Får en assistent berätta för assistansbolaget i detalj hur en dag ser ut för sin brukare eller går det under tystnadsplikten? Vad jag menar är, det är ju inte säkert att brukaren vill att assistansbolaget vet allt, men har dem rätt till att veta?
Assistenter har inte tystnadsplikt gentemot sin arbetsgivare, däremot ska en seriös arbetsgivare inte vilja ha mer info än vad som krävs för att kunna följa t.ex. arbetsmiljölagen och kunna stötta sin personal.
Till sidans topp
Vad är viktigt att ha med för att få en så bra annons som möjligt? Förstår att det varierar mycket men något speciellt man ska tänka på?
Vilka arbetstider som förväntas av assistenten kan vara bra att sätta ut. Är tjänsten på ca 40 procent kan det vara bra att sätta ut ifall det enbart gäller helger, kväll/natt/dag, blandat osv... Så att det inte är t.ex. en student som söker extrajobb och så vill du ha någon som bara är där dagtid mellan 8-11.
Och vad man behöver för hjälp kanske.. eller det kanske man berättar sen förresten..
Om ni ska åka iväg på en resa tex hur löser ni då med assistenter som blir lediga? Får de lön eller blir de helt enkelt bara lediga och får acceptera läget?
En schema-ändring ska enligt KFO-kommunal meddelas arbetstagaren minst 14 dagar i förväg. Då meddelar jag mina assistenter en schema-ändring som innebär att de som följer med mig på resan arbetar ju oftast mer intensivt under resan och de som stannat hemma får jobba mer före och efter resan så att de får sina timmar och de som varit med på resan får vara lediga lite före och efter resan. Kommer det så hastigt på att jag inte kan meddela 14 dagar innan kollar jag vem som kan/vill följa med eller om jag helt enkelt får sätta in en vikarie för att ingen annan kunde/ville. De assistenter som skulle arbetat får då garantilön från assistansersättningen (ej assistanstimmar eftersom den som jobbar ju måste få lön). Det blir en dyr lösning men ibland finns inget annat att göra om jag vill kunna åka
Regeringen har nu beslutat om att tillsätta en ny utredning av assistansersättningen. Direktiven till "Utredning om åtgärder mot fusk, oegentligheter och överutnyttjande av den statliga assistansersättningen" finner du i bifogad länk. Glöm inte heller att läsa Vilhelm Ekensteens blogginlägg om utredningen på http://www.fulldelaktighet.nu http://www.regeringen.se/content/1/c6/16/48/31/436a56d1.pdf
Vet inte riktigt vad jag ska kalla det, men nu har min sambo boendestöd, det är en person som kommer några timmar och ska stötta honom. Tex. nu hjälps de åt att sätta upp tvn på väggen. De gör lite mer barnsäkert, och fixar. Så han ska kunna göra det "själv" utan mig, och jag ska få avslastning också. De pratar ju enhel del eftersom mycket handlar om påputtning så är det prat och frågor. Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till det, ifall jag ska låssas som om jag inte hör alls så länge vi inte är i samma rum. Eller som nu när han får en fråga som inte är livsviktig men han svarar helt galet. Jag hör frågan och svaret och skulle kunna ropa "nej älsking så var det väl inte". Fast det känns fel på något sätt. Hur tänker ni som har hjälp eller har anhöriga som får någon form av hjälp. När jag har min boendestödjare här så bryter sambon in och kan ibland ta över med att berätta saker, men det hänger ihop med hans funktionshinder. Han har svårt för de sociala reglerna, när det är lämpligt att sluta prata osv. Men jag som kan avstå från att bryta in känner mig lite osäker på det hela. Om sambon sen säger "jag och X pratade om att vi skulle gå på promenad nästa vecka" då låssas jag om som att jag inte hörde att de pratade om det, fast det känns ändå konstigt. Klart att jag hör vad de säger när de pratar med öppen dörr. Så stor lägenhet har vi inte.
Om man klarar sin kropp och sig själv på egen hand och därmed varken behöver eller vill ha personlig assistans. Men man skulle vilja kunna utföra fler saker i sin hemmiljö än man idag klarar eller ens får göra p.g.a. sitt hälsotillstånd. (Städ, matlagning, bakning, trädgård, snöskottning m.m.) Finns det någon form av hjälp man kan få? Eller ligger hela ansvaret på den partner man lever ihop med? Om man kan få hjälp, vilken typ av hjälp finns? Med vad kan man eller kan man inte få hjälp med? /En med mer vilja än kroppen tål.
Skulle vilja ha tips på bra utbildningar att gå med/skicka sina assistenter på. Mitt bolag har inga egna så vi köper oss in. Någon som vet ngt bra? Alla områden välkomna..
Någon speciell??
Oj jag har postat i fel kategori.. Hittade min fråga från ngn annan där dessutom.. Förlåt!!
Försäkringskassan i Örebro satsar på att ompröva assistansersättningen. Det har lett till att 21 personer förlorade rätten till assistans under 2009 och 2010 bara i Örebro kommun. Fler som har upplevt detta? Kommunen går ibland in i stället och beviljar assistans, men inte i alla fall. I ett fall sparkades assistenterna. Men han som hade stödet, en man med autism, vägrade släppa in kommunens boendestöd. Då anställdes en av de gamla assistenterna av kommunens boendestöd, med lägre lön och sämre villkor (ensam om att jobba med en brukare = ohållbart schema). Fler som har råkat ut för detta? Läs artikeln: http://na.se/nyheter/1.1069953-motet-knackte-simos-tillvaro
Jag blir mörkrädd, det får inte gå till så här.
1. Måste alla som har personlig assistans söka om den med vissa intervaller eller är det bara personer som ligger på gränsen eller vad man ska säga? 2. Är det olika hur ofta man är tvungen att söka om sin assistans? 3. Kan det räcka med ett telefonsamtal med handläggaren eller måste man skriftligt skriva ny ansökan?
1. Alla. 2. Vartannat år. Sen beror det på om handläggarna hinner så ofta. 3. Ofta vill de träffas, men kan räcka med tfnsamtal.
Om jag förstått det hela rätt sker omprövning vartannat år fram till dess man fyllt 65 år. Det beslut som FK fattat "sist före brukarens 65-årsdag" gäller så länge brukaren lever. Om brukaren blir sämre efter sin 65-årsdag och behöver mer hjälp än beslutet gällerr, får det behovet täckas via SOL. På beslutet efter min senaste prövning (2007) står att "omprövning skall ske i oktober 2009". Jag fyllde 65 under 2008 och har än så länge inte hört något om att mitt beslut ska omprövas
Hej! Du skriver att: "På beslutet efter min senaste prövning (2007) står att "omprövning skall ske i oktober 2009". Jag fyllde 65 under 2008 och har än så länge inte hört något om att mitt beslut ska omprövas" Förmodligen har Försäkringskassan gjort en miss i ditt senaste beslut när de skriver att ompövning ska göras i oktober 2009. När du fyllt 65 är det slut på omprövningar. Omprövning då ska endast ske vid väsentligt ändrade förhållanden. Skönt för dig att slippa fler omprövningar
Fick besked i juli muntligt att lss beviljar 8h/mån kontaktperson till sonen men än har ingen börjat, har sonen retroaktiva timmar att ta ut sen juli då eller? Har ju sökt boendestöd på mornarna också eftersom inte sonen klarar sig själv o jag måste åka till jobbet, men fick avslag av samma handläggare som kom med iden att jag skulle söka boendestöd..... Han är tydligen för gammal för avlösare o för duktig för personlig assistent. Hemtjänst? Var söker man det? Andra förslag? Sonen är 15år.
Har du överklagat boendestödsbeslutet? Vi fick avslag på det och hemtjänst istället med det var bara stressande, hjälpte inte så mycket. Men sen fick vi boendestöd. Låter som den insatsen är lämpligare än hemtjänst, avlösare har jag blivit erbjuden för min sambo men det är säkert olika från komun till komun.
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh