Jag skickar varje månad in timrapporter till FK, och har trott att dessa ska vara FK tillhanda den 10:e varje månad. Alltså, den 10 februari redovisas 1-30 januari. Nu kikade jag lite mer nogrannt på räkningen och där står det "Räkningen skall vara försäkringskassan tillhanda senast den 10e i andra månaden efter redovisningsmånaden". Betyder detta att jag alltid lämnar in timrapporterna en månad för tidigt?!
För tidigt kan väl egentligen inget vara. Nej, skämt å sido visst är det som du tror nu (version 2.0). I fk:s vägledning http://forsakringskassan.se/filer/publikationer/pdf/vgl0306.pdf ´ på sid 125, kap 15.3 står det ganska tydligt. Skönt (fast ändå inte) när man kommer på att man har mer tid än man trott. Hoppas du kan ta det lite lugnare med timrapportern i forts, rätt som det är så är det ju något fel/miss man märker efter den siste o då måste du haft ett sjå (beror ju iofs hur många ass du har...).
Vet inte hur det är med tidrapprter, de behöver vi inte skicka in mer än när de begär det och då begär det vilken månad som helst bakåt i tiden för vem som helst. Däremot ass. räkningen skickar vi in två månader efter. Hade inte fungerat annars, allas listor ska vara inne till den 3dje månaden efter den aktuella, sen ska man göra sökningen till fk, sen skicka ut alla ass. räkningar för kontroll och underskrift och sen ska de skickas tillbaka igen till oss som lämnar dem till FK. Det är oftast inte klart förren vid lönetid och många skickar in ass. räkningen med de nya timlistorna.
hmm... tänkte assräkn när jag läste tidrapporter... För många är det ju samma "brev" eftersom tidsredovisning skall skickas med räkning - assistansersättning om man inte beviljats undantag från tidsredovisning. Hur som helst så är det i andra månaden som hela luntan skall in, m a o nu den 10 mars skall räkn etc vara inne för assistansen i januari. Om det vore den 10 månaden efter, betänk vad Karin beskriver, det hade inte funkat varken logistiskt eller personalresursmässigt hos assistansanordnarna. Isf hade assistansanordnarna varit tvungna att bryta kraftigt mot ATL när det gäller kontorspersonalen. Redigerat 2007-03-07 20:33
jag har aldrig reflekterat över det tidigare eftersom jag är egen och har 6-7 timrapporter + räkning som mest att skicka iväg, men det framstår ju som logiskt ;-D Skönt att veta nu när jag ska åka bort vid ett månadsskifte och inte vill ta datorn med mig...
3vlig o lugn resa önskar jag dig!
Jag brukar skicka in mina listor till assistansanordnaren 10 månaden efter de har jobbat. Alltså 10 mars kommer februarilistan in. Är det inte så att assarna får betalt för föregående månad? Alltså 25e mars kommer lönen för jobb utfört i februari? Naturligtvis baserat på februaritimlistan.
Till sidans topp
Assistansiadagen inleds med föredrag om Personlig assitans Vad är bra personlig assistans ? Vilka rättigheter har man om man har Personlig assistans ? Ja detta är en föreläsning påClub 700 i Örebro för dom som har tilfälle att gå. Dt kostar inget Assstansia bjuder både dig och din assistan. Det är måndagen den 26 mars kl. 17.00 sista anm.dag 17 mars till Jonatan Arenius 020-303100, mobil:0704-105611, E-post: jonatan@assistansia.se Klockan 18.45 Föredrag av David Lega: Tänja gränser 19.30 Paus, 20.00 David L fortsätter. Fick denna inbjudan till avdelningen
jag undrar om man får anmäla sig vem som helst eller bara Assistansias brukare? Redigerat 2007-03-09 14:37
Det verkade som vem som helst kan gå
Jag fick igenom att få personligassistent. Men vad händer nu?
Hitta en assistansanordnare, antingen kommunen, ett bolag eller kooperativ. Hitta bra assistenter. Lär dig leva med assistans. Lite kortfattat sådär...
Det var ju en något förenklad version Jessma . För att kunna använda din assistans meddetsamma så låt kommunen ha ansvar. Men det är oftast inte någon bra sak i längden (beroende på var du bor, har förstått att vissa kommuner fixar det jättebra) Leta information genom nätet och genom telefon kontakter med olika assistansbolag/kooperativ, tänk efter vad du vill ha ut av din blivande ass. anordnare (ska de fixa allt eller vill du ha stort bestämmande själv osv.) Ta din tid och kolla upp saker ordentligt. Väljer du att vara egen arbetsgivare så ta även då tid på dig att lära dig vad du behöver veta ang. att vara arbetsgivare. Både KFO och Ifa har kurser som är superbra i det fallet.
Nu får du själv bestämma vem som skall ha hand om dig och dina assistenter. Man är ju inte tvungen att ta någon bestämd. Välja och vraka, men viktigt är att man väljer någon som garanterar att du får det bra. Hur vet man det, ja det är frågan,men lyssna inte på andra, pröva dig fram, vi bytte två gånger tills vi blev nöjda.
Du får fundera på vad som är viktigt för just dig! Vilken assistansanordnare du ska välja beror mycket på hur ditt liv ser ut.
jag tror att jag börjar att ha assistenterna genom kommunen. Det går väl att byta senare i så fall. Eller? Men hur ska jag lägga ut mina 10H/vecka, så att det blir effektivast? (hur hade ni gjort.) Sedan sa min handläggare att jag var femte vecka (tror jag det var) fick använda assistenten till aktiviteter. Men om vi tex ska åka ut och shoppa så hinner man ju inte så mycket på två timmar. (bor i en litet samhälle). Hur gör man då? Ska man spara timmar för att kunna ha timmar för dessa aktiviteter? Redigerat 2007-03-06 18:37
Har du 10h/veckan är det väl LSS (ledsagare)? Får du LASS med 20h för nöje, 20h för hushålll osv. lägger du dom hur du vill sen vad ni gör är upp till dig. Skulle inte ha kommunen som anordnare, inte ens i början! Kommunen kan låta säkert men det är inte alltid så, lika bra att ta steget till en bra bolag direkt och bestäma själv över allt som gäller dina timmar.
Det är väl ovanligt med så få timmar PA. Men... det går väl under SoL och inte LSS då, eller??
Man får bara LASS om grundbehovet överstiger 20h/v. Redigerat 2007-03-06 21:09
10 timmar... beror ju på vad du behöver hjälp med. Behöver du daglig hjälp så måste de ju spridas ut varje dag. Annars så kanske det bästa vore två 5-timmarspass i veckan??
Man kan beviljas personlig assistans enligt LSS 9.2. Det är inte ovanligt med färre timmar än 20.
Eftersom jag och flera jag känner har fått hjälp gm/av IfA så skulle jag kontakta dem. http://www.intressegruppen.info Det intressanta just nu är inte vem du skall ha som anordnare utan hur du vill att ditt liv skall se ut med dessa nya möjligheter, vilka faktiskt inte är lätta att se eftersom de inte funnits förut... Ett neutralt, objektivt bollplank som kan hjälpa dig "lyssna fram" dina egna behov/önskemål kan behövas. Helt enkelt någon katalysator.
Vilka är det som ligger bakom Aiai? Var precis inne och kollade och det låter ju som något lovande. http://aiai.se/index.php.
Errkki svarar säkert själv men om han inte råkar se inlägget så är han högst inblandad.
Det är sant. Jag är högst inblandad i projektet. Vi är numer ganska många inblandade, men jag är projektledare och svarar gärma på eventuella frågor. ...och så ska jag förekomma de som vill fråga när det är klart...: Just nu är vi 4 team (eller vad man nu ska kalla gruppen brukare + dennes assistenter) som kör Aiai i skarpt läge. Nåt slags alfatest. Snart är det dags för betatest och då vore det lite fint med försökskaniner... Tips på funktioner välkomnas...!
Är David Lega inblandad, jag såg samma ord på hemsidan som han sa på sitt föredrag förra året?
Varför har ni då en sida där David skriver följande Kopierat från AIDAs hemsida, det gör ju att man tror att han är en av delägarna. (I den här spalten kommer jag att ta upp en del av de knep jag har använt under min elitidrottskarriär för att motivera mig när det går tungt, belöna mig själv när det går bra med mera. Jag vill också diskutera några av de fällorna man får se upp med under eller före prestation. Jag tänkte börja med en fara som man får se upp med när man är i en ledarroll i första hand. Skillnaden i att ge beröm på objektiv eller subjektiv nivå. En av de vanligaste frågorna jag får när jag är ute och föreläser om mental träning och personlig utveckling är nog varför jag alltid är så glad. Jag är fullständigt övertygad om att det är för att jag alltid har fått känna mig duktig. Mina armar är helförlamade, vilket innebär att jag har lärt mig att använda mina tår och min mun till det mesta. Under föreläsningar så har jag nyligen upptäckt att det faktiskt räcker med att skriva mitt namn med penna i munnen på en tavla för att få rungande applåder av ett helt auditorium. Tror sjutton att jag är glad! Vad jag än gör, medför beröm, på grund av att jag jämförs med vad folk tror att jag kan prestera. Tänk om en 13-åring med dyslexi någonsin skulle få det beröm när han nästan läser en mening som jag får varje gång jag skriver mitt namn!) Jag undrar också hur det är tänkt att finansieras, om jag har ett företag/kooperativ så betalar jag ju en viss summa för varje assistanstimme för att de ska utföra administration och om de då vill hyra ett bolag i sin tur för att köpa in tjänster så betyder det ju att de måste ta en ännu högre summa av mig. Detsamma gäller assistenternas del, ska den bekostas av mig som brukare eller ska det dras från den assistentens lön som absolut vill ha er service. Jag kan tycka att det är en bra idé for de som själv är arbetsgivare och vill ha hjälp men andra får ju redan den hjälpen hos sitt företag och får de det inte bör de byta företag för det ska ju ingå i adm. avgiften. Kommer ni även att vara arbetsgivare åt de som vill köra själv men har anhöriga som assistenter, det är ett stort behov och skulle vara jättebra. Jag är inte negativ, bara lite frågande, man har ju ett bolag för att få den här servicen och då vill man ju inte betala mer i onödan.
Som bolag kan man nog tjäna rätt bra på att gå över till aiai. Istället för att ha massa ekonomer som sitter och knappar in etc så är allt klart i princip så fort assistenter och brukare godkänt rapporten. (Och ja... jag är lite involverad i det hela också...)
Men måste inte dom då ha lön och dessutom sitta någonstans, känns liksom som om man får betala för samma sak två gånger om du fattar hur jag menar. Jag tar ett ex. vi har 45 brukare och ca 450 assistenter med olika anställningsformer och vi har 1 ekonom och 1 kanslist som fixar deras löner och utbetalningar på omkostnader och personalvård, och allt annat som hör till ekonomin. Själva sökning av timmar gör man ju på 0-time om listorna är rätt från början, är de inte det så kan det ju ta evinnerlig tid att hitta felet men det går ändå lättare om man känner och kan ha direktkontakt med brukare/god man/företrädare eller assistent än om man skulle skicka iväg detta och sen skulle låta någon som inte alls har den kunskapen om varje brukares assistans reda ut det. Det måste ju ta mycket längre tid och bli dyrare för brukaren i längden. Eller har jag totalt missuppfattat vad det är Aida ska göra?
Kan aiai hålla koll på att schemaläggningen följer ATL?
Låter ju skitspännande, det här med aiai! Ska det alltså finnas forum på två ställen? (eftersom det verkar vara bland annat forum på gång på aiai också) Är aiai främst tänkt för oss som är egna arbetsgivare eller har man nytta av funktionerna där ändå? Vad kommer det kosta? Ooops, sorry, det här kanske man inte får diskutera här?
Ber först om ursäkt för att jag bytade namn på Aiai, det var ett rent slarvfel, ögonen läste som dom själva ville och fingrarna galopperade iväg lite som de själv ville. Nu tror jag att jag fattat lite mer, vi pratar alltå om ett program inte en hög anställda som man kan köpa in tjänster av. Är det rätt? Vet inte riktigt var jag lagt min hjärna idag men det är otroligt trögt idag, ber om ursäkt. Men det stora problemet som dyker upp när man administrerar är ju att samordna assistenternas listor när det blivit fel. Ex. ass 1 arbetar 3 april 10 - 23 enligt schema, men ass 2 hoppar in mellan 14-18 för att ass 1 ska till doktorn, ass 1 glömmer då att skriva upp tjänstledigt på förändringslistan men ass 2 skriver ju upp att h-n jobbat. Detta syns ju bara om det handlar om många timmar per månad, man ser ju och reagerar om brukaren använt 20 timmar för mycket och kollar listorna men det syns ju inte om det bara är några timmar eftersom det kan vara normala avvikelser inom månaden, ett sådant kontrollprogram känns som omöjligt att bygga, eller??? Det innebär att ett program ska kunna särskilja på dubbelassistans och fel som egentligen säger att det varit dubbelassistans. Fattar någon överhuvudtaget vad jag menar? Jag vet var svårigheten är och jag kan tänka den men det var fasen så svårt att förklara i ord. För övrigt behöver du inte be David Lega jobba med Aiai, jag bara undrade vad han gjorde där? Jag tycker det verkar vara jätteintressant om man kan förenkla det administrativa men samtidigt är jag kritisk av naturen. Redigerat 2007-03-05 22:31
Många frågor... jag tar dem en och en...
Om ni fixar det (att kolla vilka som överlappar varandra) så har ni nog gjort en större tjänst för administratörer än ni kan ana, det är tidskrävande och hysteriskt irriterande att gå igenom lista efter lista och leta FEL.
Även om det verkar bli en låg summa så blir det samanlagt en inkomst till Aiai... Kommer det användas mest till att driva tjänsten? Alltså är det tänkt att bli någon ekonomisk vinst eller skall det enbart gå runt (plus minus noll) ?
När planerar ni att köra igång med AiAi?
Jag kanske är intresserad att testa.. skall kolla med mitt företag vad de tycker om saken.. har tidigare kört med datatimmlistor som räknade själv men bytte sedan anordnare och har nu papperslistor igen.
-------------------------------------------------------------------------------- Får era assistenter äta på bestämda tider? (Ex. varje dag klockan tolv), eller är det brukaren som säger till när ni får äta? Får era assistenter tillaga mat hemma hos er? Jag kan tycka att det finns många fördelar med att assistenten och brukaren äter tillsammans. Det "försvinner" inte så mycket tid (när man äter behöver man ju inte hjälp med annat), man får en stund att prata. Av samma orsak kan jag tycka att det är smart att ha med sig en färdig matlåda. För rätt vad det är ska man iväg nånstans, och just den dagen ska assistenten koka ris, medan man själv har mat som bara behöver micras...för att inte tala om all disk... Frågan blir då; kan man kräva att assistenter tar sitt måltidsuppehåll när brukaren äter om denne äter inom rimliga tider. ex. lunch nångång mellan 11 och 13, middag mellan 17 och 19? Kan man kräva att assistenter har med sig färdiglagad mat?
Mina pa måste ha färdig lagad mat med sig som de värmer i micron på ass rummet Vi äter aldrig tillsammans om vi inte äter ute. Ex. jag ska i väg på ngt innan kl 12 o jag ska själv käka ute så får de äta ihop med mig ute o får det bet via omk konto Men åker jag på ngt eft kl 12 så anser jag att de har en chans att värma maten i ass rummet, vill de äta ute sen så får de själva bet
Tycker att det är rimligt att de får äta mellan 11-12 o vi säger varje dag när de kommer när... de vill äta. Jag äter oxå lunch mellan dessa tider så det passar att de äter då med
Det är så olika hur folk vill äta - ett större mål eller flera små, tidigt på dagen eller sent. Det får de själva helt avgöra. Det jag gör är att kräva att de äter, något som en del gärna hoppar över och så är de helt slut i slutet på dagen. De får låna köket och jag förväntar mig att de har färdig mat med sig som de värmer eller någon gång kokar pasta och steker en körv. Vi äter oftast inte ihop. Skulle vi äta på samma tid, så säger jag inte nej men det blir ändå en skön paus för oss båda. Någon ass var jätteintresserad av matlagning och hon och jag brukade göra mat tillsammans men det var mer ett undantag och sprunget ur hennes intresse. Inte mig emot - hon gjorde uuuunderbar mat! *drömmer mig bort*
Klara matlådor. På vilket annat jobb kan man ställa sig och laga mat? Och som Becky skrev, ibland ska man oväntat och hastigt iväg nånstans. De äter ofta samtidigt som jag, men inte tillsammans.
Men VARFÖR ska de laga mat åt sig själva i mitt hem? Nä det skulle jag ALDRIG tillåta, blir nästan lite upprörd. Mina assar äter när de vill, när det passar, oftast när dottern sover eller om jag också äter. Bestämda tider... ja då får man ju komma överens, har man en bebbe som jag så är det svårt. Det händer att de får lämna maten några sek för att fixa med min dotter, men det är ovanligt. Försöker ge dem lugn och ro.
Hur kan man jämföras PA o brukare med de andra arbetsplatser bara mina tankar....Tex på min arbetsplats....jobbade på ett litet företag med 5 anställda + chef...Vi äter ofta lunch tillsammans som många andra arbetskamrater gör. Vad är det för skillnad med att PA är portad fr att äka ihop med brukare ibland? Om man är ensamma förståss...så det är väl inget fel med att äta ihop då o då bara om både vill det MVH Marie Redigerat 2007-03-01 12:44
Om båda vill det så är det helt ok. Men en assistent kan inte kräva det. Skillnaden är att man inte är ett "arbetsteam" med "arbetskamrater" som på många andra arbetsplatser.
Fattar det...hade ej bra ord för. Ja det är som du säger. Alltså att assisten ej kan begära det utan det är upp till brukarna om hur de viill ha det.....så inget av dessa svar här är fel eller rätt alltså...gällrer att assistenten o brukaren kommer överens själva ang frågan o9m att ärta ihop ibland. Har jag uppfattat detc rätt? MVH Marie
Jag har alltid matlåda med mig... ibland på helgen äter vi ihop för h*n vill det, då lagar vi maten ihop så vill h*n ha det. Vanligtvis har vi ingen speciell tid som vi PA äter utan det gör vi helt enkelt när tid finnes och det är ok för brukaren. Hos oss funkar det .
Och jag går helt mot strömmen och tycker det är bäst när de vill äta med oss, samma mat och samma tid. Har vi gäster äter de i assistentrummet annars tillsammans med familjen. De får själv välja om de vill äta min mat eller ha med egen och de flesta tycker att det är smidigt att äta samma som vi, dels spar det tid och det blir mindre stök i köket. Vill de ha med egen ska det vara en normal lunchlåda eller snabblagat som inte stökar till.
Jag antar att har man en hel familj blir det liksom mer rutin det här med middag. Jag gillar att kunna vara flexibel, ibland blir det kanske en macka eller en pizza utan att känna att jag pajar deras hälsa för det. Sen så går de oftast hem när min man kommer hem från jobbet. Men poängen var att jag vill ha flexibilitet, vissa dagar tar jag lunch vid 14 och andra vid 11.
Kan förstå hur du tänker men eftersom jag är diabetiker så blir det ju rutin med mattider. Skulle jag inte kunna äta när det är dags så tar jag alltid en frukt och då får assistenten det med eftersom jag tycker att det ligger på mig att hålla assarna pigga om det är mitt fel att de inte får mat när det är sagt. Hos oss fungerar det jättebra men var och en måste ju hitta sina vägar. Vi äter t.ex. mycket sällan pizza eller snabbmat när det är vardag och min man jobbar på helgerna så det blir liksom inget problem för oss. Och skulle det vara så att jag helt plötsligt måste ha pizza en vardag så finns alltid färdigmat i frysen för assistenterna.
Men varför känner du att du har ansvaret att de håller sig pigga och varför ska du betala deras mat? Det är en principsak tycker jag, de får ju sin lön och jag får inga pengar att föda dem för.
Nä, jag betalar inte deras mat men om vi normalt äter kl. 18.00 och jag inte kommer hem till den tiden så måste jag äta en frukt och eftersom de äter med oss och vet att de får mat vid 18.00 så får de en frukt eftersom jag vet att även människor utan diabetes mår dåligt av att inte äta regelbundet (mer eller mindre dåligt i och för sig) och det gör att jag inte behöver stressa hem bara för att jag en gång sagt till assistenterna att vi äter vid 18 tiden. Maten betalar de däremot till mig om de äter av vår mat.
Jaha, så de betalar för maten? Då är det ju en annan sak.
Jag har väl ett omvänt "problem." Ett lyxproblem, kan man säga... Den brukare jag är mest hos, anser det självklart att jag ska äta deras mat med dem och de vill inte ha något för det. Definitivt inte pengar. Så jag ger dem egna-höns-värpta ägg, men nu när jag har börjat jobba så mycket hos dem, så känns det som om tacksamhetsskulden växer. Köper fika ibland, och det uppskattas, men de gillar egentligen inte att jag köper fika eller nåt heller. De uppskattar sånt som är hemmagjort eller speciellt och jag HINNER inte göra så mycket hemma. Finns ju annat att göra? De vill inte att jag ska kompensera maten med något alls. De är bara så generösa! Men det känns inte så bra. Har tagit med en hel lax nån gång och då blev de så glada för de trodde att jag hade fiskat den själv! De blev nästan chockade när jag sa att jag hade köpt den... Hm. Är det bara att tacka och ta emot och gå ut och klämma på hönsen? I gengäld kan jag ju sällan äta lugnt och stilla, utan det är en hel del ståhej med att hjälpa brukaren att äta samtidigt. Har inget emot att det är så, dock.
Har du talat om att du känner så? Att du gärna vill ge mer tillbaka?
Är ett av skälen till att mina assistenter betalar lite för maten, från början tyckte jag att det kvittade, har ju alltid haft stor familj och en massa extra människor i maten, men jag märkte att assistenterna tyckte att det kändes jobbigt och inte riktigt visste hur de skulle hantera det så nu betalar de lite istället.
Om de säger att de inte vill ha något så nöj dig med det. Antagligen betyder din sociala närvaro så mycket för dem att de hellre ser dig som en i familjen eller en god vän! Jag gillar att ge mina assar julklappar osv. men blir helt ställd om någon av dem ger mig ngt, även om det bara är en bulle, är liksom redan tacksam för det jobb de gör...
Tänk på alla ni som har intresseanm till mättinge i maj att: jessma måste ha en definitiv anm innan 12 mars ,dvs du är inte anm i o med att du bara gjort intresseanm (men har förtur)
Hej jag heter Maria och jag jobbar för Assistans - en tidning som bl.a. når ut till brukare, assistansbolag, personliga assistenter och beslutsfattare inom kommun och landsting. Vi har en ny rubrik som heter debatt/insändare och skulle vilja ha era synpunkter på vad som helst inom området för funktionshinder, personlig assistans, färdtjänst osv osv. (Man kan givetvis vara anonym.) Hör av er till mig på info@justmedia.se med insändare eller om ni vill titta på tidningen först, så skickar jag ett ex och/eller en gratisprenumeration. MVH Maria
Jag har ett litet dilemma... Jag har reumatism sen 22 år tillbaka. Jag får ass-hjälp av en boendegrupp som jobbar med förståndshandikappade som håller till på min gård. För det mesta funkar det bra men det känns som de inte riktigt har tid med mig. De är alltid stressade och jag måste anpassa mig. Nu tänker ni "men byt då!" men de är inte så enkelt. Jag Har inte så många timmar varje vecka och det är få som vill jobba så som skulle vara ultimalt för mig och jag vill verkligen inte ha hemtjänsten. Så de händer ganska ofta att jag måste anpassa mig när de har tid istället för att de ska anpassa sig efter mig! De kör ofta över mig och bestämmer när saker ska vara gjorda uatn att diskutera md mig. Och om jag tex behöver hjälp att skura golvet, och damsuga så måste de göras samma tid varje vecka och de går INTE att byta dag! Och för att jag ska få hemlagad mat å måste jag göra matlådor för de har inte tid att hjälpa mig, jag behöver nån som finns där och tex lyfter kastrullen/grytan för de är för tungt att lyfta.. Nå förslag på va jag kan göra?? Är mycket tacksam om ni mailar eller nåt med tips.. Börjar bli frustrerad på situationen! Redigerat 2007-01-30 12:48 Redigerat 2007-01-30 13:08
I mina öron låter det som att du är i behov av personlig assistans. Jag vet, kommuner/f-kassa är riktigt träliga när det gäller att ansöka om assistans, och ofta blir det avslag har jag läst, men har du försökt att ansöka i alla fall...? För så här kan du ju bara inte leva! Du verkar behöva assistenter som är till för dig och inte för de förståndshandikappade en bit bort, det verkar ju knäppt att du ska behöva dela ditt liv med dem. Och att du inte vill ha hemtjänst har jag full förståelse för!
Det enda förslaget jag kan ge, är att du söker personlig assistans. Så kan du ju inte ha det, men det finns ju en övre åldersgräns för att överhuvudtaget bli beviljad. Jag har ingen aning om vart du ligger åldersmässigt.
Hej Annie!! Jag känner igen det du berättar om! Min mor har reumatism + en del andra problem. Jag har den känslan av att om man har ett dålt handikapp så blir man inte tagen på alvar. Det är den erfarenhet jag har, men det gäller att inte ge upp. Jag hörde på radio i går om hur kommunerna bryter mot våra svenska lagar om lss, detta gälde 9 av tio kommuner. Men min fråga är om du har beviljad Personlig assistans eller om du har hemhjälp? För om du har PA så kall saker göras när du vill, inte när dom har tid! Vad jag sett och hört så tycker jag nästan att kommunerna är större skojare än alla oseriösa ass,sam tillsammans. Dom vill helst slippa ge någon hjälp överhuvudtaget för det kostar pengar. Vilken kommun bor du i???? Vi kanske kan hjälpa dig som företag, jag vet hur det är att slåss mot myndigheterna ensam. Det blir utdraget, förnedrande, frustrerande, sorg och rädsla. Och detta gör många kommuner medvetet för att man skall lessna och dra tillbaka sin ansökan, eller att inte orkar tjafsa mer och det leder till avslag eller nästan obefintlig hjälp som du här berättar. KOMMUNEN sparar pengar!!!!!!!!!!!!!!!! Jag blir själv så arg när jag ser hur dom totalt nonchalerar handikappade och sjuka, till den mån att dom till och med bryter mot våra lagar. Tveka inte att höra av dig så kan vi titta på hur det ser ut och vad som kan göras. Du förbinder dig inte till något och behöver inte anlita oss, vi vill bara försöka att hjälpa dig till ett bättre liv " om det går ". Du kan nå mig via pers. medelanden här eller. harrypalmroos@scandicinternational.com "Företaget" hallestrom10@htmail.com "privat" 08-4490095 "företag" 070-2644992 "privat" mvh Harry
Sitter och gör ett frågeformulär till en jobbsökarbank för personliga assistenter (liknande Monster och Academic Work). En rätt viktig fråga för många av oss är att assistenten är tillräckligt stark och hälsosam etc. Men hur ska man fråga detta utan att det anses kränkande, eller att assistenten klickar i att den är helt ok bara för rädslan att ingen vill ha dem om de har dålig rygg (en del behöver ju faktiskt ingen som kan lyfta). Hos vissa kan ett starkt psyke också vara att föredra, så det måste också in i frågan. Några tips?
Jag frågar om dom har ryggproblem eller andra medicinska problem, samt psykiska sådana. Sen är det ju upp till mej om jag tror att det kan gå ändå eller inte. Men jag förväntar mej att man är ärlig när man svarar på den frågan, vilket det allt som oftast visar sej att folk inte är tyvärr.
Ja, du menar kanske hur du uttrycker dej i skrift...? Ja, lite bökigt att formulera frågan - men vad tror du om detta: "Hos vissa brukare kan man emellanåt behöva göra tunga lyft, eller ha god kondition. Anser du dig vara i god form?" det kanske alla svarar ja på - istället kanske man ska avsluta med "i hur god form anser du dig vara? 1 (dålig) . . . . 5 (jättebra)"?
Mmm, exakt. Skriftlig form på nätet. Det är viktigt att man formulerar bra eftersom man inte kan förtydliga då.
Jag behöver hjälp.... Vet någon var man kan köpa detta: L matas alltid. Att hålla upp arm/hand leder till slut till belastningsskador så det har nu kommit önskemål om något som man kan sätta fast i taket med något på som man kan lägga armen inuti och vila på under matsituationerna.. Förstår någon vad jag menar? Och vet någon var jag ska söka..är ju ett arbetstekniskt hjälpmedel...
Allvarligt? Jag kanske undervärderar problematiken när man assisterar vid måltiden (matas tycker jag inte låter bra). Men att ha ett hjälpmedel för assistenterna hängade i taket över matbordet låter väl att ta i en smula. Om det verkligen behövs, är väl en stödgrej att ha på bordet som kan tas bort efter måltiderna att föredra än taljor i taket. Man vill ju inte att ens hem skall se konstigt ut. Redigerat 2007-01-23 12:03
Nu är det så att Nicki är mamma till L och inte alls assistent (läs hennes profil). Dessutom vet väl inte ni hur deras matsituation ser ut? Det kan ju vara så att det tar väldigt lång tid för L och äta, och att assistenterna måste hålla upp armen under lång tid innan h*n tar tuggan. T ex. Vad vet jag. Nån skena i taket tycker jag verkar konstigt. Hellre nån arm med en slynga att montera på bordet. Vet att när jag var riktigt liten så testade jag nåt sånt för att jag själv skulle bli mer rörlig. Blev aldrig av med just det, men jag tänker mig nåt liknande. Tror det billigaste är att du ber nån tillverka det åt er, eftersom detta kommer att gå på omkostnaden. Inte nån påhittig assistent?
Kanske någon variant av underarmsstöd som det som man kan köpa att fästa på skrivbordet för datoranvändare. Det borde ju gå att sätta armbågen på den plattan istället för hela armen tycker jag.
Tack Jessma.... Ja, det tar väldigt lång tid...det har inte varit problem hittills som inte kunnat lösas med speciell stol o bord men nu har det blivit andra tider av olika anledningar och då är det ju mitt ansvar (för arbetsmiljön) att åtgärda detta. Tipset kom från den ass som har problemet, den ska ha ett namn men vet inte vilket. Sen känner jag som alltid att det verkligen är viktigt överallt här och på vissa andra ställen vilka ordval man använder så att man inte blir attackerad som att man vore värsta fienden...jag assisterar L när hon äter, jag "ger" henne, eller jag matar henne...ordvalet kan falla olika vid olika tidpunkter, förlåt för det då!
Tack Morticia.. Den såg litte väl häftig ut och skulle inte fungera heller men tack för tipset! Jag backar ut....
Oj, vilken grej... och "billig" var den också. Hmm... nej, jag föredrar nog en människa framför den där. Vem vill använda ett monster?
Själv avlastar jag med hjälp aven gammal skrivbordslampa jag har fått hjälp att hänga en skumgummimitella i. orkar äta själv men inte så länge. den är lätt att vika i hop när jag är färdig, den stödjer bara ger ingen motorik
några på min förra skola hade sån.. den som äter håller själv och styr armen som är lite trög att röra på. de som är mycket spastiska kan då äta själva utan matnings hjälp. förut när jag var starkare hade jag ett "förhöjningsbord" som låg på det vanliga bordet. Det var 15cm högt ungefär och en skiva ca: 40x50 cm. 4 ben och i botten en till skiva med antiglidplast under. En snickare på barnhabeliteringen byggde det själv åt mig
Det var ett bra tips Är det märket som har en egen del inne på åhlens?
Japp, japanskt. Älskar mitt lilla bord! Snyggt är det också. Perfekt även om man inte når till sugröret.
Jag förstår ditt problem och tycker att din omsorg om assistenten arbetsmiljö är bra. Jag har själv arbetat länge inom vården och att assistera någon med ätandet är en svår uppgift som inte alla behärskar. Jag tror dock att det som PA i första hand behöver göra är att hitta bättre arbetsställningar vid mat situationen. Du har ju fått en del bra tips från andra. Ett bra tips från mig är att sitta på en pall som är lite högre än en vanlig stol och att sitta mittemot personen med bordet/brickan mellan dig och den du hjälper. Då ser man den man assisterar ordentligt och kan se bättre när personen är klar att fortsätta att äta. Det här är kanske självklarheter men hoppas du har någon nytta av det.
Oki, nu kanske jag får flytta mitt eget inlägg, haha. Ord har enorm betydelse. Sen kan man "mena väl". Det är skillnad på mata och att assistera/hjälpa någon att äta! Fast nu var det inte just detta diskussionen handlade om. Jag anser att man som PA har rätt att ställa en del krav på sin arbetssituation. Som tekniska hjälpmedel.... I en viss utsträckning (säger lilla jag, som är i full färd att skaffa en icke- höjbar säng ).
*garv*, jag är benägen att hålla med.
Det e så himla positivt detta forumet
Jag håller fullständigt med dig Hjulia, men jag tror att just ordet "vård" är mer laddat än andra ord i "vår värld". Därav den häftiga reaktionen. Återgå till sakfrågan kanske?
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh