "vanligt" handtag. Efter mycket bökande klarar jag att vända mig, men det blir inte alls lika "bra" som om jag får hjälp. Jag använder också sidenlakan, inte minst för att hålla nere temperaturen. Ni som har svårigheter med att vända er i sängen - har ni några tips eller idéer som jag förbisett? Det skulle verkligen vara skönt att slippa väcka folk varenda natt...!
Becky - det där låter spännande! Jag väntar med spänning!
Rallyanna - jag fick också prova någon stor apparat som det var meningen skulle dra en åt sidan tills man tippade över på sidan, men den var otymplig och kändes hemskt obekväm, så det var inget för mig...
Morticia - jag medger att det faktiskt kändes som att ligga i en mangel, eller något liknande. Ingen trevlig känsla!
Jag vågade inte testa. Utan insåg att sitta och sova är okej... Trodde inte att det skulle gälla många många år...
Morticia - menar du att du fortfarande sover sittande?
nästan alltid. Har liksom inte ass... Och hamnar jag på rygg får jag inte luft. Var tvungen att klura ut en lösning.
Nej, det skulle aldrig funka. Är det nåt som trycker vaknar jag. Ibland sover jag 2 timmar i sträck, ibland 8... har aldrig fått sår. Skulle bli galen av att bli väckt!!
Hej alla! Tack för era svar. Jo, jag antar att hon säger till om hon vill bli vänd eftersom det är VÄLDIGT mycket ibland och mindre just nu. Det är ju fortfarande inte så att hon sover hela natten, men ett par vändningar per natt känns ju som rena semestern Vi fortsätter som innan och låter henne sova tills hon säger till själv.
Tror hon aldrig kommer sova hela natten, men det kommer variera hur mkt hjälp hon behöver. Njut av de bra nätterna och oroa er inte.
Instämmer!
Vår dotter sover hela natten för det mesta, bör vi vara oroliga eller lugnt sova vidare. Hon rör sig inte mycket utan ligger ganska stilla, vi kanske också skulle testa med glidlakan?
Sov och njut. Testa glidlakan, då kanske hon lättare kan ändra ställning själv, om än bara någon centimeter!
Då fortsätter vi med det. I natt ropade hon faktiskt en gång på oss "mamma jag vill sova nu", när jag kom in i hennes rum låg hon helt på andra sidan mot vad hon brukar göra. Då vände jag henne och hon fortsatte sova. Glidlakan har jag tänkt ta upp med habiliteringen när vi träffar dem på måndag. Jag tror att det skulle vara en jättebra grej för Elin som jag inte hade haft en aning om, om inte detta forum fanns, tack.
Jag tror bara det gäller alltid sängliggande människor som måste vändas ofta. Faktum är ju att vi belastar rumpan ca. 16 timmar per dygn och det är väl inte så många av oss som varje timme kan ställa sig upp och vila bakdelen. Sen ska man vara uppmärksam på tryck och -sittsår men det är nog inte troligt att man får det för att man ligger i sängen en natt. Jag kan vända mig själv (oftast) men gör det nästan aldrig eftersom det är så jobbigt så jag vaknar och kämpar, så jag har vant mig vid att inte vända mig och en hel natts sömn är inte så dumt. Min icke funktionshindrade man ligger blickstilla på rygg och sover, alltid.
Bort taget Redigerat 2006-06-05 21:47
Jag fick ett glidlakan från AT´n (men istället inget av det som jag behövde som var dyrare än jag kan betala själv)
Har ni testat taktil massage? Min sjukgymnast rekomenderade det pga av min svåra smårtor i samband med inflammationer i främst axlar/höfter. Vad är det, vet att det är ngn form av beröring i stället för att man knådar (stämmer det?
Skickade en av mina ass på utbildning i taktil stimulering. Något liknande antar jag. Jätteskönt är det! Det är mer beröring i speciella mönster. Sätter igång allt möjligt i kroppen.
Intressant! Hur ofta ska man göra det? Är det varje dag eller en gång i veckan?? Tycker du att det hjälper mot smärtan? Det är ju en dyr utbildning (ca 10 000 kr) så man vill ju veta att man satsar rätt!
En av mina assar fick den utbildningen när jag hade kommunen som ass-anordnare. *kors i taket* Jag tycker det är jätteskönt, men föredrar lite mera "hård" massage.
Taktil massage verkar ju jättebra! Jag tycker vanlig massage är skön men jag brukar få ont efteråt.
Joo, det heter ju egentligen "taktil stimulering" och det är just det som är grejen. Att sätta igång blodflöde och nervbanor utan hård beröring...
Ok, hur ofta bör man göra det?
Jag fick ungefär en gång i veckan, men jag tror att det är olika. Man får nog prova sig fram lite...
Tror att de på utbildningen säger att man till en början ska ha 5 dar i rad. Sen nån gång då och då. Men det har inte jag gjort.
Vad gör taktil massage, förutom att det är skönt?
Att sätta igång blodflöde och nervbanor utan hård beröring...
Det låter bra! Jag tror jag ska låta Johan gå en sådan utbildning
Han kan säkert få ditt blod att rusa bara med naturbegåvning? *skratt*
Ja det kan han!
Har inte provat det själv men det lär vara skönt. Däremot har jag provat bowenterapi och det tyckte jag om. http://www.bowenterapi.com Har oxå en förkärlek för akupunktur som jag går på med jämna mellanrum. Brukar få massage oxå i nacken särskilt, modell hårdare, och det känns sååå skönt efteråt.
Hej! Var på en mässa för ett tag sedan och kom i kontakt med några angående just "taktil stimulering". För er som bor i sthlm vet jag att de har lite info nu på onsdag den 18:e, se vidare http://www.muchtouch.com/ , kanske kan vara någonting..
Tillagd i länkarkivet. Tack!
Tycker mig ha märkt att många (ok, har väl hört om ca 4 st dårå) med SMA har extremt känsliga fötter. Det är lätt att göra illa dem, och sen sitter det i nån månad eller så. Nån mer än jag som upplever det så? Och har nån fått nån förklaring på varför?
Jo, det har jag också! Tror att det dels beror på vår dåliga blodcirkulation och därmed svullna fötter Sen är man ju alltid "livrädd" att fötter ska fastna i ex täcket när man "tar upp" oss i lyften. Är jätte noga med att täcket är helt avdraget + att sängen är sänkt när jag ska "skjutsas" från säng till rullstol Vi har ju jättelätt att vricka fötterna, det beror väl på att vi har benskörhet pga av att vi inte belastar dem tror jag
Hej! Vår dotter Elin har SMA II (hon fick sin diagnos i höstas). Dålig blodcirkulation är något nytt för mig, likaså att hon skulle ha lätt att vricka fötterna. Det kan ju förklara att vi tycker att hon har lite kalla ben ibland. Är det här något vi skall tänka på. Visserligen försår vi att hon ståtränar delvis för att stärka skelettet, men att hon skulle lida av benskörhet, visste vi inte. Är det något generellt för sjukdomen, eller en viss ålder eller...? Har ni några råd. Vi vill ju inte bryta några ben på henne men vi vill ju inte heller dalta med henne, hon är en tuff tjej som gillar att man busar med henne. Camilla
Minns inte när mina fötter blev så här. Tycker mig ha haft det så länge jag kan minnas, men samtidigt minns jag inte några stora händelser med dem sådär jättetidigt. Kanske i 4-5års åldern. I och med att vi inte rör oss särskillt mycket är dålig blodcirkulation nästan ett måste. Sitter med en vetekudde (sån man värmer i micron) under fötterna under kanske 9-10 månader om året. På sommaren kör jag däremot kylklampar... hmm... Jag har aldrig brytit mig, så jag tror inte ni behöver vara oroliga för det. Men, bli som sagt inte överraskade ifall hon gör illa fötterna... Numer sker det inte så ofta för mig. Jag försöker hålla dem på plats, och skrämmer upp alla som rör dem lite extra så att de verkligen är försiktiga.
Hej Millan! Det där med ståträning tyckte jag var hur tråkigt som helst, men antagligen gjorde det viss nytta på mitt skelett. Det är ju även bra för blodcirkulationens skull. Precis som Jessma skriver så är även jag kall om benen och fötterna jämt. Massage funkar bra på mig... Mina fötter är också känsliga men jag har aldrig brutit dem. Ibland tror jag folk blir galna på allt tjat om att vara rädd om fötterna men det är verkligen min fasa att någon ska slå i dem. Samma sak med knäna. Det glädjer mig att höra att ni inte vill dalta med eran dotter. *ler* Busa på bara, hon kommer lära sig vad som funkar för henne.
Hehe... Som Ninnies sambo kan jag verkligen intyga att ben och fötter kan bli RIKTIGT kalla! När man på kvällen kryper ner i sängen bredvid sin käresta och råkar snudda vid hennes ben så stelnar hela kroppen till för en stund och man blir som paralyserad av kölden. När hon däremot har vistats i horizontalläge ett tag så blir hela hon så varm och go'! Vid massage eller intagande av rödvin blir det en klar skillnad i temperatur (och färg). Med andra ord så måste det ha något med blodcirkulationen att göra.
Iskalla fötter - jo, jag kan konsten att djupfrysa en dubbel vattensäng på en kvart! *skrattar* Jag köpte bra strumpor. Med skönt varmt ludd på insidan. Och sen dunsockor utanpå... Har ingen muskelsjukdom, bara 12 andra funktionshinder. Tror delvis att själva sitta i rullstol sänker cirkulationen så fötter och knä blir känsliga. Jag har några ställe på skenbenen som oxå känns sköra.
Jag har vrickat och brutit fötter tyvärr!! Tror att mina vrickninar och fraktur kan bero på att jag gick fram till 5 års ålder utan stöd och sendan gick jag med stöd till ca 10 års ålder. Jag ramlade mkt eftersom jag blev så trött när jag gick och då vrickade jag mig titt som tätt och även bröt ena foten en gång. Jag har brutit mitt vänsterben 2 ggr vid knäet, det är inte bra nu heller man får inte röra mitt VÄSNTRA knä. Jag gjorde en bentäthetsundersökning för ngt år sedan (år nu 35 år) och jag är benskör. Men inte så att jag bryter jättelätt men i allafall.
Kom på en sak jag brukar värma mig med. Fleecefilt som underlakan och en till mellan mig och täcket. Man får tvätta dom några gånger innan, och ha dubbel mängd sköljmedel så man inte blir "elektrisk". Det fungerar året runt. På sommaren kanske man väljer att bara ha nere vid fötterna. Det blir lätt väldigt svettigt. Jag har ett lätt täcke så att ha filt ovanpå blev för tungt. Men under gick bättre. Fleece kan klippas och göras till sulor till skor och stövlar. Benvärmare i olika material, innan vanliga kläderna eller utanför byxorna.
Jo tack... INGEN får komma nära mina fötter ostraffat . Det har blivit värre med åren och särskilt sen jag fick min ischias nerv fördärvad. Vet inte varför. Vet att när jag är i varmt vatten går det lättare att röra vid dem iaf. Jag har aldrig brutit dem m stukat lätt nån gång vid "lek" smällar . På den tiden gjorde det inget, man gråter o går se vidare. Lek o bus e mycket viktigt. Är glad idag att ingen dalta med mig när jag var liten. Har bara brutit mitt ben en gång när ja var på väg av hästen så benskör tror jag inte att jag är, fick inte ens gips den gången. Har däremot mycket kontrakturer eftersom jag hatade ståbräda o skenor som liten . Kall e ja väldigt ofta om fötterna o vaderna. Har filt om benen plus duntossor större delen av året. Ibland även en värmeflaska. Funkar fin fint.
Anledningen till att ingen får röra fötterna är det för att det gör ont eftersom de är kalla eller...? Jag har inte märkt att vår Elin har något obehag av att man leker med fötterna, tvärtom gillar hon det jättemycket. Än så länge gillar Elin att stå (hon brukar t o m be om det ibland). Hon pusslar, leker med lera, rotar i kökslådor eller hjälper till med maten under tiden hon står sådet går bra.
Kanonbra att hon gillar att stå. Det är ju alltid enklare om det för något gott med sig att stå, t ex att man når bättre eller kan vara med lättare. Inte alla har ont i fötterna, men jag kan nog inte minnas att jag som riktigt liten hade det. Det kom nog efter några år. *funderar* Ska fråga mamma och pappa!
Mmm... som jag då... Grejen är ju att vi inte alltid har ont i dem. Det är bara när något böjer fötterna för mycket åt ett håll (T ex tvinga på för små skor, rullstol välter på väg in i taxi i London. Har också hört att fulla tjejer som ramlar över en inte heller är alltför bra ) Tror det är lättare att motivera barn att stå nu när det finns ståskal. Tippbräda var verkligen inte kul!
Hmm, vår dotter har precis som du beskriver ont när man böjer knasigt eller sätter på skorna fel, däremot gillar hon att bli masserad på fötterna jättemycket och har heller ingenting emot att stå. Några fulla tjejer har inte ramlat över hennes fötter ännu däremot
Fotmassage är underbart! Hehe, nä, om nån full tjej ramlar över Nicole så får du skicka dem till mig. *ser hotfull ut*
Åldern och umgänget är nog avgörande när fulla tjejer ramlar över ens fötter. Jag har blivit trampad på av en tjej (barn som hoppade från sin plats på t-banan) och fåt vuxna stressade i knät på stan. Men fötterna har dom missat. Tur för dom, jag har stålhättade kängor! Fall i fall. Hade sönder mina fötter en del innan 1998 när nerverna gick av vid en operation. Efter det så gör det mindre ont. Och jag har blivit mer vuxen, varsam. Att vara ung, dum och vårdslös passar när man är ung. Inte nästan 30... Sporttejp kan ge visst skydd mot tåskador när man har sandaler. Man tvättar fötterna med det på. Och klipper av det. Inte dra.
Inte för mig, för lätt beröring är skönt. Det är snarare, som de andra sagt, tanken på att slå i vid lyft, påklädning, på stan etc. Men det har bara varit nu på äldre dar. När jag var i din dotters ålder var det aldrig nåt problem. Har hänt både det ena och det andra här och har även fått fyllisar och annat som ramlat över en. Tom en stor tv en gång . Sånt väcker skräck.
Glömmer aldrig när jag fick killen jag var förälskad i (gick i 7:an) rakt på mitt onda knä. Jag bara skrek rätt ut och grät, han blev livrädd!!
Jag har också känsliga fötter! Assistenterna o mamma o pappa tröttnar väl på tjatet om "Akta fötterna" men rätt vad det är så glömmer man det och då är det ju bra att man påminner innan!
Känner igen mig! Jag säger alltid: AKTA fötterna och AKTa MINA knän. Visst kan vi låta lite tjatiga, men det är ju VI som får ta smärtan fysiskt. Så fortsätt Emma att "tjata", det gör jag varenda dag!
Bra att det inte bara är jag som tjatar! Måste äta nu, det blir pannkakor!
Det låter kanon! Älskar pannkakor!!
Hehe... på min senaste resa sa jag väl Akta fötterna 20 gånger per dag. Blev trött på mig själv faktiskt, men det är nästan en reflex...
Även jag känner igen mig, för mig handlar det dessutom om varje milimeter av kroppen. Att säga akta fötterna går folk i min omgivning med på eftersom de märkt att jag kör på dem med flit om de petar för att kolla om jag verkligen menar det, men när jag säger "rör mig inte" blir alla utom mina bästa vänner irriterade. Jag har nog blivit ännu känsligare nu efter jag började sitta i stol.
Hmm.... Jag har SMA II men brukar inte skrika åt folk att att akta mina fötter och knän. Visst är fötter och knän känsligare på oss muskelsjuka än på gående men vad jag kan komma ihåg så har jag bara gjort mig illa i dessa kroppsdelar 2 gånger i mitt liv. Lite komiskt är att båda gångerna så är det sjukgymnaster (olika vid båda tillfällena) som har orsakat skadorna.
Du måtte vara den enda...
Jag har vrickat mina fötter så många gånger att jag inte har räknat dem!
Jag är väl undantaget som bekräftar regeln. Att jag inte skadar mina fötter kan bero på att jag skyddar dem med hjälp av fotledshylsor under dagtid.
Kan tänka det, då viker de sig inte vid minsta "stöt"
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh