Jag vet inte var denna tråden passar in nånstans så det får bli under "övrigt." Jag har inte varit inne här på ett tag, men jag har kollat runt & läst lite vad folk har skrivit osv. Alla vi som är här har något att relatera till funktionshinder på olika sätt. Vare sig man är funktionshindrade själv, kanske känner någon som är det, är anhörig, eller någon som kanske bara undrar i största allmänhet. Alla har olika behov av att utbyta erfarenheter, träffa andra i samma situation & i det stora hela lätta sitt hjärta om det mesta som kan höra vardagen till när man har ett funktionshinder. Därför är denna mötesplatsen så bra. Just för att man har möjligheten. Men nu till det jag är lite nyfiken på & undrar över: Finns det något som är positivt i vardagen som funktionshindrad av alla 365 dagar på året?? Missförstå mig inte nu. Jag är ju själv funktionshindrad & vet hur mycket tröttande energi det går åt till sånt som gående, eller andra överhuvudtaget kanske inte ens behöver anstränga sig att tänka på på samma sätt som vi. Jag kan också reta mig, vara ledsen & tycka att livet är överjävligt som funktionshindrad. Men trots det, så uppskattar jag att läsa en bra bok när jag lägger mig på kvällen, kanske baka bullar en regnig & tråkig dag, ta en promenad när det är sol, gå på en fest, umgås med nära & kära osv. Vill dock vara noga med att poängtera att det finns de här som på olika sätt berättar positiva saker. Men ibland verkar det nästan bara vara fokus på sjukdomar, operationer & medicinering, eller andra praktiska saker. Visst, det är eller kan vara en stor del av våra liv, men resten av livet då? Eller är det så illa att allt bara är hemskt hela tiden? Nog måste väl livet vara mer än bara hemskt, obehagligt & jobbigt? Säger inte att man inte ska lätta sitt hjärta & undvika att prata om jobbiga saker, men om man ibland får höra nåt glädjande eller positivt från någon/några ibland, så blir man gladare själv också Så avslutningsvis... Vad gör ni själva för att en dag ska kännas/bli bra? Tips är aldrig fel Redigerat 2009-08-25 19:26 Redigerat 2009-08-25 20:17
Klart att hela livet påverkas av ett funktionshinder men det är nog inte många som fokuserar sitt liv på just det. Att det blir mycket just här på funktionshinder.se är ju för att det är till för dessa diskusioner om just funktionshinder. Men om man aktrivt läser och skriver här 30 minuter per dag så har man 23,5 timmar kvar till annat. Sen är vi ju en del som jobbar med assistans eller handikappföreningar, håller på med handikappidrott osv och då kanske det blir mer snack och tänk om det men jag tycker nog att mesta delen av tiden går åt till det "vanliga" livet som familj, vänner, hemmet, shopping (alldeles för mycket), det som alla människor gör och de gånger jag kommer på att jag är funktionshindrad är oftast när samhället stänger ute mig i form av otillgänglighet. Skjulle vi nu hitta något positivt just med att vara funktionshindrad så är det nog att jag som 52 åring kan jobba mindre än vad jag tvingats göra som icke funktionshindrad, jag kan tillåta mig att ta det lite lugnare än andra utan att ha dåligt samvete för att jag inte stressar ihjäl mig. Jag tycker med det är väldigt skönt att alltid ha en skön fåtölj att sitta i även om det ibland kunde vara praktiskt att kunna gå. Men det är få människor förunnat att kumma lägga upp fötterna och vila ryggen när som helst och var som helst. Sen är det väl klart att man njuter av god mat, en bra filmeller bok eller solen eller vad det nu är. Vi är ju alldeles vanliga människor innanför det trasiga skalet.
Tack för svaren båda två... Det var lite detta jag ville åt, just att man gör andra saker, har intressen, umgås med andra osv. Utöver den tiden man kämpar med myndigheter, operationer, mediciner & andra saker. Visst förstår jag att man lättar sitt hjärta här, men ibland får jag känslan av att man kanske inte "Ser skogen för alla träd." Personerna som skriver, kanske gör jättemycket roliga & spännande saker när de inte är här på funktionshinder.se som vi andra inte får ta del av för att det tenderas att glömmas bort & det "negativa" tar över. Vilket ju på ett sätt är jättesynd eftersom läsaren (jag i detta fallet) lätt kan få uppfattningen att Stina eller Kalle måste ha det väldigt tråkigt, för de skriver bara om sina sjukdomar, mediciner & operationer. Men i själva verket så kanske det inte alls är så. Åtminstone inte till 100% som jag då uppfattar det som.
Jag har full förståelse för att man skriver av sig här. Det gör ju jag själv också. Min undran var mer en reflektion, eftersom vi oftast får tänka väldigt mycket praktiskt & runtikring saker, skapa olika former av strategier för att just klara vardagen så som den ser ut. Men också att vi ibland kanske tar till oss mer hur andra är gentemot oss/"ser" på oss osv. Men precis som det jag nämnt i tidigare inlägg så finns det ju något bortom allt det också.
Hej Opera! Hoppas att svaret på denna tråd hamnar rätt nu... Jag menar absolut inte att folk inte får skriva av sig om jobbiga saker. Jag var mer nyfiken på vad man har för intressen/gör, när man inte kämpar med tex assistans, läkare, hjälpmedel osv osv. Vill poängtera att jag själv har ett funktionshinder så jag har också erfarenhet av diverse avslag & annan pappers-exercis, & vet att pappershögen till tex. FSK kan kännas som en bibel. Förutom att bara skriva av mig (vilket jag själv gör ibland också) så skulle jag nog, när det gäller ansökningar, myndighets-papper & liknande, ta lite hjälp av dem som finns i min närhet som jag litar på. För det är tungt att ta hela den biten själv... Sen att man kanske inte alltid kan påverka utgången på det hela, men då är man iallafall inte ensam utan har flera bakom sig som man kan kämpa vidare tillsammans med. Jag vet inte hur du löser det just nu? Sen har jag även gått i samtalsterapi i tre år. Känner mig "färdig" där nu, så jag är på gång att sluta. Jag vet att det låter klyschigt, men alla borde få möjligheten att göra det nån gång i sitt liv. Man måste inte må jättedåligt för att gå i terapi (vilket jag först hade fördomar om & trodde.) Då har man ett utomstående bollplank som varken har åsikter eller lägger nån värdering i det man känner eller tycker. Vilket förhoppningsvis gör det lättare för den det berör att släppa just de stora tunga sakerna som har känts som berg. Plus att man kanske får mer ork & energi över.
Anonym: Det låter skoj att fotografera Redigerat 2009-08-26 15:53
mitt intryck av denna sidan är att ska du skriva i forumen måste du vara seriöös. att ha något vettigt att säga. om funktionshinder. inte om ditt liv, din passion, din glädje.
har du provat? får man? vem definierar skitsnacket? Redigerat 2009-08-27 23:03 Redigerat 2009-08-27 23:03
Jag kanske ska förtydliga mig ytterligare litegrann hur jag tänker/tänkte eftersom att det var jag själv som startade den här tråden. Jag har absolut inget emot att diskutera saker ur ett funktionshinder-perspektiv (annars skulle jag ju inte vara här) frågor som tex. arbete/studier, attityder/bemötande, relationer, anpassningar, assistans osv. Ämnen som redan finns här. Såna saker diskuterar/läser jag jätte gärna om här. Eller att någon tex kanske vill berätta i forumet, eller skriver i sin dagbok att han eller hon har varit på en grym & häftig konsert som han eller hon vill att vi andra ska ta del av. Jag har inte heller något emot att någon diskuterar sitt funktionshinder här med mig. Så länge det inte blir FÖR djupt, intimt & detaljerat. För min del räcker det att veta att tex Stina har en muskelsjukdom som heter xxx & som yttrar sig si & så. Men eftersom att jag kanske inte känner henne så väl, så kanske jag inte har behov av att veta detaljer som att hon använder XYZ-kateter när hon utför sina behov, eller att hon har gjort operationer där de öppnade upp den & den kroppsdelen/delarna. Vill jag sen veta några intima detaljer kring just hennes fh, så mailar jag henne & frågar. På så sätt blir det ju en kommunikation bara mellan henne & mig, som ingen annan här behöver ta del av. För det är så jag upplever att atomsfären är här nu, & kanske har varit ett tag. Självklart får man diskutera om & ur ett fh-perspektiv... Men kanske inte bara ur ett perspektiv där det tas upp detaljerad info om krämper, operationer, & mediciner. Då tänker du som läser säkert så här: "Ja, men låt bli & läs det då." Ja, det skulle jag väl kunna. Men det är liiite svårt att undvika när man blir "matad" med det så fort man loggar in & ser diverse rubriker. Möts man av det varje dag när man loggar in så blir man oundvikligt smittad av de personernas ångest & negativism. Det är väldigt många utöver de personerna som skriver, som också redan mår dåligt både fysiskt & psykiskt. Men som fortfarande har hoppet kvar om saker å ting i vardagen & livet. Därför skrev jag denna tråd från början... För att få fram vad folk tycker är positivt i vardagen, och kanske att vara här på FH.
Tycker också det är positivt om din stomi-operation kommer att/har fungerat för dig. Men jag kanske inte bara vill förknippa dig med din stomi, dina läkarbesök/gynekolog-undersökningar, operationer hemtjänst-krångel, väntan på hjälpmedel, ansökningar/avslag etc etc. För ska vi vara ärliga så är det ju faktiskt mest sånt du skriver om (oavsett om jag klickar på det du skriver eller inte så säger ju rubriken en hel del) för att som du säger "skriva av dig." Vilket gör det väldigt svårt för mig som ev läsare/medlem att få ett annat intryck av dig/ Morticia än just det här tungsinta, jobbiga, smärtsamma som du skriver om. Det känns som att alla dessa praktiska saker på gott & ont har blivit hela din identitet på nåt sätt. Vilket känns jättesynd.... För precis som Moon sa i något tidigare inlägg, ska detta bli en sida där ALLA använder den för att skriva av sig eller som terapi, enbart för att man mår dåligt, tror inte jag att någon skulle orka vara medlem till slut om detta hände. Tror inte det var huvudsyftet med att skapa sidan från början. Funktionshinder-perspektiv eller inte.
Är väl mest det att det låter så negativt att inte tycka om nåt som de allra flesta älskar och längtar hela året till Jag har läst en del av dina inlägg, och de är faktiskt rätt ironiska. Även om rubriken ibland kan ses som negativ.
För mig är det mer negativt att inte gilla sommaren än att inte gilla vintern. Det bara är så. Jag mår bättre av värmen och sämre på hösten vintern.
Personligen tycker jag inte att det är direkt nödvändigt med ett OT-forum (off topic) för som många andra så snackar jag annat på andra ställen... men jag har erfarenhet av ett annat forum... Tv-land... där huvudtemat var tv-serier. I OT diskuterades rätt tunga ämnen som t.ex. dödsstraff, men blaj, t ex lekar (pest eller kolera), tilläts ej... den var alltså hårt modererad. Mot slutet av min aktiva tid där skapades dessutom ett blaj-forum... Det funkade väldigt bra där, men hela forumet var mycket striktare än detta... och varje tavla hade två-tre dedikerade moderatorer som övervakade, låste och tog bort trådar som inte hörde hemma där... förutom 5 st admins som hade makt över hela forumet. Men, visst tenderar detta forum ibland att bli lite negativt... men det är ju vad medlemmarna gör det till. Jag kan nog skriva mycket positivt, men har inte tid till det... mitt liv består av så mycket mer än denna sida nämligen... Redigerat 2009-08-28 14:25
Det är lite kul med din fråga. Jag gör så här, när jag vill ha tips och råd om något jag har stött på i livet så går jag in här och frågar alla kloka mäniskor, Mår jag bra och allting rullar på så lever jag mitt liv och har därmed inget som helst behov av att titta in här alls. Kanske är det flera som gör som jag och då blir det ett forum med mycket sjukdoms och andra sådana frågor. Inte konstigt alls och jag kan tycka att det verkar som forumet är till för just dessa saker. bara min åsikt om hur jag gör.
Till sidans topp
http://www.ettbraliv.com/ 9-11 sepember Stockholmsmässan i Älvsjö Många seminarier. Men denna fastnade mina ögon på. LSS - en lag i förändring Datum:2009-09-09 Tid:12:30-14:00 Lokal:A4 Föreläsare: Cathrine Pålsson Lars U Granberg Adolf Ratzka Hillevi Engström http://www.ettbraliv.com/common/Category.aspx?id=2136&dfid=53 Redigerat 2009-08-25 02:26
Jag funderar faktiskt på att gå på den mässan...som ett substitut för Hjultorget som dröjer ända till nästa år...till min stora förvåning! Men annars, är inte "Ett bra liv"-mässan mest till för äldre...? I våras var jag helt inställd på att Hjultorget skulle vara i höst!
Jag ska vara med och gå Funkisbyråns catwalk, don´t miss
Catwalken är varje dag mellan 14-14.30. På torsdagen blir vi filmade, så är det någon som absolut inte vill komma med på filmen är det kanske bäst att hålla sig i bakgrunden då . Kom gärna förbi funkisbyråns monter också, den har nummer A19:29. Vi syns där! Mvh Linda
Det kan vara kul att kolla in nya grejer som folk gar hittat på. Jag kommer att försöka gå dit den nionde
http://www.dontevenreply.com/view.php?post=39 Man kan om man bara vill!
Komiskt
Föräldrars stöd är viktigt.
Självklart, mycket viktigt.
Någon som varit på treklöverhemmet i ljungskile? Hur var det i så fall.
Jag har ett flertal gånger. Bra personal. Många blir betydligt bättre under dessa tre veckor. Jag kan varmt rekomendera en vitselse på Treklöverhemmet. Underbar utsikt och mycket aktiviteter. Bra mat osv. Lycka till!
Är det varmbassäng där eller en vanligt? Roligt att någon äntligen kunde säga ngt alls om detta ställe. /Z
Synd att inte fler yttra sig om detta trevliga ställe. Det är temporerat vatten och lift finns. Alla rum är enkelrum med höj o sänkbar säng,tv,dusch. Är man i behov av mycket hjälp så måste ass följa med-
Men är det en 33 gradig bassäng eller bara en vanlig bassäng med 28-29 grader. Jag hoppas på det sista för jag tål inte värmen men crawlar en stund varje dag när jag är hemma så jag vill gärna göra det på rehab också. /Z
Det är det sistnämnda. Va har du för funktionshinder? Jag har en CP-skada + liten ryggmärgsskada.
hurra då kan jag simma Tänk vad lycklig jag blev nu. Jag har en trolig ms som gjort mig lam i höger fot/en bit av underbenet, kra(möjligen någon annan neurologisk sjukdom i centrala nervsystemet) kraftnedsättning i låret/höften samt dålig kraft i höger arm och bålen är svag samt nacken är också försvagad. Vänster är bättre men det finns kraftnedsättningar där också. Simmar gör jag men jag kan inte använda benen så bra utan armar och axlar får göra jobbet precis som med rullen Tack för dina svar. /Z
Lycka till med din rehab! De har erfanhet av ms där. Många med denna diagnos åker dit. Må så gott! /L
Bassängen är 34 grader enligt personalen där Det blir till att åka hem på helgerna.
Hej! Jag undrar om det finns någon/några här som kan ge förslag på hur man enkelt kan tjäna pengar tex genom att göra egna saker till hemmet eller andra bra förslag. Vill bara ha seriösa svar på mitt inlägg och inget annat
Hmm... vad har detta med funktionshinder att göra?
Baka bröd brukar jag göra, det sparar några kronor. Annars är jag inte så pysslig av mig. När det gäller att tjäna pengar hemma har jag läst att det finns telefonförsäljning som man kan utföra hemifrån. Har inte testat själv dock.
http://www.permoman.com
Är definitionen för en "riktig skiva" att den går att köpa? Direktklänk för hela i en .zip-fil: http://permoman.com/invaliden.zip
http://open.spotify.com/album/03pPXXaiUxjszpDsmdLAeB nu på spotify
Hej, jag är en tjej på 42år som har varit med här sedan 2006, men inte varit inne förrens nu i veckan. Jag är ute efter nya och gammla vänner, inget annat. skriv gärna till min gästbok om du har lust. // Milla
Var är det för olika belopp man kan få? Vad grundar det på? Tacksam för snabba svar!
Svårt att summera i en handvändning, mest begåvat är väl att gå in på Försäkringskassan och läsa lite eftersom beslutsgrunder och nivåer är så individuella; http://www.fk.se/nav/2e189498b8062dca9ec5b8500503b1a6
Jag fick full aktivitetsersättning och den låg väl på 5900 ca.
Någon som vet hur aktivitetsersättningen sätts om man jobbar t.ex. 60%? Kan man verkligen bara få exakt 25% eller 50% akt.ers.?
25, 50 el 75% Rätt stelt system.
jag undrar egentligen samma sak. dessutom, hur funkar det om man har ett hopp-in-jobb där man kanske jobbar 17 timmar en vecka och ingenting en annan? ett sånt jobb är ju sällan en huvudsysselsättning, utan mer nånting man tar på sig när möjligheten finns och när man känner att man klarar det, utöver det man gör till vardags, plugg och så till exempel. jag är jätterädd för att bli av med ersättningen helt om jag jobbar ett par tre timmar en gång varannan vecka eller så. lönen jag får för det blir ju inte lika hög som ersättningen direkt.
Har för mig att man får jobba 1/8 = 5h/vecka om man har 100% aktivitetsersättningen, utan att den ersättningen påverkas. Kolla på fk hemsida eller prata med handläggaren. Hade själv 100% aktivitetsersättning och idag har jag inget vilket är enormt skönt. Så mitt råd är att försöka hitta ett jobba som passar och den mängd som funkar. Inget fel med ersättningen utan inlåsnings effekten är det jag inte gillar. a) Sen om man vill prova att jobba under en period kan man ha den vilande från dag 1 i upp till 1 år. b) Men väljer man att prova i 6 månader med 100% ersättning bibehållen kan man inte gå över i en vilande ersättning. Diskutera med din handläggare så alla portar finns öppna och de tillämpar reglerna på samma sätt i din region.
Vad jag har hört så samkör FK sina system med andra för att se om man har haft inkomster på annat håll
Ni som har detta hur har ni skrivit? Jag kom in på detta när jag sökte efter en helt annan sak på f-kassans hemsida. när jag började läsa så insåg jag att det är väldigt mycket om jag måste ha hjälp med. Handla, städa, tvätt, laga mat, stryka mm mm mm listan blev ganska lång. Så hur går man till väga. någon som vill ta det privat maila mig för jag tar mer än gärna emot hjälp till detta. knuttan71@telia.com /Zanna
Dhr har en bra checklista på vad man kan tänka på när man ansöker om handikappersättning http://www.dhr.se/index.php?page=handikappersattning http://www.dhr.se/tmp/5621Checklista%2006.pdf Info och sånt där från FK http://www.fk.se/nav/4ba327d8cd3cc6b04472e74503397a09 Ansökningsblanketten (sparbar pdf-fil) http://www.fk.se/irj/go/km/docs/fk_publishing/Dokument/Blanketter/3070_sparbar.pdf Redigerat 2009-06-21 00:11
Morsan "tvingade" mig att söka hk-ersättning när jag var 16 och hon ljög och överdrev så det stod härliga till i ansökan (som vi gjorde via ett möte på fk). Men jag har inte behövt söka om den sedan dess (är 32 år)
Jag tar bort mina inlägg i den här tråden. Det var ett misstag och ställa en fråga om detta här. Det kanske finns bättre ställen där man kan fråga om sådant. /Zanna Redigerat 2009-06-25 11:22
Antar att det var kolmården, vet att de har infört iår att ledsagare går in gratis om man har intyg. Det de menar med intyg från arbetsgivare är från assistansbolaget/komunen. När jag jobbade som ledsagare i komunen åt en person fick jag en liten lapp där det stod mitt personnummer och att jag var ledsagare till just den personen. Det kunde jag använda på vissa ställen i komunen för att gå in gratis. Men man tänker inte på alla de som har ledsagare som jobbar utan att få lön. Jag tex. har ingen ledsagare från komunen för då skulle det bli en från hemtjänsten och de har inte kompetens nog att kunna hjälpa mig eftersom det inte går att planera in någon som har rätt kompetens, utan sambon agerar ledsagare och då går han inte in gratis trots att han är där för oss. Så i vårat fall så kan jag inte åka till vissa ställen, bla. kolmården, vi har inte råd att lägga ut de pengarna för att jag ska få knuffhjälp, han är inte där för att titta på djuren och hemtjänst knuffar inte i backarna. På liseberg gick jag in gratis utan att visa några papper när jag var där som ledsagare, jag hatar att åka attraktioner så jag var verkligen där för min vän som behövde hjälp.
** Redigerat 2009-06-25 11:22
aha, då kanske fler har börjat med det. Jag antar att man kan prata sig in ändå men det kan vi inte chansa på, bra att det gick för er.
På liseberg behövde jag varken betala för mig eller asse... undra om det bara var han i kassan som var schysst?
Men varför denna önskan att gå in gratis själv eller att ledsagare assistans släpps in fritt?
Ekonomi, vi har ingen inkomst lever på soc-bidrag, jag älskar djur det gör inte sambon. Jag får bara ledsagning från hemtjänst de vägrar knuffa mig i backarna på tex. kolmården. 245spänn tycker jag inte är rimligt att jag ska lägga ut extra för att få någon som knuffar mig runt och hjälper mig på plats, hade jag varit frisk skulle jag åkt själv. Måste ändå åka minst 2 gånger för att få se allt för knuffhjälpen orkar inte hela parken en dag. Själv behöver jag inte gå in gratis, även om det skulle vara trevligt att tex. få halva priset just pga. otilgängligheten som gör att man inte når allt eller som i mitt fall måste gå flera gånger för att se det jag skulle sett om jag vore frisk. Men jag betalar gärna för mig själv så kanske det bidrar till att tillgänglighet, men för en som måste slita som en tok och knuffa eller lyfta så har jag inte råd. Allt sånt extra måste vi bekosta själva och soc tar det inte som en kostnad och handikappersättning har jag inte heller. Är en annan sak på tex. Liseberg där jag också behöver knuffhjälp men den hjälpen åker mer än mig, då är han mer där för att åka än att "jobba" även om jobbet är oavlönat.
På Göteborgs botaniska trädgård hade de en elskoter som jag kunde låna. Det kanske finns på andra håll? Jag vill gärna till Kolmården så det kan ju vara värt att kolla... En trädgårdsmässa jag gick på blev min sambo insläppt gratis som ledslagare, vi frågade inte utan det var killen i kassan som sa det. Jag tror att antingen är det den utställningshallens policy, eller att de som ararngerar trädgårdsmässan som vill ha in så mycket folk som möjligt och hoppas att ryktet sprider sig. Jag ska höra mig för i förväg vid andra mässor. Jag ska till Köpenhamns zoo och där är det någon slags handikapprabatt om man har kort, jag ska kolla i förväg och meddela.
** Redigerat 2009-06-25 11:23
Om mann har assistans ska väl assistentens inträde bekostas av assiastansersättningen, kan ju knappast vara attraktionen vi besöker som ska stå för kostnaden, det gör ju bara att vi ses som en belastning, att vi har en extramed oss som sliter på deras toaletter och annat. Likaså tycker jag det är så självklart att vi ska betala fullt pris för oss själva, om de släpper in oss gratis pga. sämre tillgänglighet så har vi ju inget att sätta emot, om vi däremot betalar för oss så kan vi även ställa krv. Huur det är med ledsagare vet jag inte, har förstått att det är olika i landets kommuner, här betalas inträde samt en viss summa för fika.
Då tror jag att jag ska åka till Göteborg om jag kan få låna en sådan så man slipper putta eller köra rullen....det hörde jag att någon hade fått låna inne på borås djurpark också. //Zanna
Jag säger som Karin redan skrivit. Assistansens kostnad får tas från omkostnaderna. Man kan ju rimligtvis inte begära att en verksamhet skall släppa in folk gratis. Det är ju detta som omkostnaden är till för - att man inte på nåder skall få delta. Likaså vad det gäller den privata ekonomin, det är många som lever undr snäva ekonomiska ramar så då kan många människor hävda att de skall få gå gratis in på ställen. Har man inte råd att betala inträdet - trist - men då får man avstå även som invalid. Hur skall man annars kunna kräva att ställen blir tillgängliga om man låter sig gå fritt in och till och med efterfrågar det.
Ja har man assistans så går den kostnaden på den ersättningen, det är jättebra. Men en frisk person behöver inte en eller två med sig för att besöka vissa ställen. Om djurparken eller tex. liseberg hade varit tillgängligare skulle jag kunnat åka dit. Jag vägrar sitta hemma och inte kunna göra något bara för att jag måste betala dubbel och i vissa fall trippel avgift. Mina vänner i som inte heller har massa pengar kan göra det. Som jag skrev hade det varit någonstans där den som följer med också kan ta del av det som man ska göra så viss. Som liseberg i vårat fall, men nu säger komunen att de inte kan ha folk som knuffar så mycket och som sagt tänker jag inte acceptera att jag måste betala en massa extra för att få hjälp. Sen skulle det vara bättre om samhället inser att många anhöriga gör samma jobb och man kunde få ersättning därifrån istället för att ställena ska ta den kostnaden. Och jag kräver inte att få gå in gratis, även om det självklart är trevligt, men jag betalar gärna, det jag motsätter mig är att betala extra för att få hjälp att ta mig runt. Det handlar inte om jättemånga, och det handlar inte om att man inte har råd. Det handlar om att så länge ställena inte är tillgängliga så ska jag straffas för att jag inte har assistans eller kan ta mig runt själv.
ja eftersom det är så backigt så blir det en arbetsmiljöfråga, sen får jag inte ledsagning med dem mer än 1 timme max 2 i taget, villket gör att jag aldrig skulle kunna gå ut alls om jag inte hade sambon som ryckte in när det behövdes. Att jämföra med barn-förälder anser jag är helt fel, som förälder så har man ändå ett ansvar och ett val på ett helt annat sätt än vad jag kan välja att inte kunna röra mig fritt. Jag hoppas att min komun någon gång kan sluta fjanta så jag kan få vettig ledsagning och kunna göra saker som andra, men som det ser ut nu med ingen inkomst och jag inte kan söka fonder för att göra saker så är det anorlunda. En barnfamilj kan gå till skogen för att ha kul eller parken, dit jag kan ta mig själv är väldigt begränsat. Om jag och sambon går på saker för att han vill det så betalar jag självklart även om jag inte vill titta men återigen där har vi ett val, jag kan välja att ha tråkigt en timme och föjla med honom och glo på bilar eller vad det är, eller låta honom gå själv och spara dessa pengar. Det valet har inte jag. Jag kan inte välja att åka själv till stan de perioder jag har skov, jag kan inte välja att sambon eller en vän eller vem som nu ställer upp gör det av kärlek, villket det är om man accepterar att göra något för den andra. Något offer är jag verkligen inte, men systemet är inte fungerande och för den sakens skull tänker jag inte sitta hemma och ruttna.
Jag förstår inte heller hur det här kan handla om att några här är fattiga eller rika, däremot vet jag att jag står för att jag som brukare ska betala för mig, detta oavsett om jag är fatig eller rik, precis som alla andra får jag göra ett val av vad jag har råd till. Vissa kan åka på utlandssemester, andra till Liseberg, thats life. Jag har inte råd att åka på utlandssemester men om jag skulle ha det känns det rätt orimligt att jag skulle begära att flyget upplät en plats åt min ledsagare/assistent eller att hotellet i Spanien höll med säng till densamme. Det åligger ju faktiskt kommunen att betala för ledsagarnas omkostnader, det ska man kräva eftersom ledsagning som man får inom LSS ska beslutas utifrån vad man som brukare vill göra. Om man har ledsagning genom Sol gäller ju andra regler men man kan ju inte lägga ansvaret på den inrättning man vill besöka. De vill inte ha oss som besökare om vi inte betalar för oss och är vinstgivande och vi kan inte ställa krav på tillgänglighet om vi slipper betala, då har de ju redan klappat oss på huvudet och sagt "att du och din ledsagare får gå in gratis eftersom du inte kan utnyttja allt här". Då har de uppfyllt sin sociala funktion och låtit oss titta på men eftersom vi förväntas vara tacksamma för det kan vi inte heller kräva tillgänglighet. Sådana här saker är jätteviktiga att diskutera och det finns väl ingen anledning att stänga ner tråden, är säker på att fler har åsikter om det här. Det är ju så att funktionshindrade överlag har sämre ekonomi än befolkningen i övrigt men för det får vi inte falla in i någon offerroll eftersom det bara slår tillbaka på oss själva. Ang. din fråga längst upp som jag förbisåg innan finns det säkert att få inom kommunen. Jag skulle dock aldrig acceptera något intyg där mitt namn eller personnummer stod, jag vill ha möjlighet att gå ut lika anonymt som alla andra. Redigerat 2009-06-23 18:40
Kanske är det lite skillnad om man levt med sitt funktionshinder hela livet eller inte, jag vet inte. Själv tycker jag bara att resonemanget att jag ska betala för min knuffhjälp är att likställa med att jag måste betala för mina ben, det gör ju inte alla andra. Jag säger inte att jag ska gå in gratis utan betalar gärna men mina ben vill jag inte betala för. Att man inte kan ställa krav på tillgänglighet om man inte betalar tycker jag är ett väldigt snevridet resonemang, tänker man så betyder det att vi aldrig kan ställa krav på ställen där vi inte alls kommer in eller kan ta del av verksamheten. För betalar vi inte kan vi inte ställa krav. Om simmhallen inte har hiss så man inte ens tar sig in i lokalen så har man inte heller rätt att stå utanför och klaga? På samma sätt som jag inte kan styra min skatt eller avfter ska gå till specifika saker så kan inte allmänheten det heller. Ett ställe som satsar och gör tillgängligt kommer med all säkerhet få fler betalande gäster så det gynnar alla, men kostnaden blir stor i början just för att anpassa. Jag tror inte att ställena tänker anpassa saker bara för att vi betalar extra för att kunna utnyttja det. Om nu liseberg ser att vi gladligen betalar för att få en person extra med oss in ger det mer i kassan än om vi inte går dit eller går dit men kräver att få ta del av sakerna som andra och då betalar. Men vi ser alla olika på det, själv tänker jag fortsätta bråka för att jag inte ska straffas för att jag har funktionshinder. Men att ställena straffas ser jag inget fel i egentligen, visst allt går inte att anpassa men mycket kan man göra och om vi då med ett leende betalar dubbelt så ja, ingen kommer bry sig mer än att man blir glad över att få mer pengar i kassakistan. Bäst är ju om man kan få den hjälp man behöver och de rättigheter man borde ha, men verkligheten är inte sån, om jag skulle göra det jag vill så skulle jag tvingas lägga mitt liv i andras händer sådana som vill "hjälpa till" och "göra gott". Då om någonsin kommer samhället tycka att man inte behöver göra något alls, för alla dessa frivilliga hjälper ju redan till. Jag tror vi måste bråka och protestera på olika sätt. Men vi kommer alldrig komma överrens om en rätt lösning, på samma sätt som politiker aldrig kommer komma överrens om en lösning på alla problem.
"Kanske är det lite skillnad om man levt med sitt funktionshinder hela livet eller inte, jag vet inte." Det vet jag inte, klarade ju det mesta själv när jag var ung men att bli bemött likvärdigt och på samma villkor som andra har blivit viktigare för mig med åren. "Själv tycker jag bara att resonemanget att jag ska betala för min knuffhjälp är att likställa med att jag måste betala för mina ben, det gör ju inte alla andra." Det är nog inte så stället du besöker swer det, de ser en extra människa som sliter på deras gånga och toaletter, en extra att städa efter osv, det är ju inte så att man plockar av ledsagarens ben och sätter under dig, utan för dem blir det en gratis gäst som faktiskt är en kund mindre för dem. Denna ledsagare hade kanske varit en betalande kund nästa vecka men struntar i att gå eftersom den faktiskt kunde se allt gratis som din ledsagare. Alltså är det en förlust ur företagets sett att se. Om vi kan elliminera alla situationer där vi ses som parasiter på samhället så blir det i framtiden lättare att ställa krav. "Om simmhallen inte har hiss så man inte ens tar sig in i lokalen så har man inte heller rätt att stå utanför och klaga? " Varför inte det? Tänkte du inte betala inträde för ledsagaren? Jag fattar inte liknelsen. "Jag tror inte att ställena tänker anpassa saker bara för att vi betalar extra för att kunna utnyttja det. Om nu liseberg ser att vi gladligen betalar för att få en person extra med oss in ger det mer i kassan än om vi inte går dit eller går dit men kräver att få ta del av sakerna som andra och då betalar." Det tror ju inte jag heller men vi kan ställa krav på ett annat sätt och faktum är att det är mycket mer tillgängligt nu än för 30 r sedan. Då var det bara pga. välgörenhet som funkisar ibland fick gå på parker och liknande såvida inte anhöriga tog med dem. "Bäst är ju om man kan få den hjälp man behöver och de rättigheter man borde ha, men verkligheten är inte sån, om jag skulle göra det jag vill så skulle jag tvingas lägga mitt liv i andras händer sådana som vill "hjälpa till" och "göra gott". " Ja, och det är ju ditt val, inte många människor vare sig med eller utan funktionshinder kan göra vad den vill. Även med assistans är det en massa saker jag måste avstå från, antingen pga. min egen kropp eller för deras arbetsmiljös skull, men det gäller ju alla. Människor med kronisk värk, överviktiga, flygrädda, social fobiker osv, alla är vi begränsade av något men det innebär inte fribiljetter till saker och ting. Jag kunde med tycka att det var bra att slippa betala ibland när jag var ung men ju äldre jag blev ju sämre smak fick jag i munnen av välgörenhet, numera betalar jag för mig och assistenten och kan därmed ställa krav när toan är dålig eller något annat inte funkar. Jag kan ställa krav inte bara för mig utan för mina anställdas arbetsmiljö eftersom vi båda är betalande kunder och ska ha utbyte av vårt besök. Du ser det på ett annat sätt och det är ok för dig, du kan inte få mig att ändra åsikt oavsett vad du skriver men om du själv mår bra av det så gör det ju inget. Nej, självklart ska du inte straffas för att du har ett funktionshinder, det är just därför vi inte får tillåta oss att tycka det är ok med välgörenhet, utan istället ses som vanliga medborgare med samma rättigheter och skyldigheter, vilket gör oss till en konsument, inte bara en belastning.
** Redigerat 2009-06-25 11:24
Assistansersättningen betalar för omkostnaderna som man har pga assistansen. Som PA-n biobiljett, inträde, resa, hotell mm. Sen finns det kommuner och ass-företag som har olika gränser på vad det får kosta per gång etc. En del företag betalar ut förskott till arbetsledaren som sen redovisar med kvitto. Andra betalar ut till PA-n på lönen mot kvitto.
Absolut så SKA man ha olika åsikter men det kändes som att jag hela tiden skrev fel ingen fattade hur jag menade och den största skillnaden. Det kändes också som att man får/ska inte få något gratis som handikappad. Skit i samma jag lägger ner den här disskusionen nu men jag är kvar på forumet så klart och kommer säkert med något annat men jag tänker mig noga för. Kanske om hjälpmedel som man också får men det kanske man inte ska ta emot inte vet jag.
PS: jag går gärna in gratis om vakten och jag känner varandra, han tycker jag är en himla snygg och charmig tjej eller om jag kan lura mig in ... men då är jag på samma spelbana som alla andra. Gratis är gott och jag har plankat in och tjuvåkt och hela baletten men .... vill de släppa in mig gratis endast för att jag är en ansiktslös invalid, då åker plånboken upp.
men det är inte JAG som går in gratis. Jag är verkligen en person som inte accepterar att någon tycker synd om mig, jag ska klara mig själv, ingen får tex köra min stol om det inte är absolut nödvändigt för jag känner mig "handikappad" i det läget. Tyvärr så slår det tillbaka på mig själv i min sjukdom att jag är så självständig fast jag behöver hjälp. Vi har inte samma uppfattning om handikappade för jag tycker inte det är fel att ledsagaren får gå in gratis. Jag tycker det är en fin gest av det stället som man går in på att det kan få vara så. Men i ert resonemang så undrar jag om man ska tillåta sig att få hjälpmedel för då måste det vara någon som ser att du är handikappad likadant som det är när du/assistenten går in någonstans. Jag kan på ett sätt förstå hur du tänker men jag tänker iaf ta emot den gesten om den erbjuds flera gånger.
Tycker du det är så viktigt att tacka för slanten så ska jag nog komma ihåg att göra det. Problemet är att det är sällan en tant som ger mig detta utan det är ett utarbetat system på de flesta ställena. Ska komma ihåg att lyfta på hatten för den som släpper in familjen när jag ändå måste gå in i egen ingång för att jag inte kommer in i den vanliga entren med rullen.
när jag pratar om att jag inte kan stå i en kö så menade jag typ åkatraktioner på liseberg, grönan mfl. Helt enkelt för att flertalet har trappor smala gångar man kommer inte igenom sista hindret och kan inte ta sig ut på andra sidan efter turen mm. Jag pratade inte om köer där min rulle får plats och där jag kommer fram med den eller där någon annan kan stå i kö istället för mig. Redigerat 2009-06-27 00:53
Har läst hela den här tråden och som jag ser det så handlar den här diskussionen om flera olika saker. När det gäller entréavgifter på olika ställen - barn-pensionärs- och studeranderabatter borde väl i så fall inte heller finnas? En förälder, ålderspensionär eller student skulle väl aldrig få för sig att "tacka för slanten?" så varför skulle den som har ett funktionshinder göra det? Ett hypotetiskt exempel - om nu alla betalade fullt pris på tex Liseberg och därmed kunde ställa krav på full tillgänglighet. Vad skulle det tänkas kosta och vilka biljettpriser skulle inte Liseberg behöva ta då? Att göra alla åkattraktionerna handikappsvänliga och anställa assistenter vid varje attraktion, vad kostar inte det? Självklart vore det ett drömscenario om det kunde fungera så, men i praktiken är det troligtvis omöjligt. Billigare för alla är det i så fall att helt enkelt låta ledsagaren/assistenten gå in gratis och bidra med den hjälpen. Assistenten/ledsagaren är ju tänkt att vara våra armar och ben, dvs hjälpmedel, om än i levande form. Ingen skall väl behöva betala extra för sina hjälpmedel? Personligen tror jag inte att synen på funktionshindrade förändras genom att vi börjar betala fulla entrépriser för våra ledsagare. Synen på funktionshindrade är ett stort samhällsproblem där det krävs kraftfullare insatser. Sen skall det inte glömmas bort att många kanske inte har någon assistensersättning som täcker deras ledsagarutgifter, trots att de behöver hjälp. Långt ifrån alla som behöver assistans får någon. En del får ledsagning/assistans men får betala för den utifall de inte tillhör någon personkrets inom LSS. Det är självklart upp till var och en att vilja påverka samhället genom att fiska upp plånboken och insistera på att betala dubbel avgift, dvs både för sig själv och för sin ledsagare. De här diskussionerna har regelbundet förts här på forumet och de har aldrig lett till något annat än att någon/några har blivit ledsna och känt sig kränkta. Alla har rätt till sin uppfattning, men jag tror att det är viktigt att tänka sig för innan man kastar sig in i debatten, för det är oerhört lätt att uppfatta somliga inlägg som personangrepp.
Inget kan någonsin bli fullt tillgängligt, för alla, men det beror på människan i sig, inte på stället. Eftersom det går alldeles utmärkt att göra attraktioner tillgängliga i USA och andra länder så finns det ingen anledning till att det inte skulle gå här. Om de ser till att jag kan komma på en attraktion fast jag sitter i rullstol så innebär det ju inte till 100% att just jag kan åka idag. Jag har kanske ont i nacken och då handlar det om mig och min sjukdom som gör karusellen otillgänglig. Jag har kanske med mig en assistent/ledsagare/kompis/anhörig som inte klarar att flytta över mig, då är det fortfarande tillgängligt men jag kan av privata skäl inte åka, men det är något jag får stå för. Nog för att assistenter kan kallas mänskliga hjälpmedel men för företaget som står för parken (om vi nu fortfarande pratar Liseberg o Kolmården) är de4 människor som sliter på toaletter, vägar och som faktiskt har kul medan de är där. I alla fall de flesta, är nog inte så många av oss som skulle ta med en asse som avskyr karuseller om vi tänkt åka hela dagen. Det blir då inte assistenten som ses som paria och extra kostnad för företaget utan vi som måste ha en extra med oss, dvs. handikappekipage innebär större kostnader för parken och är alltså inte lika vinstgivande kunder och därmed heller inga de behöver tillgängliggöra för, de blir istället glada om vi går någon annanstans. Vi skippar parken, tycker ni att assistenter ska gå in gratis på biografer och därmed ta upp en stol som bian skulle kunna ha en betalande kund i?? Och jag vet att många inte har assistans eller ledsagning, jag tillhörde dem fram till år 1999, men det betydde inte att jag ville känna mig som en kostnadsbelastning utan jag ville även då kunna ställa krav utan att känna att de egentligen inte brydde sig om att jag var där eftersom mina pengar bara var värda hälften. Om människor känner det som personangrepp för att andra för fram sina åsikter så är det väldigt tragiskt, ingen menar det här, däremot jobbar väldigt många av oss varje dag för att öka stoltheten hos funktionshindrade och sliter ut oss med tillgänglighet och rättigheter för funktionshindrade, då kanske vi känner oss ledsna när funkisar själv sänker sig till att tycka det är ok med välgörenhet och almosor.
"Alla har rätt till sin uppfattning, men jag tror att det är viktigt att tänka sig för innan man kastar sig in i debatten, för det är oerhört lätt att uppfatta somliga inlägg som personangrepp." Det var väldigt vad "folk" skulle ta åt sig bara för att man inte har samma åsikter. Är man så känslig bör man avhålla sig från att hamna i debatter öht. "När det gäller entréavgifter på olika ställen - barn-pensionärs- och studeranderabatter borde väl i så fall inte heller finnas?" Jag går gärna in fritt på evenemang som främjar t ex: kvinnor, folk inom mitt arbrtsområde, som förälder men varför skall jag gå in fritt bara för att jag sitter i rullstol? Enda anledningen till att "vi" släpps gratis in på vissa ställen är unkna gamla välgörenhetstankar och snöd vinning för att ansvara för tillgängligheten. "Assistenten/ledsagaren är ju tänkt att vara våra armar och ben, dvs hjälpmedel, om än i levande form. Ingen skall väl behöva betala extra för sina hjälpmedel?" Och då menar du att det är ägaren till museet xx och biografen YY eller djurparken FF som skall betala för min assistans? Hade jag ägt ett etablissemang där människor med funktionsnedsättning krävde att gå fritt in och/eller deras assar likså, hade jag snabbt sett till att omöjliggöra deras besök. För jag hade inte velat mista den inkomsten.
men det är väl inte vi som har skrivit att vi kräver att få gå in fritt utan tackat och tagit emot om det erbjuds. Jag tycker nog ni resonerar lite tokigt för det är för mig självklart att man tex inte får en biobiljett gratis utan det tråden handlade om ifrån början av om ledsagare skulle gå in gratis när det gällde att vara armar och ben åt mig som brukare. sluta dra en massa konstiga parareller och håll er till det tråden handlade om. Jag håller fullt med Lise....ska man gå in med pensionärsrabatt så kan jag som brukare få antingen rabatt eller gratis för min ledsagare utan att jag skulle må dåligt av det. Huvuvdsaken är att JAG betalar och JAG kan ställa hur mycket KRAV som helst. Detta oavsett om jag har betalat för den som hjälper mig eller inte. Har jag sedan ont i nacken så får jag av naturliga orsaker hoppa över vissa saker men i det stora hela så ska vi som är handikappade på ett eller annat sätt ha samma tillgänglighet som friska.
Det var väldigt vad "folk" skulle ta åt sig bara för att man inte har samma åsikter. Är man så känslig bör man avhålla sig från att hamna i debatter öht. Jag går gärna in fritt på evenemang som främjar t ex: kvinnor, folk inom mitt arbrtsområde, som förälder. Vad är skillnaden på att gå in gratis som förälder och som rullstolsburen tex? Är det skillnad om det främjar kvinnor eller handikappade? Du kan alltid tänka på hur din text ser ut i ögonen på andra och inte bara hur den ser ut i din hjärna hur du tänker den. Jag kände mig påhoppad från början men så läste jag din profil och upptäckte snart att jag inte tog åt mig ett dugg av vad du skriver. Hmm ditt resonemang är onekligen lite konstigt i mina ögon iaf.
inte är man garanterad ekonomiskt stöd om man är handikappad!!!
det är långt ifrån alla som får något av dessa bridragen. Beror nog mycket på hur handikappad man är.
Det disskusionen gällde var att assistenten körde min rulle inne på liseberg och inte hjälpte mig med min cola eller byta ställning för det klarar jag utmärkt själv
1. Alla har ju inte personlig assistans, med inbyggd pott för sådana här kostnader. Ska de behöva behöva dubbelt? 2. Om assistenten tar upp en extra plats som på bio så är det ju rätt självklart att den ska betala för den, men en till person på t ex Liseberg spelar ju knappast någon roll. 3. I New York är samtliga 5000 bussar anpassade för rullstolar. Som rullstolsburen åker man till halva priset, som ledsagare gratis. Samma sak i många andra länder där de kommit mycket längre med anpassningen både i kollektivtrafiken och annat. Det handlar alltså knappast om huruvida man betalar eller ej. 4. Jag får en känsla av att detta är en generationsfråga. Kanske för att de som är äldre också har upplevt tiden då det var vanligt med "allmosor" till funktionshindrade, och det var enda sättet att leva. 5. Personligen tror jag att så länge man gör sitt funktionshinder till en grej, åt båda håll, så leder det till nåt negativt. Ser man det istället som något naturligt smittar det av sig till andra. 6. Hur orkar man bry sig så mycket om man får betala fullt pris eller ej? Måste ju finnas vettigare saker att lägga sin energi på...
Om någon skulle erbjuda min assistent att gå in gratis så skulle jag tacka och ta emot oavsett om det är för att gå på bio eller liseberg men jag skulle inte ta det för givet. Nu är det semester!! bye bye
Till att börja med så är det inte så att vissa nöjesfält och andra liknande inrättningar är tvingade att släppa in någon ledsagare gratis, utan detta är ett beslut som varje ställe själv har tagit. Ett exempel är Stockholmsmässan, där man vill göra så pga att man inte kan garantera full tillgänglighet för rullstolar. Så det handlar inte om att de "tvingas" att betala för medföljande ledsagare utan det handlar om service i deras ögon. Precis som Jessma skriver så har långt ifrån alla som behöver, personlig assistans med inbyggd pott. Den som idag söker personlig assistens/ledsagare har betydligt hårdare villkor för att få detta än den som blev beviljad hjälp för några år sedan. Bara här på forumet kan vi läsa om många sådana exempel. Att få dubbel eller trippelassistans idag, är i princip omöjligt och beviljas extremt sällan och jag kan inte tänka mig att dessa brukare, är så många att det blir ett problem för föreningarna. Dessutom återigen, så är det meningen att kostnader för fika och ev inträden skall komma från omkostnadspotten. Idag finns det alltså människor som bokstavligt talat håller på att knäckas för att de inte får den hjälp som de har rätt till. Att då även ekonomiskt hindras att kunna tas sig ut pga dubbla entréavgifter överallt är att lägga extra sten på bördan. Det är för övrigt åter igen ingen här som någonsin har KRÄVT att museer och dyl skall släppa in ledsagare gratis, men man utnyttjar möjligheten när den finns. När det gäller attityder från samhället så finns det ett uttryck som heter att "ligga samhället till last". Bidrag från skattebetalarna är verkligen något som sticker Svensson i ögat. Att få entren för ledsagaren betald via skattsedeln eller via Liseberg kanske trots allt inte gör någon större skillnad i just friska Svenssons ögon? För jag tror ju inte att de med assistans låter bli att utnyttja sin omkostnadspott för att istället betala med sin egen plånbok för dessa utgifter? För det är ju just detta som den funktionshindrade med ledsagarbehov tvingas göra om de inte är beviljade assistans med dagens extremt hårda krav. För att undvika en debatt om vars och ens rätt att få hjälp från samhället och att vi alla betalar skatt, så vill jag bara säga att jag till fullo håller med om det! Alla har rätt till sina åsikter och om det verkligen finns någon här som avstår från sin omkostnadspott och solidariskt själv betalar entréer för sin hjälp från sin egen personliga inkomst för att ändra samhällets attityder, då är det värt all respekt. Men om någon betalar för sina omkostnader via potten och samtidigt tycker att mindre lyckligt lottade funktionshindrade skall betala själva, då är det i alla fall i mina ögon dubbelmoral. Tänker lämna den här tråden nu och lägga min energi på andra saker, men så länge samhället ser ut som det gör med omänskligt hårda regler och lagar, så tänker jag glädjas åt varenda åtgärd som görs för att underlätta för funktionshindrade att få ha ett vettigt liv.
Som sagt, den här tråden börjar bli lite tjatig med samma sak sagt på okija sätt så jag ger också ett sista svar. Svarar efter att ha citera Lise- (Till att börja med så är det inte så att vissa nöjesfält och andra liknande inrättningar är tvingade att släppa in någon ledsagare gratis, utan detta är ett beslut som varje ställe själv har tagit. Ett exempel är Stockholmsmässan, där man vill göra så pga att man inte kan garantera full tillgänglighet för rullstolar. Så det handlar inte om att de "tvingas" att betala för medföljande ledsagare utan det handlar om service i deras ögon.) Så klart det inte är tvingande, det är välgörenhet, tycka synd om mentalitet. Var på Trädgårdsmässan och fick just ditt svar, dvs. det är DEN FUNKTIONSHINDRADE som släpps imn gratis där för att allt inte är tillgängligt. DVS. de tar ifrån oss makten att vara betalande kunder och kunna protestera mot otillgänglighet. (Precis som Jessma skriver så har långt ifrån alla som behöver, personlig assistans med inbyggd pott. Den som idag söker personlig assistens/ledsagare har betydligt hårdare villkor för att få detta än den som blev beviljad hjälp för några år sedan. Bara här på forumet kan vi läsa om många sådana exempel.) Och så länge vi flrtsätter att förlita oss på välgörenhet (dvs. att ses som nindre viktiga kunder eftersom vi ska tyckas synd om och få ta med ledsagare gratis) så kommer heller inte samhället att ta sitt ansvar. (Att få dubbel eller trippelassistans idag, är i princip omöjligt och beviljas extremt sällan och jag kan inte tänka mig att dessa brukare, är så många att det blir ett problem för föreningarna. Dessutom återigen, så är det meningen att kostnader för fika och ev inträden skall komma från omkostnadspotten.) Håller med om att det är svårt att få dubbelassistans vid tillfälliga saker som att gå på Liseberg, men om man redan har assistans får man lov att använnda sina timmar till det om man vill. De flesta går väl bara på så pass dyra nöjen en-två gånger per halvår och då kan man spara undan lite timmar. (Idag finns det alltså människor som bokstavligt talat håller på att knäckas för att de inte får den hjälp som de har rätt till. Att då även ekonomiskt hindras att kunna tas sig ut pga dubbla entréavgifter överallt är att lägga extra sten på bördan. Det är för övrigt åter igen ingen här som någonsin har KRÄVT att museer och dyl skall släppa in ledsagare gratis, men man utnyttjar möjligheten när den finns.) Där har du också så rätt, men lösningen är att ställa krav på samhället, inte välgörenhet, det förvärrar bara i längden för oss allihopa, tror jag. (När det gäller attityder från samhället så finns det ett uttryck som heter att "ligga samhället till last". Bidrag från skattebetalarna är verkligen något som sticker Svensson i ögat. Att få entren för ledsagaren betald via skattsedeln eller via Liseberg kanske trots allt inte gör någon större skillnad i just friska Svenssons ögon? För jag tror ju inte att de med assistans låter bli att utnyttja sin omkostnadspott för att istället betala med sin egen plånbok för dessa utgifter? För det är ju just detta som den funktionshindrade med ledsagarbehov tvingas göra om de inte är beviljade assistans med dagens extremt hårda krav. För att undvika en debatt om vars och ens rätt att få hjälp från samhället och att vi alla betalar skatt, så vill jag bara säga att jag till fullo håller med om det!) Åter igen måste vi ändra attityder, att jag har med min PA och betalar för denna med statliga medel är inte mer konstigt än att statens pengar gårtill politikers representation eller annat, det handlar om att vi utför arbetsledar ansvar och betalar för den anställdes kostnader. Det är kostnader som inte ska ligga på företaget vi besöker för då kommer vi aldrig att ses som en givande inkomstkälla, och för att få en plats i dagens samhälle måste man vara inkomstbringande. I stället ska vi trycka på att vi inbringar mer pengar eftersom vi alltid har en extra betalande kund med oss som också äter och åker osv. Då blir vi en kostnadsintressant grupp och det blir lättare för oss att stå rakryggande och kräva tillgänglighet. (Alla har rätt till sina åsikter och om det verkligen finns någon här som avstår från sin omkostnadspott och solidariskt själv betalar entréer för sin hjälp från sin egen personliga inkomst för att ändra samhällets attityder, då är det värt all respekt. Men om någon betalar för sina omkostnader via potten och samtidigt tycker att mindre lyckligt lottade funktionshindrade skall betala själva, då är det i alla fall i mina ögon dubbelmoral.) Nej, inte numera men från att jag var 18 -43 betalade jag själv för kompisar som hjälpte mig, ibland betalade de själv men oim de följde med bara för att hjälpa mig så mina ungar kunde åka eller putta på stolen så betalade jag personligen, och jag har aldrig tyckt att det varit det minsta konstigt, bara självklart. Däremot anser jag att staten/kommunerna ska ta sitt ansvar och betala faktiska kostnader för ledsagare. Tänk även på att man kan söka för sådana här utgifter via handikappersättninngen, det är en godkänd kostnad om man inte har assistans om man sparar kvitti ett år och visa att man har sådana kostnader, dock inte för ledsagare (där ska kommuner betala eller assistans, där det ska betalas som omkostnad), (änker lämna den här tråden nu och lägga min energi på andra saker, men så länge samhället ser ut som det gör med omänskligt hårda regler och lagar, så tänker jag glädjas åt varenda åtgärd som görs för att underlätta för funktionshindrade att få ha ett vettigt liv.) Här kan vi inte vara mer överens, dock tror vi att vägen till ett bättre samhälle ser olika ut. För mig är det samhället vi ska pressa på rätten till likvärdiga liv, varje gång vi tillåter oss att ta emot välgörenhet förminskas vår kamp och vi tillåter oss att bli offer för omhändertagande. Vi blir insläppta för att det är synd om oss, inte för att vi är br kunder som ger inkomst, vilket är alla företags syfte. Sen ska företaget i fråga berätta hur pass tillgängligt deras ställe är så jag kan göra bedömningen om jag vill gå in där eller om de ska missa mina pengar, man ska kunna anmäla dem om det inte är tillgängligt osv.
Jag var på zoo i Köpenhamn häromveckan och där kommer ledsagare in gratis om man har ett ledsagarpass. Någon som vet var man får det ifrån? Kommunen? F-kassan? På Skånetrafiken åker ledsagare (medföljande) gratis om man har färdtjänstkort. Jag hade inte klarat utflykten själv med tanke på trottoarkanter, backar och annat så jag var glad att jag hade hjälp. Här finns mer om zoo: http://zoo.dk/BesogZoo/PraktiskInformation.aspx och här en fin sida med mycket handikappinfo, inte bara för rörelsehindrade: http://www.godadgang.dk/dk/stederoversted.asp?id=2356 Titta på beskrivningen av toaletterna, den är ambitiös Zoo har manuella rullstolar till utlåning. Redigerat 2009-07-14 16:15
Va bra det låter. Men då måste du ha med assistent i ditt tillstånd antar jag. Visst åker du som har färdtjänst också gratis på bussen eller? Det gör jag iaf, jag kan hämta ett kort på västtrafik varje månad och så åker jag gratis om jag nu hade kunnat åka buss vill säga. Jättebra med zoo och rullstolar mm.
Nix, jag åker inte gratis på bussen, däremot gör medföljande det, och de behöver inget särskilt kort.
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh