Har överansträngt armarna på jobbet. Att sitta 4 timmar framför dator varje dag är visst inget för mig. De är svagare än vanligt. Vissa fingrar "krampar" när jag använt dem ett tag. Armen börjar sticka och bränna så fort jag rör en dator (eller kör permo i fem min). Lite svullen och extra stel. Nåt tips på vad jag kan göra? Mer än att vila, blir galen av att inte göra nåt.
Låter som en inflammation i armen, så det ska du nog vara försiktig med.
Har liknande symtom ofta och min massör/akupunktör säger att det sitter i nacken o skuldrorna. Nerv som är i kläm el spända muskler. Prova nåt linement el om nån kan massera dig. Brukar hjälpa mig.
Hmm... ja, det sa min sjukgymnast idag med. Känns lite bättre efter att hon hållt på faktiskt. Men ska väl försöka få tag på en neurolog också.
Låter nog som lite inflammerat.... Mitt tips är liniment, kylande gel och att försöka strecha musklerna, bara det inte gör ont! Jo, ett tips jag fått är att inte lägga varmt på inflammerade områden; då tar inflammationen fart av värmen och blir värre. Så, kyla är bättre än varmt!
Säger min mamma oxå... Hon kylbehandlar sina skador som hon får i sitt liv, på jobbet etc om det är möjligt. Nu har hon varit sjukskriven en månad för en fotskada. Hon jobbar på bageri och lyfter några ton bröd varje pass. Rätt lätt att fötterna bråkar... Men jag blir så mycket sämre av kyla på kroppen. Får mer ont och smärtan sprider sig i skelettet. Så jag tar bara Zon eller sånt... Inte värme om det är mycket inflammerat. Har just piggnat till efter en stor inflammation i käkbenet, käkleden. Det krävdes antibiotika.
Zon, eller annan sån där gele. Jag överanstränger mina armar flera gånger i veckan. Och har alltid en tub i väskan. Jag tar på underarmarna. Och på de ställe där det gör ont. Och krisar det även på fingertopparna och sen tar jag paus från rulla, skriva, etc. Har man någon som kan massera in gelen så får man bättre effekt. Jag lägger på och sen lägger jag på en plastficka, så den inte hinner avdunsta utan tränger in. Plastfolie är bättre. Men jag fixar inte det. Utan hinner överanstränga hela kroppen, innan jag inser att det är kört!
Till sidans topp
Hur många av er vet att man kan få vaccin mot både influensa och lugeninflamation gratis på vårdcentralerna, när man har progressiva diagnoser som reduserar immunförsvaret?
jag får ej influensavaccinet gratis.
Jag trodde vi som tillhör riskgruppen fick de båda gratis. Kan själv inte ta nån av dem för ja blir dålig av dem tyvärr.
Jag tar influensasprutan varje år och har de senaste åren fått den gratis. Spruta mot lunginflamation tar jag vart 5:e år tror jag det är. Har glömt om den är gratis. Blir aldrig sjuk av vaccinationer.
*räcker upp en hand* Om man kan få intyg på problematik med lungor och/eller hjärta så ska man få den gratis.
även om jag tar en vacin spruta så skulle nog inte det hjälpa och det desutom e jag rädd för sprutor så heller e jag jätte sjuk i en vecka än att ta en spruta dom hjälper ju inte så mycket.. har ni någo tips hur man ska göra om man är sprut rädd?
det måste jagg säga till mamma o pappa om. vi får alltid betala 150 kr. visst det är värt det men får alla andra gratis ska ju jag också få det...
Och jag fick betala 670 - för EN! Kevin ska få en till om några veckor och den kommer kosta ytterligare 670 kr!
Han ska ha det gratis! Prata med er lungdoktor
Jag har sagt till läkaren på infektionskliniken, och lungdoktorn, att jag inte tyckte jag skulle behöva betala för Kevins vaccination, särskilt eftersom kostnaden inte registreras någonstans, inte på högkostnadskort, ingenting... Men de har hävdat att man måste betala för alla vaccinationer, de görs i förebyggande syfte. Så, finns det någon text, någonstans, som styrker ditt uttalande? Jag skulle vilja visa en och annan den texten...
http://www.vardguiden.se/article.asp?ArticleID=3708
Dina läkare snackar skit och tycks vilja mjölka er på pengar, är mitt intryck.
Har fått feber , å imorgon drar det iväg utomlands, hur många av er får feber av vaccin? Dom sa att det inte skulle orska feber, men så kom jag på en sak idag, undrar om jag får lika mkt vaccin som en fullvuxen karl på 85kg, å det skulle betyda att min lilla kropp får i sig lite väl mkt å därför fick jag feber?
Får ALLTID feber av det...
SMA-Johan: Jag är lekman, men utifrån det jag vet så kan vaccin orsaka symptom som feber eller förskylning, då vaccin faktiskt är en liten spruta med en ofarlig mängd av virus, bakterier eller influensa. Det är därför det är så VIKTIGT att du är frisk när du vaccinerar dig. Men vaccin fungerar som så att man får en liten mängd av det "dåliga", för att kroppen ska bygga upp immunförsvaret och "lära känna" sina nya "fiender". Jag har tar vaccin varje år mot influensan och i år även vaccin mot lungeinflamation, och jag reagerar aldrig. Så det skiljer sig från person till person, så jag tror det inte är någon fara med dig. Men som alltid bör du vara försiktig och uppmärksam nu när du känner dig sjuk, så det inte förvärras.
jaha så det finns vaccin mot lunginflammation? Tar ni med SMA det?
Det är några kocker som gärna sätter sig i lungor och öron, som ger lunginflammation och öroninflammation. Pneumokocker, tror jag det är. Kevin har tagit sådant vaccin. Han ska få två omgångar i år, en är redan avklarad. Fråga Mar, han kan säkert skriva en remiss till Infektionskliniken. Man kan även vaccineras mot influensan, det ska Kevin också göra. Det ordnar dem med på neurologen likväl. Nästa omgång av vaccin mot pneumokocker så ska de tillsätta den mot influensan, så att Kevin inte ska behöva få så många stick.
Elin är "bara" vaccinerad mot vanlig influensa (på neurologen). Camilla
Xappoline: Varför två omgångar, då man bara tar det vaccinet var 6:e år?
Hiphopapa: Det har funnits i några år.
Hej! Jag skulle vilja komma igång med regelbunden vattengympa efter en tids uppehåll. Är det någon här som har tipps på vattengympagrupp i stockholmstrakten? Jag föredrar varmvattenbassäng och det måste finnas lyft om det inte finns en väldigt bra trappa ner i bassängen. Jag tar också gärna emot tipps om bassäng/simhall som är tillgänglig dit man kan åka på egen hand. Alla tipps är välkomna! /Johan
Hej Johan jag går på varmvattengympa varje tisdag, det är så skönt ville bara säga det, för det är lite långt för dig om du skulle köra hit ner. Något tips om bassäng kan jag inte ge dig. Du har gått på det innan vad jag förstod, hoppas du hittar någon i närheten där du bor . Jag själv måste köra 10mil tur&retur för att komma till min bassäng ha de gott
Hej! Vi brukar bada på Astrid Lindgrens, vet inte om det kvällstid finns någon grupp för vuxna där. Annars har du ju Svedmyrabadet i Svedmyra. Där är det varmt och så finns det lift. Hur det är med vattengympa får du nog höra med dem om. // Anneli
Röda korsets träningscenter är ett alternativ. Jag tränar där en gång i veckan. Fast inte vattenjympa för tillfället. Jag ska nog testa det snart. De har en varmvattenbassäng. tror det finns en lyft där också. http://www.rodakorsetssjukhus.se/rks/dist/main.php?pageId=219 Mvh Micke.
tack för era svar...ja, vi njuter av att se honom rulla omkring här - han ser så stor ut helt plötsligt! Han är 19 månader, men eftersom han alltid bara har suttit, så har han sett ganska liten ut.
Hej, jag är mamma till billy(sma2) och har en fråga ang. att köra rullstol för länge. Billy har just fått sin lilla rullstol och ÄLSKAR den! Rullstol är det första ord han säger när han vaknar på morgonen. Han tycker det är så kul att köra att han kan hålla på hur länge som helst. Jag undrar om det är skadligt på ngt sätt att han tröttar ut sina armar så genom att köra den så länge?är det ngt som vi bör tänka på?
Det är inte bra att träna för mycket, eftersom våra muskler har svårare att återhämta sig. Som barn borde man känna när det blir för mycket själv. Som vuxen kan det vara svårare... för mycket envishet...
Johans läkare har ang rullstolsåkning sagt att det är bra att rulla, eftersom man när man rör på armarna sätter igång blodcirkulationen i hjärtregionen. Därför är exempelvis även simning, skidåkning och stavgång, för de som gillar och fixar det, mycket bra för hälsan. När Johan skaffade sin manuella rulle (för ca 4 år sedan) rullade han väldigt mycket, det är som att få ett nytt liv har han sagt. Efter ett tag fick han dock problem med tennisarmbåge, vilket är ett envist besvär att dras med. Men, efter att han fixat med elmoppe samt sin "motorcykel" har det blivit mycket bättre i armbågen. Det är väl så, att det skall vara måtta med allt. Men, som du Jessma skrev, är man envis är det lätt att det kan bli lite mycket!
Hej! Kul att han gillar sin lilla rulle, för jag kan tänka mig att den inte är så stor.. Jag är ganska säker på att han slutar åka om han känner sig trött. Gör han en dag många andra aktiviteter där han använder armarna kanske du kommer se att han åker mindre. Njut du bara av att se honom glad och lycklig!
Jo, att vara glad och lycklig är ju härligt! Om man som vuxen kanske har lite tennisarmbåge eller trötta axlar, så det går ju att fixa med liniment och vila. Huvudsaken att man mår bra och tycker att det är kul! Sen ordnar nog sig det mesta!
Tänkte höra lite med er med SMA, hur ofta har ni haft lunginflamation? å hur pass dåliga vart ni? å hur länge tog det innan ni vart frisk, Jag har haft det en gång, år 1998 på sommarn, var tvungen att sova över på sjukhuset ca en vecka, sedan dess har jag haft turen att klarat mig.
Fram tills för typ 4 år sen hade jag kanske 2-3 lunginfl per år. När man fann rätt penicillin gick det över snabbt, om jag inte fick slempropp...
Ja jag hatar att inte kunna orka hosta upp slemet, man känner att det är där men det går inte att få upp, käkar slemlösande då jag blir förkyld, men när man blir jätte dålig är det inte lätt ändå.
Jag har haft öunginflammation en gång i livet då var jag typ 10 år, låg inne några nätter på sjukhus. Jag har också svårt att få upp slemmet, tycker det är otäckt när jag blir förkyld. Dessbättre är jag inte förkyld så ofta, bland inte på ett helt år *peppar peppar ta i trä*
Jag har aldrig haft det! men jag har legat på sjukhuset många gånger pga hosta, senast för ett år sedan. Då låg jag inne en vecka på sjukhuset. Trist Men det var desto roligare att komma hem...
Jo, hostan är besvärlig. Har du höstlov nu? Hittat på ngt roligt?
Jag har haft en lunginflamation och det var för 11 år sedan. Den tog ganska hårt och resulterade i att jag sedan dess använder respirator dygnet runt. Låg på sjukan i 6 veckor.
Jobbigt detta med "dåliga " lungor!
Jag har haft massor men det var mest när jag var liten. Sen jag sluta skolan har det minskat fast när jag har det, är det värre. Sist, för ca 2,5 år sen, kom det som en följd av en rejäl förkylning. Då fick jag åka ambulans till sjukhus o kunde knappt andas. Hamnade i respirator under några dar. Låg inne en mån ca. Värsta jag varit med om någonsin. Det verkar som det blir värre o värre för var gång så jag vet inte om jag klarar av det nästa gång. Jag får hoppas att det håller sig borta så länge som möjligt.
Jag har inte sma utan cmt, men svarar ändå. Har haft ett flertal lunginflammationer genom åren. Eftersom jag har scolios (op. 1989) så är min lungvolym väldigt liten o en svag diafragma gör att min andning är "ytlig". Har efter en stor lunginflammation 1994 fått ventilator nattetid. (Det tog några år innan jag "kom överens" med den) När jag blir förkyld eller snuvig är gränsen mellan att allt ska gå bra o katastrof hårfin. Senaste rejäla lunginflammationen 2002 krävde 6-7 veckor på sjukhus. Nästan hela tiden på IVA där jag hade trakeostomi, den första halvan (2,5 v) var jag nersövd. Väldigt kämpigt att återhämta mig från denna pärs...men det gick! Sedan flera år har lungmedicin en väldigt generös antibiotika-policy i mitt fall. Det är bara att ringa då jag misstänker att något är på gång...Är övertygad att jag på detta sätt undvikit massvis med onödigt lidande.
Min son (med Nemaline Myopathy) har också scolios, är stelopererad 2002 och fick lunginflammation i feb 2003. Låg inne ca 5 veckor, varav de första två på IVA. Slapp trak. tack vare en envis sköterska som kämpade på. Johan fick först syrgas och ventilator nattetid (dagtid är han uppe och går så då klarar han sig utan) men efter noggranna utprovningar i Göteborg så slapp han syrgasen efter ca 1 år. Idag har han bara sin B/C-pap nattetid. (Vad är skillnaden mellan B och C-pap? Vilken är det som "blåser åt båda hållen"?) Vad som oroar mig är om Johan skulle bli magsjuk eller få hostattacker på natten. Han sover ju så hårt när han har maskinen i gång. Han somnar på stört så fort vi startat den. Sover ni andra som också har ventilator också hårt?
CPAP = Continuous Positive Airway Pressure, dvs alltid samma övertryck. Detta gör att alveolerna och luftvägarna blåses upp och fungerar bättre. BiPAP = Bilevel Positive Airway Pressure, där det är två olika övertrycksnivåer. Den kan ge extra högt övertryck då man gör en inandning för att ytterligare underlätta god syresättning. Jag har en ventilator som fungerar som en respirator. Den ger andetag men inget motstånd (eller hjälp) vid utandning. Jag sover också väldigt hårt, i alla fall avseende omgivande ljud. Däremot vaknar jag direkt om någon slang från ventilatorn lossnar, så det känns ju tryggt.
Jag har c-pap när jag är förkyld, och hostmaskin använder jag 2 ggr dagligen.
En sådan har jag med fått för några månader sedan, en resp liknande, alltså. Hade en CPAP förut men eftersom den har tryck hela tiden orkade jag inte andas ut så jag fick en massa infektioner av den eftersom den gamla luften samlades i lungorna. Sov uruselt och mådde alltid dåligt, med den här nya mår jag toppen, sover med jättehårt och har inte varit sjuk en enda gång.
Hej! I veckan var vi hos Tandläkaren. Går på specialtandvård. Inte för att det är några problem ännu, men för att ha lite koll. Hon pratade om att det är bra att ha en eltandborste. Även för att använda som massage av käkmuskler och tunga. Använder ni det? Annars kan det kanske vara ett tips
Har eltandborste. Använder en (oftast) varje morgon.
När jag var liten, 5 år, fick jag det som hjälpmedel! Använt det sen dess. Svårt att klara vanlig tandborste numer.
Jag har flera gånger rekommenderats använda eltandborste. Har också försökt, men vibrationerna i borsten när den "är igång" medför att jag tappar greppet efter ett tag och när jag väl tappar den, har jag rejäl muskelvärk i armen, så det får allt bli vanlig tandborstning hädanefter trots att tandhygienisten menar att jag inte kan "borsta rent överallt" med en vanlig tandborste
Hej, Jag har inte riktigt uppfattat vad det är för problem som skulle komma med SMA? Vad är det ni kollar efter? Någon som vill berätta?! Jag ska köpa eltandborste till K då!
Hej! Menar du tandproblem? Jag vet inte om detta har med SMA att göra, men jag har ju överbett pga att musklerna inte orkar hålla tillbaka överkäken. Vet inte om det var det du undrade... Men men... //Emma
Kan mest vara knepigt att borsta ordentligt med vanlig... Uthållighet, vinklar, svårt att gapa osv.
Håller med Ninnie helt och hållet!
Ville bara höra lite ang hur ofta ser/känner ni någon skillnad på att man blir svagare? dröjer det några år för er lr har ni blivit svagare snabbare, själv så har jag kännt det senaste året att jag har blivit svagare, sitter mkt mera nu å orkar inte lika mkt.
Jag har också blivit svagare. Tråkigt när man märker så stor skillnad bara på ngt år.
När jag var liten gick det fortare. Nu kan jag inte längre märka så mycket så snabbt, bara om jag jämför nu och för fem år sen. Tappade dock funktionen i ytterligare ett finger för 3-4 år sen, och det gick över en natt. Läskigt, men det har hänt förrut...
Jag blir också svagare. Jag är 35 år och kan nog se mitt försvagning tydligt under 10 års perioder, hoppas att det är stopp nu!
Sen min stel op. 97 har ja tyvärr märkt en stadig nergång. Går lite för fort för min smak, märker nått varje år, men inget ja kan göra nåt åt tyvärr. Bara att njuta så länge nåt funkar.
Hur gammal var du när du stelopererade dig JoJo? Jag var tio, rättså tidigt. Jag tycker också att det har gptt fortare efter op.
jag har aldrig kännt någon försvagning och nya forskningsrön tyder mer och mer på att SMA inte är progressiv, utan att man känner sig svagare pg.a att man växt eller lagt på sig.
Hej emma, jag gjorde opn väldigt sent, var 21 tror ja. Innan var ja mkt aktiv o höll igång. För mig är det mest uthålligheten som blivit sämre m oxå smärtökning, vilket ofta gör att man känner sig sämre än man är. Jag har oxå stora problem m vikten. Ja bara krymper o krymper. Nere på 23 ca kilo nu....
Det här med vikt. Det verkar som många har problem med att gå upp i vikt. Brukar det vara så eller är det en missuppfattning från min sida. Elin väger 15.1 kg (hon är 2:8 år)hon har alltid växt stadigt både på vikt och längd. Hur brukar det se ut? Camilla
Jag var väldigt liten som "liten" men nu slåss jag varenda dag mot övervikt
Kevin är nog rätt tunn i jämförelse med andra jämnåriga. Hans väger 9,7 kg idag och är drygt 1½. Om man tittar på den där kurvan man får från BVC så ligger han nu under det som 10% av barn i hans ålder väger. (under -2 -kurvan, jag tror det betyder samma som ovan). Det verkar som om läkare väldigt olika fokuserar på det här med vikt. Kevins lungdoktor frågade häromdagen om någon diskuterat knapp med oss. Det har ingen gjort.
23 kilo är ganska lite... Jag är ju 13 år och väger för lite. För två år sedan vägde jag 27.5. I januari i år vägde jag 26.1. Nu väger jag bara 24.5! SÅ jag får gå till dietisten på hab så får dom se vad dom kan göra. En av mina kompisar med SMA typ 2 har också samma problem. Läkarna säger att det inte är så vanligt bland SMAbarn, men det är det tydligen ändå. Vet ej hur jag ska kunna gå upp i vikt eftersom jag äter som en mus. (Typ lika mycket som min dvärghamster)
Hej! Det här med vikten har vi hört mycket om från start. Att väga för lite är inte bra och att äta för mycket är inte bra när man sitter mycket. Tror ju generellt sätt att man väger mindre, eftersom musklerna väger mindre. Vi har inte haft några problem att få i N mat och hon gillar det mesta. Däremot har vi varit hyfsat "hårda" med sötsaker och godis.Känner däremot några SMA-barn som varit mycket sjuka och där man satt in knapp. Vet att de är väldigt nöjda med det.
Jag var rätt fet som baby, michellingubbe typ , men sen har det rasat. Vägde runt 27 kg när ja gjorde min op, tappa sen ca 5 kg. Kom upp i 25 kg tills ja blev sjuk för några år sen. Halka då ner på 22 kg . Åt upp mig till 24,5 som nu e 23,5 ca. Äter rätt bra tycker ja själv, o de e sk viktökande mat typ chips även om det inte är riktigt så mkt som förr. Ska nu till dietist o se om ja kan hitta nått näringstillskott som funkar. Måste upp i vikt på nått sätt för om man blir sjuk el nåt annat händer så försvinner ju muskler först eftersom vi inte har så mkt fett. Dessutom måste de få muskler vi har få näring så de inte dör ännu mer. Min lungdr sa oxå att andningen blir sämre om man väger för lite. Han nämde oxå knapp som alternativ. När ja var liten fick mina föräldrar höra att ja inte fick äta massa sötsaker så ja skulle gå upp i för mkt vikt. Då skulle det bli jobbigt för mig att röra mig tydligen. Mina föräldrar brydde sig aldrig om detta utan ja fick äta vad jag ville. Jag vet inte vad som är bäst men vet el tror att det är en viktig bit som alltför lätt glöms bort. Du o jag, Emma, får kämpa ihop med att gå upp i vikt .
Japp! Du och jag JoJo! Vi kan ta från dom överviktiga (rika) och ge till dom smala (fattiga).
Klarar mig på lite mat, och gillar inte alls att äta ibland (speciellt sommaren). Ibland äter jag normalportioner. Men aldrig tre mål om dan. Två, varav ett lättare, är lagom. Väger ganska normalt nu skulle jag tro. När jag var i Emmas ålder vägde jag 36. Nu vet jag inte, 45-50...
Gör som jag skaffa en sambo som gillar att laga mat *s*
Yes Emma helt rätt!!!!! Jessma, ja e lite som du dvs ja gillar oftast inte att äta o särskillt inte på sommaren. Det kan vara för ja har svårt att svälja el inte hungrig el jobbigt att tugga. Lite olika var gång. Fram till min op gick det bra men nu måste ja tvinga i mig mat o mellanmål m.m annars försvinner ja . Anna, ok hur clonar vi honom bäst ??
Här ska inte clonas, du får hitta en egen :P
*suck* får väl det då....
Har inte SMA men vill svara ändå! Kände en kraftig nedgång under puberteten och sen har det varit stabilt fram till för 1år sedan (är 21år) då jag ökade i vikt med 10% och förlorade en del vardagliga funktioner som funkat hur bra som helst tidigare, resa sig upp ifrån vissa stolar och ta sig ur bilen. Jobbar på att bli av med vikten som är vätska jag samlade på mig under en behandling av hjärtat. Tror att det är jag som växt för "fort" under puberteten för mina muskler som fått en större hävarm och hänger inte med. Samma sak gäller vikten, det kom över 2 veckor de 10% vätske ökning av vikten och musklerna hängde inte med i samma takt.
Jag blev "sjuk" i puberteten och innan dess var jag väl som de flesta andra men att jag var sämre (inte sämst) än de flesta i gympa men jag snubblade ofta. Mamma skyllde på att jag växte fort just då och jag köpte hennes förklaring. Försämringen im gympan kom väl i 6:an om jag inte minns helt galet. Mina försämringar jag fått efter jag fått diagnos har jag märkt att det finns 2 påtagliga förvarningar. Den ena är att allt går så himlans lätt till och med att jag upplever en gnutta förbättring under en tid. Det kan röra sig om en dag eller längre tid, sen vaknar jag bara en morgon med en liten försämring. Detta har jag luftat för läkare och sjukgymnaster osv. men "så länge det inte är vetenskaplig bevisat......!" Den andra förvarningen är väl egentligen ingen förvarning men det är om jag blir kraftigt sjuk eller som när jag väntade min son eller andra ganska stora förändringar, så kan jag räkna med bortfall av mina förmågor. Ibland är de av den tillfälliga arten och ibland permanenta. Men det är vid dessa tillfällen jag blir som mest försämrad. Nu har jag som tur är ett sjujäkla bra immunförsvar och det är jag dubbelt tacksam för därför att jag är allergisk mot ägg och kan av den anledningen inte vacc. mig mot "flunsan" Mina ass. har alla varit sjuka i både det ena och det andra men jag har peppar, peppar klarat mig bra de 2 åren jag haft dem. De får komma och jobba förkylda om de orkar men de får aldrig, aldrig komma innanför mina dörrar med magsjuka.
Hej Johan! Jag har samma typ av SMA som du, dvs 3:an och jag fick min diagnos i 25 års åldern, men hade symptom långt innan dess. Tyvärr gick jag upp kraftigt i vikt, 35 kg pga av dåliga matvanor och annat och det försämrade naturligtvis min ork också. Även mina 2 graviditeter försämrade det hela. Jag gjorde mig av med övervikten för 10 år sedan, men får kämpa som en galning för att hålla den. Jag märker försämringar så fort jag går upp nåt kilo. Stress är också förödande har jag märkt. Om jag tar i för mycket på jobbet, så påverkar det muskelkraften direkt. Min ork har framförallt försämrats de sista 2 åren, och jag misstänker faktiskt att just stressen är boven i dramat(är nu 42). När jag tog upp det här med min neurolog, så bekräftade han att visst kunde stress försämra orken och även viktökningar. Jag har till och med för mig att jag har hört nånstanns att 2kg viktökning för oss, känns lika mycket som 10 kg för friska. Helt klart verkar det som att vi alla utvecklar våra sjukdomar olika. Det jag tycker är jobbigast, är nog sorgen när en förmåga försvinner för gott. Att inte kunna använda offentliga vanliga toaletter längre, eller att inte kunna sitta i en vanlig stol för att det är så svårt att resa sig. Och det mest frustrerande av allt, att inte kunna göra något åt det! Att få rådet att vila i stället för att träna är inte så lätt att ta. Må så gott! Varma hälsningar Lise
En del läkare har sagt till mig att man ska ta influensa spruta om man är neuvrologiskt/muskelsjuk... och en del tycker man inte bör ta den i onödan.. har hört att de kan förvärra ens sjuk dom.. har oxå hört att smärt stillande medel som Alvedon,Treo ipren mm liknade febernedsättande medel kan ta skada på myelinet i nervbanorna.. ???
tror inte att det skulle skada. skadar nog mer om du inte tar den och blir sjuk...
Jag håller med i vad Emma svarat. Jag tar alltid sprutan. De flesta åren har jag sluppit bli sjuk. De år jag ändå blivit sjuk, har influensan ändrat karaktär efer det att vaccinet tillverkades, men sjukdomen blev i alla fall mycket lindrigare. Jag tvekar aldrig att ta vaccinet mot influensan
Vi har vaccinerat Elin. Hon fick världens feber någon dag efter (jag antar att det beror på sputan). Då kände vi oss skyldiga men efter mindre än ett dygn var febern borta och Elin var sitt vanliga jag igen. vi vill gärna skydda Elin från influensan eller åtminstone lindra symptomen om vi kan. Så för oss var det ingen tvekan. Camilla
Precis!
själv så hatar jag spruter! så jag brukar inte ta det, peppar peppar så har jag klarat mig.
Jag får också alltid feber ett par dagar efter sprutan - men det vore ju katastrof att få influensan!!
Har precis tagit den, mår hur bra som helst!
Denna gång lyckades jag klara mig!
Känner mig lite stressad...eftersom vi aldrig verkar bli friska här. Vet ju att man måste vara HELT frisk när man tar sprutan, men det verkar som om det tillståndet inte riktigt vill infinna sig just nu. *Tar på mig trollhatten och blåser bort alla influensabakterier härifrån..*
Har samma problem nu, förkylda och så, så jag kan inte ta sprutan ännu.
Sanna och Malin har tagit influensasprutan i veckan, för andra året nu. Förr har läkarna aldrig sagt något, men utifrån muskelsjukdomen och att Sanna har problem med hjärtat sa de ifjol att de skulle ta den. Malin har dock reagerat lite på den bägge gångerna, det börjar klia lite överallt så vi har fått sitta kvar efteråt. I måndags fick vi dock åka relativt tidigt men de skickade med en tavegyltablett. Efter att vi ätit middag så satt jag och Malin vid datorn för att skriva ut lite bilder. Hon var så himla mysig, satt och lutade sig mot min axel.... Men det dröjde inte länge innan hon sittandes låg dubbelvikt och sov i mitt knä! Hon sov ända till morgonen! Först blev jag lite orolig, men då först slog det mig vad tavegyl var "bra" för och vad det har för effekt utöver det. När tjejerna var små så fick de tavegyl när de hade vattkoppor. - Hjälpte mot klådan, men sedan blir man ju även trött av det. Fast, jag undrar så här i efterhand hur "stor" tabletten var? Pigg och utvilad var hon i alla fall på morgonen, men irriterad över att hon inte hunnit göra läxan. - Kvällen efter höll hon på med skolarbete till 00.30, när jag fick tvinga henne i säng!
Idag ahr jag känt mig darrig och börjar få ont i halsen och huvudet, vet inte om det kan vara sprutan eller om det bara är en vanlig förkylning.
Jag var & tog influensa-sprutan på Sofia för ca 2 veckor sedan. Det gick bara bra, hon märkte inte av den alls. Det är tredje året vi tar sprutan på Sofia. I år fick hon ta den trots att hon var förkyld för när hon väl får sin första förkylning på hösten så sitter den i hela vintern så läkaren tyckte inte att vi kunde vänta ut förkylningen! Ang. smärtstillade: Sofia får alvedon & Brufen regelbundet under hela dygnet pga värk & jag har då aldrig hört talats om att det kan vara skadligt... Kram Helena (mamma till lilla Sofia)
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh